Kuleczki „Bounty”.
Składniki:
- 200 g. wiórków kokosowych
- 70 g. cukru pudru
- 100 ml. Śmietany kremówki (30%)
- 70 g. masła
Na polewę:
- dwie tabliczki (200g.) dowolnej czekolady bez dodatków; biała, mleczna lub gorzka można też gatunki wymieszać
1. Do miski wsypujemy kokos i cukier puder.
2. W garnuszku roztapiamy masło ze śmietaną i wlewamy do wiórek i cukru.
3. Mieszamy i pozostawiamy chwilę do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w zamrażarce na ok. 20 minut.
4. Wyjmujemy masę kokosową z zamrażarki, formujemy kulki i układamy na tacy lub dużym talerzu pokrytym folią aluminiową.
5. Gotowe uformowane kuleczki wsadzamy na kolejne 30-45 minut do zamrażalnika (dzięki temu łatwiej będzie je obtaczać w czekoladzie).
6. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w mikrofalówce, kąpieli wodnej lub po prostu w garnuszku na małym ogniu energicznie mieszając aby jej nie przypalić.
7. Wyciągamy kuleczki i obtaczamy każdą z pomocą łyżki w płynnej czekoladzie i odkładamy na folię.
8. Wsadzamy do lodówki na około 30 minut (do czasu aż stężeje czekolada).
9. Smacznego
Uwagi:
-Przepis ten to świetna metoda na wykorzystanie wiórek kokosowych do sporządzania nalewki „Malibu”. Wiórki, które moczą się dwa tygodnie w alkoholu mają bardziej neutralny smak niż normalne dzięki czemu przysmak jest mniej słodki, ale raczej tylko dla dorosłych.
-Przy robieniu Bounty ze zwykłych wiórek lepiej nadaje się na polewę czekolada gorzka, bo nadzienie jest bardzo słodkie, ale to rzecz gustu.
- Deser należy przechowywać w lodówce i to najlepiej nie dłużej niż trzy dni.