Strona 8 z 8

Post: sob gru 17, 2011 5:31 pm
autor: lucysia
Ja dziś zrobiłam wigilijne krokieciki do barszczyku.Ile stałam przy patelni to moje(nie oddam [diabel] ) z 2 kg.pieczarek i tyle samo kapuchy i cebuli że hoho i stałam tam i smażyłam.Bo oczywiście obiad miałam z głowy,a co,za jednym przysiadem ;)
U mnie skromniej z ciastami jak u Sagi tylko keks,makowiec i sernik(tradycyjnie).
Wilia w tym roku u mamy to i karp andrzejowy odpada,ale za to ryby w panierce orzechowej nie odpuszczę.Spróbuj Sagi jest BOSKA.U nas nie robiliśmy nigdy kutii u nas był makaron z makiem.Uwielbiam i jakby nie było to koniec świata by był(oczywiście rodzina męża nie je,ale ja za to tak).

Post: sob gru 17, 2011 6:06 pm
autor: saginata
No skoro tak zachwalacie-to mo¿e spróbujê-orzechów mam dostatek -karpia te¿ :D

Post: sob gru 17, 2011 6:46 pm
autor: tereklo
Tego w orzechach to koniecznie na maśle, po usmażeniu na patelnie wlać lampkę wytrawnego czerwonego wina, niech odparuje (para zrobi buch!!) polać ryby i przykryć, można wstawić do ciepłego piekarnika. Mniam.

Post: sob gru 17, 2011 7:57 pm
autor: saginata
Dziêki-tak zrobiê :)

Post: ndz gru 18, 2011 9:36 pm
autor: Onaela
Jeśli ktoś jeszcze nie dopiął światecznego menu,to podaje przepis na pyszną potrawę-hit mojego zlotu klasowego.Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu-polecam gorąco ! :)

Karkówka z cebulą i pieczarkami

1,5-1,2 kg karkÓwki
3 spore cebule
pieczarki (ok 30 dkg)
przecier pomidorowy
cukier
ocet
maggi w płynie
sól
Delicat Knoor (lub inna przyprawa do wieprzowiny)

Mięso pokroić w grube plastry,obsypać przyprawą Delicat i solą (ostrożnie z solą ,bo przyprawy są słone !) Wstawić do lodówki na min 2 godz(lepiej na całą noc.) Po tym czasie mięso lekko podsmażyć na oleju na gorącejpatelni (chodzi o zamkniecie porów,aby sok nie wyciekał i mieso było soczyste),ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać surową cebulą pokrojoną w ćwierćplasterki i pieczarkami pokrojonymi w paski.

Przygotować zalewę-sos:

8 łyzek wody +9 łyżek cukru-rozmieszać podgrzewając, dodać 9 łyżek przecieru pom,7 łyzek octu i 9 łyzek magii.Wszystko dobrze wymieszać,podgrzać zalać miesko. Całosć wstawić do piekarnika 9naczynie z pokrywką) ,piec ok 1,5 godz w 200 st C.

Mięso jest bardzo mieciutkie i soczyste-naprawdę pycha!
Tylko jeszcze raz uczulam-delikatnie z solą-mnie pierwszy raz udało się trochę przesolić,ale i tak było dobre :)

potrawy na wigilię i boże narodzenie

Post: ndz gru 18, 2011 9:44 pm
autor: zomarel
Karkówka smaczniutka i moim gościom zlotowym Basi,Wiotce i Amitce też przypadła do gustu [lol]

Potrawy na Wigilię

Post: czw gru 12, 2013 9:17 pm
autor: Sz_elka

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: czw gru 12, 2013 9:47 pm
autor: amita
Zosiu, Adamowi smakowała, a to już jest wyczyn, bo jemu mało co smakuje :D pycha...

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: sob gru 14, 2013 8:59 pm
autor: Sz_elka
Może to już czas? [skrob]
Chat pisze:@ amita - 14 grudnia 2013, 19:45 Przypomnijcie mi jak się robi zakwas z burakow na barszczyk?

... no to przeszukałam archiwum [hi]
viewtopic.php?f=8&t=1584
viewtopic.php?f=43&t=1561&p=79721&hilit=barszcz#p79721
viewtopic.php?f=41&t=1533&p=79478&hilit=barszcz#p79478
i tu w temacie też była instrukcja viewtopic.php?f=8&t=416&start=40

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: pt kwie 02, 2021 8:52 pm
autor: amita
Ryba po grecku.
2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera - ogólnie ma być więcej marchewki niż pietruszki i selera - wszystko to zetrzeć na grubych oczkach tarki. Biała część pora, taki standardowy ze sklepu - pokroić na pół talarki..
Por przesmażyć na oleju, do niego dodać marchewkę, też przesmażyć, ona wtedy da taki posmak słodki. Potem dodać pietruszkę i seler. Podlać wodą, tyle aby przykryć warzywa. Dusić do miękkości, jaką lubimy. Sól, pieprz, odrobina cukru i na koniec zwykły koncentrat pomidorowy. Rozłożyć w naczyniu, na warstwę warzyw ułożyć rybę obtoczoną w mące i usmażoną. Ja nie dodaję ani ziela ani listka, bo moim zdaniem dominują smak.

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: pt kwie 02, 2021 10:39 pm
autor: Cebulka
Dzięki dzięki [kciuk2]
Będę robić na świąteczne śniadanie, a ostatnio robiłam wieki temu... Chyba wtedy jak był zlot jak tu Amita byłaś ze szwagierką :D

A natką pietruszki to aby nie miało być jeszcze posypane? [skrob]

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: sob kwie 03, 2021 8:48 am
autor: amita
Natką nie sypię, ale przecież to twoja ryba :P Jeju, kiedy to było? A Gośka do dziś wspomina.

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: sob kwie 03, 2021 10:10 am
autor: Baś_22
amita pisze:Ryba po grecku.
2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera - ogólnie ma być więcej marchewki niż pietruszki i selera - wszystko to zetrzeć na grubych oczkach tarki. Biała część pora, taki standardowy ze sklepu - pokroić na pół talarki..
Por przesmażyć na oleju, do niego dodać marchewkę, też przesmażyć, ona wtedy da taki posmak słodki. Potem dodać pietruszkę i seler. Podlać wodą, tyle aby przykryć warzywa. Dusić do miękkości, jaką lubimy. Sól, pieprz, odrobina cukru i na koniec zwykły koncentrat pomidorowy. Rozłożyć w naczyniu, na warstwę warzyw ułożyć rybę obtoczoną w mące i usmażoną. Ja nie dodaję ani ziela ani listka, bo moim zdaniem dominują smak.


Przepis prawie identyczny jak mój. U mnie jeszcze obowiązkowo jest duuużżżo natki pietruszki także majeranek i odrobinę octu :)

Obrazek Obrazek

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: sob kwie 03, 2021 11:46 am
autor: amita
O, tak, sos ma być taki słodko kwaśny. U mnie zazwyczaj starcza kwaśność z koncentratu pomidorowego.

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Post: ndz kwie 18, 2021 5:54 pm
autor: Cebulka
A tak, pewnie dajesz Pudliszki, one są kwaśne, ja mam Dawtonę bo jest słodsza i jej używam na co dzień (chociaż się zastanawiam jak oni tę słodkość robią - strącają kwas jakoś? [skrob] )

Zrobione na Święta, pożarte z radością [super] Aha - i posypałam pietruszką [rotfl]
Dziękuję [blowkiss]