Strona 2 z 2

Re: Desery

Post: ndz lut 10, 2013 1:02 pm
autor: tereklo
A może brazylijski quindim? Mam chęć spróbować


Re: Desery

Post: pn lut 11, 2013 8:00 pm
autor: Sz_elka
tereklo pisze:A może brazylijski quindim? Mam chęć spróbować

Ciekawostka! ;>

Re: Desery

Post: sob lut 23, 2013 8:18 pm
autor: tereklo
Deser z wykorzystaniem białek (często pozostają w trakcie wypieków)

Czekoladowo - rumowa pianka, w smaku przypomina ptasie mleczko
http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-dese ... anka,61054

Składniki dla 2-4 osób
białka, 6
cukier, 4 - 5 łyżek
kakao, 3 czubate łyżki
Rum, 2 łyżki
woda, ok. 100 ml
żelatyna, 5 płaskich łyżeczek
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru i nadal ubijać. Dodać kakao i rum, dokładnie wymieszać. Przestudzoną żelatynę wlać do masy kakaowej i szybko wymieszać (uwaga: masa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeję, więc wcześniej należy przygotować foremki), przełożyć do foremek silikonowych. Schłodzić w lodówce ok. 2 godz. Wyłożyć na talerzyk i dowolnie udekorować (u mnie stopiona w kąpieli wodnej czekolada ze śmietanką).
pianka.jpg


http://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-dese ... anka,61054

Re: Desery

Post: ndz lut 24, 2013 9:31 pm
autor: Cebulka
Powyższy post by chyba trzeba przenieść tu: viewtopic.php?f=8&t=733
Tam jest więcej pomysłów co robić z białkami - chociaż takiego kremu jeszcze nie było :)

Re: Desery

Post: ndz lut 24, 2013 9:43 pm
autor: tereklo
To bardziej deser niż ciasto na białkach - nie powiem, miałam dylemat gdzie to wkleić [skrob]

Re: Desery

Post: ndz lut 24, 2013 10:25 pm
autor: Baś_22
Niech zostanie w deserach, ciasta to ciasta :)

Re: Desery

Post: wt lut 26, 2013 12:03 am
autor: zomarel
A,ja nie robię żadnych deserów na surowych białkach nawet sparzonych, bo przeszło 20 lat temu moja córka "złapała" salmonellę ,po tym jak z tatusiem wylizała garnek po masie serowej [diabel] .

Re: Desery

Post: pn maja 27, 2013 11:32 am
autor: Baś_22
Wczoraj na Dzień Matki zaserwowałam m.in. :)

Serniki mini zapiekane w jabłkach
Obrazek Obrazek
Składniki:
200 g twarogu
2 łyżki soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki miodu
2 żółtka
2 łyżki budyniu (proszku)
75 g żurawiny suszonej
4 jabłka
cukier puder
Przygotowanie:
Twarożek, sok i skórkę z cytryny, miód, żółtka i proszek budyniowy wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Dodać 50 g żurawiny. Z jabłek ściąć "wieczko" i wydrążyć środek. Nałożyć masę serową, posypać żurawiną.
Jabłka ułożyć w żaroodpornej formie i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec 30-35 minut. W połowie pieczenia górne części jabłek również umieścić w formie. Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło przepisu: http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news- ... nId,940041
----------------------------------------------------------------
Deser - Stefanka
Obrazek

Ciasto i masa – Składniki
1 litr mleka,
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny, (ja zalecam masło)
3 łyżki kakao,
1 zapach rumowy, (ja zalecam kieliszek rumu)
5 paczek herbatników.
Przygotowanie
Mleko, margarynę i cukier zagotować.
Następnie po trochu wsypywać kaszę manną, cały czas mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, wsypać do niej kakao i wymieszać.
Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę.
Na wierzch masy ułożyć herbatniki, lekko je uciskając.
Polewa – Składniki
0,5 kostki margaryny, (tu ponownie masło)
0,5 szklanki cukru pudru,
2 – 3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody.
Przygotowanie
Margarynę rozpuścić, zdjąć z ognia, wsypać do niej cukier puder i kakao.
Wlać gorącą wodę i mieszać, aż polewa zacznie gęstnieć.
Polać nią całą powierzchnię ciasta, rozprowadzając ją np. szerokim nożem.
Tak przygotowany deser należy wystudzić, a później umieścić w lodówce do całkowitego wychłodzenia.
Źródło przepisu: http://www.ziolaiprzyprawy.info/2010/06 ... Rd8pB0bdSk

Re: Desery

Post: pn maja 27, 2013 7:20 pm
autor: Cebulka
Język na brodzie [jezyk]

Re: Desery

Post: wt cze 04, 2013 2:23 pm
autor: Samanta
Ja wiedziałam, że nie powinnam tu zaglądać :D

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 2:44 pm
autor: Baś_22
Chodziło za mną coś smacznego i przy okazji zdrowego [skrob]....
.....no i wychodziłam [ubaw2]

Obrazek

Mus z awokado
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com ... okado.html
nieco przeze mnie zmodyfikowany

Składniki na 1 sporą porcję:
* awokado
* 1/2 banana
* 1/2 gruszki
* 3 łyżeczki karobu (albo kakao)
* łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu/melasy (u mnie odrobina stewii w proszku)
* wiórki kokosowe do posypania
Sposób wykonania:
Obrać awokado i owoce, a potem wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na chwilę włożyć do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ozdobić plasterkami banana i posypać wiórkami kokosowymi.

Obrazek

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 4:31 pm
autor: lucysia
No nie wiem.język na brodzie to nic,ale jak Baśka znajduje czas na taaakie delicje,nie mówiąc o innych wypiekach,chlebkach lub potrawach i do tego ma taaaaki wypielęgnowany ogródek.Nie wspominając że pracuje i ma rodzinę!!Normalnie zapadnę się pod ziemię ze wstydu [zalamka]

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 4:36 pm
autor: Baś_22
Lucysiu, spokojnie ja już emerytka, więc nie pracuję, rodzina jest już dorosła, więc..........
.......nareszcie mam czas dla siebie i swoje przyjemności [jupi] [ubaw2] [ubaw]
Także, Lucysiu wszystko przed Tobą [tuli]

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 8:35 pm
autor: zomarel
Ciesz się Basiu ciesz,dopóki masz czas tylko dla siebie [lol] .

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 9:53 pm
autor: Samanta
O, ten ostatni deserek bardzo zdrowiutki nawet... A powiem więcej, mam w dmu wszystki składniki [mysli]

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 10:16 pm
autor: Baś_22
Samanta pisze:O, ten ostatni deserek bardzo zdrowiutki nawet... A powiem więcej, mam w dmu wszystki składniki [mysli]

Sami, to koniecznie spróbuj, naprawdę jest dobry [mniam] :)

Re: Desery

Post: pn mar 17, 2014 10:17 pm
autor: Baś_22
zomarel pisze:Ciesz się Basiu ciesz,dopóki masz czas tylko dla siebie [lol] .

No właśnie to robię Zosiu :)

Re: Desery

Post: wt mar 18, 2014 6:24 pm
autor: Samanta
Zgadnijcie, co będzie w niedzielę na deser? [hejhej]
Basiu, Twój blogasek jak widzę kwitnie, tak jak i Ty sama!

Re: Desery

Post: śr kwie 09, 2014 10:17 pm
autor: Baś_22
Dzisiaj zrobiłam zdrowotnościowy zielony mus :) (przepis od Tereklo [tuli])

Obrazek Obrazek

Robi się go błyskawicznie pod warunkiem, że mamy potrzebne składniki :)

Zielony mus na zdrowie
Składniki na około 400 ml:
1 szt. kiwi
2 łodygi selera naciowego
1 większe jabłko
½ pomarańczy
½ cytryny
kawałek świeżego imbiru
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Owoce i łodygi selera wymyć. Kiwi, cytrynę, pomarańczę, imbir obrać ze skórki.
Z jabłek wydrążyć pestki, skórki nie obierać. Wszystkie składniki pokroić w drobniejsze kawałki i zmiksować w blenderze.

Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Desery

Post: sob kwie 19, 2014 12:13 pm
autor: tereklo
Kolejne zielone musy:

1. z fenkułem i sałatą

składniki
filiżanka wody mineralnej (lub więcej)
2 liście sałaty lodowej
1 jabłko
1/2 cytryny (z miąższem) lub pomarańczy
skórka z 1/8 cytryny (niewoskowanej)
kawałek fenkuła z zielonym koprem
2 suszone daktyle (jeśli są twarde zalać gorącą wodą na parę minut)
szczypta imbiru
1 łyżeczka ostropestu mielonego
1 łyżeczka sezamu niełuskanego
1 łyżeczka miodu lub innego zdrowego słodziwa -można pominąć

2. z fenkułem i orzechami

składniki
filiżanka wody mineralnej (lub więcej)
2 liście sałaty lodowej
1/2 jabłka
1/2 cytryny (z miąższem)
skórka z 1/4 cytryny (niewoskowanej)
kawałeczek fenkuła z zielonym koprem
1 suszona figi (jeśli jest twarda zalać gorącą wodą na parę minut) lub świeża
szczypta imbiru
1 łyżeczka ostropestu mielonego
1 łyżeczka sezamu niełuskanego
kilka nerkowców lub orzeszków ziemnych niesolonych
1 łyżeczka miodu lub innego zdrowego słodziwa - opcjonalnie

3. z jabłka i sałaty

składniki
1 jabłko ze skórka
2 liście sałaty lodowej
1 łyżeczka mielonego ostropestu
1 łyżka nerkowców
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
1 szklanka wody mineralnej
1 łyżeczka miodu - opcjonalnie

4. z sałaty i pomarańczy

składniki:
1 pomarańcza
2 liście sałaty lodowej
1 łyżeczka mielonego ostropestu
1 łyżeczka niełuskanego sezamu
po szczypcie imbiru i kardamonu
ok. 200 ml wody mineralnej
1 łyżeczka miodu - opcjonalnie

Re: Desery

Post: sob kwie 19, 2014 8:49 pm
autor: Cebulka
Hmm wzrok mój padł na ten mus z białek co jest powyżej i tak mi się to skojarzyło że właśnie mam 6 białek niepotrzebnych w lodówce [skrob] Ciekawe czy coś z tego wyjdzie razem [lol]

Re: Desery

Post: pt sty 23, 2015 4:34 pm
autor: tereklo
Ciekawy pomysł gruszek zapiekanych w cieście francuskim
gruszki w cieście.jpg

Re: Desery

Post: pt sty 23, 2015 6:31 pm
autor: zomarel
Smakowity deser [mniam]

Re: Desery

Post: pt sty 23, 2015 6:50 pm
autor: Cebulka
Naprawdę ślicznie to wygląda [prosi]

Re: Desery

Post: pn mar 02, 2015 10:06 pm
autor: żyjąca marzeniami
Coś dla kochających marchewki [lol] Dla mnie prawdziwa pychota [mniam]

Deser marchewkowo-waniliowy http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/1 ... liowy.html
Składniki:
1 serek Danio (150g)
mus marchewkowy (300g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy (imbir, cynamon)

*jak zrobić mus marchewkowy http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/1 ... wkowy.html

Przygotowanie:
Mus marchewkowy przygotowujemy z 200g ugotowanej marchewki i 100ml wody. Połowę musu mieszamy z serkiem waniliowym. Drugą połowę dosładzamy cukrem waniliowym i zakwaszamy cytryną. Opcjonalnie możecie pokombinować z przyprawami, jeśli lubicie. Deser rozkładamy na 3 szklanki.

Obrazek

Re: Desery

Post: wt mar 03, 2015 3:58 pm
autor: Baś_22
A ja ostatnio robiłam taki deser :)

Obrazek Obrazek

Deser idealny nawet na diecie :)

Składniki:
10 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
6 czubatych łyżek twarożku śmietankowego (ja użyłam President)
3 czubate łyżki syropu klonowego (może być miód, choć dla mnie z miodem jest mało zdecydowane w smaku)
ziarenka z połowy laski wanilii
6 łyżeczek żelatyny (20 gramów)
1 dojrzałe mango
kilka słodkich borówek amerykańskich
przezroczysta folia spożywcza
keksówka silikonowa o długości 25 cm.

Sposób wykonania:
Mango obrać i pokroić w plasterki. Żelatynę przesypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami zimnej wody,
odstawić na kilka minut aby spęczniała. Po kilku minutach rozpuścić ją na parze, aż będzie płynna, należy ją
cały czas mieszać, aby nie było grudek. Można także wstawić ją na 2-3 sekundy do mikrofalówki. Jogurt i serek
wymieszać. Dodać ziarenka wanilii i syrop klonowy. Dodać rozpuszczoną i lekko ostudzoną żelatynę. Całość dokładnie
wymieszać. Foremkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą, tak, aby jej brzegi wystawały z formy na około 5 cm.
Wlać połowę masy jogurtowo-serowej. Ułożyć czy też powkładać mango i borówki. Zalać pozostałą częścią masy.
Przykryć wystającą z formy folią i wstawić do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Ja przygotowuję ten deser zawsze na wieczór
i wstawiam na całą noc do lodówki. Zamiast mango można dodać inne owoce, bajecznie wygląda z truskawkami
i jagodami, ale można też dodać porzeczki, agrest, wiśnie. W zależności od tego co lubimy lub tego co akurat jest dostępne.

Deser wybornie smakuje podany do kawy

Obrazek

Re: Desery

Post: czw cze 25, 2015 9:25 pm
autor: Sz_elka
Oto co wynikło z niewinnego zapytania na czacie [ciacho] :)
chat-23 czerwca 2015, 21:37 pisze:tereklo - co można zrobić z czerwonych porzeczek?
Tosia - nalewkę sok i dżemik :D
tereklo - na nalewkę nie mam procentów - soku nie chcę - mam zeszłoroczny - dżemik? trzeba przecierać?
Tosia - [lol] to zjeść - a może ciasto :D
tereklo - 2dzisiaj były racuchy z porzeczkami a ciasto... no d...a już i tak szeroka [lol]
Tosia - a masz dużo ????? to może zamroź a jak bedą procenty to zalejesz :D
tereklo - będzie dużo, pewnie wszystkich nie zbiorę a teraz od mamy przywiozłam troszkę, bo u niej czerwone krzaki
- miało być ciasto z porzeczkami i pianką ale nie ma [bezradny] i szkoda mi zmarnować
Sz_elka - zamrozić i do kisielu albo galaretki - byle kiedy - w sam raz :)
Cebulka - porzeczki do galaretki chyba troche za kwaśne :))
- ale można je wymieszać z innymi owocami (śliwki, habłka, tuskawki, cokolwiek), to sie rozsypuje w naczyniu do zapiekania, posypuje obficie kruszonką (może być z migdałami lub kokosem) i zapieka w piekarniku jakieś pół godziny. Mniam :D
- taa.... habłka i tuskawki są najlepsze ;)

[lol]

Re: Desery

Post: ndz gru 06, 2015 12:22 pm
autor: Baś_22
Deser na babsko-imieninowe spotkanie :)

Gruszka pieczona
http://berberrus.com/gruszka-pieczona/
PC053377_zmn2.JPG

Re: Desery

Post: ndz gru 06, 2015 7:09 pm
autor: Cebulka
Właśnie tak ostatnio aż się zastanowiłam - Basia nic nie wklejała w Kulinaria, nic nie gotuje? Niemożliwe [shock] [ubaw]

Nieźle wygląda [mniam]

Re: Desery

Post: ndz gru 06, 2015 9:28 pm
autor: Baś_22
Bo siedzę na blogu, który zajmuje mi bardzo dużo czasu :) Tam wszystko wstawiam.

Re: Desery

Post: pn gru 07, 2015 10:24 pm
autor: Cebulka
Basia! Masz źle ustawioną datę w aparacie - a w każdym razie miałaś źle ustawioną rok temu, bo mi zdjęcia ze zlotu z 2014 uparcie ustawiało w roku 2013tym, co się ukombinowałam, zanim zgadłam o co chodzi... [glupek]
Jeśli umiesz sobie datę w aparacie ustawiać to sprawdź to :D

Re: Desery

Post: wt gru 08, 2015 10:47 am
autor: Baś_22
Dobrze, że mi przypomniałaś [prosi]. Miałam to zrobić i zapomniałam.
Muszę tylko instrukcję znaleźć :)
Jak zwykle Twoje czujne oczko wyłapało [tuli]