Polecam gorąco nadziewanego kabaczka, którego robiłam dzisiaj na obiad. Wyszedł wspaniale i bardzo wszystkim smakował
Kabaczek nadziewany
1 kabaczek wagi około 1,5 kg
1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
25 dag mięsa z drobiu
2 łyżki smalcu
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka śmietany
po 4 łyżki posiekanego kopru i pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Kabaczek umyć, obrać cienko ze skórki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki wraz z luźnym miąższem. Wnętrze kabaczka lekko oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i poddusić z dodatkiem smalcu.
Mięso pokroić w bardzo cienkie paski, lekko poddusić z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać koperek, pietruszkę i drobno posiekany czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadzieniem napełnić połówki kabaczka, skropić olejem. Do brytfanny wlać wywar z warzyw i włożyć kabaczki. Piec w temp. 2000 C do lekkiego zrumienienia potrawy. Zrumieniony kabaczek posypać tartą bułką, polać śmietaną i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Przyprawić do smaku sos, który powstał w trakcie pieczenia.
Podawać na gorąco z dodatkiem surówek i ziemniaków.