tereklo pisze:Popełniłam orzechy po krzyżacku
po 5 tygodniach ciąg dalszy. Na piernikowe święta zdążę z kompletnym wyrobem
tereklo pisze:tereklo pisze:Popełniłam orzechy po krzyżacku Basia, Amita - Wasze zdanie na temat orzechów i orzechówki?
Cebulka pisze:Grunt że smakowite
tereklo pisze: Hmm, w tym jeszcze jest skórka z cytryny ło matko, ale mi juz Rozgrzewające na pewno
tereklo pisze:tereklo pisze:Popełniłam orzechy po krzyżacku
po 5 tygodniach ciąg dalszy. Na piernikowe święta zdążę z kompletnym wyrobem
Niestety, orzechy do świąt nie dotrwają jedynie może "płyn" spod orzechów
Basia, Amita - Wasze zdanie na temat orzechów i orzechówki?
Tereklo pisze: PROBOSZCZÓWKA:
- równe części rumu, spirytusu, lekko rozpuszczonego miodu i soku z cytryn - odstawić na noc tzn na kilka godzin do przegryzienia
tereklo pisze:Nastawy jesienne: dyniowa, pigwowa, aloesowa
Sz_elka pisze:tereklo pisze:Nastawy jesienne: dyniowa, pigwowa, aloesowa
A tą dyniową, to według jakiego przepisu robiłaś?
Znalazłam takie przepisy - czy któryś jest tym?
Samanta pisze:Nalewka z dyni
Niedużą dynie umyć, obrać, pokroić, w kostkę, wrzucić do słoja, wsypać cukier ok. 1 kg
Dołożyć 4 - 5 goździków w całości, 3 - 4 ziarna kardamonu – w żadnym wypadku nie w proszku. Można dodac kawałek kory cynamonu, ale ryzykujemy , że nalewka będzie miała brzydki kolor i straci przezroczystość. Wstrząsnąć słojem, odstawić zakręcony na 2 – 4 godziny, zeby dynia puściła sok. Teraz zalać wódką 50% tak, aby pokryła dynię. No i tak z pół roku cierpliwości. Mnie wystarczyło na 2 miesiące, no niecałe....
Zlać, rozlać do butelek, do każdej wsadzić kawałek laski wanilii, zakręcic i odstawić na kolejne miesiące. Albo chociaż tygodnie....
Teraz co do wanilii. Laska, a nie esencja! Można włożyć od razu z resztą przypraw, ale ja wsadziłam dopiero do butelek, po rozlaniu. Jesli chcemy zaostrzyć smak nalewki, możemy dodać plasterki świeżego imbiru.
Smacznego!
tereklo pisze:Nieduża dynia to tak ze 2-3 kilogramowa?
Do nalewki morelowej wanilię dodaję w postaci nalewu, dużo lepszy aromat i smaczek niż laska dodana bezpośrednio.
Nalew waniliowy: do słoiczka z 80% spirytusem (ok 100 - 150 ml) dodać przekrojona i pokrojoną w kawałki wanilię. Odstawic na kilka tygodni (może stac miesiącami do następnego wykorzystania). Do nalewek dodajemy tylko nalew, bez kawałków wanilii.
Samanta pisze: Tak, dynia raczej z tych nieduzych,, ale nie ważyłam niestety....Co do ekstraktu z wanilii, to tez robie własny, ale do nalewki jednak wolę uczciwy kawałek laski
Baś_22 pisze:tereklo pisze:Nalewka z dyni nastawiona
Przyjdzie nam trochę poczekać na spróbowanie. Zapraszam już na przyszłoroczną degustację
sama ciekawa jestem jak wyjdzie ... jeśli tylko będzie to możliwe, to chętnie dotrę na degustację
Sz_elka pisze:A gdzie jest przepis Zomarel na piołunówkę?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości