amita pisze:Koli,zobaczę czy u ciotki pigwa obrodziła.Jak co to Ci trochę podrzucę.
Tosia pisze:Kluski Tosi
ziemniaki, mąka ziemniaczana ,sól i jajka
ugotować ziemniaki i gorące przecisnąć przez praskę[ lub zmielić w maszynce do mięsa]troszkę ochłodzić.Do ziemniaków wbić 1 całe jajko [jak ziemniaków jest więcej to dołożyć żółtko]posolić i wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części jedną część napełnić mąką ziemniaczaną i dobrze wyrobić, można pociąć na kawałki lub zrobić małe kuleczki obsypać lekko mąką ziemniaczaną.zagotować wodę i do gotującej się wody wkładać kluski partiami czekać aż wypłyną i chwilkę pogotować na bardzo małym ogniu, wyjąć jedną i sprawdzić czy jest ugotowana jeśli tak to gotowe, wyłączyć gaz i SMACZNEGO.
to mniej więcej przepis na około 1 kg ziemniaków.
Do gotującej się wody wlać troszkę wody z mąka ziemniaczaną i wsypać troszkę soli
amita pisze:Koli,z pigwy nici.Ciotka powiedziała,że nawet sama nie robiła.Owowe zgniły na drzewie
saginata pisze:Tosiu-ja te Twoje kluski smażyłam na głębokim oleju.Ciasto uklepałam w misce-i łyżką nabierałam kluseczki-smażone wyrastają takie fajne-o różnych kształtach.Podaję je do obiadu zamiast ziemniaków-to taka odmiana swiąteczna
tomicron pisze:No przykro, że pigwówki niet , ale "Tequila - it makes me happy, con tequila - it feels fine" - ta piosenka Terrorvision jest kozacka Najlepszy zestaw: tequila, cytryna, limetka i sól
tomicron pisze:Wycisnąć prosto do ust Nie odwadniasz się tak nie pijąc nic oprócz trunku ;P
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości