Strona 1 z 8

ZLOTOWE PRZYSMAKI

Post: wt maja 27, 2008 3:47 pm
autor: wac
Ciasto kokosowe z owocami "waca"
składniki
1, 14 białek
2. 0.5 kg cukru
3. 0.5 kg kokosu
4. puszka brzoskwiń i ananasu
5. 20 dkg. rodzynek
6. 6 łyżeczek żelatyny
7. ciemny biszkopt z 6-ciu jaj
wykonanie:
mocno ubite białka + cukier + kokos gotować na parze 40 min.(często mieszać)
5 min. przed końcem gotowania dodać rodzynki i wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i ananas (syropy wypić) i mieszając dodawać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
Całość wyłożyć na biszkopt, wyrównać i posypać startą gorzką czekoladą. [wac]

Re: Ciasto zlotowe waca

Post: wt maja 27, 2008 4:07 pm
autor: Cebulka
wac pisze: (syropy wypić) [wac]

To najciekawszy kawałek przepisu [lol]
Dzięki [tuli] Ciekawe, czy musi być aż 40 minut... [skrob]

Post: śr maja 28, 2008 9:12 am
autor: koliberek
a ja nawet tego nie skosztowałam:( nie miesciło m isie juz ;)
Czy ciemny biszkopt znaczy biszkopt z kakao ???

Post: śr maja 28, 2008 9:28 am
autor: Baś_22
Tak Koli z kakao :)

Post: sob lip 12, 2008 8:40 pm
autor: belva
jakas fotka przydalaby sie :)

Post: sob lip 12, 2008 8:50 pm
autor: Cebulka
Proszę bardzo - ten na blasze to własnie placek waca.
(a w górnym lewym rogu są osie gniazda Magdziołka :) )
Obrazek

Post: pn lip 14, 2008 2:46 pm
autor: Jedynka
Żałuj Koli, bo to były pyszności!!! [lol] [lol] [lol]

Post: ndz lip 27, 2008 7:12 am
autor: wac
Chociaż jeszcze nie sprawdzone, ale już czeka w kolejce.


Sernik kokosowy - składniki

* Kruche ciasto: 25 dag mąki
* 10 dag cukru
* pół kostki masła
* 1 jajko
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 75 dag białego sera dwukrotnie mielonego
* 10 dag cukru
* 1 cukier waniliowy
* 1 budyń waniliowy
* pół kostki masła rozpuszczonego (ostudzonego)
* 1 jajko
* 3 żółtka
* 1.5 szklanki zimnego przegotowanego mlekaKokosowa pierzynka: 3 białka
* 3 łyżeczki cukru pudru
* 15 dag wiórków kokosowych

Sernik kokosowy - sposób przygotowania
Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ciastem Masa: Zmiksować cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i masło. Dodać budyń, wymieszać. Dodawać porcjami ser, a potem wlewać mleko. Rzadką masę wylać na ciasto. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. Kokosowa pierzynka: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Posmarować masą ciepły sernik i włożyć do piekarnika na 10 min. Wystudzić . [wac]

Post: ndz lip 27, 2008 10:15 am
autor: Onaela
Wac,te ciasta to Ty sam pieczesz,czy tylko zgłębiasz tajniki przepisów,a resztę Pani Wacowa [?] [lol]

Post: ndz lip 27, 2008 10:19 am
autor: wac
Onaela pisze:Wac,te ciasta to Ty sam pieczesz,czy tylko zgłębiasz tajniki przepisów,a resztę Pani Wacowa [?] [lol]
Druga część opcji jest bardziej miarodajna. [wac]

Post: ndz lip 27, 2008 11:51 am
autor: Cebulka
Hmm... a mnie zostało 20 dkg kokosu po nalewce... [skrob]

Tylko kto tu zje taki wielki sernik, nawet jak go zrobię?
Musiałabym jakis znajomych pozapraszac :)

Post: pn lip 28, 2008 9:11 pm
autor: juleczka2
Przepadam za sernikiem,ale nigdy nie piekłam bo w domu nikt nie lubi oprócz mnie :?

Sery i twarogi

Post: pn sie 04, 2008 1:47 pm
autor: wac
Można kupić gotowe, ale można też zrobić i to w krótkim czasie ser żółty.

składniki :
1. kg twarogu
1. l mleka - świeże
125g masła
1. jajko
1. łyżka soli
1. łyżeczka przyprawy - co kto lubi
1. łyżeczka sody oczyszczonej
1. łyżka octu
Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy, na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło . Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Podgrzewamy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią spożywczą. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki. [wac]

Post: pn sie 04, 2008 2:57 pm
autor: Cebulka
Wac - pozwoliłam sobie tak to uszeregować - żeby tu był temat do wpisywania przepisów na rzeczy które posmakowały na zlocie (lub pytania, w którym miejscu ten przepis juz jest na forum)

W ten sposób wiadomo, ze jak ktoś coś zapamięta ze zlotu smakowitego, to ma sprawdzac tu :)
Jeśli są ewentualne inne propozycje co do sposobu ułożenia tematów, to proszę ;)

Post: pn sie 04, 2008 4:17 pm
autor: Onaela
To ja poproszę przepis na ser biały Cebulki i smalcyk Saginatki-jak dla mnie jedno i drugie -rewelacja [!]

Post: pn sie 04, 2008 5:56 pm
autor: saginata
SMALEC Z CEBUL¡ I ZIO£AMI

S³oninê przepu¶ciæ przez maszynke do miêsa na grubym sitku.Zesma¿yæ i ods±czyæ skwarki.Na ma³ej ilosci wytopionego smalcu zesmazamy cebulê pokrojon± w æwieræ talarki-na wolnym ogniu.Cebuli. Dajemy jej du¿o-ilo¶æ zale¿y od ilo¶ci smalcu.Cebulê solimy i gdy jest miêkka dodajemy do smalcu.Wciskamy te¿ czosnek[te¿ do¶æ duzo].Dodajemy zio³a prowansalskie[je¶li kto¶ ma -to w³asne],pieprz,paprykê-i wszystko jeszcze trzymamy na ma³ym ogniu.potem przelewamy do s³oików-i w miarê zastygania mieszamy-bo cebula opada na dno.

Ja na dwa s³oiki da³am 5 du¿ych cebul i 2 g³ówki czosnku.
Je¶li nie mamy s³oniny-mo¿emy zrobiæ to samo na smalcu kupionym w sklepie[robi³am tak nieraz].

Post: pn sie 04, 2008 6:04 pm
autor: tuurma
W kwestii smalcu ja podobny efekt uzyskuję dodając do wytopionego już smalcu (razem ze skwarkami - nie wyciągam ich) pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula się porządnie zeszkli i ledwo, ledwo zacznie rumienić wyłączam gaz (w gorącym tłuszczu ona sobie dojdzie). Oczywiśce dodaję pieprz i sól. Przelewam gorące do słoików, zakręcam. Zasysają się i można je długo w lodówce przechować.

Mieszać mi się nie chce, więc rzeczywiście cebula opada na dno, ale w małym słoiku przy nabieraniu i tak się wymiesza. Ja wrzucam cebuli ile tylko wlezie do smalcu.

A Sagiowy był rzeczywiście przepyszny, obżerałam się nim non-stop. Już go wpisuję na listę wrześniową przy imieniu Saginatki [devil]

Post: pn sie 04, 2008 6:04 pm
autor: saginata
Ja poproszê przepis na ciasto cytrynowe Koli-by³o pyyyyyyyyyyszne!

Turma zrobiê na pewno :D

Post: pn sie 04, 2008 6:07 pm
autor: tuurma
Aha, no i Sagiowe ciasto z toffi. Zniknęło jak sen jaki złoty, a przyczyniła się do tego głównie niżej podpisana [devil] chociaż później Asia i Lucysia też zeznały, że wtrusiały je z upodobaniem :)

Post: pn sie 04, 2008 7:54 pm
autor: saginata
Przepis na ciasto podam jutro-dzi¶ nie chce mi siê grzebaæ w zeszycie.
Ale,ale-póki pamiêtam-MASE£KA CEBULKI!!!
Pycha!!!!!!!!
Prosimy o przepisy

Post: pn sie 04, 2008 9:09 pm
autor: Cebulka
Będą przepisy będą - zobaczymy ile jutro w pracy będzie roboty :)

Aha! Koniecznie przepis na sałatkę makaronową Sagi [!]
Ta znikała z kolei za moim wydatnym udziałem ;>

I zdecydownie ciasto cytrynowe również poproszę :)

Hmm co to jeszcze było takiego...

Post: wt sie 05, 2008 10:20 am
autor: koliberek
OK, na cisto dam przepis wieczorem muszę go zdobyć :)

Post: śr sie 06, 2008 5:41 am
autor: saginata
SA£ATKA Z MAKARONEM

-makaron gruby[kokardki,rurki lub ¶widerki- ugotowaæ]
-ogórek konserwowy
-papryka konserwowa
-szczypiorek
-pomidory ¶wie¿e bez skórki
-czosnek [1 g³ówka]
-kukurydza
-majonez
Do ugotowanego makaronu dodajemy pozosta³e sk³adniki pokrojone w grub± kostkê.Doprawiamy sol±,pieprzem ,papryk± i cukrem-dodajemy majonez.Ja czasami dajê jeszcze kurczaka.
Proporcji nie podajê bo zawsze dajê na oko-aby wygl±da³a kolorowo-zawsze jednak ma byæ du¿o czosnku i szczypiorku.

Post: śr sie 06, 2008 6:58 pm
autor: saginata
CIASTO Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM

CIASTO:
-3SZKL M¡KI
-1SZKL CUKRU PUDRU
-1 KOSTKA MARGARYNY
-1 JAJKO CA£E+ 2 ¯Ó£TKA
-1 £Y¯ECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
zagnie¶æ ciasto i podzieliæ na trzy czê¶ci.Upiec dwa placki a na trzeci surowy[w blaszce] wy³o¿yæ masê orzechow± i wtedy upiec.
Masa orzechowa.
30 dag orzechów grubo posiekanych,2 ³y¿ki cukru,1/2 mas³a,2 ³yzki miodu-wszystko przesma¿yæ w garnku-i wy³o¿yæ na placek gdy masa przestygnie lekko.
Upieczone placki przek³adamy ugotowanym mlekiem skondensowanym z cukrem[placek kruchy-puszka mleka-placek kruchy-puszka mleka-placek kruchy na wierzchu z orzechami].

Post: śr sie 06, 2008 8:52 pm
autor: Onaela
[shock] To musiało być mniam,mniam.....Mądry Polak po szkodzie :?
Będzie pretekst,zeby upiec :D

Post: czw sie 07, 2008 9:00 pm
autor: koliberek
Sagio Mateusz obiecał [przepisy na drinki, weź go pogoń.
Ja przepraszam że nie dałam jeszcze przepisu na cisto cytrynowe, ale muszę poczekać, aż mam ustali proporcje bo ona wszytsko na oko :)

Post: pt sie 08, 2008 5:48 am
autor: saginata
Jak siê obudzi to go dorwê w sprawie tych drinków [haha]

Post: sob sie 09, 2008 11:53 am
autor: saginata
Mojito

rum
br±zowy cukier trzcinowy
limonki
miêta
woda gazowana
kruszony lód.

Limonkê pokroiæ na 8 czê¶ci. 3-4 czê¶ci wrzuciæ do szklanki. Dodaæ gar¶æ li¶ci miêty (7-8 du¿ych), cukier trzcinowy i ugnie¶æ wszystko razem, a¿ poczujemy aromat miêty . Szklankê dope³niæ kruszonym lodem, nie w kostkach (lód mozna ukruszyæ np. zawijaj±c w ¶ciereczkê i u¿ywaj±c m³otka). Wlaæ 40ml rumu, dope³niæ wod± gazowan± (unikaæ mineralnej o wyra¼nym aromacie) i zamieszaæ d³ug± ³y¿k± lub dodaæ mieszade³ko. Dekorujemy ga³±zk± miêty i cz±stk± limonki. Piæ przez s³omkê


Wódka sauer

40 ml wódki
25 ml wody mineralnej
sok z po³ówki cytryny
1 ³y¿ka cukru pudru
czere¶nia koktajlowa
plasterek cytryny
Wódkê, sok z po³owy cytryny, cukier i wodê wlaæ do shakera Energicznie wstrz±sn±æ kilka razy, aby sk³adniki dok³adnie siê po³±czy³y Przelaæ do kieliszka koktajlowego Udekorowaæ plasterkiem cytryny i czere¶ni± koktajlow±

Cuba Libre

40ml rumu light (np. Bacardi albo Hawana)
limonka
Coca-Cola
Do szk³a typu highball, wrzuciæ 3 kostki lodu, dodaæ rum, uzupe³niæ col±,wcisn±æ limonkê i wrzuciæ j± do ¶rodka, dodaæ dwie rurki.


¯ubrówka z ogórkiem

40ml ¿ubrówki wlaæ do szklaneczki, sok jab³kowy,dodaæ dodaæ parê kostek lodu, wymieszaæ. Dodaæ dwa plasterki ogórka, ³y¿eczk± w szklance go wycisn±æ.

Post: sob sie 09, 2008 5:41 pm
autor: Jedynka
Ale będę znów miała pisania. Wszystko w zeszyt . ;)

Post: ndz sie 10, 2008 1:22 pm
autor: lucysia
Oj tyle pyszności [lol]
Super,już niedługo będę przygotowywać napoje bogów wg.Cebulki i ser wg.waca.Pozostałości wiórek zagospodaruję sernikiem wg.waca.
Oj,pupa rośnie ;)

Post: śr sie 13, 2008 12:22 am
autor: koliberek
OOO... Sagiuo podziekuj Matiemu za te przepisy :D hihi ja tutaj wyjdę na najwiekszego pijaka [diabel]

Post: wt sie 19, 2008 5:41 pm
autor: Cebulka
Uff kochani wpisałam w temat "Same Swojskości" przepis na twaróg - pare swoich uwag i przepis farmerki, który słuzyl mi za wzór.

Jeszcze tylko te masła i zaraz będe kulinarnie mniej więcej na bieżąco...

Tosiu - Twoje ciasto cytrynowe było równie wspaniałe jak Koli - może Ty masz gdzies bliżej pod ręką przepis?
Koniecznie poproszę [!] [tuli]