Cenne rady!

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Cenne rady!

Postautor: magdziołek » śr lut 12, 2014 10:26 pm

No właśnie, potrzeba mi na jutro tej porady o kruszonce :) to rozumiem, że skoro szybko posiekać, to masło musi być schłodzone, a nie takie miękkie ;) . Ponieważ się zastanawiałam... i wyjęłam na wszelki wypadek to masło z lodów, z zamiarem aby zmiękło do rana, lepiej będzie jak je znów włożę na noc do lodówki?
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Cenne rady!

Postautor: tereklo » ndz lut 16, 2014 6:50 pm

Znalezione w necie:

Kawowy z koniakiem
Zaparz 2 szklanki mocnej kawy. Posłodź ją 5 łyżkami cukru (najlepiej brązowego) i odstaw do wystudzenia. Potem wymieszaj z 50 ml koniaku. Nasącz biszkopt. Taki poncz najbardziej pasuje do tortów orzechowych oraz biszkoptów przekładanych kremem kawowym lub czekoladowym.
Rumowo-cytrynowy
Zagotuj 1 szklankę wody z 1/2 szklanki cukru oraz skórką otartą z 1/2 cytryny. Następnie dobrze wystudź i przecedź przez gęste sitko. Dolej 100 ml rumu. Stosuj do nasączania blatów czekoladowych i klasycznych biszkoptów przekładanych bitą śmietaną albo kremem maślanym.
Pomarańczowo-imbirowy
Obierz i potnij w plasterki kawałek imbiru (ok. 5 cm). Włóż do rondelka. Zalej 2 szklankami soku pomarańczowego (ew. dodaj 4–5 łyżek likieru pomarańczowego). Posłodź do smaku. Poncz zagotuj, wystudź, wstaw do lodówki na noc. Następnie przecedź. Skrapiaj nim biszkopty przekładane kremami owocowymi.
Jabłkowy z melisą
Jabłko obierz, potnij na kawałki. Włóż je do miseczki. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj garść melisy oraz kawałek skórki cytrynowej. Posyp 3–4 łyżkami cukru. Zalej 2 szklankami białego wina deserowego lub musującego. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Potem przecedź. Używaj do lekkich tortów śmietanowych z dodatkiem owoców.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/porady/news-a ... ign=chrome
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Cenne rady!

Postautor: tereklo » pt maja 08, 2015 7:31 pm

Nie do końca się z tym zgodzę bo zależy to od temperatury "wyjściowej" i stopnia świeżości jajek, no ale może będzie inspiracją w przygotowaniu smacznego śniadania.

jajka.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Cenne rady!

Postautor: Sz_elka » pt maja 08, 2015 7:35 pm

To jeszcze proszę o przetłumaczenie opisu, ze do zimnej wody i td. [prosi]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Cenne rady!

Postautor: Sz_elka » pt maja 08, 2015 7:53 pm

Fajne te Aromatyczne poncze do biszkoptów [ciacho] i do tego [tosiapolej]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Cenne rady! Drożdże

Postautor: Tosia » ndz maja 10, 2015 5:27 am

znalazłam ciekawy artykuł na temat przeliczania drożdży, http://allrecipes.pl/porady/33/dro-d-e.aspx
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Cenne rady! Wszystko na temat chleba

Postautor: Tosia » ndz maja 10, 2015 6:09 am

Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Cenne rady! Wszystko na temat chleba

Postautor: Sz_elka » pn maja 11, 2015 12:08 pm

Tosia pisze:http://www.kazior5.com/domowy_chleb.htm

Żeby się zagubiło w necie skopiowałam :D
Domowy chleb - mieszanki - przepisy.doc
(645 KiB) Pobrany 528 razy
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Cenne rady! Drożdże

Postautor: Sz_elka » pn maja 11, 2015 12:18 pm

Tosia pisze:znalazłam ciekawy artykuł na temat przeliczania drożdży, http://allrecipes.pl/porady/33/dro-d-e.aspx

żeby było pod ręką:
Drożdże.doc
(68.5 KiB) Pobrany 538 razy
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Cenne rady!

Postautor: Sz_elka » ndz lis 08, 2015 10:39 pm

http://mama-dobra-rada.pl/udane-wypieki-mimo-bledu/

"Udane wypieki mimo błędu.

Ciasto można uratować, mimo że…

Wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje podczas pieczenia
1. Przykryć go papierem do pieczenia lub folią do pieczenia (wyciąć odpowiednio do kształtu formy).
2. Wstawić do piekarnika żaroodporny pojemnik z zimną wodą.
3. Jeśli ciasto przypaliło się, można zeskrobać ciemne miejsca tarką lub nożem, następnie udekorować ciasto np. cukrem pudrem, posypką lub polewą czekoladową.

Nie wiadomo, czy ciasto się upiekło
1. Pomoże „próba suchego patyczka” – głęboko nakłuć ciasto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu na drewnie jest mokre ciasto, to znaczy, że trzeba je jeszcze (krótko) piec. Jeśli spód jest niedopieczony, dopiec ciasto na niższym poziomie. Do próby nie nadaje się makaron spaghetti ani drut.
2. Biszkopt i niskie ciasta pieczone na blasze wystarczy lekko nacisnąć palcem – ciasto jest upieczone, jeśli lekko poddaje się naciskowi i nie pozostaje w nim wgniecenie.
3. Ciasto drożdżowe i serowo-olejowe powinny mieć złoto-żółte brzegi i suchy spód.
4. Chleb po opukaniu spodu powinien wydać pusty dźwięk.

Nie można wyjąć upieczonego ciasta z formy
Ciasto w formie dobrze schłodzić. Kiedy forma i ciasto zupełnie ostygną, ciasto ostrożnie podważyć nożem przy krawędzi formy. Jeśli ciasto nadal tkwi mocno w formie, owinąć całą formę ręcznikiem kuchennym zmoczonym w lodowatej wodzie i zostawić.

Ciasteczka są zbyt suche i twarde
Pozostawić je na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłoną wilgoć z jabłek i zmiękną. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.

Ciasto jest niedopieczone i wystygło
Niedopieczonego ciasta, które wystygło, nie można dopiec. Można przekroić je na pół, wykroić łyżeczką surowe miejsca, włożyć w nie bitą śmietanę lub budyń, krem czy marmoladę. Ciasto „złożyć”, całe pokryć bitą śmietaną posypaną np. mielonymi orzechami, aby dobrze zatuszować miejsce przecięcia.

Ciasto biszkoptowe nierówno wyrosło
Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i położyć na 15 minut na desce. Po tym czasie biszkopt włożyć je do formy – powierzchnia ciasta będzie idealnie gładka.

Ciasto biszkoptowe pękło
1. Szczeliny ciasta na spód tortu posmarować białkiem jaja. Po wyschnięciu białka nałożyć bitą śmietanę lub krem.
2. Podobnie można postąpić kiedy popęka ciasto na roladę, strucla, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu pierogi lub pączki. Po wyschnięciu białka biszkopt pokryć glazurą lub polewą.

Ciasto biszkoptowe pokruszyło się
Ciasto wykorzystać do deserów np. tiramisu, albo nasączyć rumem i utoczyć kulki z siekanymi orzechami i
suszonymi owocami.

Ciasto piaskowe jest zbyt suche
1. Ciasto nakłuć głęboko drutem do dziergania i skropić likierem, kawą lub sokiem owocowym ( np. z cytryny, pomarańczy lub jabłka). Postawić na godzinę – ciasto wchłonie płyn i będzie wilgotne.
2. Jeśli ciasto nie ma glazury, wystarczy posmarować wierzch mlekiem i wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 50ºC.

Ciasto piaskowe jest w środku prawie surowe
Dalsze pieczenie nie pomoże – trzeba wyciąć nieupieczone warstwy ciasta, a resztę napełnić dżemem, budyniem, czekoladą, kremem…

Ciasto piernikowe zbyt mocno przylega do blachy
1. Jeszcze ciepłą blachę położyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem nasączonym bardzo zimną wodą.
2. Zeskrobać ciasto, większe kawałki pokryć lukrem, małe pokruszone kawałki serwować z jogurtem jako deser.

Ciasto kruszy się podczas krojenia
Krojąc używać noża jak piłę (nie naciskać nożem na ciasto).

Bita śmietana przykleja się do noża podczas krojenia
Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.

Krem zawiera grudki żelatyny
Podgrzać krótko energicznie mieszając. Jeśli grudki nie rozpuszczą się, przetrzeć kremową masę przez sito.

Krem maślany ścina się
1. Krem podgrzać krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, następnie dokładnie ubić.
2. Stopniowo dodając 5 dag oleju kokosowego (w płynie) energicznie ubijać masę. Ubity krem koniecznie wstawić do lodówki.

Krem maślany na torcie przykleja się do noża podczas krojenia
Nóż posmarować olejem kokosowym.

Lukier jest zbyt rzadki i nieszczelnie pokrywa ciasto
Dodać kilka kropel białka jaja i wymieszać.

Lukier nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta
Dodać do lukru łyżeczkę masła i wymieszać.

Lukier nie trzyma się ciasta
Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować lukrem.

Marcepan do dekoracji wysechł i popękał
Marcepan owinąć na około 2 godziny w ściereczkę zwilżoną niewielka ilością wody. Po tym czasie marcepan powinien na tyle zmięknąć, aby można go było uformować.

Piernik jest zbyt twardy
Pozostawić go na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku z kilkoma plasterkami jabłek. Pochłonie wilgoć z jabłek i zmięknie. Jabłka wymienić po jakimś czasie, żeby nie spleśniały.

Piętra tortu przesuwają się podczas pokrywania polewą
Blaty tortu ustabilizować wbijając w nie surowe nitki makaronu spaghetti lub patyczki do szaszłyków.

Polewa karmelowa podczas krojenia przykleja do noża
Nóż posmarować masłem.

Polewa czekoladowa nie jest gładka
Dodać łyżkę jogurtu, masła lub oleju kokosowego i wymieszać dokładnie.

Polewa nie lśni, jest matowa
Spryskać lub pomalować ją koniakiem.

Polewa nie rozprowadza się równomiernie na powierzchni ciasta

Dodać do polewy łyżeczkę masła i wymieszać. Dodanie masła powoduje także, że polewa nie popęka podczas krojenia.

Polewa nie trzyma się ciasta
Zeskrobać resztki z ciasta, podgrzać dżem morelowy i posmarować nim wierzch ciasta. Pozostawić, aby dobrze wysechł. Teraz posmarować polewą czekoladową.

Polewa pęka podczas krojenia
Do wysokiego naczynia nalać gorącą wodę i zanurzyć w nim ostry nóż. Naczynie postawić na stole obok ciasta/tortu i zanurzać nóż w wodzie przed każdym nacięciem.

Polewa ścieka po cieście
Jest zbyt gorąca i trzeba trochę odczekać.

Śmietana nie da się ubić
Przełożyć śmietanę do metalowego pojemnika i schłodzić w lodówce. Spróbować ubić ją najpierw na najniższych obrotach (przez minutę), następnie szybciej, aż cukier całkowicie rozpuści się (nawet przez 10 minut).


Artykuły powiązane:
Udane wypieki mimo błędu. Jak upiec dobre ciasto? http://mama-dobra-rada.pl/jak-upiec-dobre-ciasto/
Udane wypieki, mimo że zabrakło… http://mama-dobra-rada.pl/jak-upiec-dob ... -zabraklo/
Czym zastąpić składnik w wypiekach? http://mama-dobra-rada.pl/czym-zastapic ... -alergika/
Bezglutenowe wypieki udają się jeśli… http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chle ... utenowe-2/
Kilka rad, dzięki którym wypiek bez glutenu będzie udany można przeczytać w artykule Pieczemy z mąką bezglutenową cz. 1. http://mama-dobra-rada.pl/jak-piec-chle ... utenowe-1/

Dalsze rady w przypadku błędu w gotowaniu w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę. http://mama-dobra-rada.pl/category/szko ... c-potrawe/ "
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re:

Postautor: belva » śr lut 10, 2016 10:54 pm

Tosia pisze:Czasami nie pomoże nawet butelka wódki,ja nawet wlałam kieliszek spirytusu a i tak nie zmiękła.Często teraz podlewam mięso czerwonym wytrawnym winem [nie za dużo] dodaje smaku i szybciej się gotuje.Winem należy podlać zaraz po obsmażeniu mięsa ,nim nalejemy wody.


Ja dodaje tylko wino bez wody.. ale to nie powoduje ze mieso jest mieksze.
Moj sposob to nie kupowac starej wolowiny i wybierac tylko te lepsze kawalki.. np na sos dobre sa tzw; zeberka bez kosci
"Wielki sztorm pozostawił na plaży tysiące rozgwiazd. Starzec idący brzegiem morza brał rozgwiazdy do ręki i odnosił do wody. Co ty robisz, starcze? Zapytał go przechodzący obok młodzieniec - przecież tych rozgwiazd jest tutaj dziesiątki tysięcy, tak ich wszystkich nie uratujesz! Twoje staranie nie ma sensu.. Tymczasem starzec, wkładając kolejną rozgwiazdę do wody, odpowiedział: dla niej ma sens"
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron