Szaruga za oknem czas na soczyste pieczone mięsko

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Szaruga za oknem czas na soczyste pieczone mięsko

Postautor: veto12 » sob gru 01, 2007 6:48 pm

Soczysta apetyczna ,przyrumieniona pieczeń ,przyrządzić ją to sztuka.Oto mój sprawdzony przepis :karkówka w miodzie i piwie.Kupujemy 1-1,5 kg karkówki z kością .Przygotowa trzeba marynate:1/3 szklanki oleju ,1/3 szklanki octu winnego ,ja daje ryżowy bo nie dominuje w smaku ,główka czosnku rozgnieść ząbki ,2 łyżki musztardy może być delikatesow dobrej firmy żeby nie zawierala sztucznych słodzików,1/2 litra jasnego piwa 3 łyżki miodu ,sól ,pieprz.Opcjonalnie jak kto lubi tymianek ,rozmaryn i cebula .Marynujemy 24 godziny im dłużej tym lepiej i obracamy mięsko w marynacie co pare godzin.Przed pieczeniem w piecyku trzeba karkówke wyjąc z marynaty,osuszyć i obsmażyć na silnym ogniu to znaczy zapieczętować mięso aby było w środku soczyste.Potem pieczemy w niskiej temp.160- aż do miękkości .Mięskiem trzeba sie troskliwie opiekować tzn. polewać marynatą aby nie zeschło sie.Acha jeszcze co do kości ,odkrawamy je z mięsa przed samym podaniem ,bo inaczej smak i sok z niego wyciekną .Pozwalamy mięsku 10 min odpocząć w piecyku i dopiero podajemy .Smacznego.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

schab pod beszamelem

Postautor: veto12 » pn gru 17, 2007 10:29 pm

Dwa kilo schabu wieprzowego z kością nacieramy solą i dowolnymi przyprawami,szpikujemy czosnkiem .Wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy słodkim tłustym mlekiem i pieczemy do zrumienienia i miękkości .Po upieczeniu /mleko powinno wyparować częściowo i się skarmelizować/odkrawamy kość ,kroimy w grube plastry.Przygotowujemy sos beszamel ,zalewamy schab ,ponownie do pieca i zapiekamy.Pyszny i soczysty ,podajemy z kopytkami lub kaszą.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: Onaela » pn gru 17, 2007 11:12 pm

Ale apetyczne przepisy,mniam.....Zastanawia mnie tylko jedno-co z tym mięskiem po odkrojeniu kości ,jeśli od razu się go nie zje [?] Juz nie bedzie takie smaczne jak zaraz po upieczeniu [?] Bo na Święta to trzebaby wczesniej upiec mięska.......
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

SWIĄTECZNY SCHAB Z ORZECHAMI

Postautor: veto12 » śr gru 19, 2007 5:33 pm

Schabu środkowego 80dkg-1kg bez kości ,osznurować ,przedtem natrzeć solą.Obsmażyć na gorącym oleju ,następnie posypać ziołami tj.cząbrem,szałwią,pieprz iziele angielskie .Włożyć do naczynia żaroodpornego ipiec polewając bulionem aby nie wysechł .35dkg cebuli pokroić w plasterki ,włożyć do rondla dodać olej 5dkg rodzynek i orzechów włoskich,dusić .Na 10 min przed końcem pieczenia obłożyć schab tą duszonką .Pycha.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Schab nakrawany z farszem

Postautor: veto12 » śr gru 19, 2007 10:30 pm

Schab wyluzowany z kości ,ponakrawać w poprzek na plasterki do dwu trzecich grubości.Zrobić farsz np z pieczarek duszonych z utartą cebulą ,do tego dodać jajko ,namoczoną bułkę ,sól pieprz do smaku .Tę mase wkłada się między plasterki.Taki schab można piec na dwa sposoby ,owinięty w folie aluminiową lub obwiązany nitka ,która trzeba rolować na skos ,aby plastry do siebie przylegały i upiec w piekarniku lub dusić w rondlu po obsmażeniu.Farsz zależy od naszej inwencji,np. szpinakowy.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Schab pieczony w soli

Postautor: veto12 » pt gru 21, 2007 8:56 pm

Dowolny kawałek schabu bez kości ,osuszyć natrzeć solą pieprzem.Obsmażyc na patelni .Grubą sol wymieszać /ok 3kg/z niepełna szklanka wody.Ziołami -rozmaryn ,i szałwia obłożyć schab .1/3 mieszanki solnej włożyć do żaroodpornej formy ,potem włożyć schab i dokładnie oblepić resztą soli ,tworząc grubą skorupę.Piec 50 min w tem 200 stopni.Po upieczeniu odstawić na 10 min,potem młotkiem rozbić skorupe solną i wyjąć pieczeń .Bardzo soczysta i aromatyczna .Smacznego.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Faszerowany boczek na słodko kwaśno

Postautor: veto12 » sob gru 22, 2007 8:54 pm

Boczek bez skóry ,1,20 kg ,naciąć tłuszcz w rąby .Natrzeć solą i głęboko naciąć i rozłożyć .Sos sojowy jasny 4łyżki i 5 łyżek soku ananasowego i 1łyżeczke carry wymieszać i polać mięso i odstawić na 2 godziny do lodówki .1 małego ananasa kroimy w kostkę lub z puszki ,Połowę zmiksować i wymieszać z 250 gr mięsa mielonego chudego,dodać tartej bułki 30g 2 jaja ,2 łyżki musztardy ,1łyżkę tymianku ,pieprz ,troche bulionu .Boczek wyjąć z marynaty ,po rozłożeniu farszu zwinąć ,związać ,włożyć do brytwanny ,wlać marynate ,bulion i dodać świeży tymianek .Piec polewając sosem na rumiano.Pod koniec pieczenia obłożyć boczek szalotkami i ananasem w kostkach i piec jeszcze 30 min.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Boczuś tym razem gotowany .

Postautor: veto12 » pt gru 28, 2007 4:53 pm

Bardzo prosto i bez specjalnego zachodu .Kładziemy surowy boczek do garnka zalewamy wodą aby go przykryła dodajemy pieprz ,sól ,czosnek ,cebulę ,ziele angielskie ,listek bobkowy i co kto uzna i lubi ,może być odrobuna szerry lub wino białe i gotujemy do miękkości .Studzimy w wodzie w której się gotował i smacznego .Pycha z chrzanem lub ćwikłą.Ach może być to danie obiadowe bo po spanierowaniu i usmażeniu mamy kotleciki do obiadu .
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: Cebulka » pn sty 07, 2008 2:09 pm

Ale przepisy różne nietypowe!!! [shock]
Trzeba będzie spróbować!
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: wac » pn sty 07, 2008 3:25 pm

Dużo w tym temacie jest sól, pieprz, lub inne przyprawy, ale odnośnie soli to na kilogram mięsa około 18 gram i jeśli jest to obróbka termiczna (a przeważnie tak jest) to tylko sól nie jodowana [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Cebulka » pn sty 07, 2008 4:40 pm

Tak? A czemu nie jodowana?
Bo do przetworów to owszem, słyszałam, że ma być nie jodowana, bo lepiej się wtedy przechowują, ale do miesa jedzonego na bieżąco dlaczego? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Czarodziejskie mięsiwo

Postautor: veto12 » czw sty 10, 2008 8:11 pm

Wac dlaczego nie jodowana sól ?A teraz coś czarodziejskiego .Nie wiem jak smakuje ale znalazłam taki przepis w jakiejś starej gazecie .Czarodziejskie mięsiwo.1kg żeberek ,szklanka wiśniaku,4łyżki sosu sojowego,pół szklanki cukru.Zeberka pokroić na małe kawałki ,włożyć do garnka ,zalać wiśniakiem i sosem sojowym wymieszanym z cukrem:szczelnie przykryć .Garnek wstawić do dużego naczynia z gorącą wodą tak żeby był zanurzony do połowy i gotować 4 godz. na bardzo małym ogniu. I co wy na to ?Wac to danie takie może bardziej dla panów .
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: wac » czw sty 10, 2008 8:20 pm

W przetwórstwie warzywnym i mięsnym jest stosowana wyłącznie sól niejodowana, która wpływa na trwałość i dłuższy okres przechowywania. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Kurczak wędzony

Postautor: veto12 » ndz sty 13, 2008 10:06 pm

To proste danie jednogarnkowe.Kupujemy kurczaka wędzonego ,kroimy na mniejsze kawałki .Kapustę kiszoną płuczemy wkładamy razem z kurczakiem do garnka i gotujemy do miękkości .Doprawiamy według upodobania sól ,pieprz,ziele i co kto lubi .Bardzo lubię taką jałową kapuche a mięso kurczaka jest super.Danie to zracji swojej prostoty często podaję swoim gością zima i latem nawet pod chmurką.Mięso może być różne ,golonka szynka lub żeberka .Smacznego
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Pieczeń z boczku mielonego

Postautor: veto12 » pt lut 01, 2008 10:31 pm

Pieczeń jest pyszna ,umiarkowanie tłusta spróbujcie .1 kg boczku surowego mielimy,dolewamy 1/2 szklanki tłustego mleka,solimy ,pieprzymy,troche papryki,koperek zielony lub pietruszka ,posiekana cebulka i czosnek ,gałki troszeczke .Bardzo ładnie sie prezentuje z dodatkiem kolorowego pieprzu .Owijamy w folie alu lub rękaw do pieczenia i pieczemy do zrumienienia 200 stopniC .Można zajadać na chlebek na zimno lub jako obiadek z sosikiem . Obrazek
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Re: schab pod beszamelem

Postautor: veto12 » sob lut 02, 2008 3:14 pm

veto12 pisze:Dwa kilo schabu wieprzowego z kością nacieramy solą i dowolnymi przyprawami,szpikujemy czosnkiem .Wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy słodkim tłustym mlekiem i pieczemy do zrumienienia i miękkości .Po upieczeniu /mleko powinno wyparować częściowo i się skarmelizować/odkrawamy kość ,kroimy w grube plastry.Przygotowujemy sos beszamel ,zalewamy schab ,ponownie do pieca i zapiekamy.Pyszny i soczysty ,podajemy z kopytkami lub kaszą.
Dołanczam zdjęcie do przepisu ,tak wygląda schabik po upieczeniu w mleku .Jutro tylko beszamel i zapieczemy ,podam z kluseczkami kładzionymi i ćwikła . Obrazek
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości