Przepisy na boczniaki od Saginaty:
Saginata pisze: POTRAWY Z BOCZNIAKA
Sałatka z boczniaka –500g boczniaka, 2-3 jaja, 2 ogórki kiszone, 0,5 puszki kukurydzy, majonez, sól, pieprz, zielenina. Grzyby umyć, obgotować 10 minut, odcedzić, pokroić w paseczki lub w kostkę, Dodać tak samo pokrojone jajka, ogórki, kukurydzę, doprawić do smaku i dodać majonez. Sałatkę wykwintnie można podać w połówkach brzoskwiń z puszki.
Gulasz grzybowy - 500g boczniaka, 2-3 cebule, 1 papryka, mąka, przecier pomidorowy lub ketchup, pieprz, śmietana, sól, można dodać trochę przyprawy do gulaszu. Umyte, pokrojone grzyby na paseczki w poprzek blaszek podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, paprykę i posypać mąką. Gdy jest zbyt gęste podlać wodą. Gdy wszystkie składniki staną się miękkie dodać przecieru lub ketchupu i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Do całości pod koniec duszenia można dodać kiełbasy pokrojonej w kostkę lub serdelka pokrojonego w krążki.
Flaczki z boczniaka – 500g grzybów, włoszczyzna, 1cebula, przyprawa do zup, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa , majeranek, liść laurowy, mąka. Włoszczyznę ugotować w małej ilości wody. Grzyby umyć pokroić w kaski w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru. Gotować 15-20 minut, dodać przyprawy do smaku, z mąki zrobić zasmażkę i wlać do wywaru, całość zagotować. Zamiast wywaru można użyć słoik flaków wołowych na 1 kg grzybów i doprawić przyprawą do flaków
„A la schabowy”- 8-12 kapeluszy boczniaka, 2jajka, tarta bułka, 2 łyżeczki vegety, tłuszcz. Kapelusze umyć pod bieżącą wodą, większe kapelusze przy trzonie zbić młotkiem. Jajka rozbić z wegetą, grzyby obtaczać w jajku i w bułce, smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano jak schabowe.
Kotlety z boczniakami- 500g boczniaka, 250g mięsa mielonego i pozostałe składniki jak do zwykłych kotletów. Grzyby umyć, drobno pokroić, podsmażyć do odparowania wody, w czasie smażenia lekko posolić i popieprzyć, dodać 1cebulę, przestudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić, formować kotlety, obtoczyć w bułce lub prażonych otrębach pszennych i smażyć.
Jajka faszerowane boczniakiem – 300-500g boczniaka, 4-6 jajek, 2-3 łyżki masła, sól pieprz, szczypiorek, listki sałaty, olej do smażenia. Grzyby umyć, pokroić w drobną kostkę, posolić, podsmażyć do odparowania wody, wystudzić. Zamiast drobno kroić można grzyby po usmażeniu przekręcić przez maszynkę i jeszcze kilka minut podsmażyć do całkowitego pozbycia się wody. Ugotować jaja na twardo, obrać, przekroić na połówki, z środka wyjąć żółtka do miseczki. Żółtka dobrze rozgnieść widelcem z masłem, dodając grzyby i przyprawy, na koniec dodać pokrojony szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem napełniać kopiasto połówki białek, układać na liściach sałaty.
Naleśniki z farszem boczniakowym – przygotować normalne ciasto naleśnikowe, lekko osolone, aby się lepiej piekły naleśniki dodać na 1 l mleka 2-3łyzki oleju. Farsz – taki sam jak do faszerowanych jajek. Piec cieniutkie naleśniki, nakładać farszem, zwijać w rulon lub składać na pół i jeszcze na pół, zwinięte ponownie podsmażyć. Podawać gorące np. z czerwonym barszczem.
Pierś indycza nadziewana z morelami – 1 cała pierś indycza, 200g mięsa od szynki lub dobrego mielonego, 500g boczniaków, podsmażonych i zmielonych, 80g suszonych moreli, sól pieprz, słodka papryka, 2łyżki natki pietruszki, 2łyżki masła. Mięso umyć, rozklepać, nie dziurawiąc, natrzeć papryką i pieprzem, posolić. Mięso wieprzowe i grzyby podsmażone zemleć, przyprawić, wymieszać z masłem, pokrojonymi w paski morelami i natką pietruszki. Rozsmarować farsz na płacie mięsa, zrolować i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i piec w piecyku co jakiś czas polewając wodą lub piec w rękawie foliowym do tego celu przeznaczonym. Piec 60-90 minut w temp. 220oC. Podawać na zimno pokrojoną w plastry.
Udka z kurczaka z boczniakami – 4 udka, 300-500g boczniaka (najlepiej małe ), przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, olej. Udka i grzyby umyć, posypać przyprawą do kurczaka, troszkę posolić i popieprzyć, duże grzyby pokroić w poprzeczne paski. Udka podsmażyć z obu stron na oleju, dodać wcześniej przygotowane grzyby. Podpiekać tak aby odparować wszystką wodę, wtedy grzyby staną się lekko rumiane. Podawać na gorąco np. jako danie imieninowe.
Szaszłyki z boczniakami – 500g grzybów średniej wielkości, 500g wołowiny bez kości, 100g boczku, 3-4 cebule, przyprawa do grila lub typowe przyprawy do szaszłyków, sól, 2 łyżki oleju, (według uznania, papryka, ogórek kiszony lub konserwowy). Mięso i grzyby umyć, mięso pokroić na plastry o grubości ok. 0,5cm, boczek pokroić na cienkie plastry, cebulę obrać i pokroić w krążki. Wszystkie te składniki wraz z całymi grzybami posypać solą, przyprawą do grila i skropić oliwą. Wszystko to przykryć i zostawić na ok. 10minut. Przygotowane składniki nadziewać na szpadki: wołowina, boczniak , boczek, cebula i powtarzamy. Pieczemy na rożnie w temp. 160-180oC ok. 40minut, polewając w czasie pieczenia spływającym sosem. Podawać z pieczywem lub frytkami i surówką.
Zupa grzybowa z makaronem lub zupa krem – 300–500g boczniaka,(można dodać kilka suszonych grzybów leśnych), bulion lub kawałek mięsa na wywar, włoszczyzna, pół butelki śmietany lub jogurtu naturalnego, mąka do zagęszczenia zupy, 2 żółtka. Jeśli gotujemy zupę na mięsie, to wrzucamy mięso na gotującą wodę, w tym czasie należy umyć i pokroić grzyby w poprzek blaszek. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć. Gdy mięso będzie na pół miękkie wrzucamy grzyby, dodajemy włoszczyznę, solimy do smaku, można dodać łyżeczkę vegety. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy śmietaną lub jogurtem. Można tą samą zupę po ugotowaniu zmiksować, wyjmując wcześniej mięso i podawać zupę krem w kubeczkach jako danie imieninowe z groszkiem ptysiowym, grzankami, pieczywem lub samą, zaprawiając ją 2żółtkami rozmieszanymi ze śmietaną.
Pizza lub grzanki z boczniaka – (mała)- 250g boczniaka, ser, olej, przyprawy i dodatki według uznania (szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa), ciasto gotowe. Pizza - Ciasto można zrobić samemu- potrzeba 1,5 szklanki mąki, 2-3łyżki stołowe oleju, 30g drożdży, sól, pieprz, można dodać 1 jajko, ale nie koniecznie. Przygotowanie ciasta- drożdże rozrobić kilka minut wcześniej w 2-3 łyżkach mleka, do tego dodać mąkę, sól, pieprz, olej i wyrobić, gdy jest zbyt gęste dodać trochę wody aby lekko się wyrabiało. Grzyby umyć, pokroić w poprzeczne paski, podsmażyć na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Przestudzić, rozłożyć na cieście, położyć dodatki według uznania, posypać serem startym na tarce i zapiec w piekarniku lub mikrofali. Pizzę na surowym cieście pieczemy ok. 30min w temp. 180-200oC. Grzanki – sposób przygotowania farszu grzybowego jest taki sam. Grzanki najlepiej zrobić z angielki, bułkę pokroić posmarować masłem nałożyć podsmażone grzyby i posypać serem, całość zapiec w piekarniku lub mikrofali.
Jajecznica z boczniakami – 300g boczniaka, 4jajka, 1duża cebula lub 2łyżki pokrojonego szczypiorku, olej, sól, pieprz do smaku. Grzyby umyć, pokroić w poprzek blaszek na paseczki, dodać sól i pieprz, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą, jajka wybić na miseczkę, rozbić lekko widelcem i wlać na patelnię, doprawić do smaku i stale mieszać do momentu podsmażenia.
Boczniaki z grilla - 10-15 boczniaków, vegeta, 20dag tartego sera, tarta bułka (może być zmieszana pół na pół z pszennymi otrębami), oliwa. Boczniaki delikatnie opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej wegetą (na około 5 łyżek oliwy, 1łyżeczka vegety) i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie po około 2-3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać tartym serem. Podawać gorące do spożycia.
Boczniaki marynowane – 1kg grzybów, 2 szklanki wody, ½ szklanki octu10%, 1łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 10ziaren pieprzu, 5ziaren angielskiego ziela, łyżeczka gorczycy, 3 liście laurowe. Grzyby należy umyć, obgotować w lekko osolonej wodzie 10minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą (wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do przestygnięcia do temp. ok. 60-65oC. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania lub zagotować w zalewie i gorące wkładać do słoiczków przekręcając je do góry dnem.
Mrożenie – boczniaka jak było wcześniej wspomniane można przechowywać w temp. 2-6oC przez tydzień, grzyby te można również mrozić. Do tego nadają się grzyby świeże, czysto zebrane nie myte.
ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!