klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: Cebulka » wt mar 17, 2015 7:57 pm

Czym się kartacze różnią od pyz? [skrob] [niewie]
Brawo za pomysł ratujący obiad [brawo]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: gruby miś » wt mar 17, 2015 8:02 pm

ot, różnice regionalne, pyzy bardziej okrągłe, kartacze vel cepeliny obłe ;)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: Yennyfer » śr mar 18, 2015 7:17 pm

W okolicach Białegostoku pieką takie babki ziemniaczane o jakich Misio pisze. Pycha. Ja robię na piątek, obiecałam.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1375
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: Cebulka » pt mar 20, 2015 8:37 am

A do tych kartaczy dodaje sie surowe tarte ziemniaki może? Bo ( w każdym razie u mnie) ciasto na pyzy robi się tylko z gotowanych (jak kluski Tosine ;) )
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: amita » pt mar 20, 2015 9:38 am

Bo z ziemniaków tartych to są czorne kluski :D
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: Baś_22 » pt mar 20, 2015 10:58 am

Ja gotowałam takie http://berberrus.com/pociski-miesem-pyz ... -kartacze/

Obrazek

Pociski z mięsem czyli pyzy, cepeliny lub kartacze
http://www.garnek.pl/bunia/4475014/pociski-z-miesem

Pociski z mięsem czyli pyzy z mięsem o podłużnym kształcie, zwane inaczej cepelinami lub kartaczami.
Doskonała potrawa na jesienne słoty i zimowe mrozy. Jest to danie, do przygotowania którego trzeba mieć
troszkę więcej czasu ( około 1,5 godz.), ale naprawdę warto go znaleźć ( może w weekend). Te pyzy są rewelacyjne.
Bardzo dobrze smakują na drugi dzień (jeśli zostaną :) ) podsmażone na złoty kolor.

Składniki:
80 dag ziemniaków
5 dag mąki
szczypta soli
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oliwy
1 usiekana drobno cebula
½ łyżki majeranku
pieprz mielony
25 dag boczku do okraszenia

Sposób wykonania:
Połowę ziemniaków ugotować i zrobić z nich puree ( bez dodatków ) . Pozostałe ziemniaki utrzeć na tarce
jarzynowej jak na placki ziemniaczane. Włożyć na gazę i odcisnąć. Oba rodzaje ziemniaków wymieszać
dodając mąkę i ½ łyżeczki soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 12-20 części ( zależy jak duże pociski chcemy
mieć – ja robię mniejsze). Cebule podsmażyć na oliwie na złoto. Dodać do niej mięso, sól, pieprz, majeranek.
Porcje ciasta kłaść na dłoni i spłaszczać nadając jej owalny – podłużny kształt. Na każdą część ciasta kłaść farsz.
Zlepiać cepeliny Układać,, szwem „ do dołu na posypanej mąką stolnicy. Gotować na osolonym wrzątku przez
20 minut, aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami wytopionymi z boczku.

Do pocisków można zrobić sos:
z 10 dag usmażonego na skwarki boczku,
1 usiekanej cebuli usmażonej na złoto,
4 łyżek kwaśnej śmietany, soli i pieprzu mielonego.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić i polewać nim pociski. Doskonałe są też pociski podsmażane na
rumiano po pokrojeniu na plastry.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: klopsy ziemniaczano -jajeczne i inne ziemniaczane

Postautor: tereklo » pt mar 20, 2015 11:24 am

W Bełchatowie sąsiadka raczyła mnie takimi cepelinami ale nadziewanymi jabłkami startymi na tarce i polane skwareczkami, Brzmi cudacznie ale smakuje całkiem, całkiem. Jabłka niczym nie przyprawiane (a już na pewno nie cukrem jakby się mogło wydawać).
W domu robiło się kule nadziewane mięsem albo twarogiem ze skwareczkami albo z podsmażoną cebulką - pycha. I nazywało się je knedle. Po prostu.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości