Strona 6 z 6

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: pn sie 25, 2014 4:39 pm
autor: Cebulka
Co sezon przetworowy to myślę że przydałoby mi się jakieś urządzenie (najlepiej samoobsługowe) do przecierania przez sito [lol]

Tak kombinuję że Ania może daje bardzo dużo cukru że to się trzyma? [skrob]

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: czw sie 28, 2014 11:51 am
autor: annorl1
Magdziołku, ja leję soki tylko do butelek zakręcanych, do takich po winie z korkiem nie próbowałam.
sok leję gorący do butelek i potem dodatkowo jeszcze pasteryzuję. nie odwracam do góry ''nogami'' zadnych butelek, nawet tych po frugo czy kubusiu. jedynie słoiki :P
co do ilości cukru, zawsze sypię na oko, ale myślę że wychodzi mi jakoś kilo cukru na 1.5-2 litry soku.

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: czw sie 28, 2014 5:00 pm
autor: Cebulka
Tak, to ja daję (na oko) sporo mniej cukru robiąc soki do 'kubusiowych' butelek i słoików twistów. Dzięki za informację [tuli]

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: ndz maja 29, 2016 9:20 am
autor: Tosia
nie wiem czy już gdzieś jest przepis na syrop z kwiatów bzu czarnego, ale jesli nie tu tu można go znaleść http://www.beawkuchni.com/2011/05/syrop ... o-bzu.html naprawde warto go zrobić bo bardzo zdrowy :D

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: śr cze 01, 2016 9:10 am
autor: Cebulka
Też robiłam z tego przepisu i polecam :)
W tym roku pewnie nie dam rady, a szkoda, bo smaczny.

Swoją drogą ciekawe, czy przeciwgrypowe działanie ma tylko syrop z owoców czy z kwiatów też? [skrob]

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: śr cze 01, 2016 2:16 pm
autor: Tosia
Cebulka pisze:Też robiłam z tego przepisu i polecam :)
W tym roku pewnie nie dam rady, a szkoda, bo smaczny.

Swoją drogą ciekawe, czy przeciwgrypowe działanie ma tylko syrop z owoców czy z kwiatów też? [skrob]


I kwiaty i owoce maja przeciwgrypowe działanie :D

a tu coś na ten temat https://magicznerosliny.wordpress.com/t ... -czarnego/
Ja mam już wysuszone kwiaty do zimowej herbatki :D

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: ndz wrz 24, 2017 4:23 pm
autor: lucysia
Oczyść pigwowca z nasion skórkę zostaw, zważ, dodaj drugi raz tyle dyni obranej i pokrojonej w małe kawałki ( nie ciężkie, suche typu Hokaido, a raczej soczyste typu Rouge d'Etampes lub Candy Roster) tyle samo cukru jak pigwy, parę łyżek wody i na wolnym ogniu smaż az pigwowiec rozleci sie. Dodaj drobno pokrojone Biquinho czyli słodka papryka i smaż jeszcze z pół godziny. Ile papryki to Ci nie powiem, bo w zależności co chcesz uzyskać. Biquinho jest bardzo intensywne , wiec szklanka wystarczy i tak zdominuje smak. ja dodaje trochę mocniejszej papryki ( w sensie ostrości) np cayenne yellow. potem niech ostygnie i po paru godzinach spróbuj jak trzeba to dosłodź i jeszcze raz zagotuj ( doprowadź do wrzenia) na wolnym ogniu. Gorące do słoików i gotowe.

Ot przepis,spróbuję a czy zasmakuje rodzinie to na dwoje babka wróżyła.

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: ndz wrz 24, 2017 7:54 pm
autor: gruby miś
dzięki!

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: ndz wrz 24, 2017 11:18 pm
autor: Papcio
Może znacie ale wkleję jak ja postępuję z pigwą. Jest to tekst z "Czarnej Oliwki" i kol. Andyk opisał jak zagospodarowuje pigwę, a robi to tak:
cytat:
[06.04]Andyk
Dobra, widzę, że babcia Ania nie pali się do podzielenia się przepisami więc zaczynam od siebie.
W ubiegłym roku zrobiła w naszej rodzinie furorę..... pigwa. Krzew o owocach okrągłych wielkości piłki pingpongowej lub większe, barwy żółtej, bardzo twarde i z mnóstwem malutkich pesteczek w środku.
Zawiera bardzo duże ilości witaminy C i jest owocem, który można wykorzystać "do końca"
A robiłem to tak:

1. Sok z pigwy
Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na ćwiartki i "wydłubać" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są twarde, jak wspominałem, i paluszki bolą, ale naprawdę się opłaca. Wyczyszczone ćwiarteczki wrzucić do litrowych słoików wypełniając je do polowy, no może do 3/4 wysokości. Zasypać cukrem w proporcji 1:1 wagowo. To wyjdzie mniej więcej pełny słoik. Nakryć lnianą szmatką lub gazą i postawić na parapecie na słoneczku, ale nie za ostrym. Po kilku dniach mamy pyszny soczek. Ilość pigwy dowolna. Im więcej tym lepiej, bo będzie więcej słoików z soczkiem. Gotowy soczek zlewamy do innych słoiczków o wielkości takiej, jak komu odpowiada i zależnej od tego jak często będzie używany. Jest pyszny do herbaty, zwłaszcza do zimowej i do ....

2. Nalewki
Zawartość słoiczków z pokrojonymi owocami i z soczkiem, przeznaczonym do wykonania nalewki przelewamy w całości do większego gąsiorka lub słoja, w którym będziemy przygotowywać nalewkę. Zalewamy odpowiednią ilością czystej wódki oraz spirytusu. Ilość wódki i spirytusu należy niestety dobrać empirycznie w zależności od upodobań. Ważne, żeby najpierw wlać wódkę, a po kilku dniach spirytus. Owoce lepiej oddadzą swój smak i aromat. I teraz najtrudniejsza próba. Nalewka musi (!!) dojrzewać około 6 tygodni. Jęzor wis, ale warto poczekać. Później.... niebo w gębie.

3. Konfitura
Owoce pozostałe po zlaniu soczku i nie przeznaczone na nalewkę kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojonych również w kosteczkę soczystych jabłek (ilość do uznania), żeby całość nie była za bardzo sucha i wytrawna i smażymy jak normalne konfitury. Oczywiście nie zapominamy o cukrze. Ilość znowu trzeba wypraktykować. Do świeżej bułeczki z masłem jak znalazł! Owoce pozostałe po wypiciu nalewki można również pokroić w kosteczkę i wykorzystać jako rodzynki do ciasta lub innych deserów albo pogryźć sobie jako przekąskę w trakcie czytania książki lub oglądania telewizji. Trzeba tylko uważać, żeby nie było tego za dużo, bo można się "załatwić na cacy"

I tym sposobem zagospodarowałem pigwę "do końca"
koniec cytatu
Kilka razy tak robiłem, sok i nalewkę oraz konfiturę. W tym roku owoców wcale, ale dereń dał mi 2kg i robi się nalewka, na święta będzie w sam raz.

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: pn wrz 25, 2017 8:15 pm
autor: Cebulka
Papciu - proszę, nie myl pigwy z pigwowcem!
Sam przecież masz drzewa pigwy więc najlepiej wiesz, że to zupełnie co innego...

Przerabiasz swoje owoce pigwy tak jak tu podają dla pigwowca?

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: pn wrz 25, 2017 10:49 pm
autor: Papcio
Tak.
Już dawno przestałem być poprawny technologicznie, robię z tego co mam zachowując podstawowe zasady.

Re: Słodkości do słoików - dżemy, konfitury, soki itp.

Post: wt wrz 26, 2017 9:24 pm
autor: Cebulka
Hmm... Muszę kiedyś wreszcie dostać w łapki owoc pigwy :) Wydawało mi się że to jakieś takie tylko suche i pachnące - a mówisz sok się z tego da robić? Czego to się człowiek nie nauczy... [glupek]