Przetwory na zimę

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Przetwory na zimê

Postautor: saginata » pn lip 02, 2007 1:51 pm

CUKINIA W CURRY
2,5 kg cukinii[ma³ej]-pokroiæ na grubsze plasterki
2-3 cebule-pokroiæ w pó³talarki
Wymieszaæ razem i zasypaæ 2 ³y¿kami soli-odstawiæ na 2 godziny-a nastêpnie odcedziæ. Dodaæ1 ³y¿eczkê pieprzu naturalnego[mielonego],2 ³y¿eczki papryki s³odkiej i1 ³y¿eczkê ostrej, 3 ³y¿eczki przyprawy curry.Wymieszaæ.

Zalewa:
1 szkl.octu
1,5 szkl.cukru
Zagotowaæ,zalaæ cukiniê i na³o¿yæ do s³oiczków. Pasteryzowaæ 10-15 minut.
saginata
 

Postautor: Cebulka » pn lip 02, 2007 2:01 pm

Hmm... a możnaby przełożyć cukinię do słoików najpierw, a potem zalać gorącą zalewą?
Coś czuję że tak by było wygodniej ;)

A wogóle to buuu nie wiem gdzie mam kartkę z przepisami które sobie odpisałam od ciebie... [cry]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pn lip 02, 2007 4:01 pm

My¶lê,¿e spokojnie mo¿na j± tak zalaæ-ja tê cukiniê robi³am w ubieg³ym roku pierwszy raz-no i nam podpasowala-szczególnie Mateuszowi.
Jesli chodzi o przepisy-to Ci podam-napisz tylko co :D
saginata
 

Postautor: Cebulka » pn lip 02, 2007 5:34 pm

Właśnie tak mi się to przypomniało apropos cukinii - bo chyba jeden z przepisów był na cukinię - a drugi to na pewno na te Twoje fantastyczne słodkie śliwki niby w occie od których nie mogłam się odczepic :D

I pomyślę co jeszcze... Na sałatkę już napisałaś :P
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » pn lip 02, 2007 7:27 pm

CUKINIA W ZALEWIE S£ODKO-KWA¦NEJ
zalewa:
1 szkl. octu
6 szkl wody
10 ³y¿ek cukru
2 ³yzki soli
pieprz,ziele angielski,li¶æ laurowy

Do s³oika:koper,czosnek,chrzan,marchewka-i cukinia w plastry.
Zalewamy chlodn± zalew±-i pasteryzujemy ok.15 min.

¦LIWKI W OCCIE
-¶liwki wêgierki[jeszcze twarde]-wypestkowaæ kroj±c je na pó³
-zalaæ je gor±c± zalew±:3 szkl octu+ 2 szkl. wody+ go¼dziki[ na wiadro ¶liwek 1-2 ³y¿ki go¼dzików]
Zalewy robimy tyle porcji aby nam przykry³a ¶liwki.
Zalane ¶liwki odstawiæ na 24 godziny, nastêpnie odlaæ zalewê do garnka,zagotowaæ i ponownie zalaæ ni± ¶liwki.
Czynno¶æ tê powtarzamy przez trzy dni.
Po trzech dniach zalewê wylaæ a ¶liwki przesypywaæ warstwami cukrem i sk³adaæ w garnku kamionkowym[ok.5kg.cukru na 5-litrowy garnek]
Garnek przykrywamy gaz± i obwi±zujemy j± gumka.Sprawdzamy co jaki¶ czas czy ¶liwki nie s± za kwa¶ne-i nie zoctuj±.Gdy s± za kwa¶ne-przesypaæ jeszcze cukrem.Tak mog± staæ ca³± zimê-u mnie stoj± do tej pory.
saginata
 

Postautor: Cebulka » wt lip 03, 2007 6:29 am

Dziękuję Sagi [tuli]

Właściwie w tym wątku chyba powinien znaleźć sie również przepis na diabelskie pyszne ogóreczki... Chyba że wszyscy juz go znają, to nie będę pisać :)

Zresztą jak ostatnio sprawdzałam, przepisów na przetwory z ogórków mam chyba najwięcej - z chilli, z musztardą, z curry, z papryką... ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » wt lip 03, 2007 8:28 am

To wpisuj!!!Ja nie mam-i te diabelskie, i z musztard±-i inne-zawsze kto¶ skorzysta z przepisów-a ja na pewno :D
saginata
 

Postautor: Cebulka » wt lip 03, 2007 8:39 am

A proszę - właśnie wpisywałam je na Kafe, to mam pod ręką ;)

Ogórkowy zawrót głowy [lol] :


OGÓRKI CHILLI [devil]
2 kg małych ogórków
2 główki czosnku
2 łyzki soli kamiennej
1 kg cukru
1 płaska łyzka chili
1 szklanka octu 10 %
8 łyzek oleju (to jest 1/3 szklanki)
Ogórki umyc i przekroic kazdy wzdłuz na pół,posolic ,dobrze wymieszac,odstawic na ok.5 godz.
Po tym czasie odcedzic,dodac zagotowany olej,chili i gorącą zalewę z 1 szkl octu i 1 kg cukru.Czosnek pokroic na cienkie plasterki,dac do ogórków.Wszystko dobrze wymieszac,odstawic na 12 godz.
Nakładac w słoiki(luzno)zalac wytworzoną zalewa).Wychodzi ok.7 słoiczków (jak po dzemie).Od razu nadaja sie do jedzenia
Ogóreczki się skurcza i pozwijają (kazda połówka wyglada jak jeden cienki ogórek )
Przepis nie wspomina nic o pasteryzacji,ale ja dla wszelkiej pewności krótko pasteryzuję.
[roza]
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
zalewa:
1 l wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżeczki soli
5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
0,3 kg cukru

Wszystkie składniki zagotowac i ostudzic (warto rozprowadzac musztardę wodą, nie odwrotnie, to wtedy nie porobią się 'kluski'. Chociaż nawet jak się zrobią, też nic nie szkodzi)
3 kg ogórków obrac ze skórki i pokroic wzdłuż na cwiartki. Ogórki ułożyc w słoikach. Zalac zimną zalewą. Pasteryzowac 3 minuty.

Z trudnych do określenia powodów najlepiej trzymają się i smakują ogórki robione w słoikach wielkości tych średnich słoików po majonezie. W większych jakoś nie zawsze (albo ja coś poknociłam z pasteryzowaniem). Są naprawdę pyszne – gotowe po tygodniu, najsmaczniejsze chyba w pierwszym miesiącu, słodko-kwaśne, potem coraz bardziej kwaśne, ale cały czas dobre. Jeszcze nie udało się nam sprawdzic, czy się długo przechowują
[roza]
OGÓRKI Z PAPRYKĄ
4 kg ogórków
4 papryki czerwonej - ja dałam 1 kg
1/2 kg cebuli
Ogórki ze skórą kroimy w grube plastry - tak około 2- 3 cm.
Paprykę kroimy w grube paski.
Cebulę kroimy na w grube plasterki albo pół- plasterki
Zalewamy solanką na 3 godziny . Można moczyć nawet całą noc.
Wszystko układamy w słoikach i zalewamy zalewą. i kładziemy na wierzch natkę z selera- .Pasteryzujemy 5 minut.
Solanka- 9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa
3 szklanki wody
3 szklanki octu
4 szklanki cukru
Proste w wykonaniu a jakie smaczne. Wyglądają bajecznie kolorowo a smakują jeszcze lepiej.
[roza]
OGÓRKI W CURRY
2-3 kg ogórków
liście selera
cebula
ziarna gorczycy

Zalewa:
1 l wody
11/2 szklanki octu
11/2 łyzki soli
3 szklanki cukru
1 przyprawa Curry 20g

Składniki zalewy zagotować. Do kazdego słoika włożyć pokrojone w plasterki ogórki ze skórką, 1 liść selera, 1 plaster cebuli i kilka ziaren gorczycy. Gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować 5 minut.

Ogórki można też pokroić w kawałki lub jeśli są małe nie kroić ich wogóle.
[roza]

Wszystkie przepisy sprawdzone przeze mnie, albo bardzo dobre, albo niczego sobie - to przecież i tak zależy od gustu. Tak wyszło że są tu uszeregowane wg mnie od najsmaczniejszego [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » wt lip 03, 2007 8:53 am

Muszę wypróbować te z papryką-przepis brzmi smakowicie :)
Musztardowe jakos nie przypadły mi do gustu nie wiedzieć czemu,bo przeciaż są niezłe :?
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » wt lip 03, 2007 9:13 am

Onaelu - te z papryką to przepis dawno dawno temu od Wiotki ;)

Są dobre jako surówka do obiadu, z tym że teraz już się za kwaśne trochę na mój gust zrobiły, ale w zimie naprawdę niezłe były ;)

Co do musztardowych też mam do nich mieszane uczucia, ale ogólnie pozytywne. Natomiast moja mama się nimi zajada, zwłaszcza chrupie je do jajecznicy :D

Szukam przepisów na sałatki które można zimą wyjąć z piwnicy i siup na talerz - jest sporo takich gotowych w słoikach w sklepach ale to przecież poniżej mojej godności kulinarnej a nie wiem czemu taka dobra nigdy mi nie wyszła, zawsze wychodzi jakaś taka za kwaśna... :/
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » wt lip 03, 2007 3:59 pm

Fajnie Cebulko,¿e poda³a¶ przepisy-mnie z kolei korci zrobiæ te z chilli, i z musztard±.Z papryk± robi³am-i jaszcze je mam-tylko ja ogórki krojê w s³upki-jest to pyszna sa³atka na zimê.
Cebulko-ja ujmujê octu-aby sa³atki nie wychodzi³y za kwa¶ne-w niektórych przepisach zmniejszy³am o po³owê.
saginata
 

Postautor: Baś_22 » wt lip 03, 2007 10:52 pm

Saginatko bardzo polecam ogórki chili - robiłam je w tamtym roku PRZEPYSZNE !!!!Zniknęły błyskawicznie :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » wt lip 03, 2007 10:57 pm

W tym roku znów Wam jakiś diabelski przepis wymyślę ;) :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » śr lip 04, 2007 6:46 am

Onaelu - szczerze na to liczymy [lol] [devil] [lol]

A w międzyczasie będziemy robic ogóreczki... ;)

Tak się zastanawiam - czy sezon ogórkowy to już?
Chyba jeszcze chwilkę :)

Wiem, Wy mając własne nie musicie się zastanawiać nad takim problemem... [rotfl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » śr lip 04, 2007 7:50 am

Cebulko-spokojnie-u mnie dopiero pocz±tki.Na pewno jeszcze nie pe³nia sezonu.
saginata
 

Postautor: Baś_22 » sob lip 07, 2007 10:25 pm

Parę dni temu zrobiłam do słoików botwinkę :)

Botwinka na zimę
młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
kwasek cytrynowy
Buraczki drobno posiekać, zalać wrzącą wodą tak, aby były przykryte i gotować 5 min. Na każdy 1 l buraczków wraz z wodą dać 1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego. Gorące nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 20 min. w temp. 95 stopni C. Wyjąć, wieczka dokręcić, odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.

Jutro rano kończę pierwszą porcję Ogórków chili :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Onaela » sob lip 07, 2007 10:42 pm

Oooo? botwinka w słoikach [?] Pierwsze słyszę [shock]
No proszę,człek sie całe zycie uczy..... ;)
Ale fajnie w zimie wjechać na stół z parujacą botwinką ;) :D
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Baś_22 » sob lip 07, 2007 11:32 pm

Onaela pisze:Ale fajnie w zimie wjechać na stół z parujacą botwinką ;) :D


I właśnie o to chodzi Elu :D :D :D Spraktykowałam to po raz pierwszy ubiegłej zimy i efekt niesamowity :) Za oknem szaruga, ziąb a tu na stole pachnąca latem botwinka :D Poprostu szaleństwo :D :D :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » ndz lip 08, 2007 10:01 am

Tak samo jak szczawiowa w lutym [lol]
saginata
 

Postautor: Baś_22 » ndz lip 08, 2007 10:06 am

No i tak samo jak ciasto drożdżowe np. z porzeczkami :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: saginata » ndz lip 08, 2007 10:25 am

W³a¶nie-dro¿d¿owe-Onaelu-mia³a¶ jaki¶ przepisik bez wyrabiania????
saginata
 

Postautor: Baś_22 » ndz lip 08, 2007 11:23 am

A to ciekawostka ? Drożdżowe bez wyrabiania [shock]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Nina » śr lip 11, 2007 8:25 pm

SAŁATKA Z CUKINI
3 kg cukini
4 czerwone papryki
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
szklanka octu,szklanka oleju.szklanka cukru.3 łyzki soli
cukinie obrać miąz wydrążyć pokroić w kostke,papryke tez pokroićw kostke.marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach,cebule pokroić w kostke oczywiście ta kostka ma byc grubsza.Dodać sól cukier,oceti olej zostawic na noc i na drugi dzień wkładac do słoików.Gotowac w słoikach 10 minut
Awatar użytkownika
Nina
Weterani
 
Posty: 785
Rejestracja: sob sty 27, 2007 6:03 pm

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2007 1:35 pm

Zrobiłam dzisiaj 4 pierwsze słoiczki "Cukinii a'la ananas" :)
Pierwszy raz robiłam ją w tamtym roku, wyszła przepyszna. Goraco polecam. Przepis jest znany dla starych bywalców ale dla nowych pozwole sobie go powtórzyć :)

Cukinia a’la ananas

3 kg cukini obranej pokrojonej w kostkę
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
3-4 goździki
3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zagotować 11/2 l wody z kwaskiem cytrynowym. Ostudzić. Zalać nią cukinię, przycisnąć talerzem i odstawić na dobę w chłodne miejsce.
Następnego dnia odsączyć cukinię z zalewy na sicie. Do zalewy dodać cukier waniliowy i kryształ, goździki i zagotować.
Wrzucić do gotującej się zalewy cukinię i gotować 7 minut.
Ponakładać w słoiki .Pasteryzować około 15 minut.
Polecam do ciast a także do sałatek. Ma smak normalnego ananasa!


Obrazek
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2007 8:13 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » czw lip 19, 2007 1:42 pm

Czyli wychodzi na to że tylko mnie to nie smakuje...

Ale przecież w końcu ja to dziwna jestem - nawet kanny nie lubię [devil]

Naprawdę nie wiem gdzie Wy tu czujecie smak ananasa :F
Ale fakt, trzeba zrobić chociaż raz i spróbować samemu :D
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2007 1:44 pm

Ewa, spróbuj z tego przepisu :) Mam inny przepis ale z tego wychodzi o niebo lepsza :) Sprawdzone empirycznie :D :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » czw lip 19, 2007 1:56 pm

Dobrze, porównam jakie proporcje miałam w moim.

Ale zraziłam się trochę muszę przyznać :/
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2007 2:12 pm

Kto próbuje ten ma szansę :) przecież nie musisz robić odrazu z 3 kg cukinii :D :D jak Ci nie będzie smakowało, to mała strata [!]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » czw lip 19, 2007 2:23 pm

A może na za dużo się nastawiam? Wiem jak powinien smakować prawdziwy dojrzały na słońcu ananas więc ananas konserwowy z puszki to już jest świętokradztwo wobec tego smaku ;) (no, te Bakalland jeszcze ujdą) A jak to ma być cukinia udająca ananasa... :F
Ale obiecuję dać jej jeszcze jedną szansę [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: saginata » czw lip 19, 2007 2:29 pm

No nie wiem [?] Ja do niektórych przepisów podchodzê jak pies do je¿a-i do tego chyba tez-s³odzona cukinia :? Wiem,¿e niektórzy robi± nawet d¿emy z cukinii-ale u mnie ogórki i temu podobne je siê na s³ono-kwa¶no.
Dlatego nie lubiê arbuzów-kojarz± mi siê z ogórkami na s³odko.
Ale dobrze Basiu mówisz-wiele siê nie traci-i .....chyba wypróbujê-bo ananasy bardzo lubimy :)
saginata
 

Postautor: Baś_22 » czw lip 19, 2007 10:09 pm

A może chcecie przepis na "Konfiturę z zielonych pomidorów" [?] :D Rewelacja [!]

Sagi :) a arbuza też nie lubię :D

Jeśli chodzi o cukinię to mam też sprawdzony przepis na taką pastę, która jest rewelacyjna do kanapek zamiast musztardy lub ketchupu :)

Cukinia smażona - pasteryzowana

1 kg cukinii
5 łyżek oleju
3-4 dkg czosnku (główka)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
sól

Można wykorzystać bardziej wyrośniętą cukinię, którą należy obrać ze skórki, oddzielić nasiona i pokrajać w dość drobną kostkę. Włożyć cukinię na rozgrzany olej, mieszając usmażyć. Do usmażonej cukini dodać czosnek roztarty z solą i rozpuszczony w łyżce wody przegotowanej, kwasek cytrynowy, wymieszać. Nakładać cukinię do słoików małych, układając gęstą masę starannie, aby nie pozostawały wolne przestrzenie w przetworze wewnątrz słoików. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 25 min.
Jest to znakomity dodatek do pieczywa, do zimnych mięs czy jaj na twardo

Szukałam różnych przepisów na przetwory z cukinii, bo jak zaczyna się jej wysyp to najpierw robię leczo :D NO ALE ILE CZASU MOŻNA JEŚĆ LECZO !!!!!!
Ostatnio zmieniony pt lip 20, 2007 8:12 am przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Cebulka » pt lip 20, 2007 7:49 am

Basiu - osobiście nie mogę nic polecić, ale mogę powklejać ;)

Nina wkleiła też przepis, ale nie napisała do niego żadnego komentarza, nie wiem, czy to już jakiś wypróbowany, czy dopiero propozycja...

A to z tamatu o przetworach na Kafe:
ulyana1 (anty23@o2.pl)
Pozdrawiam wszystkich i dorzucam nowy przepis

Sałatka z pomidorów, papryki i cukinii
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg zielonej lub żółtej papryki
- 25 dag cebuli
- cukinia
- 8 łyżek dobrego oleju (oliwy)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka nasion kopru
- łyżka octu winnego lub ziołowego
- łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól do smaku

Sposób przyrządzania:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na części, odciskając do osobnego naczynia nadmiar soku z nasionami. Sok przelać przez sito, nasiona odrzucić. Do soku włożyć pomidory, wlać 3 łyżki oleju i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż się rozgotują na miazgę, a nadmiar wody wyparuje. W trakcie gotowania dołożyć zmiażdżony czosnek i nasiona kopru. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w dość krótkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Rozgrzać olej i przesmażyć w nim paprykę z cebulą. Umytą i oczyszczoną cukinię pokroić w cienkie słupki, dodać do smażących się warzyw, krótko potrzymać razem na ogniu, żeby zmiękła. Połączyć z rozgotowanymi pomidorami. Dodać mieloną paprykę, zakwasić i osolić do smaku. Włożyć do umytych i wyprażonych słoików twist i zamknąwszy - od razu pasteryzować 25 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Myślę że w Kulinarnej części Encyklopedii jest jeszcze parę przepisów z zeszłych lat, masz, czy znaleźć je dla Ciebie?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości