autor: Gaj » wt paź 23, 2007 8:36 pm
Brzeczka moi drodzy to roztwór miodu z wod± i dodatkami (np.zio³a).I tak przygotowan± brzeczkê (dziwne s³owo no nie? [rol] ) gotujemy do momentu wrzenia i wtedy zmniejszamy ogieñ (gaz,pr±d bla bla bla) po to ¿eby brzeczka nie wykipia³a, bo wtedy zaczyna siê zbieraæ du¿o piany na powierzchni.T± pianê trzeba koniecznie co jaki¶ czas zbieraæ sitkiem z powierzchni i wyrzucaæ,to jest bowiem bia³ko które siê ¶cina pod wp³ywem temperatury.To bia³ko pszczo³y dodaj± wraz z przerabianiem nektaru na miód w ¶linie.Zio³a w gotuj±cej siê brzeczce koniecznie dajemy w woreczku lnianym albo bawe³nianym,chodzi o to ¿eby one nie zmiesza³y sie podczas gotowania bo na koniec trzeba by by³o przecedzaæ ca³± brzeczkê.
Jako¶æ smakowa miodu pitnego zale¿y od kilku czynników :
1.Dobrej jako¶ci miód
2.Odpowiednie proporcje wody, miodu i zió³ (osobi¶cie odradzam dodawanie zbyt du¿ej ilo¶ci koz³ka lekarskiego poniewa¿ pó¼niej w smaku przebija on inne sk³adniki-za bardzo czuæ walerianê,lepiej za ma³o ni¿ za du¿o)
3.Im d³u¿sze warzenie,czyli gotowanie tym miód bardziej smaczny i klarowny(niektórzy radz± gotowanie brzeczki ca³y dzieñ,ja my¶lê ¿e to ju¿ wybór indywidualny,wszelka przesada niewskazana) [lol] [lol] [lol] )
I jeszcze jedna uwaga:kiedy zaszczepimy brzeczkê dro¿d¿ami nastêpuje 1 faza fermentacji tj.Burzliwa fermentacja.To jest ok.5-6 tygodni.Po tym jak ona ustanie a widaæ to po tym jak zanika piana w butli i o wiele wolniej uchodzi gaz z ryrki, musimy koniecznie zlaæ osad z dna,poniewa¿ je¶li tego nie zrobimy popsuje siê jako¶æ miodu.Trzeba to robiæ tak ¿eby nie dosta³y siê muszki owocowe bo wtedy po naszej pracy i po tej operacji zamykamy szczelnie korkiem najleoiej naturalnym.W pó¼niejszym czasie zlewamy jeszcze 2-3 razy osad z dna uwa¿aj±c na octówki i szczelnie zamykaj±c korkiem po to ¿eby nie dostawa³ siê do miodu pitnego tlen, poniewa¿ przy ma³ej tylko jego ilo¶ci miód pitny zmieni siê nam w OCET! (zdarzy³o mi siê to dwukrotnie, naprawdê radzê tego dopilnowaæ bo po tak d³ugich zabiegach z przygotowaniem miodu i na koñcu pora¿ka emocje s± nie do opanowania [zly] [lol] [lol] [lol]
Miód pitny jest najlepiej podawaæ sch³odzony no i trzeba poczekaæ a¿ dojrzeje ;) [lol] [lol]
Zyczê mi³ej zabawy i smacznego! :D