Strona 2 z 4

Post: pn sie 10, 2009 11:40 am
autor: megan
Kabaczek jest niezbyt długi,blado-zielony taki jasnawy.Natomiast cukinia żółta- wiadomo,a zielona-kształt taki sam jak żółtej i kolor ciemnozielony z jaśniejszymi smugami.Mocno wyrośnięta cukinia(a taka najczęściej jest w sprzedaży) ma około 100cm. długości,a wyrośnięty kabaczek ok.40cm. i jest taki baryłkowaty. :D

Post: pn sie 10, 2009 12:02 pm
autor: ulotna chwila
megan dzięki za rozwianie wątpliwości :D

cukinie mam na działeczce, tylko jakoś mało ich w tym roku...

zobaczcie na to
Obrazek

że to z dyniowatych to oczywiste, ale że dynią to nazwano...
i bądź tu mądry:D

Post: pn sie 10, 2009 12:12 pm
autor: megan
A ja w tym sezonie nie posiałam.Nie miałam pomysłu jak zagospodarować nie zjedzone owoce.Teraz znalazłam ten fajny topik i strasznie mi żal tych nieposianych cukinii. [cry] ;)

Post: pn sie 10, 2009 12:21 pm
autor: ulotna chwila
megan widzę, że raczkujemy ramię w ramię :D

Post: pn sie 10, 2009 1:05 pm
autor: beza
A czy takie placuszki można też zrobić z kaszką kukurydzianą zamiast mannej ?

Post: pn sie 10, 2009 1:08 pm
autor: megan
Ulotna chwilo masz racje,a data twoich urodzin to tak celowo? [lol]

Post: pn sie 10, 2009 1:09 pm
autor: saginata
Ja my¶lê,¿e mo¿na-spróbuj Bezo-wiele nie tracisz :)
Kiedy¶ dla niuni duzo u¿ywa³am m±ki i kaszki kukurydzianej.

Post: pn sie 10, 2009 4:02 pm
autor: beza
Dzięki Sagi...

Ostatnio zrobiłam placuszki z cukini, ale nie tarłam ich na tarce tylko pokroiłam na talarki. Te talarki maczałam w cieście zrobionym z mąki kukurydzianej. Wyszły nawet niezłe, ale po jakimś czasie puszczały wilgoć w środku placka, tak że przy jedzeniu kapał z nich sok.
Pomyślałam właśnie o kaszy kukurydzianej że może ona też będzie chłonęła tę wilgoć.

Post: pn sie 10, 2009 7:25 pm
autor: Cebulka
Mimo mojej fiksacji na punkcie nazw oświadczam że jak dla mnie nazwy cukinia i kabaczek są zamienne [lol]

Post: pn sie 10, 2009 7:55 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Mimo mojej fiksacji na punkcie nazw oświadczam że jak dla mnie nazwy cukinia i kabaczek są zamienne [lol]

Popieram :)

Post: pn sie 10, 2009 8:04 pm
autor: megan
Oczywiście jak kto lubi,chociaż cukinia wygląda tak : Obrazek
a kabaczek tak: Obrazek. ;) A tak na poważnie robiłam próbę z dodawaniem zdjęć.Ciekawe czy się udała? [lol]

Post: pn sie 10, 2009 8:15 pm
autor: Cebulka
Brawo Megan [brawo]

Wiesz może i faktycznie... ale u mnie w rodzinie na wszystko mówiło sie cukinia - a tyle jest odmian [!]

Ciekawe - czy jak ta ciemnozielona dojrzeje to też jest twarda tak jak ta jasna [skrob]
Już nie mówiąc o Atenie [lol]

Post: pn sie 10, 2009 8:26 pm
autor: megan
Cebulko ,ja też nie widzę specjalnej różnicy między tymi warzywami (np. w potrawach).Te ciemne gdy są już baardzo duże i długo rosną to trudno je przeciąć. :P

Post: wt sie 18, 2009 8:22 pm
autor: aga
z dan cukiniowych polecam kwiaty cukini smazone w ciescie ;)

faszerowana cuknie bardzo lubimy ale robie je nieco inaczej :
do mielonego chudego miesa dodaje jajo,ziarna kardamonu(oluskane)kolendre i pieprz mielony w mlynku,szczypte grubej soli,papryka mielona,przyprawe ras el hanout rouge majeranek albo ziola prowansalskie zamiennie,pietruszke swieza,
nastepnie nadziewam lodki cukini,podlewam piwemzmieszanym z sokiem pomidorowym, tak gdzies do polowy,
smaruje pesto roso(czerwonym pesto) i przykrywam naczynie folia aluminiowa i zapiekam,pod koniec odkrywszy.
mozna jesc cale lato ;)

Post: śr sie 19, 2009 7:14 am
autor: Cebulka
Piwem z sokiem pomidorowym? [shock]

Ale pomysł... Spróbuję kiedyś [!]

Post: śr sie 19, 2009 10:28 am
autor: aga
kazde mieso podlewam piwem,nie trzeba weget(berk)ani proszkowych sosow,sos robi sie z miesa i piwa,alkohol wyparuje;)

Post: śr sie 19, 2009 10:38 am
autor: Cebulka
Robiłam kiedyś gulasz z piwem - to się nazywa chyba po flamandzku czy alzacku...
Owszem - był ciekawy, ale piwo zostawia jednak taki charakterystyczny posmak, nie każdemu może się to podobac - a w każdym razie nie zawsze [rol]

Ale ten pomysł na piwo z sokiem pomidorowym do cukinii mnie zainteresował [!]

Post: sob sie 22, 2009 3:28 pm
autor: Samanta
Bardzo, bardzo polecam taką cukinię w marynacie:
Cukinia marynowana w miodzie http://www.cincin.cc/index.php?showtopi ... owana+Elka
4 nieduze cukinie
0.5 szk. oleju
0.5 lyzecki soli
2 lyzki miodu
0,5 szk. octu winnego, bialego
czosnku dużo , najlepiej metoda prób i błędów
kawaleczek chili (nie ma obowiązku)
szczypta suszonego rozmarynu lub bazylii (ja daję świeże)

Cukinie pokrajac w paseczki, czosnek oczyscic, wyrzucić te środki. Chili drobno pokrajac. Składniki marynaty dobrze wymieszac potrząsając zamkniętym sloiczkiem. Marynatą zalać cukinie i odstawic do zimnego miejsca na noc.
Mozna też zapasteryzować krótko, wtedy będą na zimę- moja rodzina uważa, że te pasteryzowane sa jeszcze lepsze, ja wolę te w krótkiej marynacie.

Post: pn wrz 14, 2009 4:39 pm
autor: donn
zrobiłam placuszki z przepisu magdziołka.. super są :)

Post: pn wrz 14, 2009 10:09 pm
autor: amita
Spróbuję tę cukinię przerabiając ją na patisona.

pochwała cukinii

Post: pt sie 19, 2011 9:31 pm
autor: zomarel
PASZTET Z CUKINII:
1,5 kg cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odstawić.Gdy puszczą sok odcisnąć go.
Dodajemy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku/wycisnąć przez praskę do czosnku/
20 dkg sera żółtego
50 dkg wątróbki drobiowej/sparzonej i wystudzonej/
Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać,dodając 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę bułki tartej,2 jajka/żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy na sztywno/,zielona natka pietruszki i przyprawy wg uznania.
Po dokładnym wymieszaniu wyłożyć do foremki /z tej proporcji wychodzą 2 keksówki/wysmarowane tłuszczem i posypanej bułką tarta.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st. piekarniku ok.1,5 godz.
Nam smakował.SMACZNEGO!

Re: Pochwała cukinii :

Post: pn sie 13, 2012 12:24 pm
autor: Yennyfer
Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.

Re: Pochwała cukinii :

Post: wt wrz 25, 2012 7:45 pm
autor: Sz_elka
Yennyfer pisze:Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.


I gdzież on? [skrob]

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr wrz 26, 2012 8:55 pm
autor: koliberek
A ja wlasnie zrobilam to cos co mailo byc leczem czy innym ratatatujem, tez z cukina, ale rowniez z baklazanem,papryka i pomidorami ;)

Re: Pochwała cukinii :

Post: pn paź 01, 2012 12:49 pm
autor: Yennyfer
Sz_elka pisze:
Yennyfer pisze:Jadłam pasztety z cukinni od koleżanki i są przepyszne - robiła z papryką i pieczarkami.
Podpytam o przepis, bo sama mam ochotę zrobić.


I gdzież on? [skrob]



Noi gdzież on gdzie [skrob] nie mam niestety! Koleżanka przepisu nie dali :/
Ale z tego co pamietam z jej opowiesci to robiła tak jak w przepisie powyżej, tylko tej wątrobki nie dawała.
paprykę dała zgrilowaną do jednego, a pieczarki usmażone na masełku i podsypane natką do drugiego.

Re: Pochwała cukinii :

Post: pn paź 01, 2012 10:58 pm
autor: zomarel
Moja cukinia skromnie owocowała,ale sporo dostałam od innych i nadwyżkę nie wykorzystaną na bieżąco zawekowałam" na zaś" na leczo wg przepisu s.Anastazjii:
2 kg pomidorów
3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 szklanka oliwy
pieprz
sól
Cebulę,cukinie obrać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć,obrać skórkę i pokroić.Cebulę zeszklić na oliwie i dodać cukinie.Gdy cukinia przybierze szklistą barwę,dodać pomidory.Doprawić solą,pieprzem
i chwilę gotować tak,by warzywa zachowały swój kształt.Gorące leczo nałożyć do litrowych słoików,dobrze zakręcić i jeszcze pasteryzować przez ok.1 godz.
Podawać na gorąco z pokrojonym w kostkę ugotowanym mięsem lub pokrojoną wędliną lub wg własnego uznania.

Re: Pochwała cukinii :

Post: śr wrz 18, 2013 10:28 pm
autor: Onaela
Basiu-przepraszam,ale dopiero teraz,kiedy zaplanowałam na jutro jego pieczenie,przypomniało mi się,ze prosiłaś o przepis na

Pasztet z cukinii
1 młoda cukinia
1 duża cebula
ok 20 dkg sera zółtego
1,5 szkl bułki tartej
1/2 szkl oleju
pół pęczka natki pietruszki
4 jajka
1 łyżeczka vegety

Umytą cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( ze skórką) Po starciu ma być ok 2 szkl. Nie odciskać soku.Dodać starty ser i cebulę,bułkę tartą,posiekaną natkę i zółtka jajek,olej,pieprz i vegetę. Kto nie uzywa vegety może dać sól.( Ale uwaga-solić ostrożnie,bo ser jest słony)Ja zamiast vegety dałam ostatnio rozkruszoną kostkę rosołową Knorra i odrobinę soli i też było ok. Wszystko wymieszać.Na koniec ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać ,wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( taka wąska jak keksówka,ale dłuzsza,ok 35 cm ),piec ok 1 godz w piekarniku o temp 180 st C
Smacznego ! :)

Uwielbiam ten pasztet,jest tak dobry,że jak mówi mój syn d... upss głowę urywa [ubaw]
Można go jeść na ciepło i na zimno ,sam lub z sosem czy sałatką ze świeżych pomidorów.

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw wrz 19, 2013 9:38 am
autor: Baś_22
Onaela pisze: Basiu-przepraszam,ale dopiero teraz,kiedy zaplanowałam na jutro jego pieczenie,przypomniało mi się,ze prosiłaś o przepis

Elu serdeczne dzięki [prosi] akurat fanie się złożyło, bo wczoraj przywiozłam z działki cukinię i się zastanawiałam co z niej zrobić [skrob].
Przepis już wydrukowany i dzisiaj będę robić ten pasztet [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: czw wrz 19, 2013 11:04 pm
autor: Onaela
I jak Basiu-udało się ,smakowało? :D

Re: Pochwała cukinii :

Post: pt wrz 20, 2013 9:24 am
autor: Baś_22
Onaela pisze:I jak Basiu-udało się ,smakowało? :D

Elu udało sie [jupi] smak tego pasztetu jest zaj....... czyli jak pisałaś d....urywa [ubaw2]
Jest przepyszny zarówno na ciepło,bo od razu zdegustowałam [haha] jak i na zimno [mniam]

Obrazek Obrazek

Re: Pochwała cukinii :

Post: pt wrz 20, 2013 12:08 pm
autor: Cebulka
Kurczę jak tam zachwalacie to chyba muszę zrobić [lol]
Tylko że jak dla mnie to koniecznie z czosnkiem [mniam]

Re: Pochwała cukinii :

Post: pt wrz 20, 2013 6:07 pm
autor: knutsel29
To ja tez dodam swoje przepisy na cukinie :)


"zolta zupa" wedlug Nigella Lawson:

500g zoltej cukini (ona podaje 2 duze ale cos mi sie wydaje, ze ona duzych cukin nie widziala [ubaw2] )
skorka i sok z jednej cytryny (daje mniej bo wydaje mi sie troche za kwasna)
3 lyzka oliwy z oliwek
1 lyzeczka kurkumy,
1 litr bulionu z kurczaka
100g basmati ryzu
sol i pieprz

Pokroic cukinie w plastry ok pol centymetrowe a nastepnie w kostke. rozgrzac oliwe w garnku, dodac cukinie, skorke z cytryny. podsmazyc/dusic okolo 5 minut az cukinia zacznie byc miekka.
Mieszac od czasu do czasu.
Dodac kurkume, podlac bulionem, dodac sok z cytryny, wsypac ryz. Zupe doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu okolo 20 minut. sprobowac i ewentualnie doprawic sola i pieprzem.