Niedawno robiłam pierogi z pomarańczami, wszystkim bardzo smakowały
Pierogi z pomarańczami
3 średnie pomarańcze;
Na ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, ok. pół szklanki wody, szczypta soli
Mąkę wysypać na stolnicę, w kopczyku zrobić dołek, wbić jajko i zagnieść ciasto, najpierw mieszając nożem, a potem wyrabiając rękami.
Odcinać lub odrywać po kawałku ciasta (pozostałe ciasto okryć, aby nie obsychało) i wałkować, podsypując mąką, po czym wykrawać szklanką krążki.
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki, usuwając jak najwięcej włókien i pestki. Nakładać na krążki ciasta cząstki pomarańczy, kładąc równą stronę cząstek na środku krążków.
Zlepiać starannie brzegi pierogów. Gotować w dużej ilości wrzącej wody, odcedzić.
Pierogi wrzucać partiami, aby nie przerwać na dłużej wrzenia, zamieszać, przykryć pokrywą, aż się zagotują, i gotować 2-3 minuty od momentu, kiedy wypłyną na wierzch.
Wybierać łyżką cedzakową, najlepiej najpierw na durszlak, można je następnie przelać gorącą wodą i wyłożyć na półmisek. Podawać z roztopionym masłem i śmietaną oraz cukrem.