Dekoracje kulinarne

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: beza » wt maja 18, 2010 10:04 pm

Cebulka pisze: to zalane odrobiną galaretki, zastudzone i na to reszta :)

A potem tylko odwrócić ładnie :)



A no właśnie [rol] a ja myślałam, że to galaretka taka z dziurką i dopiero w to wsadzone przekrojone jajko :D

Fajnie wygląda to że ona jest w paski groszkowo - marchewkowe. Dzięki Cebulko.
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: amita » wt maja 18, 2010 10:15 pm

Robię galaretki od lat i nigdy nie wpadłam na to żeby zalewać po trochu.A potem się dziwię,że mi wszystko pływa nie tak jak zaplanowałam [rol] A coby było całkiem zabawnie,owocowe galaretki robię różnokolorowe i z powodzeniem stosuję metodę wylewania i tężenia warstw.
Geniusz ze mnie [cool]
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Samanta » śr maja 19, 2010 11:59 am

Cebulka pisze:Taki ostry plastikowy wihajster do wycinania ząbków niby mam - ale i tak robię czubkiem zwykłego noża :)
W całą wbijałam po kolei po obwodzie w ząbki docinając nożem do środka, rozłożyłam na koniec - i miałam dwie połówki :)

Zwykle kaleczę tak rzodkiewki - ale tak popatrzyłam krytycznie na cytrynę... Stwierdziłam, że tez jest okrągła to się nada [lol]

Ja tak kaleczyłam cytryny, rzodkiewki, pomidory - ale muszą być te mięsiste a nie żeby się z nich lało, no i jajeczka przepiórcze, one szczególnie ładnie wygladają tylko nie mogą być zbyt długo gotowane bo wtedy zółtko wyskakuje jak w procy i z efektu nici. Ale tylko takim ustrojstwem to robiłam , tak ryncnie to chyba tylko sałatka by mi wyszła! [lol]
Natomiast co do galaretek różnej maści, też zalewam po trochu, warstwami. Ale moje galaretki nie mogą się równać z galaretkami które robią kobiety z Litwy! Tam była kiedyś taka moda na torty galaretkowe - one wyglądały jak z bajki! Tez takie robiłam, ale niestety nie mam takich specjalnych form w różnych kształtach. Tam te formy robili i sprzedawali, teraz nie wiem jak z tym jest ale większość kobiet je ma i używa z doskonałym skutkiem. Jak znajdę taki tort, to Wam pokażę.
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: beza » pt maja 21, 2010 9:08 pm

Samanto, jak długo gotujesz jajka przepiórcze ?
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Samanta » sob maja 22, 2010 12:47 pm

beza pisze:Samanto, jak długo gotujesz jajka przepiórcze ?

Wkładam do zimnej wody, zagotowuję i wyłączam gaz. Po chwili odlewam gorącą wodę, zalewam zimną. Najczęściej są takie, jak chciałam ale nie zawsze [lol]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: Cebulka » wt cze 01, 2010 8:33 pm

Nie wiem gdzie mam te zdjęcia wkleić właściwie...

Ale chyba tu - w końcu chleb jak chleb a właśnie dekoracja tu się liczy [haha]

Pamiętacie moje chleby pieczone na wesele siostry?
Obrazek Obrazek

Właśnie popełniłam byłam dwa do wyboru dla koleżanki z pracy :)
Znów kombinowałam z kolorami i znów chyba ładniej wyszedł ten jasny [rol]
Tylko że kurczę za wysoko dałam i dekoracja sie przypiekła [zly]

Tu w trakcie:
Obrazek Obrazek

I zrobione :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkich chlebopiekących zachęcam, bo to żadne wielkie mecyje [lol]

Zrobię sobie pozwolicie notatki na następny raz: żółte z kurkumą, różowe z kwasem buraczanym, dekoracja kładziona po 20 min ale lepiej bedzie po 30 i koniecznie dawać niżej! Można olejem smarować.

Macie jakieś inne pomysly na kwiatki z ciasta? Róże mi się przejadają a tulipany nie bardzo wyszły [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » wt cze 01, 2010 8:38 pm

Ewciu rewelacja [shock] poprostu cudo [brawo]
Jak się kiedyś zdecyduję, to pozwól, że zmałpuję [?] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » wt cze 01, 2010 8:48 pm

Pewnie Basiu [tuli]
Zresztą wiesz że cokolwiek ręcznie robione nawet dokładnie małpowane nie wychodzi nigdy tak samo jak wzór tylko jest nowym autorskim dziełem [lol]

Może jeszcze dodam bo to ważne - dekoracja jest z ciasta bez drożdży - tylko mąka zagnieciona z wodą i kilkoma sporymi łyzkami drobnej soli :)
Jeśli dekorację robi się z tego samego ciasta co chleb to wtedy bezsensownie rośnie i nie wygląda dobrze :F
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Samanta » wt cze 01, 2010 9:17 pm

A weź nie mów kobieto że Ci się coś takiego przejadło! [lol]
napewno ale to napewno przećwiczę najpierw, a potem upiekę np. na święta.
Chociaż jak tak myślę, to napewno nie mam aż tak silnej woli żebym czekała pół roku! [lol]
Te chleby są niesamowite!!!
PS Listki mozna zrobić z soku ze szpinaku, tak kombinuję....
A sam chleb, z jakiego przepisu piekłaś?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Postautor: megan » śr cze 02, 2010 8:28 am

[shock] ale przepiękne chlebki...cudo
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: saginata » śr cze 02, 2010 10:55 am

Ewa-cuuuuuuuuuuuuudne chlebki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ale¿ Ty masz zdolne te swoje paluszki!!!!!!!!!!!!!!
saginata
 

Postautor: beza » śr cze 02, 2010 11:09 am

Oj, nareszcie Cebulko pokazałaś jak się robi te cuda :) tyle się na nie zawsze patrzyłam i zastanawiałam jak się to to robi [rol]
Sama też tego wypróbuję :D
Tylko nie bardzo rozumiem tego co napisałaś: "koniecznie dawać niżej" [rol]
kwiaty kwitną nawet wtedy,
gdy nikt im się nie przygląda...

Phil Bosmans
Awatar użytkownika
beza
Weterani
 
Posty: 1938
Rejestracja: wt lip 17, 2007 11:36 am

Postautor: Baś_22 » śr cze 02, 2010 11:28 am

beza pisze:Tylko nie bardzo rozumiem tego co napisałaś: "koniecznie dawać niżej" [rol]

Tzn. ustawić blaszkę do pieczenia jak najniżej w piekarniku [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pn lut 07, 2011 10:45 pm

Czas na kilka fotek z mojego unijnego kursu gotowania, bo akurat na naszych zajęciach przyszedł pan robic profesjonalne fotki do reklamowania tego kursu, i zamiast gotowac tego dnia zupy, co było w planie - robiliśmy różne fikuśne dekoracje [haha]

Róże z masła
Ale takie inne niż się robi na codzień... [rol]
Nie są to takie wielkie mecyje, dziewczyny potem próbowały same i też im prawie równie ładne wychodziło - tylko trzeba miec rękaw cukierniczy :)
Obrazek Obrazek Obrazek

A tak się to robi ;>
http://www.youtube.com/watch?v=2ZRzz5Wmuxw


Palma z pora
Proste jak parasol a jakie efektowne [!] [!] [!]
W każdym razie to była zdecydowanie moja ulubiona dekoracja :)
Nie trzeba wcale wyrafinowanego sprzętu - starczy jeden por, nóż, wykałaczki - ewentualnie kilka ciemnych winogron jak chcemy kokosy też zamontowac [lol] Ten por był troszkę sfatygowany (liście miał jesienne [lol]), spód trzeba równo odkroic i jeśli stawia się go na talerzu, można 'przykleic' na kleksie miękkiego masła :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tak to powstaje:
http://www.youtube.com/watch?v=AXbL6DC6KXM


Wklejam jeszcze resztę zdjęc, może coś kogoś zainspiruje :)
(zwracam uwagę na ciekawą i godną odgapienia dekorację z sosem wylewającym się z przewróconego kieliszka - z tym że należałoby lepiej dobrac kolor sosu do talerza - i wrażenie murowane [super] )
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » wt lut 08, 2011 11:53 am

[brawo] Ewa ..przepiękne są te dekoracje :)
Pomysł z palemką jest przedni :) ciekawa jestem co jest pod palemką [?] czy to nadziewana żółta papryka [?] może jakiś przepisik udało by się wyżebrać [haha]
Intryguje mnie też ta chyba upieczona cała mała kapustka na żurawinie lub borówkach lub dżemie [?] [?] [?] [haha]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: ulotna chwila » wt lut 08, 2011 3:40 pm

super pomysły !
oo i widzę, że jest nawet nasza topikowa rolada ze szpinaku

a mi ta "kapusta" skojarzyła się z jabłkiem zapiekanym w cieście francuskim :) , ale to chyba nie to, bo towarzystwo raczej wytrawne, a nie deserowe :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Cebulka » wt lut 08, 2011 5:15 pm

Te trójkąty pod palmą to tak pokrojona rolada z żółtego sera, ktoś tu przepis podawał, chyba ulotna :D
I zła jestem bo sobie nie popatrzyłam, jak to dokładnie było roztapiane a obawiam się że sama nigdy się nie odważę [zly]

Ta kulka w pergaminie... [haha]
Punkt dla ulotnej - to faktycznie jest upieczone jabłko.
Z tym że ciasto nie jest kruche ani francuskie, tylko jest to ciasto filo.
Takie gotowe też kupowane cienkie jakby arkusze ciasta.
Ale szczerze powiem żadna rewelacja - samo ciasto jest zupełnie bez smaku, tyle że ładnie wygląda (ale tylko do momentu w którym ktoś próbuje zacząc to kroic) i myślę że jakby tak to owinąc w kruche na pewno smakowo byłoby ciekawiej [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » wt lut 08, 2011 11:59 pm

[quote="Cebulka"]]A tak to powstaje:
Ło matko,a co to za zwirz? [shock]
Obrazek
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » śr lut 09, 2011 12:18 am

Pstrąg [lol]

Umocowany póki surowy długą wykałaczką na blasze w taki kształt i upieczony bez specjalnych zabiegów, trochę posolony i masłem polany ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

dekoracje kulinarne

Postautor: zomarel » śr lut 09, 2011 11:18 am

Cebulko,Ty to masz oko.Nic co ładne nie umkie twej uwadze.Dekoracje są piękne,bardzo podoba mi się ta z kieliszkiem,no i pstrąg [shock] aż się prosi żeby go podawać w odświętny sposób.Wielkie [brawo]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Postautor: ulotna chwila » śr lut 09, 2011 12:32 pm

Cebulka pisze:Ta kulka w pergaminie... [haha]
Punkt dla ulotnej - to faktycznie jest upieczone jabłko.
Z tym że ciasto nie jest kruche ani francuskie, tylko jest to ciasto filo.
Takie gotowe też kupowane cienkie jakby arkusze ciasta.
Ale szczerze powiem żadna rewelacja - samo ciasto jest zupełnie bez smaku, tyle że ładnie wygląda (ale tylko do momentu w którym ktoś próbuje zacząc to kroic) i myślę że jakby tak to owinąc w kruche na pewno smakowo byłoby ciekawiej [lol]


Cebulko bo ciasto filo najlepiej smakuje w baklawie, na samo wspomnienie tej pyszności mi ślinka cienkie :D
jak wyjdę z diety, to sobie ją zrobię
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Sz_elka » czw lut 10, 2011 6:54 pm

ulotna chwila pisze:Cebulko bo ciasto filo najlepiej smakuje w baklawie, na samo wspomnienie tej pyszności mi ślinka cienkie :D
jak wyjdę z diety, to sobie ją zrobię


... ale [skrob] co to jest ... baklawie? ;)[/b]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: amita » czw lut 10, 2011 7:19 pm

Szela,też nie wiem o czym Ulotna do mnie rozmawia :D
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » czw lut 10, 2011 10:00 pm

Baklawa to takie bardzo słodkie arabskie ciasto :)
A przynajmniej tak mi się wydaje, trzeba by pogooglac [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » pt lut 11, 2011 11:11 am

Cebulka pisze:Baklawa to takie bardzo słodkie arabskie ciasto :)
A przynajmniej tak mi się wydaje, trzeba by pogooglac [lol]

Są spory czyje ono właściwie jest [haha] ja znam turecką i jest naprawdę pycha :-P tylko jest bardzo i to bardzo kaloryczne :(
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: tereklo » śr lip 03, 2013 3:27 pm

Może pięknie dekorowany tort?

Prezentacja .pps
Rosyjskie torty.pps
(3.96 MiB) Pobrany 580 razy


i to samo w wersji .pdf
Rosyjskie torty.pdf
(3.37 MiB) Pobrany 573 razy
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: tereklo » wt lut 25, 2014 8:01 am

cebula.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: Cebulka » wt lut 25, 2014 10:06 am

Przepiękne [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: Cebulka » czw gru 25, 2014 8:28 pm

A tak było na naszej Wigilii firmowej :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te róże z papryki nie wyglądają na bardzo trudne do zrobienia, chyba tylko ostry nóż potrzebny [skrob]

Pamiętaliście że nam się też kiedyś na zlotach chciało dekorować? ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: Yennyfer » sob gru 27, 2014 9:26 pm

Alllllllllllllllllllllllllleeeeeeeeeeeeeeeeee cuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudddddddddddddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaaaa! [shock]
Ewciu, masz gdzieś filmik z robienia róż z papryki?
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: tereklo » sob gru 27, 2014 10:06 pm

Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Dekoracje kulinarne

Postautor: tereklo » sob gru 27, 2014 10:08 pm

Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości