autor: saginata » pt paź 17, 2008 6:33 am
Mnie spodoba³ siê ten przepis i w najbli¿szym czasie zamierzam go wypróbowaæ:
Bogracz oryginalny wêgierski
Sk³adniki Przepis
1/2 kg miêsa wo³owego (ale robi³am te¿ z ³opatki wieprzowej)
kawa³ek miêsa roso³owego
w³oszczyzna
2 cebule
2 papryki
3 pomidory (mog± byæ te¿ z puszki)
³y¿ka mielonej s³odkiej papryki
papryka ostra (dowolnie wg upodobañ)
³y¿ka smalcu (mo¿e byæ te¿ Planta lub Bartek)
60 dag ziemniaków
sól, pieprz
1/2 ³y¿eczki kminku
Kluski czipetki:
sk³adniki jak do ciasta makaronowego (m±ka, jajko, woda, sól)
robiê zawsze z ok 1,5 szklanki m±ki.
Osobno nastawiam wywar z miêsa roso³owego z ewentualnym dodatkiem kminku. Ja dajê niewiele, bo rodzina za kminkiem nie przepada.
W garnku z grubym dnem (ale mo¿na na zwyk³ej patelni) przesma¿am pokrojone w kostkê miêso wo³owe lub wieprzowe (klasyczny bogracz jest oczywi¶cie z wo³owego, ale w czasie paniki choroby "w¶ciek³ych krów" u¿ywa³am wieprzowego) wraz z posiekan± cebul±. Oczywi¶cie na smalcu lub innym t³uszczu.
Nastêpnie dodajê 2 szklanki wody, s³odk± paprykê, pomidory pokrojone w æwiartki lub z puszki) i paprykê pokrojon± w kostkê. Duszê na ma³ym ogniu, dolewaj±c w miarê potrzeby wody.
Gdy miêso jest prawie miêkkie dodajê pokrojone w kostkê ziemniaki i duszê, a¿ wszystko bêdzie miêkkie. Radzê jednak nie przegotowaæ ziemniaków, bo siê rozejd±.
W miêdzyczasie przygotowujê ciasto makaronowe. Czipetki powinno siê lepiæ w palcach w formie fasolek. Ja nie mam do tego cierpliwo¶ci, wiêc robiê z ciasta wa³eczki o ¶rednicy ok. 1 cm i kroje w pó³centymetrowe plasterki. W czasie krojenia sp³aszczaj± siê i przypominaj± fasolki. Wrzucam na wrz±c± wodê. Gotowaæ nale¿y do ¶redniej miêkko¶ci. Przcedzam, przelewam zimn± wod±.
Wywar, miêso z warzywami i ziemniakami oraz czipetki przek³adam do jednego gara i ostatecznie doprawiam sol±, pieprzem (ale nie za du¿o) i ostr± papryk± (Wêgrzy dodaj± jej baaardzo du¿o) Pamiêtam taki bogracz w restauracji w Kerekesz - wychodzi³y oczy z orbit w czasie jedzenia.
Teraz bogracz powinien pole¿eæ do nastêpnego dnia, bo wtedy jest najlepszy. Czipetki wch³on± smak, wszystko siê "przegryzie" i jest super!
Jak zgotujê-to zobaczymy czy jest super-ale przepis wydaje siê ³atwy i zrozumia³y :) Tylko ja zrobiê bez kminku.