Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: lucysia » sob gru 17, 2011 5:31 pm

Ja dziś zrobiłam wigilijne krokieciki do barszczyku.Ile stałam przy patelni to moje(nie oddam [diabel] ) z 2 kg.pieczarek i tyle samo kapuchy i cebuli że hoho i stałam tam i smażyłam.Bo oczywiście obiad miałam z głowy,a co,za jednym przysiadem ;)
U mnie skromniej z ciastami jak u Sagi tylko keks,makowiec i sernik(tradycyjnie).
Wilia w tym roku u mamy to i karp andrzejowy odpada,ale za to ryby w panierce orzechowej nie odpuszczę.Spróbuj Sagi jest BOSKA.U nas nie robiliśmy nigdy kutii u nas był makaron z makiem.Uwielbiam i jakby nie było to koniec świata by był(oczywiście rodzina męża nie je,ale ja za to tak).
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: saginata » sob gru 17, 2011 6:06 pm

No skoro tak zachwalacie-to mo¿e spróbujê-orzechów mam dostatek -karpia te¿ :D
saginata
 

Postautor: tereklo » sob gru 17, 2011 6:46 pm

Tego w orzechach to koniecznie na maśle, po usmażeniu na patelnie wlać lampkę wytrawnego czerwonego wina, niech odparuje (para zrobi buch!!) polać ryby i przykryć, można wstawić do ciepłego piekarnika. Mniam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Postautor: saginata » sob gru 17, 2011 7:57 pm

Dziêki-tak zrobiê :)
saginata
 

Postautor: Onaela » ndz gru 18, 2011 9:36 pm

Jeśli ktoś jeszcze nie dopiął światecznego menu,to podaje przepis na pyszną potrawę-hit mojego zlotu klasowego.Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu-polecam gorąco ! :)

Karkówka z cebulą i pieczarkami

1,5-1,2 kg karkÓwki
3 spore cebule
pieczarki (ok 30 dkg)
przecier pomidorowy
cukier
ocet
maggi w płynie
sól
Delicat Knoor (lub inna przyprawa do wieprzowiny)

Mięso pokroić w grube plastry,obsypać przyprawą Delicat i solą (ostrożnie z solą ,bo przyprawy są słone !) Wstawić do lodówki na min 2 godz(lepiej na całą noc.) Po tym czasie mięso lekko podsmażyć na oleju na gorącejpatelni (chodzi o zamkniecie porów,aby sok nie wyciekał i mieso było soczyste),ułożyć w naczyniu żaroodpornym,posypać surową cebulą pokrojoną w ćwierćplasterki i pieczarkami pokrojonymi w paski.

Przygotować zalewę-sos:

8 łyzek wody +9 łyżek cukru-rozmieszać podgrzewając, dodać 9 łyżek przecieru pom,7 łyzek octu i 9 łyzek magii.Wszystko dobrze wymieszać,podgrzać zalać miesko. Całosć wstawić do piekarnika 9naczynie z pokrywką) ,piec ok 1,5 godz w 200 st C.

Mięso jest bardzo mieciutkie i soczyste-naprawdę pycha!
Tylko jeszcze raz uczulam-delikatnie z solą-mnie pierwszy raz udało się trochę przesolić,ale i tak było dobre :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

potrawy na wigilię i boże narodzenie

Postautor: zomarel » ndz gru 18, 2011 9:44 pm

Karkówka smaczniutka i moim gościom zlotowym Basi,Wiotce i Amitce też przypadła do gustu [lol]
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Potrawy na Wigilię

Postautor: Sz_elka » czw gru 12, 2013 9:17 pm

Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: amita » czw gru 12, 2013 9:47 pm

Zosiu, Adamowi smakowała, a to już jest wyczyn, bo jemu mało co smakuje :D pycha...
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: Sz_elka » sob gru 14, 2013 8:59 pm

Może to już czas? [skrob]
Chat pisze:@ amita - 14 grudnia 2013, 19:45 Przypomnijcie mi jak się robi zakwas z burakow na barszczyk?

... no to przeszukałam archiwum [hi]
viewtopic.php?f=8&t=1584
viewtopic.php?f=43&t=1561&p=79721&hilit=barszcz#p79721
viewtopic.php?f=41&t=1533&p=79478&hilit=barszcz#p79478
i tu w temacie też była instrukcja viewtopic.php?f=8&t=416&start=40
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: amita » pt kwie 02, 2021 8:52 pm

Ryba po grecku.
2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera - ogólnie ma być więcej marchewki niż pietruszki i selera - wszystko to zetrzeć na grubych oczkach tarki. Biała część pora, taki standardowy ze sklepu - pokroić na pół talarki..
Por przesmażyć na oleju, do niego dodać marchewkę, też przesmażyć, ona wtedy da taki posmak słodki. Potem dodać pietruszkę i seler. Podlać wodą, tyle aby przykryć warzywa. Dusić do miękkości, jaką lubimy. Sól, pieprz, odrobina cukru i na koniec zwykły koncentrat pomidorowy. Rozłożyć w naczyniu, na warstwę warzyw ułożyć rybę obtoczoną w mące i usmażoną. Ja nie dodaję ani ziela ani listka, bo moim zdaniem dominują smak.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: Cebulka » pt kwie 02, 2021 10:39 pm

Dzięki dzięki [kciuk2]
Będę robić na świąteczne śniadanie, a ostatnio robiłam wieki temu... Chyba wtedy jak był zlot jak tu Amita byłaś ze szwagierką :D

A natką pietruszki to aby nie miało być jeszcze posypane? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: amita » sob kwie 03, 2021 8:48 am

Natką nie sypię, ale przecież to twoja ryba :P Jeju, kiedy to było? A Gośka do dziś wspomina.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: Baś_22 » sob kwie 03, 2021 10:10 am

amita pisze:Ryba po grecku.
2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera - ogólnie ma być więcej marchewki niż pietruszki i selera - wszystko to zetrzeć na grubych oczkach tarki. Biała część pora, taki standardowy ze sklepu - pokroić na pół talarki..
Por przesmażyć na oleju, do niego dodać marchewkę, też przesmażyć, ona wtedy da taki posmak słodki. Potem dodać pietruszkę i seler. Podlać wodą, tyle aby przykryć warzywa. Dusić do miękkości, jaką lubimy. Sól, pieprz, odrobina cukru i na koniec zwykły koncentrat pomidorowy. Rozłożyć w naczyniu, na warstwę warzyw ułożyć rybę obtoczoną w mące i usmażoną. Ja nie dodaję ani ziela ani listka, bo moim zdaniem dominują smak.


Przepis prawie identyczny jak mój. U mnie jeszcze obowiązkowo jest duuużżżo natki pietruszki także majeranek i odrobinę octu :)

Obrazek Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: amita » sob kwie 03, 2021 11:46 am

O, tak, sos ma być taki słodko kwaśny. U mnie zazwyczaj starcza kwaśność z koncentratu pomidorowego.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie

Postautor: Cebulka » ndz kwie 18, 2021 5:54 pm

A tak, pewnie dajesz Pudliszki, one są kwaśne, ja mam Dawtonę bo jest słodsza i jej używam na co dzień (chociaż się zastanawiam jak oni tę słodkość robią - strącają kwas jakoś? [skrob] )

Zrobione na Święta, pożarte z radością [super] Aha - i posypałam pietruszką [rotfl]
Dziękuję [blowkiss]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości