Kotlety mielone z wołowiny z fetą
na kotlety:
200g mielonego chudego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
garść szałwii (ja dałam własną suszoną}
1 jajko
200 g fety
sól, pieprz
na sałatkę:
200g szpinaku
2 suszone morele
4 orzechy włoskie
4 pomidorki cherry
1 łyżeczka oliwy
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Posiekać szałwię i czosnek. Fetę pokroić w kostkę. Przyprawić mięso ziołami, solą i pierzem, dodać jako i dokładnie wyrobić. Formować małe okrągłe kotleciki i nadziewając je kostkami fety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (długość pieczenia dostosowujemy do wielkości kotlecików)
Morele przekroić na połówki, wrzucić na skropioną oliwą patelnie, dodać liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki cherry i pokruszone orzechy. Poddusić krótką chwilę, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz.
tradycyjne danie liczy 570 kcal, nasza ta 370 kcal