Strona 1 z 4

Pochwała cukinii :

Post: śr lip 02, 2008 8:26 am
autor: Baś_22
wątek wstawiony z tematu - ogród Słoneczka

Słoneczko pisze:Cukinia to u nas podstawa diety w lecie [lol] wszyscy uwielbiają kotleciki z cukini.


U mnie też w lecie cukinia w wielu odmianach na stole :) ale kotlecików nie znam, możesz podać przepis [?] :D

Post: śr lip 02, 2008 8:44 am
autor: Słoneczko
To bardzo proste, robisz ciasto jak na naleśniki tylko „gęściejsze” doprawiasz go solą, pieprzem mielonym i czerwoną słodką papryką (tu mogą być różne przyprawy wg gustu) cukinię kroisz w plasterki. Ja część obieram ze skórki bo pociechy wolą bez a część razem ze skórką. Układam na talerzu posypuję odrobiną soli żeby sok puściła i potem do ciasta obtaczam i na patelnię na rozgrzany olej. Piekę na małym ogniu dość często obracając aż cukinia zmięknie i już. U mnie lubią w tej postaci, ale można z sosikiem lub sałatką podać.

Post: śr lip 02, 2008 8:52 am
autor: Baś_22
Dzięki [tuli] Ja smażę często też plasterki cukini posypane solą i pieprzem i do tego dodaję przesmażoną cebulkę razem ze szczypiorkiem i czosnek. Mieszam wszystko i z chlebkiem jest pycha :-P

Post: śr lip 02, 2008 9:03 am
autor: Słoneczko
Mniam musi być dobre do chleba jeszcze nie jadłam. Koniecznia muszę spróbować u mnie wszyscy lubią eksperymenty kulinarne. Zwłaszcza z cukinią w tle [lol]

Post: śr lip 02, 2008 9:37 am
autor: tuurma
Wczoraj jadłyśmy zupę z cukinii. Na bazie przedwczorajszego rosołku. Cukinię i cebulę pokrajane w nieduże kawałki podsmażyłam na oliwie i wrzuciłam do zupy. Zaciągnęłam trochę śmietaną i wsypałam odrobinę koperku. Zjadłyśmy to z dużą grzanką z żółtym serem - w sam raz na letni obiad.

Post: śr lip 02, 2008 9:42 am
autor: koliberek
:) fajnie, jak kupię cukinie tez sobie cos zrobię z tego :)

Post: śr lip 02, 2008 8:03 pm
autor: tuurma
A od czego wyszukiwarka? 8)
Pewnie, że lepiej byłoby na odpowiednim miejscu, ale zawsze się tak rozmowa stacza z prostej drogi na różne strony... :)

Post: śr lip 02, 2008 9:35 pm
autor: amita
Super są też normalnie jak schabowe panierowane...

Pochwała cukinii :

Post: czw wrz 04, 2008 10:27 am
autor: Sz_elka
Papcio zainspirował mnie do otwarcia tego tematu, bo jeśli już zagościł tu kabaczek i dynia, to w czym gorsza jest cukinia? :P

Pamiętacie taki przepis /kto powie czyj on był?/ :

"....."KOMINKI" z cukinii

Trudno mi podac wagowo ilośc składników, bo ja to robię na oko, z reguły od razu z dwóch przerośniętych cukinii (też nie zawsze mi wyjdzie dobra ilośc farszu – czasem ostatni kominek jest z czymś innym )

Farsz – pewnie każda/y z Was ma swój ulubiony przepis, ja zwykle robię jak do gołąbków, ryż-mielone mięso-pieczarki-cebula (ryż gotuję, mięso podsmażam,pieczarki duszę na maśle z cebulą) ale może byc też ryż-kurczak-cebula-pieczarki-papryka-kukurydza-ser żółty czy dowolna inna wariacja. Do tego koniecznie ze dwa jajka, żeby się 'trzymało'.Można dodac pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną trochę z przyprawami resztę cukinii która nam zostanie po wykrojeniu kominków, żeby się nie zmarnowała. Ważne żeby farsz był dośc ostry,bo sam 'ogór' jest jak wiadomo nieco mdły.

Kominki – cukinię/cukinie dokładnie myję (pieką się ze skórką) i osuszam. Biorę żeleźniak lub inne dośc wysokie naczynie do zapiekania. Odkrawam z cukinii mały plasterek u dołu aby równo stała i kroję w poprzek na takie kawałki żeby akurat stanęły w naczyniu i przykrywka się w miarę zamknęła. Ponieważ z reguły do mojego żeleźniaka wchodzą tylko trzy kominki (może byc trochę na pych, przy pieczeniu zmiękną) a nas jest cztery osoby, czwarty kominek robię w mniejszym naczyniu. Można jeszcze okroic z cukini parę plasterków jako 'przykrywki'. Teraz wydrążam kominki, zostawiając u dołu trochę dna (nie bardzo się to trzyma, bo jak jest to ze środka cukinii to są to te pestki razem z gąbczastą masą, ale tak tylko żeby farsz nie wypłynął dołem). Wydrążone kominki posypuję obficie ziołami i solą lub Vegetą (ważne, żeby nie naraz, żeby zioła nie 'spłynęły'razem z solą – ja sypię przyprawami od razu, a solę przed samym nakładaniem farszu – można odwrotnie). Nałożone farszem kominki podlewam szklanką lub dwoma rosołu albo sosu pomidorowego i do gorącego piekarnika.Piec musi się tyle, żeby cukinia zmiękła i ścięło się jajo w farszu, trudno powiedziec ile dokładnie, bo przede wszystkim długo im schodzi, zanim się rozgrzeją. Z regułu koło godziny lub więcej – najlepiej sprawdzac widelcem, czy już miękko wchodzi w cukinię.

Postawic na talerzech na stojąco. Można polac jakimś gęstym sosem, ale niekoniecznie. Wbrew pozorom całkiem łatwo je się to nożem i widelcem – albo łyżką.

Smacznego! " .....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

- a ten czyj ?

Cukinia a,la ananas

3 kg cukini obranej pokrojonej w kostkę
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
3-4gożdziki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego
zagotować 1 1/2 l wodyz kwaskiem cytrynowym ostudzić.Zalać nią cukinię,przycisnąć talerzem i odstawić na dobę w chłodne miejsce.Następnego dnia odsączyć cukinię z zalewy na sicie.Do zalewy dodać cukier waniliowy i kryształ, gożdziki i zagotować.Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.Ponakładać w słoiki .Pasteryzować około 15 minut
.Polecam do ciast a także do sałatek uwierzcie ma smak normalnego ananasa!......."

Znalezione dalej w tekście:
-"Onaela do Wiotka-Wczoraj poszłam na łatwiznę i ciukinię pokrojoną w dużą kostkę (2x2X2) wrzucałam od razu do słoików. Potem zalałam zalewą i gotowałam 15 minut. Smak ten sam a o ile mniej pracy. "

;)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

A to z zaprzyjaźnionego topiku, a Saginatka też NASZA :P

".....Bigos z cokinii [26.01] 08:54 saginata /z Zagrody Babuszki/

2 młode cukinie pokroić w paski,wrzucić do gara,zetrzeć do niego ze 2 marchewki-lekko posolic podlać wodą i dusić na wolnym ogniu.Na patelni usmażyć wedlinke[ilość i jakość zależy od zasobow naszej lodóeki]-wrzucić do gara,zeszklić 2 cebule i też do gara,można przyprawić wegetą i maggi.Dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gdy warzywa są miękkie dorzucamy przecier pomidorowy-a jeszcze lepiej świeże pomidorki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.Jeszcze chwilę gotujemy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,lekko zagęszczamy wodą z mąką,dodajemy posiekany koperek-dużo-i gotowe."

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

No to do dzieła! :D Mniam,mniam......


===============================================
PS Wprawdzie na Kafeterii jest taki topik,

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=816382&start=0

ale przecież MY nie jesteśmy gorsi i swoje sprawdzone przepisy możemy przedstawiać U SIEBIE ! :D ;)

Post: czw wrz 04, 2008 12:40 pm
autor: Papcio
Elka Dzięki!!!
Danusia się ucieszy i do roboty!
Ja zabieram się za bigos z cukinii.

Post: czw wrz 04, 2008 12:52 pm
autor: saginata
O tak!!!Cukinia to jedno z ulubionych warzyw w naszej rodzinie.najczê¶ciej zajadamy siê plackami z cukinii:
-m³ode cukinie kroimy w plastry[nie obieramy]
-lekko solimy[trochê trzeba odczekac a¿ puszcz± wodê]
-odlewamy wodê i panierujemy-m±ka-jajko-bu³ka
sma¿ymy na rozgrzanym oleju.Najlepsze s± gor±ce placki z cukinii ze ¶wie¿utkim pieczywem-zagryzane plackami z cukinii [haha]

Post: pt wrz 05, 2008 1:09 pm
autor: magdziołek
To jeszcze w temacie "cukinia":
PLCKI Z CUKINII jak ziemniaczane...

Młode cukinie, (nie mogą być przerośnięte), trzemy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Solimy, odstawiamy na chwilę, dociskamy wodę.
Przed samym smażeniem, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki (obowiązkowo) inne zielsko też może być, przyprawy jak do placów ziemniaczanych: 2 jajka, sól lub vegetę, pieprz, cebulę, czosnek.. i zagęszczamy kaszką manną( nie mąką). Mieszamy i smażymy.
Właśnie kończę smażyć i już wcinam gorące, pycha.

Post: pt wrz 05, 2008 1:11 pm
autor: Cebulka
Kaszka manną? [skrob]
A to twarde nie wyjdzie, rozpiecze się ta kaszka...? [rol]

Post: pt wrz 05, 2008 1:17 pm
autor: magdziołek
Cebulko, po dodaniu mąki robi się taka papa, a jak dodasz kaszkę manną to są super sklejone. Cukinia mimo odciśnięcia z wody, ciągle podchodzi wodą a kaszka manna świetnie ją wypija, pęcznieje, skleja. Spróbuj, naprawdę jest smaczne. Ale natka pietruszki to podstawowy dodatek.

Post: pt wrz 05, 2008 6:09 pm
autor: saginata
Robi³am kiedys placki z cukinii tak jak ziemniaczane-ale z m±k±-i by³a papka-w smaku by³y bardzo dobre,delikatne-ale sma¿ylo siê je trudno-a najgorzej by³o odwracaæ.
Spróbujê z kaszk±-tak jak piszesz Magdzio³ku-musz± byæ pyszniutkie.

Post: pt wrz 05, 2008 6:10 pm
autor: Nina
Papcio niech Danusia poda przepis na to ciasto kokosowe co było na zlocie :D

Post: pt wrz 05, 2008 6:18 pm
autor: magdziołek
Nina, a ja robiłam surówkę z kapusty wgł Twojego przepisu, pyszna.

Re: Pochwała cukinii :

Post: sob wrz 06, 2008 9:33 pm
autor: Sz_elka
Sz_elka pisze:.......
Pamiętacie taki przepis /kto powie czyj on był?/ :

"....."KOMINKI" z cukinii.............



To ja już Wam powiem, bo jakoś nikt nie podjął tematu :(

"...... [26.11] 08:39 Cebulkaa
"KOMINKI" z cukinii ........ Kafeteria Ogrodnicy ekologiczni .......2005r!!!"
:) 8)

Post: sob wrz 06, 2008 10:54 pm
autor: Sz_elka
To jeszcze w ramach "starych" przepisów, wynalazłam taki przepis podany przez S A G I N A T Ę (skąd go ściągnęłam :? - zielonego pojęcia nie mam :P )

Dynia marynowana


obieram,wydrążam miąższ,kroję w równą kostkę[można też w słupki]
wrzucam na wrzącą wodę z dodatkiem niewielkiej ilości octu-obgotowuję sprawdzając czy nie jest za miękka[krótko]
Gdy ostygnie wkładam do słoików i zalewam zalewą :
5szkl.wody
2 łyżki soli
1 szkl octu
6-8 łyżek cukru
listek laurowy
ziele angielskie
Gdy zalewa przestygnie zalewam dynię i pasteryzuję[niedługo-aby wieczka słoików były bardzo gorące]
Słoiki wyjąć ,odwrócić do góry dnem ,a po 5 minutach postawić normalnie[wieczkiem do góry]
Musi postać kilka dni-aby wszystko się przegryzło-nie próbować wcześniej

Post: pn wrz 08, 2008 4:33 pm
autor: Baś_22
Dzisiaj zrobiłam Placuszki z cukinii wg przepisu Magdziołka. Są naprawdę przepyszne :-P
Pierwsza partia została wchłonięta w tempie błyskawicznym i nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) Kolejne posypałam serem żółtym :)

Obrazek

Post: pn wrz 08, 2008 6:42 pm
autor: magdziołek
Baś, sprytne z tym serem, muszę spróbować.

Post: pn wrz 08, 2008 7:24 pm
autor: Cebulka
Jej, jakie one zielonkawe wychodzą [lol]

Post: pn wrz 08, 2008 8:48 pm
autor: Baś_22
Ewuniu poza naprawdę oszałamiającym smakiem mają one przepiękny kolor :) Asia pałaszując je razem ze mną była zachwycona kolorystyką :)
Naprawdę wszystkim, którzy nie próbowali tego dania goraco polecam :)
Placki są pyszne gorące ale i także zimne [!]

Post: wt wrz 09, 2008 5:51 am
autor: saginata
W³a¶nie mia³am to napisaæ,¿e s± pyszne nawet zimne-a kolorek???-mo¿na robiæ z ¿ó³tej cukinii-jest ³adniejszy :D

Post: wt wrz 09, 2008 11:14 am
autor: Baś_22
Ja w tym roku nie mam zółtej :( ale z tej zielonej też fajnie wyglądają :)

Post: wt wrz 09, 2008 2:44 pm
autor: Papcio
Po wczorajszej lekturze, zrobiłem na śniadanie dla siebi te placki z cukinii według Magdziołka. Dwie duże cukinie przekroiłem na 4 wzdłuż i taką maszynką ruską do tarcia warzyw przejechałem. Fajna maszynka bo skórka została. Dałem tarkę o grubych oczkach. Reszta tak jak w opisie. Nasmażyłem 20 placków i do tego kubek mleka. Potwierdzam smakowitość placków. Ponieważ nie jestem aż taki egoista to 2 placki zostawiłem na spróbowanie żonie i synowi. Po przyjściu z pracy wrąbali, aż im się uszy trzęsły i na jutro na obiad u mnie są placki z cukinii.
Teraz to nie mam większych kłopotów a zagospodarowaniem tego warzywa.

Nina, wieczorem wpiszę przepis na ciasto od Danusi

Post: wt wrz 09, 2008 4:04 pm
autor: magdziołek
To jak Wam te placki z cukinii tak makowały, to się teraz przyznam bez bicia, że przepis dostałam od mamy. Od dwóch lat namawiała mnie, żebym je usmażyła, a jakoś tak bardzo lekceważąco do nich podchodziłam. A pytania mamy, czy je smażyłam, zbywałam pospolitym "eeeettttaaammm".... . I po tych dwóch latach wreszcie je upiekłam, bo nie miałam pomysłu na obiad i odkryłam, że są rewelacyjne. Zadzwoniłam do mamy i podziękowałam za przepis.

Post: wt wrz 09, 2008 5:04 pm
autor: tuurma
Nie chcę wyjść na malkontentkę, ale mnie cukiniowe placki nie bardzo podeszły - stwierdziliśmy z Cieślą, że są raczej mdłe i nadają się jako dodatek do potraw ale tak solo - nie bardzo :(
Co prawda nie był to Magdziołkowy przepis, bo bez kaszki.

Post: wt wrz 09, 2008 5:34 pm
autor: Cebulka
tuurmo - cukinia potrzebuje koniecznie bardzo dużo czosnku, trochę jak szpinak. Nie da się ukryć - sama w sobie jest trochę mdła. ;)

Zrobiłabym, tylko skąd ja wezmę nieprzerośniętą cukinię? [rol]

Post: pt wrz 19, 2008 9:42 pm
autor: Onaela
Ja też wykorzystałam ostatnią chyba juz w tym roku szansę na tarte placuszki z cukini.Są faktycznie bardzo dobre,ale chłoną dużo tłuszczu :?
Dodałam dużo czosnku,cebulki i natki pietruszki-mdłe nie były w zadnym razie i faktycznie smaczne też na zimno.Nawet mój Max chwalił,choc wybredny jest niebywale [lol]
Uwaga techniczna;po starciu następnym razem lekko posolę i po krótkim czasie odcisnę sok-dopiero reszta dodatków.Nie będą tak sie rozłazić podczas smazenia i mniej kaszki pobiorą ;)
Jak dla mnie duzo lepsze od ziemniaczanych [!]

Post: sob wrz 20, 2008 6:30 am
autor: saginata
Onaelciu-w przepisie magdzio³ka jest podane,¿e po starciu posoliæ,chwilê poczekaæ i odcisn±æ.
Wtedy s± takie gêste-i nie ch³on± tyle t³uszczu.

Post: pn sie 10, 2009 11:23 am
autor: ulotna chwila
a ja mam pytanie co jest cukinią, a co kabaczkiem?

qurcze zawsze myślała, że cukinia jest żółta, a kabaczek zielony
tymczasem sporo ludków mówi na to coś zielone cukinia :D

proszę o rozwianie moich wątpliwości :D