Czas na potrawy z kabaczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Czas na potrawy z kabaczka

Postautor: Baś_22 » czw lip 05, 2007 7:00 pm

Polecam gorąco nadziewanego kabaczka, którego robiłam dzisiaj na obiad. Wyszedł wspaniale i bardzo wszystkim smakował :)

Obrazek Obrazek

Kabaczek nadziewany

1 kabaczek wagi około 1,5 kg
1 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
25 dag mięsa z drobiu
2 łyżki smalcu
20 dag cebuli
4 ząbki czosnku
1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu
1 łyżka tartej bułki
1 szklanka śmietany
po 4 łyżki posiekanego kopru i pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Kabaczek umyć, obrać cienko ze skórki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki wraz z luźnym miąższem. Wnętrze kabaczka lekko oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokrajać w drobną kostkę i poddusić z dodatkiem smalcu.
Mięso pokroić w bardzo cienkie paski, lekko poddusić z cebulą, wymieszać z ryżem, dodać koperek, pietruszkę i drobno posiekany czosnek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nadzieniem napełnić połówki kabaczka, skropić olejem. Do brytfanny wlać wywar z warzyw i włożyć kabaczki. Piec w temp. 2000 C do lekkiego zrumienienia potrawy. Zrumieniony kabaczek posypać tartą bułką, polać śmietaną i wstawić na kilka minut do piekarnika.
Przyprawić do smaku sos, który powstał w trakcie pieczenia.
Podawać na gorąco z dodatkiem surówek i ziemniaków.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » czw lip 05, 2007 9:37 pm

mniam :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » pt lip 06, 2007 6:59 am

Mniam, owszem :P

Ja tylko robię tak w bardziej zamotany sposób (bo z reguły mam dostęp do już ciut przerośniętych kabaczków/cukinii), bo raz że nie obieram ze skóry, tylko później praktykujemy wyjadanie kabaczka ze skóry, a jeszcze dziwniej, że kroję go nie jak Basia i że tak powiem 'intuicyjnie', wzdłuż, tylko w poprzek, na takie 'kominki', tak że każdy potem dostaje na talerz swój kominek :P Ale cała reszta tak samo ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: mama » sob gru 01, 2007 9:49 pm

a może kabaczki moim sposobem :długi kabaczek ze skórą z pestkami musi być młody kroję na krążki potem w jajko w bułke tartą i na tłuszcz pycha
Awatar użytkownika
mama
Ekoludki
 
Posty: 124
Rejestracja: pn lis 19, 2007 7:19 am

Postautor: mama » sob gru 01, 2007 9:57 pm

a jeszcze szybko i dietetycznie kabaczek :w kostki pokrojona pierś z kurczaka i w kostki kabaczek lub dynia, łyżka oleju 2szklanki wody przyprawa warzywna, zioła gotujemy parę minut i gotowe jestem na diecie a to mój przysmak polecam od tego żołądek nie zaboli
Awatar użytkownika
mama
Ekoludki
 
Posty: 124
Rejestracja: pn lis 19, 2007 7:19 am

Postautor: amita » ndz gru 02, 2007 12:40 am

Ja nie widziałam tego przepisu do tej pory [rol]
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: mama » ndz gru 02, 2007 7:54 am

Droga Amitko ,dzień dobry, ten przepis wymyśliłam sama ze względu na dietę pozdrawiam
Awatar użytkownika
mama
Ekoludki
 
Posty: 124
Rejestracja: pn lis 19, 2007 7:19 am


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości