Basiu-przepraszam,ale dopiero teraz,kiedy zaplanowałam na jutro jego pieczenie,przypomniało mi się,ze prosiłaś o przepis na
Pasztet z cukinii1 młoda cukinia
1 duża cebula
ok 20 dkg sera zółtego
1,5 szkl bułki tartej
1/2 szkl oleju
pół pęczka natki pietruszki
4 jajka
1 łyżeczka vegety
Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ze skórką) Po starciu ma być ok 2 szkl. Nie odciskać soku.Dodać starty ser i cebulę,bułkę tartą,posiekaną natkę i zółtka jajek,olej,pieprz i vegetę. Kto nie uzywa vegety może dać sól.( Ale uwaga-solić ostrożnie,bo ser jest słony)Ja zamiast vegety dałam ostatnio rozkruszoną kostkę rosołową Knorra i odrobinę soli i też było ok. Wszystko wymieszać.Na koniec ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać ,wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( taka wąska jak keksówka,ale dłuzsza,ok 35 cm ),piec ok 1 godz w piekarniku o temp 180 st C
Smacznego !
Uwielbiam ten pasztet,jest tak dobry,że jak mówi mój syn d... upss głowę urywa
Można go jeść na ciepło i na zimno ,sam lub z sosem czy sałatką ze świeżych pomidorów.