tfu..Mania pisze: moze masz na mysli smazone kartofelki z jajkiem na patelni?
Mania pisze:a ja tak:
Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia, pokroić w grube plastry.
Obrumienić na smaczyku ze skwarkami.
Dorzucić na koncu jajka, wymieszać. Posypać czym kto ma.
Koniec.
Do tego maślanka.
heheh i znowu mniej roboty a jakie dobre:)
saginata pisze:PIECZONY BIGOS
Kapusta świeża poszatkowana+marchew starta na tarce jarzynowej-wrzucamy to na wrzątek i chwilę obgotowujemy[na półmiękko].Zestawic z ognia [ma byc odkryte]-i gdy wystygnie wycisnąć rękami i wrzucić odciśniętą kapuchę do duzej michy.Dodać uduszone mięsko pokrojone w grubą kostkę,kiełbasę przysmazoną z cebulką,liść laurowy i ziele angielskie,maggi,,parę grzybków odgotowanych i pokrojonych,sól,pieprz.Do swieżej dodaję kilka łyzek koncentratu pomidorowego,do młodziutkiej-wiosennej-garść siekanego koperku,do kwaszonej łyżkę powideł śliwkowych i majeranek.Wszystko mieszam w misce-dolewam rosołek z duszonego mięsa-próbuję-i jak dobre nakładam do dużego gara[mój jest emaliowany i cały metalowy].
Wkładam odkryte do piekarnika i ustawiam temp.200 stopni.-mozna na sam początek i więcej-ale jak zacznie sobie pyrkać-to zmniejszyć na 170-150-zależy od piekarnika[ma lekko pyrkać]
Piecze się tak 2-3 godziny-wolniutko.Nie mieszam-ale zaglądam-aby wierzch się ładnie przypiekł a nie spalił.Można wyłączyć po 2 godzinach-i niech tak postoi jeszcze w ciepłym piekarniku.
Na drugi dzień można przemieszac i popiec jeszcze 1/2 -1 godziny-ale jest dobry już po pierwszym pieczeniu.
amita pisze:Ja robię tak: ze 3 kilo kapusty kiszonej (kupnej niestety,więc trzeba obgotować i sprawdzić kwaśność) i z 1,5 kilo mięs.W tym boczek wędzony,bo kapusta chuda w zęby gryzie;)Daję ów boczek,kawałek łopatki,trochę schabu,biodrówki.Ogólnie mięsa,gdyż nie mam dojścia do dobrej kiełbaski i mi bigos,jako,że gotowany minimum 3 dni potem kiełbasą zalatuje.Tak że ja robię z mięskiem.Pokrojone na kostkę mięso wysmażam z boczkiem.Kiedy kapusta jest akurat w smaku,wrzucam przesmażone mięso.Gotuję razem ze 2-3 godziny.Wyłączam.Na drugi dzień doprawiam,daję suszone grzybki i gotuję znów ze 2-3 godz.Między czasie próbujemy Na koniec robię zasmażkę z margaryny i mąki,ale tylko tak minimalnie,coby kawałki kapusty nie latały w zębach.Przyprawy: sól,pieprz,liść laurowy,jagody jałowca,ziele.Dla zbytku można wlać czerwonego,wytrawnego wina,ale ja preferuję owo winko dla kucharki.
angela pisze:saginata pisze:PIECZONY BIGOS..... sobie grzebałam w wyszukiwarce, bo właściwie z racji tego, że jestem wege, gotuję różne wynalazki, a zupełnie zaskakujące (nawet dla mnie ) okazało się to, że nie wiem jak zrobić zwykły tradycyjny bigos
Stąd pytanie do Was, bardziej tradycyjnych w kuchni
Powyższy przepis mówi o kapuście surowej, ale dalej wspomina także o kwaszonej. Poratujcie proszę przepisem na taki najzwyklejszy bigos
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości