Strona 3 z 4

Re: Pochwała cukinii :

Post: pt wrz 20, 2013 10:17 pm
autor: Onaela
Cebulka pisze:Kurczę jak tam zachwalacie to chyba muszę zrobić [lol]
Tylko że jak dla mnie to koniecznie z czosnkiem [mniam]

Myślę,ze czosnek nie zaszkodzi . Można też,jak ktoś nie martwi się o kalorie i cholesterol :/ przysmażyc na patalni boczek wędzony z cebulką i dac do ciasta,wtedy nie dajemy już surowej cebuli.

Gdzieś w tym temacie jest też przepis na pasztet z cukinii z wątróbkami. Pewnie jest pyszny,ale ja od jakiegoś czasu wątróbek nie tykam :/ Próbowałam nimi karmić mojego psa,gotujac je z makaronem,ale nie mógł tego jeść,bo po każdym posiłku miał biegunkę. Wtedy uświadomiłam sobie,że przecież w wątrobie kumulują się te wszystkie świństwa ,którymi karmią kurczaki,zeby szybko rosły [zly] ( hormony,antybiotyki itp. ) Pies ma jednak bardziej wrażliwy żołądek na chemię... U człowieka pewnie cały ten tyfus odkłada sie w wątrobie nie dajac objawów [zly]

Żółtej cukinii nie mam ( jakos tak zawsze wydawało mi się,ze zielona jest lepsza,delikatniejsza,ale to pewnie nieprawda :) ) ,ale robiłam zupę-krem z zielonej. Podobnie jak zupę dyniową na rosole,na ostro z grzankami czosnkowymi. Wyszła pyszna i miała taki ładny,zielony kolorek [mniam]
Tak naprawdę,to z cukinii można zrobić wszystko-zupę,kotlety "schabowe","mielone" pasztet,omlet,'bigos",placki ,faszerowaną,surówki itp itp :)

Re: Pochwała cukinii :

Post: ndz wrz 22, 2013 9:40 pm
autor: Baś_22
Onaela pisze: Żółtej cukinii nie mam ( jakos tak zawsze wydawało mi się,ze zielona jest lepsza,delikatniejsza,ale to pewnie nieprawda :) )

prawda, dla mnie tylko ta zielona się liczy :)
Raz skusiłam się na posianie żółtej i nie smakowała mi [ble]

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 12:53 pm
autor: Baś_22
Właśnie zajadam przed chwilą ugotowaną Zupkę krem z cukinii [mniam]

Obrazek
Zupa krem z cukinii
Składniki:
4 nieduże cukinie (około 1 kg)
3 papryczki czerwone ostre
2 pory (tylko biała część)
kostka rosołowa albo czubata łyżeczka warzywka
1 serek topiony naturalny (bez dodatkowych smaków) lub jogurt naturalny
Cukinie i pory pokroić na kawałeczki. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą do linii warzyw. Zagotować. Dodać 3 całe papryczki i gotować do miękkości. Wyjąć papryczki. Nie dodawać żadnych przypraw. Warzywa zmiksować blenderem W celu zagęszczenia, do jeszcze gorącej zupy dodać serek topiony albo jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Na wierzch nałożyć drobne grzanki.

Zupka robi się błyskawicznie, więc polecam szczególnie zapracowanym osobom :)

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 5:46 pm
autor: tuurma
Baś_22 pisze:
Onaela pisze: Żółtej cukinii nie mam ( jakos tak zawsze wydawało mi się,ze zielona jest lepsza,delikatniejsza,ale to pewnie nieprawda :) )

prawda, dla mnie tylko ta zielona się liczy :)
Raz skusiłam się na posianie żółtej i nie smakowała mi [ble]


A ja zgłoszę zdanie odrębne i myślę, że wszyscy, którzy u mnie jedli grillowaną z czosnkiem się przyłączą :) Mnie się podoba jej kolor, co więcej łatwiej je wypatrzyć wśród liści, więc nie przegapiam małych pysznych cukinek. Ostatnio jadłam też sałatkę z żółtej cukinii i ogórków taką na zimę - piękne kolory.

Mam akurat ostatni zbiór (bo niestety u nas już przymroziło i dzisiaj wywaliłam zmrożone rośliny z warzywnika - mam tego furę) - spróbuję dla odmiany zupy, bo zazwyczaj robię tak trochę na hindusko - przyprawione kuminem, cynamonem i innymi takimi kolorowymi proszkami.

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 6:59 pm
autor: Cebulka
Baś_22 pisze:Nie dodawać żadnych przypraw.

Tu zgłoszę swoją uwagę, że jeśli się chce iść na skróty i używa Vegety czy Warzywka to może i nie trzeba przyprawiać - jednak bez odpowiedniej 'oprawy' ziołowej sama w sobie cukinia jest nijaka. To samo dotyczy pasztetu z cukinii, trzeba go porządnie przyprawić znacznie więcej niż jest w przepisie jeśli ma być wystarczająco intensywny w smaku bez chemicznych dodatków :)

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 10:12 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:Nie dodawać żadnych przypraw.

Tu zgłoszę swoją uwagę, że jeśli się chce iść na skróty i używa Vegety czy Warzywka to może i nie trzeba przyprawiać - jednak bez odpowiedniej 'oprawy' ziołowej sama w sobie cukinia jest nijaka. To samo dotyczy pasztetu z cukinii, trzeba go porządnie przyprawić znacznie więcej niż jest w przepisie jeśli ma być wystarczająco intensywny w smaku bez chemicznych dodatków :)

Zupę zrobiłam wg przepisu otrzymanego od koleżanki Asi i wykonałam go rzetelnie tak jak stało napisane [haha]......no może nie do końca tak rzetelnie, bo nie dodałam vegety ani warzywka tylko kostkę rosołową bio :)
Jeśli chodzi o pasztet z cukinii to zrobiłam go zgodnie z przepisem Onaeli i nie potrzebowałam go dodatkowo doprawiać. Dla mnie był doskonały [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 10:45 pm
autor: Onaela
Cebulka pisze:
Baś_22 pisze:Tu zgłoszę swoją uwagę, że jeśli się chce iść na skróty i używa Vegety czy Warzywka to może i nie trzeba przyprawiać - jednak bez odpowiedniej 'oprawy' ziołowej sama w sobie cukinia jest nijaka. To samo dotyczy pasztetu z cukinii, trzeba go porządnie przyprawić znacznie więcej niż jest w przepisie jeśli ma być wystarczająco intensywny w smaku bez chemicznych dodatków :)

Oj tam ,oj tam :) Wnioskuję Cebulko,że rzadko jadasz cukienię i póki co specjalnie za nią nie przepadasz [skrob] Też tak miałam parę lat do tyłu... Cukinia w żadnym razie nie jest w smaku nijaka- jest po prostu delikatna. Nie lubię nadmiaru ziół w potrawach- parę razy udało mi się przedobrzyć i zepsuć potrawę nadmiarem ziół i przypraw właśnie. Dlatego teraz do większosci potraw dodaję maksymalnie 2 ziółka . Nie mówie tu o potrawach typu bigos czy flaki,które wymagają więcej przypraw.Szczególnie trzeba uważać z rozmarynem i tymiankiem. Moim zdaniem cukinia jest bardzo dobra również z odrobiną soli w panierce ( jajko+ bułka tarta) bez żadnych przypraw. Nie wspomnę już o grilowanej cukinii z oliwą z oliwek bez przypraw.
A co się tyczy pasztetu- za przyprawy robi spora ilość pietruszki i cebula- wszystkim moim znajomym i rodzince bardzo smakuje.
Równie dobrze możnaby powiedzieć o jajecznicy na masełku z solą i pieprzem,że jest nijaka,a ja taką właśnie uwielbiam [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt paź 01, 2013 10:57 pm
autor: Cebulka
Onaela pisze:Oj tam ,oj tam :) Wnioskuję Cebulko,że rzadko jadasz cukienię i póki co specjalnie za nią nie przepadasz [skrob]

A to zdecydowanie zbyt daleko idący wniosek ;)

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr paź 02, 2013 9:35 am
autor: tuurma
Ja się zgodzę, że cukinia specjalnie wyraźna w smaku nie jest. Ale doskonale reaguje na dosyć proste sposoby obróbki - zgrillowana przesiąka dymem z drewna, czosnek+sól+oliwa też do niej pasują a nie stłamszą. Natomiast taka duszona robi u mnie za wypełniacz do różnych jesienno-zimowych eintopfów i wtedy przyprawiam mocno - na ostro albo na korzennie, albo oba na raz :) Ale my lubimy "na otro", a nie każdy za tym przepada.

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr paź 02, 2013 1:13 pm
autor: Baś_22
tuurma pisze: Ale my lubimy "na otro", a nie każdy za tym przepada.

no właśnie :) nie każdy przepada a jak przepada to np, nie może ze względów zdrowotnych :)

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr paź 02, 2013 11:17 pm
autor: Cebulka
A propos eintopfów to kiedyś mi się obiło o uszy jak jeszcze oglądałam Kuchnia.tv że Węgrzy do prawdziwego leczo dodają kostkę gorzkiej czekolady oraz dużą szczyptę cynamonu [super]
Z czekoladą jakoś bałam się eksperymentować, ale cynamon zaczęłam dodawać i rzeczywiście nieźle, Jurek mówi że jak dla niego to leczo może być co drugi dzień [lol]
Tylko cukinie na wykończeniu :(

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw paź 03, 2013 9:21 am
autor: tuurma
Moja już definitywnie skończona - został tylko garnek ugotowanej wczoraj zupy. Na pociechę mam jeszcze kilka dyniek, mam nadzieję, że jadalnych.

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw paź 03, 2013 9:26 am
autor: tuurma
A cynamon pasuje praktycznie do wszystkiego :) Ostatnio awansowałam na rodzinnego eksperta od pieczonych kaczek, do których daję pół na pół cynamon i garam masalę plus sól, jabłka i czosnek. Znika. W. Tempie. Błyskawicy [ubaw2]

Re: Pochwała cukinii :

Post: pt cze 27, 2014 11:44 pm
autor: Baś_22
Wczoraj upitrasiłam fajne letnie danie z cukinii :)

Obrazek

Złociste łódeczki z cukinii
http://smakowitechwile.blog.pl/2013/09/ ... o-ma-imie/

Składniki przewidziane na dwie porcje:
1cukinia ( u mnie są 2 szt. )
ser feta
odrobina świeżej czerwonej papryki
5 czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów
łyżka świeżo posiekanej bazylii
łyżeczka kurkumy
łyżka oliwy z pestek winogron
Sposób przygotowania:
łódeczki:
Cukinie dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Następnie przy pomocy specjalnej łyżki,
(jeśli takiej nie posiadacie możecie użyć zwykłej małej łyżeczki) zabieramy się do wydrążania
małych dołków, pozbywając się w ten sposób sporej części miąższu.
Obrazek

farsz:
Ser feta kroimy na plastry, by łatwiej było rozgnieść je widelcem po przełożeniu do miseczki.
Następnie siekamy oliwki, czerwoną paprykę, suszone pomidory i garść listków bazylii.
Posiekane składniki wrzucamy do sera feta i mieszamy tak, by wszystko się razem połączyło.
Obrazek

Nakładamy do wydrążonych w cukinii dołków farsz, tak by dokładnie je wypełniały. Po wykonanej czynności,
mieszamy w małym naczynku łyżkę oliwy z łyżeczką kurkumy i przy pomocy pędzelka malujemy brzegi cukinii.
Obrazek Obrazek

Przygotowanie blaszki z foli aluminiowej:
Z kawałka folii robimy blaszkę, najpierw składając folię na pół tak, aby tacka była solidniejsza a później zaginając
jej brzegi. Wykonanie blaszki jest niezwykle ważnym krokiem, ponieważ cukinię będziemy piec na ruszcie w piekarniku
i nie chcemy by sok, który puści ona podczas pieczenia zapaskudził cały piekarnik.
Gotową cukinię układamy na zrobionej przez siebie blaszce- tacce i wkładamy do piekarnika na 35 min.
Obrazek Obrazek

W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy cukinia jest już dostatecznie miękka. Dziesięć minut pod koniec pieczenia włączamy
piekarnik ”na górę”, by cukinia się zrumieniła.
Czas pieczenia może być odrobinę dłuższy lub krótszy, w zależności od grubości cukinii i możliwości naszego piekarnika.
Obrazek

Gotowe łódeczki wyciągamy ostrożnie z piekarnika na talerz i podajemy na stół.

Obrazek

Re: Pochwała cukinii :

Post: sob cze 28, 2014 6:56 am
autor: gruby miś
apetyczne!

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt lip 01, 2014 11:34 pm
autor: Baś_22
Moje kolejne danie z cukinii. Tym razem cukinia okrągła faszerowana kaszą kuskus,
warzywami i tuńczykiem

Obrazek Obrazek

Cukinie faszerowane kaszą kuskus, warzywami i tuńczykiem
http://chlebemisola.blog.pl/2014/05/29/ ... unczykiem/

Za autorką przepisu: Cukinie są szczególnie wdzięcznym warzywem do nadziewania, bo chociaż same
nie mają wyrazistego smaku, to pięknie przyjmują inne smaki i nie trzeba ich przed faszerowaniem specjalnie
przygotowywać. Wystarczy wydrążyć pestki. To kolejna propozycja nie tylko obiadowa, ale też lanczowa i piknikowa.
Składniki:
6 okrągłych cukinii * (dostępne są w Biedronce)
pół szklanki kaszy kuskus
2 marchewki
1/4 selera korzeniowego
cebula
2 ząbki czosnku
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
oliwa do usmażenia cebuli
sól
pieprz kajeński lub czarny pieprz
pęczek kolendry lub natki pietruszki (mogą być też ulubione suszone i świeże zioła)
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus wsypać do miski, dodać szczyptę soli, zalać szklanką wrzątku, przykryć na kilka minut, by napęczniała.
Marchewkę i selera zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oliwy, dać
posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Wrzucić starte na tarce warzywa, dodać szczyptę soli, podlać odrobiną
wody i udusić do miękkości, często mieszając i ewentualnie podlewając jeszcze odrobinką wody, by się nie przypaliło.
Gotowe warzywa dodać do kaszy wraz z odsączonym z zalewy tuńczykiem. Następnie dodać posiekaną drobno kolendrę
lub natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem kajeńskim. Cukiniom odciąć daszki .Następnie za pomocą
łyżeczki wydrążyć gąbczasty środek z pestkami. Do każdej cukinii nałożyć farsz, mocno go uciskając. Przykryć daszkami.
Ułożyć w formie żaroodpornej lub blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni i piec przez godzinę.

* możemy użyć podłużnych cukinii, przekroić je wzdłuż na pół, wydrążyć i nadziać, ale wówczas będziemy potrzebowali więcej
farszu, a czas pieczenia skróci się o połowę

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr lip 02, 2014 8:26 am
autor: Cebulka
Ładne z tym drążeniem okrągłych dziurek - znacznie eleganciej wygląda i jak sądzę cukinia nie rozklada się na boki tak jak w tradycyjnym wydrążeniu.
Czy ty Basiu już całkiem na wegetarianizm przeszłaś? ;)

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr lip 02, 2014 8:37 am
autor: Baś_22
Cebulka pisze: Czy ty Basiu już całkiem na wegetarianizm przeszłaś? ;)

Ależ skąd, wczoraj np. upiekłam kotleciki mielone i dzisiaj bedą z ziemniaczkami i suróweczką :)
Nie będe przecież wstawiała zdjęcia kotletów mielonych, bo to takie zwyczajne danie [ubaw2]
Faktem jest, że jakoś tak mi się zrobiło, że mięsko samo odeszło w siną dal i jem je tylko od
wielkiego dzwonu. Tak samo zresztą jest z wędliną ....tylko od czasu do czasu jak przychodzi
mi na nią ochota.

Re: Pochwała cukinii :

Post: sob lip 12, 2014 7:05 pm
autor: Yennyfer
Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z cukinią.

Re: Pochwała cukinii :

Post: sob lip 12, 2014 11:27 pm
autor: Baś_22
Yennyfer pisze:Dziś upiekłam ciasto czekoladowe z cukinią.

No a gdzie przepis i zdjęcie [lanie] [lol] ...prosimy [prosi]

Re: Pochwała cukinii :

Post: ndz lip 13, 2014 5:44 am
autor: tereklo
Basiu, przepis jest tutaj viewtopic.php?f=8&t=14&start=544

i żeby nie szukać za długo
Yennyfer pisze:Coś absolutnie doskonałego! Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki:

115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków (ja dałam puder)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ja dałam olejek wanilinowy)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (ja dałam grecki)
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam a tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam jednak większą blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). . Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Smacznego :)

Ja piekłam ciasto w termoobiegu ok godziny, bo foremka ma wymiar 22x29 - więc było grubsze. polewę też zrobiłam swoją. A samo ciasto jest po prostu genialne.

Moje dopiski są pochyłym pismem dopisane. Reszta to oryginalny przepis z mojewypieki.


EDIT: Ciasto na 2gi i 3ci dzień jest jeszcze lepsze niż w pierwszy. [shock]

Re: Pochwała cukinii :

Post: ndz lip 13, 2014 8:15 am
autor: Baś_22
tereklo pisze:Basiu, przepis jest tutaj viewtopic.php?f=8&t=14&start=544

i żeby nie szukać za długo
Yennyfer pisze: Ciasto na 2gi i 3ci dzień jest jeszcze lepsze niż w pierwszy. [shock] [/b]

.......oczywiście jak coś zostanie [ubaw2] [ubaw]
[kwiatek] Tereniu dzięki za przepis [tuli] [prosi]

Re: Pochwała cukinii :

Post: ndz lip 13, 2014 5:45 pm
autor: Yennyfer
Tak, jak zostanie :-)

Re: Pochwała cukinii :

Post: ndz lip 27, 2014 4:35 pm
autor: tereklo
Cukinia jako dodatek do mięs i kanapek (i nie tylko).
ObrazekObrazekObrazek

Młode cukinie (20-30 cm) przeciąć na pół (w poprzek) i obieraczka do warzyw pociąć na cieniutkie paski. Posolić i odstawić aż puści wodę. Odsączyć na sicie i dodatkowo osączyć w papierowym ręczniku. W szerokim garnku zagotować ocet winny pół na pół z białym wytrawnym albo półsłodkim winem (octu winnego nigdy nie rozcieńczamy wodą tylko białym winem!), dodać troszkę cukru. Do gorącego octu włożyc cukinie i zamieszać delikatnie, tak, zeby cała cukinia nasiąknęła octem (popyrkać na ogniu minutkę). Odsączyć na sicie i dodatkowo osączyć w papierowym ręczniku. Do wyparzonych słoików wlać odrobinę oleju i położyć warstwę cukinii, posypać odrobiną suszonej mięty i zielonym pieprzem (bardzo dobry jest pieprz marynowany). Kolejne warstwy układać w słoiczkach i dolewać olej lub oliwę. Zakręcić i przechowywać w lodówce, można zagotować słoiczki ok 3-4 minuty.

Proporcje moje "na oko": 3 cukinie, 4 łyżeczki soli, szklanka octu, szklanka wina, płaska łyżka cukru, oleju, mięty i pieprzu ile "zabierze". To wszystko wejdzie do dwóch małych słoiczków ;>

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt lip 29, 2014 9:20 pm
autor: Cebulka
Wygląda bosko [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr lip 30, 2014 7:52 am
autor: tereklo
I tak smakuje [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr lip 30, 2014 1:34 pm
autor: Yennyfer
taką cukinię można jeść polaną i nasaczoną oliwą spod suszonych pomidorów, octem balsamicznym, innymi ziłami - pycha.

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw sie 21, 2014 7:37 pm
autor: tereklo
Warte wypróbowania:
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2 ... kinia.html

Kabak kayganası placuszki z cukinią

2 średniej wielkości cukinie
2 szklanki mleka
3 jajka
100g białego sera typu feta
5 gałązek natki pietruszki
5 gałązek koperku
ćwierć czerwonej papryki
2,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia

Obraną i umytą cukinię ścieramy na warzywnej tarce, dodajemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki, ser kruszymy a paprykę kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy i dokladnie mieszamy. Dodajemy mleko, jajka, mieszamy a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko mieszamy i smażymy niewielkie placki na rozgrzanej patelni, którą lekko smarujemy papierową serwetką namoczoną w oleju lub oliwie. Można tez smarować pędzelkiem. Najważniejsze by nie lać tłuszczu do patelni gdyż placki będą stanowczo za tłuste.

_MG_8866.JPG

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw sie 21, 2014 9:00 pm
autor: Baś_22
Oj, wyglądają smakowicie [mniam] koniecznie musze zrobić.
Dzięki Tereniu [prosi]

Re: Pochwała cukinii :

Post: pn sie 25, 2014 9:30 pm
autor: Baś_22
Dzisiaj upiekłam te placuszki cukiniowe (przepis wyżej :) )

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Są przepyszne na ciepło, na zimno, też z kleksem jogurtu [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw wrz 04, 2014 8:37 pm
autor: donn
Ale super placki, muszę zrobić dzieciom:-)

Re: Pochwała cukinii :

Post: sob wrz 06, 2014 5:05 am
autor: Tosia
Dzisiaj znalazłam taki oto przepis


Składniki:

1 średnia cukinia (u mnie żółta)
3 średnie cebule
mały kawałek ostrej papryczki
duża łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
olej lub oliwa do smażenia



Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach (jeśli jest młoda, to nie trzeba obierać, ani usuwać nasionek), dodać do cebuli razem z posiekaną papryczką i dusić mieszając, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać po ostudzeniu, chociaż na ciepło też jest dobra.

a przepis pochodzi z tego forum http://przystole.blox.pl/html