Naleśniki z nadzieniem mięsno-warzywnym
(sporządzanie wg Zasad Pięciu Elementów, przepis na 6 szt.)
Zachować kolejność dodawania poszczególnych elementów.
Ciasto:
Do 1,5 szklanki mąki pszennej dodać:
- szczyptę kurkumy
- jajo
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczyptę startej gałki muszkatołowej
- szczyptę soli
- 1 i 2/3 szklanki wody
Wszystko energicznie ubić łyżką drewnianą w połowie porcji wody, a gdy ciasto będzie gładkie wlać resztę wody i wymieszać.
Wg tego przepisu robię wszystkie naleśniki
Jeśli robi się je ze słodkim nadzieniem to wtedy razem z jajkiem dodać 1 łyżeczkę miodu płynnego (nie dodawać wówczas gałki muszkatołowej).
Nadzienie:
Gotowane, zmielone mięso i wszystkie warzywa z rosołu wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (1 łyżka) i mieszając podsmażać.
Przyprawić na ostro kminkiem, pieprzami, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki wegety, solą do smaku, szczyptą bazylii i majeranku.
Czas podsmażania około 10 minut
Nakładać nadzienie na naleśnik i zawinąć w pasztecik.
Jeśli były zrobione wcześniej, to przed podaniem na stół podsmażyć z dwóch stron, wtedy zrobią się chrupiące. Ja ich nie panieruję