Strona 42 z 43

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 11:14 am
autor: Cebulka
Fajny i prosty ten przepis na chleb a zdaje się że mi płatki owsiane zalegają w szafce [skrob]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 11:39 am
autor: Baś_22
Faktycznie przepis na chlebek prosty ....a jak ładnie wyglada po upieczeniu [brawo]
Amelka jakie cuuuuuuuuuuuuuudne te sery [shock] .......czy przypadkiem nie można zamówić u Ciebie kurierem? [lol]
....cholercia gdzie ja bym mogła hodować kózki [skrob]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 6:57 pm
autor: żyjąca marzeniami
Dziewczyny nazwa chleba nie kłamie,robi się go super szybko :D Jest lekko wilgotny,nie kruszy się i nam bardzo smakuje :D [mniam]
Zachęcam do wypróbowania :)

Ricotta po odcieknięciu i uformowaniu wygląda tak :D Nigdy wcześniej ricotty nie jadłam a to jest takie pyszne [mniam]
Obrazek

A koryciński jeszcze pływa w solance [lol]

Basiu ale koza Ci wcale nie potrzebna,sery podpuszczkowe można zrobić na sklepowym mleku.Co prawda nie na każdym,ale da się .
Oto 3 sklepowe mleka,z których można robić sery podpuszczkowe:
-mleko Ale !
-mleko zimne Robico
-mleko wiejskie Piątnica

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 8:17 pm
autor: Tosia
[szok] no no Amelko ale smakołyki [mniam]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 8:51 pm
autor: żyjąca marzeniami
Oj tak Tosiu,smakołyki [mniam]
Ponieważ język za bardzo do tyłka uciekał,to koryciński doczekał się napoczęcia :D
Niezbyt udany pod względem dziurek,ale cała reszta bombowa [jupi] Ależ jestem z siebie dumna [dance12] Z 10 litrów mleka całe 1,7 kg pyszności :)
I przepraszam za jakość zdjęć,ale musiałam już teraz,zaraz pochwalić się [wstydzi]

Obrazek

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 9:00 pm
autor: Baś_22
Amelka [brawo] [jupi] [tuli] [mniam] ......to rodzinka sie cieszy [jupi]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt paź 03, 2014 9:37 pm
autor: Sz_elka
Amelko [prosi] jesteś bez serca [bezradny] jak można na noc tak ślinianki pobudzać?!!! [mniam]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: sob paź 04, 2014 8:33 pm
autor: Cebulka
Rany, pełna profeska [prosi]
To jakieś takie formy masz? [skrob]
Muszę sprawdzić co to właściwie ten ser koryciński, bo pojęcia nie mam, czym to się od normalnego pod względem produkcji różni [glupek]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz paź 05, 2014 8:02 am
autor: annorl1
Amelko, pyszności i to jakie wspaniałe [brawo] mąż to Cię na rękach powinien nosić, taka żona...prawdziwy SKARB. chleb pieczesz, dery robisz, przetwory, zwierzakami sie zajmujesz, a jeszcze wędliny chcesz swoje robić :) naprawdę jestem pełna podziwu [brawo] [brawo] [brawo]
Cebulko, z tego co mi wiadomo to ser koryciński jest to podpuszczkowy ser regionalny opatrzony certyfikatem, tylko teraz nie pamiętam jakim, ale chyba coś było z wyrobami lokalnymi. co znaczy, ze sera tego nie produkują nigdzie indziej, tylko właśnie w Korycinie :) nie mówię tu o domowych serkach, ale w sklepie nie kupisz podróbek z innych regionów pod tą nazwą :)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz paź 05, 2014 11:17 pm
autor: ulotna chwila
jakie pyszności!
Amelko bije pokłony [prosi] ser wygląda zawodowo, a smakuje za pewne nieziemsko, aż ślinka leci na sam widok.
zdradzisz przepis? a ten idealny kształt to chyba nie od durszlaka ?
podziwiam i gratuluję zapału :-)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pn paź 06, 2014 8:52 am
autor: Baś_22
[dance12] Kulinarny sezon dyniowy rozpoczęłam bagietką dyniową z kurkumą

Obrazek

Dyniowa bagietka z kurkumą
http://smakowitychleb.pl/dyniowa-bagietka-kurkuma/

Składniki:
Zaczyn poolish:
70 g mąki pszennej typ 650
70 g letniej wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Ciasto właściwe:
zaczyn poolish
250 g mąki pszennej typ 650 + 30 g
130 g letniej wody
250 g puree z dyni
50 g kawałków pieczonej dyni
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki soli
2 g suszonych drożdży instant
Sposób wykonania:
Wieczorem mieszamy ze sobą składniki zaczynu. Przykrywamy ściereczką i stawiamy na 8-12 godzin w ciepłym miejscu.
Następnego dnia łączymy ze sobą mąkę, zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, kurkumę, drożdże i sól.
Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
Blat oprószamy mąką (30 g), przekładamy wyrośnięte ciasto i chwilę wyrabiamy, aby ciasto nie było klejące.
Formujemy podłużną bagietkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Boki obkładamy zrolowaną ściereczką,
aby bagietka się nie rozrosła na boki. Przykrywamy całość i stawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy bagietkę przez 20-25 minut, aż się zarumieni. Studzimy na kuchennej kratce.

Jak zrobić puree z dyni? Dynię kroimy na kawałki (w przypadku hokkaido nie trzeba jej obierać ze skórki) i kładziemy na blasze. Polewamy odrobiną oleju lub oliwy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Następnie miksujemy blenderem na gładki mus.

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: czw paź 16, 2014 8:59 pm
autor: Baś_22
Dzisiaj ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA, aby uczcić to święto upiekłam

Obrazek Obrazek

Bułeczki Hokkaido / pączki dyniowe
http://pinkcake.blox.pl/2012/02/Pieczon ... kaido.html
Składniki:
600 g mąki
10 g drożdży liofilizowanych
100 g brązowego cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
100 g margaryny nieutwardzanej, masła koziego lub masła klarowanego (bardzo polecam,
bo jego orzechowy smak super podkreśla dyńkę)
1 szklanka przecieru dyniowego (z Hokkaido - rozmrożonego)
1 szklanka mleka koziego (roślinnego lub wody)
1 łyżka spirytusu (przy bułeczkach można ominąć)
nadzienie: konfitura z owoców róży
Sposób przygotowania:
Zmieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło roztopić, dodać do niego mleko, dynię i wmieszać
do ciasta razem ze spirytusem. Wyrobić i zostawić w cieple do podwojenia objętości (około godziny).
Lekko wyrobić, formować kulki ciasta zawijając doń po łyżeczce konfitury. Jeżeli będziecie jednak smażyć
pączki, to może rzeczywiście lepiej szprycą nadziewać po smażeniu. Pączki/bułki zostawić do wyrośnięcia
(ok. 30-40 minut) pod cieniutką ściereczką. Piec w 180°C około 15 minut lub smażyć na rozgrzanym oleju (jednak nie za gorącym,
bo w środku będą surowe i nie za zimnym, bo nasiąkną).

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: wt lis 04, 2014 4:55 pm
autor: żyjąca marzeniami
Dziewczyny dzięki wielkie za tyle miłych opinii na temat mojego serka [prosi] :D

Cebulko forma do sera korycińskiego to plastikowy cedzak.
ulotna chwila przepis na ser jest tutaj: http://www.olgasmile.com/moj-domowy-ser ... robic.html
Ja jednak robiłam bez dodatku kefiru,robiłam z 10 l mleka i używałam podpuszczki płynnej(w ilości 2-3 krople na każdy litr mleka).
Polecam też bardzo podobny serek podpuszczkowy,jednak smakujący ciut inaczej od korycińskiego http://madebyambrozja.blogspot.com/2013 ... ecany.html

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt lis 07, 2014 10:02 am
autor: Cebulka
O kurczę, no fajne i proste te przepisy - niech no tylko gdzieś dostanę podpuszczkę! [kciuk2]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: czw sty 08, 2015 9:40 pm
autor: Tosia
znalazłam fajny przepis na ekspresowe bułki i szkoda żeby gdzieś zaginął więc wkleje sobie przepis

20 g świeżych drożdży
1/2 łyżki miodu
300 ml letniej wody
1/2 łyżki soli
500 g mąki pszennej tortowej lub typ 650
jajko do smarowania
ulubione ziarna do posypania
Do miski wkładamy drożdże i dodajemy miód, mieszamy, aż drożdże z miodem się rozpuszczą i będą płynne. Następnie dodać wodę i sól, wymieszać. Dodawać po trochu mąki wyrabiając ciasto, od wsypania całej mąki krótko wyrobić (do 5 minut). Ciasto uformować w kule i podzielić na 8 w miarę równych części. Z każdej części formujemy bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posypanym mąką. Jajko rozbełtać widelcem i następnie za pomocą pędzelka posmarować każdą bułkę, na koniec posypujemy ulubionymi ziarnami, można je też pominąć jeśli nie lubimy. Tak przygotowaną blaszkę z bułkami wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy go na temperaturę 200 stopni. Pieczemy około 25 - 30 minut od prawidłowego nagrzania piekarnika, czyli całkowity czas w piekarniku wynosi do 35 minut, w zależności jak długo nagrzewa się nasz piekarnik.

A przepis jest z tej strony http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014 ... yszne.html

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt sty 09, 2015 5:54 pm
autor: Cebulka
Tosia i miód? ;>
Przepis rzeczywiście brzmi interesująco [kciuk2]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: wt sty 20, 2015 10:18 pm
autor: tereklo
Mój pierwszy koryciński [mniam]

IMAG4473m.jpg


Trochę niekształtny ale za to jaki pyszny!

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: wt sty 20, 2015 10:53 pm
autor: żyjąca marzeniami
Tereniu pal licho kształt ,smak się liczy :D A wygląda bardzo smakowicie [mniam] Gratuluję [brawo]
I ostrzegam,że sery jak karczochowe bombki-bardzo wciągają [lol]

A żeby serek był kształtny to w pierwszych godzinach odciekania należy go co godzinę bądź dwie przekręcać.

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: wt sty 20, 2015 10:57 pm
autor: tereklo
Amelko, dziękuję za pochwałę [prosi] Masz rację, wciąga [lol]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: śr sty 21, 2015 10:11 am
autor: Baś_22
Tereniu serek piekny aż czuję jego smak ...mniam [mniam]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: śr sty 21, 2015 10:31 am
autor: annorl1
no, no...serek rewelacja [mniam]
nastepne będą juz tylko lepsze pod względem kształtu :)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt sty 23, 2015 2:06 pm
autor: Baś_22
Serek cudny [shock] [brawo]
Ja narazie jeszcze serka nie robiłam, bo nie wiem specjalnie z czego i jak mam to robic [skrob]
Może podpowiesz Tereniu, Aniu [prosi] co? i jak? i jak się do tego zabrać ....no tak po kolei :)

Może zrobic oddzielny temat na sery [?] [prosi]

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: pt sty 23, 2015 6:54 pm
autor: Cebulka
Ja też chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach z serkami podpuszczkowymi [prosi]
Twarogi już mam obeznane, za żółte chyba się nie wezmę - ale korycińskie to myślę że byłyby to 'moje progi' ;)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: sob sty 24, 2015 12:17 pm
autor: Baś_22
Kurcze ....lecimy tutaj z informacjami a miał być nowy temat? Tereniu, Szelcia możecie to zrobić kopiując pare poprzednich wpisów co by nie umknełay [prosi] [prosi] [prosi] ....koniecznie ze zdjęciami nowego serka Tereklo :)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: sob sty 24, 2015 12:25 pm
autor: tereklo
Temat opisujący domową produkcję serów założony viewtopic.php?f=8&t=1977

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz mar 08, 2015 9:15 am
autor: tereklo
może się komu przyda:
"Dzięki temu portalowi możecie sprawdzić czy czasem sąsiad za rogiem nie podzieli się z Wami zakwasem "
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com ... -page.html

chlebek z płatkami owsianymi

Post: ndz maja 03, 2015 10:19 am
autor: Tosia
na życzenie Szelki "Chleb owsiany Ewy Wachowicz" http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html [skrob] ciekawe czy zrobi ;D

Składniki
1 l - ciepłej wody
50 g - drożdży
1 łyżeczka - cukru
2 łyżeczki - soli
8 łyżek - płatków owsianych górskich
1 kg - mąki pszennej
1 garść - łuskanego słonecznika
1 garść - siemienia lnianego (ja dałam ziarna sezamu)
odrobina mleka
Do dekoracji
łuskany słonecznik (ja sypnęłam po wierzchu ziarnami sezamu)

Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać mąkę, garść siemienia lnianego i garść łuskanego słonecznika. Wymieszać i przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych i wysypanych bułką tartą. Na cieście rozprowadzić odrobinę mleka. Posypać łuskanym słonecznikiem. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz maja 03, 2015 1:06 pm
autor: Sz_elka
Zrobi, zrobi a na razie studzą się chlebki zrobione pod moim czujnym okiem przez Tosię [dance12]
Zdjęcie wkleję już z domu, chyba, ze mi Romek je tu zgra, to będą za chwilkę! [salut]
DSCN7642.JPG
DSCN7643.JPG

Póki co w piekarniku siedzą jeszcze 2 chlebki z kminkiem wg. Tosi - pychotka! [prosi]
DSCN7644.JPG

Tylko [skrob] jak ja się zabiorę pociągiem do domu? ;>
DSCN7645.JPG
DSCN7646.JPG

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz paź 09, 2016 2:23 pm
autor: Baś_22
Lucysiu sorki, że wepchnę się tutaj z prywatą ale na moim blogu http://www.berberrus.com znajdziesz prawie wszystko o chlebach i nie tylko ...zapraszam :)
Wszystkie przepisy sprawdzone i polecam bardzo :)

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: ndz paź 09, 2016 4:29 pm
autor: lucysia
Dzięki Basiu.Muszę się wziąść na poważnie za chleby.Zakwas już nastawiłam rano,teraz poczekam aż dojrzeje i do roboty.
Podpuszczkę kupić i serki produkować.Wasze tak pysznie wyglądają.

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: wt paź 11, 2016 7:25 pm
autor: Tosia

Re: Chleb, masło, twaróg - słowem same swojskości

Post: czw paź 13, 2016 11:14 am
autor: Cebulka
Kumy (no bo jak o domowej produkcji artykułów spożywczych które kiedyś kiedyś robiło się samemu a teraz to przeciętni ludzie je w sklepie kupują :P) przeniosłam dyskusję o wykluczeniu mąki pszennej do innego tematu :)