Marchewka z ziemniakami ciekawiej się zapowiada niż marchewka z groszkiem, której nie lubię.
Ciasto buraczak - dzis się o nim dowiedziałam, w okolicach Lublina jest powszechne i znane, robione jesienią.
Przepisy są tu:
http://www.ciasta.net/placek-z-buraka-c ... raczak.phpi tu
http://hichotka.blogspot.com/2010/10/bu ... dem-z.htmlale żeby nie zaginęło to skopiuję obydwa przepisy (róznią się głównie tym, że do drugiego dodaje się mak).
Buraczak, placek z buraka cukrowegoBuraczaki, czyli regionalne placki z buraków cukrowych wypiekane przez nasze mamy lub babcie. Zobacz przepis na placek z buraka cukrowego na drożdżach, który wyśmienicie smakuje rwany z zimnym mlekiem. Przepis na buraczaka pochodzi z regionu Mazowsza. Z podanej porcji (z 1 średniego buraka cukrowego) powstaje 4 placki.
Składniki:
1 średni burak cukrowy
10 dag drożdży
1 kg mąki (lub trochę mniej w zależności od wielkości buraka)
szczypta soli
szczypta cukru
1 jajko
Przepis na buraczak: Buraka cukrowego, obrać, pokroić na kilka kawałków i ugotować. Ostudzić i pokroić nożem na drobną kosteczkę na stolnicy. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli oraz cukru, jajko i pokrojonego w kosteczkę buraka. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, aby ciasto wyrosło. Jak już ciasto podrośnie podzielić na 4 części i rozwałkować na stolnicy 4 placki. Piec w prodiżu wyłożonym papierem do pieczenia około 50 minut (do 1 godziny, w zależności od grubości ciasta).
---------------------------------------------
Buraczak babuni i dziadunia - rodem z lubelszczyznyJadł ktoś z Was ?
Jeśli jadł to wiem, że zapadł Wam w pamięć do dziś dnia.
Buraczak to regionalny lubelski smakołyk. Niestety sezonowy, gdyż można go zrobić bądź nabyć tylko w sezonie wykopywania buraków cukrowych. Jednak te sklepowe buraczaki mają niewiele wspólnego z tymi domowymi.
Mam kilka buraków. Dlatego też zamierzam je wykorzystać do ich upieczenia. Moi domownicy z rozrzewnieniem wspominają zawsze ich smak. Z przyjemnością więc upiekę im kilka razy, w tym sezonie buraczanym, buraczaki.
Buraczak to wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto z niesamowitym posmakiem buraka cukrowego. To słodycz, której nie da się zapomnieć.
Składniki:
ok. 2 kg burak cukrowy
3 jajka
3 dkg drożdży
1 szklanka wody w której gotowaliśmy buraka
1/2 szklanki cukru
ok. 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki kwaśnej śmietany
10 dkg masła
mak
cukier do posypania po wierzchu
Buraka obieramy.
Kroimy go w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
Odlewamy 1 szklankę wody, w której go gotowaliśmy.
Buraka trzemy na tartce o grubszych oczkach.
W przestudzonej, ciepławej wodzie buraczanej rozpuszczamy drożdże oraz masło.
Dodajemy resztę składników w tym przestudzonego, tartego buraka oraz 2 łyżki maku.
Wyrabiamy ciasto.
Wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną oliwą.
Posypujemy makiem oraz cukrem po wierzchu.
Odstawiamy na 15 minut trzymając pod przykryciem.
Pieczemy około 70 minut minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Ciasto podajemy wystudzone.