Makowiec świąteczny.
Składniki biszkoptu:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie biszkoptu.
Białka jajek ubijamy z solą na sztywno, dosypujemy trochę cukru dla usztywnienia piany i dodajemy po 1 żółtku, ubijamy dalej dosypując powoli resztę cukru. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dosypujemy do ubitych jajek delikatnie mieszając. Ja mieszam ręcznie końcówkami miksera.Pieczemy biszkopt.
Masa makowa.
5 jajek całych
1 szklanka cukru
25 dkg maku - po sparzeniu przekręcamy 2x przez maszynkę
1 kostka margaryny
1 łyżka kakao
1 zapach migdałowy
może być 2 łyżki miodu
szczypta soli
bakalie -dajemy do masy makowej na końcu.
Wykonanie.
Na małym gazie kuchenki rozpuszczamy w garnku margarynę i odstawiamy ją na na bok w celu dodania składników. Wbijamy jajka i pozostałe składniki masy makowej.Po dodaniu składników stawiamy ponownie naczynie na mały gaz i energicznie wszystko mieszamy do chwili zgęstnienia masy. Odstawiamy masę do wystudzenia.
Masa jasna.
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
3 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
Wykonanie.
Gotujemy budyń. Miksujemy margarynę i mieszamy z wystudzonym budyniem do uzyskania puszystej masy.
Polewa czekoladowa
15 dkg margaryny
6 łyżek cukru
4 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
Wykonanie.
Z podanych składników gotujemy polewę i studzimy.
Na zimny biszkopt kładziemy masę makową, następnie masę budyniową.
Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego.