Zupy

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: gruby miś » pn paź 05, 2009 10:11 pm

a ze starych dowcipów:

kiedy pomidor traci cnotę?

- kiedy sie go popieprzy na kanapce! [lol]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: kotkaaa » wt paź 06, 2009 7:00 am

Misiu dooobre :P
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: Cebulka » śr paź 07, 2009 9:38 am

Mietku - skoro to była mieszanka, to może bez pieprzu czarnego? Ten jest najostrzejszy.
Ja tam lubię pieprz ;) Papryczki chilli tracą podobno ostrośc gdy sa smazone na głębokim tłuszczu - może pieprz tez trochę? [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pn paź 19, 2009 5:06 pm

Było to wczoraj i znów wyszedł kocioł [lol]

Rzecz prosta – taka zupka wiosenna (wiosenna bo warzywa jakie zebrałem tej jesieni wyglądają jak te, które pojawiają się na wiosnę) ;)

Składniki:
Łopatka – 1,3 kg + szkielet z gęsi dla smaku
Cebula – trzy duże
Cebula prażona ok. 1/2; szklanki
Czosnek – dwie główki
Pęczek koperku
Włoszczyzna – sporo
Papryka słodka – 2-3 szt.
Papryka ostra – szt. Jeden – używam b. Ostrej
Ziemniaki – wiaderko jakim bawią się większe dzieci w piaskownicy – albo ile kto chce
Kapusta biała świeża – ok. 1 kg ( u mnie dwie małe główki)

Przyprawy:
Liść, ziele, łyżeczka majeranku, kurkuma, sól, pieprz do smaku. Papryka mielona słodka – ta bardziej czerwona wg upodobań tak jak i papryka ostra. Ja daję dużo słodkiej co oprócz smaku zyskuje fajnym kolorkiem. Odrobina cukru i sok z cytryny. Listek lubczyku. Listek aromatycznej mięty.

Przygotowanie:
Wykorzystując swoje doświadczenie, intuicję i wiedzę razem to wszystko uważyć [haha]
I na końcu puszka zielonego groszku – bo jest już bardzo miękki – wodę z puszki wlewamy do zupy wcześniej jak i kto ma w nadmiarze warto dodać suszone borowiki

Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: saginata » pn paź 19, 2009 6:26 pm

No i patrz±c na ilo¶ci sk³adników wcale siê nie dziwiê,¿e wyszed³ kocio³ zupy [haha]
saginata
 

Postautor: Onaela » pn paź 19, 2009 7:07 pm

O,to musi byc fajne ! :D
Ja bym powiedziała,że to zupa węgierska w/g Mietka :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » pn paź 19, 2009 7:44 pm

Zrobiłam zupę dyniową [lol]

Nie wiem jak tak naprawdę powinna smakować - ale moja smakuje całkiem znośnie [haha]

Dzięki Tuurma [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pn paź 19, 2009 7:48 pm

Onaela pisze:O,to musi byc fajne ! :D
Ja bym powiedziała,że to zupa węgierska w/g Mietka :)

A dlaczego węgierska? te trzy małe papryczki? dodaję je wszędzie i nie mają specjalnego wpływu na smak, a ja lubię je sobie znaleść w zupie [lol] można nie dodawać żadnej papryki i też będzie zupka wiosenna.

Papryka jak osiąga cenę 3-4 zł pojawia się u mnie wszędzie, a jak za to samo każą sobie płacić 28 zł to nie używam - każde warzywka ma swoje 5 min. w ciągu roku [haha]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: donn » pt paź 23, 2009 1:58 pm

zrobiłam zupe z dyni przepyszna .. Aurze i Leośkowi bardzo smakował ;)
"Kiedy wszystko układa się naprawdę źle, aby zyskać spokój ducha należy odnaleźć w swym sercu Najwyższą Formę Akceptacji Stanu Rzeczy, która brzmi " J*bał to pies "

Zapraszam na mojego bloga :) http://glowlifestyle.pl/
Awatar użytkownika
donn
Weterani
 
Posty: 918
Rejestracja: sob kwie 05, 2008 9:58 am

Postautor: mietek » pt paź 23, 2009 3:54 pm

Zupka bardzo prosta: [lol]

3 marchewki
4 ziemniaki
1 cebula
1 pasternak
łyżka gęsiego smalcu lub okras z gęsi
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
szklanka ugotowanego makaronu – (w oryginale powinny być najprostsze kluski, takie z samej mąki)

Pokrojone warzywa ważymy w ok. 2 litrach wody i w między czasie zeszklimy posiekaną cebulę i do garnka z warzywami. Następnie lekko podsmażamy ugotowany makaron (kluski) posypując co nieco pieprzem.
Kiedy warzywa miękkie dodajemy majeranek i podsmażone kluski – zupka gotowa

Pozdrawiam M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Cebulka » pt paź 23, 2009 6:13 pm

mietek pisze:1 pasternak
łyżka gęsiego smalcu lub okras z gęsi


Może i prosta w gotowaniu, gorzej ze zdobyciem składników ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pt paź 23, 2009 10:02 pm

Cebulka pisze:
mietek pisze:1 pasternak
łyżka gęsiego smalcu lub okras z gęsi


Może i prosta w gotowaniu, gorzej ze zdobyciem składników ;)


No nie przesadzaj i tak uprościłem tym makaronem ;) bo łatwiej i skutek podobny. Oczywiście jak zaczniemy zamieniać to wyjdzie coś innego i o to chyba chodzi. [haha]
np.: jeżeli zamiast okrasu z gęsi damy szkielet z gęsi i będziemy pieczołowicie obierać resztki mięsa z niego to na smaku pewnie nie straci, ale roboty i czasu trza więcej poświęcić.
Pasternak? podobno rośnie na każdej działce ( u mnie nie bo nie wysiewam) a i w marketach podobno sprzedają go coraz częściej jako pietruszka bo tańszy [haha]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: mietek » śr lut 10, 2010 11:00 pm

Zupka ta z tych jednogarnkowych, ale to nie ważne bardziej ciekawi mnie czy ma jakąś swoją nazwę bo pewnie ma tylko ja nie pamiętam [lol]
Podam tylko składniki:
Kapusta kiszona - składnik decydujący- czyli co? kapuśniak?
cebula zasmażana + czosnek i warzywa jak do rosołu. Do tego sporo ziemniaków i gotowana kasza - pęczak.
Ja tam wrzucam jeszcze świeżą paprykę, grzyby i cukinie czasem, ale to rzecz jasna że jak coś pod rękę wpadnie to może łatwo skończyć w zupie [haha]
Chodzi mi raczej o nazwę bo mam wrażenie, że gdzieś coś takiego jakoś nazwali?

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: ulotna chwila » czw lut 11, 2010 12:18 am

A jak się nazywa taka zupa kartoflanka zalewana zsiadłym mlekiem?
pamiętam ją jeszcze z czasów mojej podstawówki ze stołówki szkolnej
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Cebulka » pt lut 12, 2010 11:59 am

mietek pisze:Chodzi mi raczej o nazwę bo mam wrażenie, że gdzieś coś takiego jakoś nazwali?

mietek


Kocioł Mietkowy Mieszany? [lol]

Nic poza kapuśniakiem nie przychodzi mi do głowy... Może kapuśniak ukraiński, skoro barszcz ukraiński to 'barszcz z udziwnieniami'? [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mietek » pt lut 12, 2010 3:04 pm

Cebulka pisze:Kocioł Mietkowy Mieszany? [lol]


[super] Ta nazwa najbardziej mi sie podoba [hahaha]

Niemniej jednak gdzieś już ktoś to gotawał - mam na myśli to połączenie kiszonej kapusty z kaszą, chyba że to w jakimś dziwnym barze było i zlali resztki krupniku z kapuśniakiem i powstała zupa dnia [lol]

mietek
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Cebulka » pn lut 22, 2010 4:05 pm

Mietku - myślę że to nie takie dziwne połączenie. Mój tata tak robi bigos - na koniec daje garść albo i kilka kaszy jaglanej. Jak robi dla siebie to jeszcze więcej, mimo że tłumaczymy, że nam to nie przeszkadza :) To może to jakiś rdzennie warszawski zwyczaj? [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: ulotna chwila » śr mar 03, 2010 5:21 pm

Potrzebuję pomocy!

Chciałabym zrobić zupę i ją zapiec z ciastem francuskim tzn zupa w bulionówki, wierzch zakleić ciachem i do pieca na kilkanaście minut
tylko jaka zupa się do tego nadaje?
widziałam kiedyś program Gryzylli i ona coś takiego robiła, tylko nie pamiętam co tam pod tym ciastem było? jaka zupa?
hmmm....co by pasowało?
dobrze by było, żeby była jakaś treściwa, w sumie mógłby być nawet jakiś gulasz czy coś podobnego
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Onaela » śr mar 03, 2010 6:06 pm

Ulotna,fajny patent,jeszcze nie słyszałam o takim sposobie podawania zup [!] :)

Dość popularny jest już żurek podawany w specjalnie do tego celu pieczonych,wydrążonych wewnątrz chlebkach.
Fajnie to wygląda,ale jak pomyślę,że po przyjęciu te wszystkie chlebki lądują na wysypisku śmieci,to.. :?

Myślę,że do francuskiego ciasta będą pasowały wszystkie zupy typu " krem",czyli zmiksowane.Może być zupa-krem z borowików,pieczarek, porów,brokułów itp.
Ja te zupy podaję gościom z grzankami czosnkowymi .

Jak wypróbujesz,powiadom o efektach :)

A ciasto francuskie masz zamiar robić sama,czy kupujesz mrożone ?
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: ulotna chwila » śr mar 03, 2010 8:54 pm

Onealu ciasto kupiłam, jak dla mnie przy francuskim jest zbyt wiele roboty, raz robiłam sama, ale to wałkowanie, smarowanie masłem,składanie, ponowne wałkowanie...ciasto musi mieć z tego co pamiętam chyba jakieś 20 warstw, strasznie to czasochłonne było!
no właśnie chyba jednak pod francuza nie będzie pasowało coś ciężkiego, pomyślałam o kremie z porów z serkiem topionym, albo o brokułowej, bo zupa krem cebulowa u nas już się przejadła, borowikowa by była super, ale nie mam grzybków, a z torebki to ja robić nie będę o co to to nie!

a może jest jakaś zupa do której mogę dorzucić kawałki piersi z kurczaka? do głowy nie przychodzi mi nic co by się dobrze komponowało
jest jeszcze jedna opcja-zupa chińska, ale to już inna para kaloszy, tutaj to ciasto ni jak nie pasuje,no, ale za to mięcho jak najbardziej
no i mam dylemat :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: mietek » śr mar 03, 2010 9:14 pm

Ciekawe wymyśladełko z Ciebie [lol]
A po jakiego grzyba zupkę w miseczkach oblepiać ciastem, a potem to zapiekać?
To ma jakoś fanie wyglądać? A jak to się je? Jak przebić się łyżką przez to kruche ciasto by dostać sie do zupy? A co robi się z powstałymi rozpryskanymi okruchami podczas robienia "przerębla" [haha]

Na razie to sie nieźle obśmiałem lecz to pewnie dlatego, że nigdy czegoś takiego nie widziałem i pewnie oczyma wyobraźni zobaczyłem coś zupełnie innego ;)

Napisz nam coś więcej o tym sposobie serwowania zupy

mietek [lol]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: gruby miś » śr mar 03, 2010 9:37 pm

wpada i się zjada :)
oprócz zup-kremów to cebulowa i serowa :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: ulotna chwila » śr mar 03, 2010 10:11 pm

Mieciu u mnie nie Wersal, więc nawet jak się nakruszy, to nikomu uszu za to nie urwę :D
a co do sposobu zjadania to Misia już Ci wytłumaczyła [lol]

jak zrobię to wkleję fotę i będziesz miał wizualizację [lol]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Cebulka » czw mar 04, 2010 9:25 am

Też mi jakaś zupa-krem pasuje do tego :)
Brokułowa, kukurydziana, dyniowa, czosnkowa...
Ale w sumie nawet gulaszowa czy pomidorowa tez by uszła [haha]

KONIECZNIE zrób fotkę [tuli]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: ulotna chwila » pt mar 05, 2010 1:39 am

zrobiłam zupę krem porową [lol]
mniam mniam taka pyszna mi wyszła :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: ulotna chwila » sob mar 06, 2010 1:08 am

UWAGA UWAGA!!!!
SPECJALNA WIZUALIZACJA SPECJALNIE DLA MIETKA :D

grzybek przed zjedzeniem
Obrazek
i grzybek w trakcie jedzenia
Obrazek

jak widać na załączonym obrazku okruchów brak [lol]
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: megan » sob mar 06, 2010 9:30 am

Zupa wygląda świetnie,ale zastawa jak dla mnie przepiękna, po prostu cudo [shock] :D
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: mietek » sob mar 06, 2010 4:36 pm

ulotna chwila pisze:UWAGA UWAGA!!!!
SPECJALNA WIZUALIZACJA SPECJALNIE DLA MIETKA :D
jak widać na załączonym obrazku okruchów brak [lol]


[prosi]
Tak coś czułem, że moja wyobraźnia widziała coś innego ;)
Bardzo ładnie to wygląda i muszę przyznać, że ma sens [lol]
Nigdy wcześniej czegoś nawet podobnego nie widziałem - podoba mnie się - Wielkie dzięki i szcun [prosi]

mietek [czesc]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Baś_22 » sob mar 06, 2010 6:47 pm

Ulotna jestem pełna podziwu dla Twojego kunsztu i inwencji twórczej [brawo] a zastawa nie z tej ziemi [shock]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » sob mar 06, 2010 9:52 pm

Fakt,zgadzam się z przedmówcami w każdym calu [!] :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: ulotna chwila » ndz mar 07, 2010 10:22 pm

Mietek...cieszę się, że Cię przekonałam :D

a zastawa to mój prezent ślubny, muszę sobie jeszcze dokupić półmiski z pokrywami na ciepłe jedzonko

na prawdę mi głupio, że mnie tak chwalicie [oops]
ja taka skromna chwilka jestem, a tu tyle pochwał się na mnie posypało...
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Baś_22 » ndz mar 07, 2010 10:26 pm

ulotna chwila pisze: na prawdę mi głupio, że mnie tak chwalicie [oops]
ja taka skromna chwilka jestem, a tu tyle pochwał się na mnie posypało...


chwalimy, bo jest za co [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

cron