Strona 1 z 4

Dekoracje kulinarne

Post: czw lut 12, 2009 8:06 pm
autor: Cebulka
Na ostatnim spotkaniu u Koli poszalałyśmy z dekoracjami półmisków (zwłaszcza Szelka [prosi] )

Tak więc przedstawię wyniki [lol]

1. Tulipany z rzodkiewki:
Obrazek Obrazek

Myślę że większość osób wie jak je zrobić - czubkiem noża nacinać rzodkiewkę na oko do środka w ząbki i po ponacinaniu całej dostajemy dwa tulipanki do rozłożenia ;)

2. Goździk z rzodkiewki
Obrazek

Tu pytania kierować do Amity :) Założenie jest takie, że rzodkiewkę nacina się w kosteczkę od góry nie docinając do konca, a następnie na godzinę wrzuca do szklanki z bardzo zimną wodą (można wstawic do lodówki - ta na zdjęciu jest troszke jeszcze nierozwinięta, może być podobno jeszcze ładniej) Im równiej i drobniej tym lepiej. A masło jest kształtowane przez Szelkę - łyżeczką maczaną w ciepłej wodzie.

3. I przebój - Róża z pomidora
Jak to zrobić? Trzeba mieć niewielkiego ładnego twardego pomidora i ostry mały nóż.

Najpierw skrawamy z wierzchu pomidora "podstawkę"
Obrazek

pod spodem dobrze mieć blisko kawałek blatu - albo pomocne dłonie.
Nożem obieramy pomidora - jak jabłko [lol]
Obrazek Obrazek

Końcówkę odcinamy też, ale nie tak grubo jak piętkę u góry
Obrazek

I teraz uwaga - zaczynając od strony na której skończyliśmy zaczynamy zwijać skórkę - w tą stronę w która sama bez przemocy chce się zwijać...
Obrazek Obrazek

Tak zwijamy zwijamy, pilnujemy żeby nam się dołem nie "wypsnęło", tak się przyglądamy że jakieś to ładne to nie wychodzi :F ... ALE [!] Jak skończy się skórka OBRACAMY do góry nogami i kładziemy na "podstawce"
Obrazek

A teraz zostaje tylko dołożyć troszkę zieleniny... i podziwiać [super]
Obrazek Obrazek

Post: czw lut 12, 2009 8:16 pm
autor: amita
Wygląda uroczo,ja skorzystam z pomysłów na komunię.Tylko skąd ja wezmę te "pomocne dłonie" [skrob]

Post: czw lut 12, 2009 8:28 pm
autor: Tosia
Amitko, zaprosisz, to pewno przyjadą i pomogą ;)

Post: czw lut 12, 2009 9:56 pm
autor: Goszkosłodka
Ale cuda wyczyniacie,z tą różą to niezły dinks,piękna tylko czy ja to potrafię?muszę zrobić jakąś próbę...

Post: czw lut 12, 2009 10:45 pm
autor: beza
Śliczne :D ale bym zjadła [rol] :D

Post: czw lut 12, 2009 11:36 pm
autor: Sz_elka
beza pisze:Śliczne :D ale bym zjadła [rol] :D


Danie ozdabiane czy ozdóbkę? 8)

Post: pt lut 13, 2009 7:44 am
autor: saginata
¦liczno¶ci [shock]
Brawo dziewczyny [brawo]

Post: pt lut 13, 2009 9:37 am
autor: Baś_22
Ewcia ale zrobiłaś wspaniałą dokumentację fotograficzną [brawo]

Post: pt lut 13, 2009 1:52 pm
autor: koliberek
Tak Cebulko, naprawdę super fotki :D

Post: pt lut 13, 2009 2:07 pm
autor: Cebulka
Dzięki dziewczyny, ale to instruktaż był super - a fotki po prostu cykałam jedna za drugą i tyle... [lol]

Post: pt lut 13, 2009 3:43 pm
autor: beza
Sz_elka pisze:
beza pisze:Śliczne :D ale bym zjadła [rol] :D


Danie ozdabiane czy ozdóbkę? 8)


Danie ozdabiane Szelko [lol] bo skóry z pomidora nienawidzę :x
Ale jako ozdoba jest suuuper :D

Post: pn lut 16, 2009 7:50 pm
autor: Cebulka
Wkleję w dekoracje, bo właściwie sama nie wiem, gdzie... [skrob]

A to taki deserek że dekoracja i wygląd to podstawa - bo galaretka wiadomo jak smakuje [lol]

Z okazji wiadomo jakiej [serce]
Obrazek Obrazek Obrazek

A tak były robione:
Obrazek

Najpierw oczywiście czerwona galaretka na talerz, z niej wycięłam serduszka które następnie zatapiałam żółtą... Szczerze mówiąc aż się nie spodziewałam tak fajnego efektu [super]

Post: pn lut 16, 2009 8:18 pm
autor: Sz_elka
Rewelacyjny efekt! [kciuk2]
Miałam kłopot z rozszyfrowaniem tej białej puchatej masy [rol] , ale już "jestem w domu"! Genialne rozwiązanie! [prosi]

Post: pn lut 16, 2009 9:46 pm
autor: Anamaria
[brawo] Genialne bo proste! A z jakiego owocu wycięte to zielone serduszko na wierzchu? Czerwone serduszka zalewałaś stygnącą żółtą galaretką, czy zatapiałaś je już po wlaniu żółtej do szklanic?

Post: pn mar 09, 2009 7:35 pm
autor: lucysia
Ależ cud malina te dekoracje!!Ja to mam dwie lewe do tego typu ozdóbek.Jedyne w co się bawie to tort dla dziecia.W tym roku była pszczoła:
Obrazek
Lata poprzednie najciekawsze:
Obrazek Obrazek Obrazek

Post: wt mar 10, 2009 11:19 am
autor: Baś_22
Dla mnie bomba [brawo] fantastyczne pomysły masz Lucysiu :)

Post: wt mar 10, 2009 3:24 pm
autor: irys
Ale macie pomysły [shock] nigdy bym na cos takiego nie wpadła :D

Post: śr mar 11, 2009 4:03 pm
autor: belva
Lucysiu super ten pociag!!!

Pamietam kiedys moja przyjaciolka upiekla ciasto w formie ula..z pszczolkami , na urodzinki mojej Maji..

Tak to wygladalo :D

Obrazek

Obrazek

Post: śr mar 11, 2009 7:38 pm
autor: lucysia
Świetny ten ul ,ale chyba specjalną formę do tego potrzeba.

Post: śr mar 11, 2009 9:56 pm
autor: belva
lucysia pisze:Świetny ten ul ,ale chyba specjalną formę do tego potrzeba.



Lucysiu, jezeli cie to interesuje to zapytam sie mojej przyjaciolki jak dokladnie zrobila ten ul.. Bede sie z nia widziala w niedziele. :)

Post: śr mar 11, 2009 10:18 pm
autor: Cebulka
Ja pięknie się lukier rozlał!
Wspaniale utrafione z gęstością, a mnie się zawsze robi albo za gęsty albo za rzadki [zly]

A jakie pszczółki pomysłowe [prosi]

Post: śr mar 11, 2009 11:20 pm
autor: Anamaria
Te pszczólki to już koronkowa robota [brawo]
Belvo zdobądź przepis na ten tort, pleeeease!

Post: czw mar 12, 2009 10:38 am
autor: lucysia
Belvo prosimy o przepisik.Wypisz wymaluj ul dla Kubusia Puchatka [lol]

Post: czw mar 12, 2009 7:20 pm
autor: belva
lucysia pisze:Belvo prosimy o przepisik.Wypisz wymaluj ul dla Kubusia Puchatka [lol]


Rozmawialam z kolezanka. Powiedziala mi ze mi wysle przepis na ciasto i na pszczoly ktore robila z reszta jej mlodsza corcia.

Faktycznie jest potrzebna foremka ktora mozna znalezc wszedzie w internecie..

Tu jedna ze stronek

http://www.kingarthurflour.com/shop/ite ... egory=C520

Post: ndz mar 22, 2009 2:00 pm
autor: Papcio
A może tak:

Obrazek

Bardzo lubię torty i moja dziewczyna robi mi takie wariacje. Z kolorowych galaretek kółka a sam "kręgosłup" i czułki to z orzecha włoskiego. Szkoda było mi tego motylka zjeść, a jednak...
Smacznego!

Post: pn mar 23, 2009 4:53 pm
autor: Anamaria
Mniammm, ale smakowicie wygląda ten motylek! [machjezyk]
A pod spodem jest sam biszkopt, czy coś więcej???
Papciu,bardzo Cię proszę, podpytaj swoją dziewczynę o przepis [lol]

Post: pn mar 23, 2009 7:14 pm
autor: Papcio
Jest to typowy tort na biszkopcie. Galaretki wycinane kieliszkiem a reszta galaretki pokrojona na drobną kostkę.

Post: pn mar 23, 2009 7:33 pm
autor: Onaela
Ale żeby upiec biszkopt o takim kształcie,to chyba jakaś forma potrzebna ?

Post: pn mar 23, 2009 7:43 pm
autor: saginata
Jak ja dla niuni na urodzinki robi³am kiedy¶ motylka, to z prostok±tnej formy wykroi³am odpowiedni kszta³t.

Post: pn mar 23, 2009 7:55 pm
autor: Cebulka
Myślę że można upiec w okrągłej - przekroić na pół i te połówki ułożyć "plecami" do siebie - najwyżej trochę z wypukłości ściąć :D

Post: pn mar 23, 2009 8:19 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Myślę że można upiec w okrągłej - przekroić na pół i te połówki ułożyć "plecami" do siebie - najwyżej trochę z wypukłości ściąć :D


No i tak jest zrobione :)

Ozdabianie potraw.

Post: pt lip 31, 2009 6:08 pm
autor: Yennyfer
http://www.ozdabianiepotraw.pl/?cat=9&paged=2

I jak ktoś zna sposoby na ozdoby - wiadomo, im ładniej podane tym przyjemniej zajadać.