Wędzimy mięsa.

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Wędzimy mięsa.

Postautor: amita » pt sie 31, 2007 10:29 pm

Znajomy zbudował wędzarnię,uwędziliśmy mięso "od szynki" i po pierwsze jest słone a po drugie twarde.Czy ja mam je może teraz podgotować?
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: saginata » sob wrz 01, 2007 5:58 am

Ja dawno,dawno temu wêdzi³am.Miêsa wêdzone wtedy siê parzy³o-to znaczy trzyma³o siê w garze na maleñkim ogniu aby tylko mruga³o.Nie mog³o siê gotowaæ bo by³oby wtedy kruche i suche.Czas parzenia zale¿ny by³ od wielko¶ci kawa³ka miêsa-nieraz to by³a godzina, nieraz 1,5 godziny.
Ale w tej dziedzinie to Wac jest specjalist±-moze zd±¿y Ci odpowiedziec nim zjesz twarde [lol]
saginata
 

Postautor: wac » sob wrz 01, 2007 9:04 am

Postaram się krótko podratować, wystarczy parzyć w tem. 75-80c
Wrzucasz wędzonki do gotującej się wody i utrzymujesz tep. 75 do 80c przez 1 do 1,5 godz. zimne np. z lodówki dłużej, tak jak Sagi pisała.
Ciepłe wędzonki np. z wędzarni postępujemy podobnie tylko krócej.
Po sparzeniu studzimy i płuczemy np. pod kranem z zimma wodą przez kilka minut.
Smacznego [wac]
Ostatnio zmieniony pn wrz 10, 2007 8:12 pm przez wac, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: Cebulka » czw wrz 06, 2007 2:48 pm

Oj, mniam mniam, ślinka aż cieknie... [lol]

Zazdrośc to brzydka cecha [devil]

Hmm, może jeszcze kiedyś i ja sobie taka zbuduję... [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » pt wrz 14, 2007 11:45 pm

Wac,skorzystałam ze stronki,którą podałeś.Jeśli zrobię coś z ich przepisów-napiszę.
P.S.Nazajutrz wędzonka była pyyyccchhaaaaa.Więc nawet jej nie parzyłam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: wac » czw gru 13, 2007 7:39 pm

A to moja zimowa produkcja, było tego około 16 kg. [wac]

Obrazek
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: amita » czw gru 13, 2007 9:40 pm

No,robi wrażenie...
Ja będę wędzić w następnym tygodniu.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Onaela » czw gru 13, 2007 9:40 pm

[shock] [shock] [shock] mniaaaammmmm :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: lucysia » sob gru 15, 2007 9:03 pm

Pytanie do waca:czy masz może jakieś przepisiki na zrobienie wędlin domowych bez wędzenie(niestety na wędzarnie się nie zanosi).Tak normalnie w piekarniku ,albo inaczej ;)
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: wac » sob gru 15, 2007 9:22 pm

lucysia pisze:Pytanie do waca:czy masz może jakieś przepisiki na zrobienie wędlin domowych bez wędzenie(niestety na wędzarnie się nie zanosi).Tak normalnie w piekarniku ,albo inaczej ;)
Wędliny kojarzą się z wędzeniem, ale jest dużo innych wyrobów mięsnych z obróbki termicznej jak: gotowanych, pieczonych, smażonych, duszonych, parzonych. itp. można np. zrobić białą kiełbasę przetrzymać przez kilka dni w lodówce lub nawet kilka miesięcy w zamrażarce i przed spożyciem ugotować, lub upiec. Można robić szynki konserwowe, gotowane i całą paletę innych wyrobów, ale tutaj wchodzimy już w garmażerkę. Wszystko jest do zrobienia. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: amita » ndz gru 16, 2007 3:01 pm

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=894
Lucysiu,tę stronkę kiedyś polecał Wac.Tam jest wszystko.A wędzarnia nie jest jakoś okropnie skomplikowana,mój znajomy ma ze starej,metalowej szafy.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Wędzimy mięsa.

Postautor: Baś_22 » śr lis 21, 2012 12:57 pm

Znalazłam niezłą stronkę http://www.borniak.pl Jest to prywatna wytwórnia wędzarni z generatorami dymu.
Poza tym akcesoria wędzarnicze, porady, przepisy.
Polecam dla zainteresowanych :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości