saginata pisze:Myślę,że na gołąbki to każdy ma swój wypróbowany przepis-bo co region to proporcje mięsa do ryżu są inne.
Ja przygotowuję metalowa brytfankę,smaruję ją smalcem i wykładam kapustą[jakieś małe listki,lub uszkodzone]-układam na tym gołąbki,całość leciutko podlewam rosołem i przykrywam dokładnie liśćmi kapusty.Na wierzch daję przykrywkę lekko uchyloną-wstawiam do piekarnika na blaszce[może wykipieć jak za dużo rosołku-ma być go naprawdę mało].Piekę w temperaturze takiej jak bigos-200 stopni na początek-potem 170-150.Piekę 2-3 godziny.Dobre sa do jedzenie tak z godzinę po pieczeniu.
Robię je zawsze z rana-wstawiam w piekarnik-i mam czas na ogród czy inne prace-nie mysląc ,że mi się przypalą.Podaję z sosem pomidorowym.
Sz_elka pisze:Daję przepis na gęś pieczoną - danie zaproponowane w śląskiej telewizji na stronce:
http://www.tvs.pl/index.php?id_materialu=1612
a w sobotę nocą powiem Wam jak smakuje, bo idę na Andrzejki z tą propozycją jedzeniową!
tuurma pisze:Udka najpierw obsmazam na mocniejszym ogniu, potem dorzucam cebule pokrojona w piorka i nakrywam patelnie pokrywka. Dusze, az cebula sie zacznie rumienic (ok 20 min max). Podalam z ziemniakami puree.
amita pisze:A gdzie tam roboty? Nadgryzasz,wyłuskujesz połykasz.Latwiej niż ze słonecznikiem,bo miękkie
Ale szczerze mówiąc,innej wersji nie znam.
amita pisze:A gdzie tam roboty? Nadgryzasz,wyłuskujesz połykasz..
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości