Ja gotowałam takie
http://berberrus.com/pociski-miesem-pyz ... -kartacze/ Pociski z mięsem czyli pyzy, cepeliny lub kartaczehttp://www.garnek.pl/bunia/4475014/pociski-z-miesemPociski z mięsem czyli pyzy z mięsem o podłużnym kształcie, zwane inaczej cepelinami lub kartaczami.
Doskonała potrawa na jesienne słoty i zimowe mrozy. Jest to danie, do przygotowania którego trzeba mieć
troszkę więcej czasu ( około 1,5 godz.), ale naprawdę warto go znaleźć ( może w weekend). Te pyzy są rewelacyjne.
Bardzo dobrze smakują na drugi dzień (jeśli zostaną
) podsmażone na złoty kolor.
Składniki:80 dag ziemniaków
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia
Sposób wykonania:Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce
jarzynowej jak na placki ziemniaczane. Włożyć na gazę i odcisnąć. Oba rodzaje ziemniaków wymieszać
dodając mąkę i ½ łyżeczki soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy
mieć – ja robię mniejsze). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto. Dodać do niej mięso, sól, pieprz, majeranek.
Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt. Na każdą część ciasta kłaść farsz.
Zlepiać cepeliny Układać,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy. Gotować na osolonym wrzątku przez
20 minut, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku.
Do pocisków można zrobić sos:
z 10 dag usmażonego na skwarki boczku,
1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto,
4 łyżek kwaśnej śmietany, soli i pieprzu mielonego.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić i polewać nim pociski. Doskonałe są też pociski podsmażane na
rumiano po pokrojeniu na plastry.