wac pisze:Znalazłem coś takiego.
http://pol.pavonique.pl/Produkty/W%C4%9 ... a-d%60Anca
http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id ... php?id=847
belva pisze:Wacu tak to jest moja bresaola ale nie ma przepisu na nia.. Mysle ze jak zrobilabym ja metoda twojego schabu dodajac co nieco wiecej do niego frykasow to wyldzie tez dobra, jak myslisz?
Wielkiej szynki nie podejmuje sie zrobic bo to jest zbyt trudne i ryzykowne.
A znalazles cos jak robic "speck"??
gruby miś pisze:drugi schab wyszedł nie gorszy, choć wprowadziłam zmianę
nie mając akurat w domu kolendry, obtoczyłam w grubo mielonym pieprzu
gruby miś pisze:nie jest za pieprzny, po pierwsze: lubimy ostro po drugie sporo pieprzu się jednak osypuje, po trzecie kroimy cieniutkie plasterki!
belva pisze:
Nie moge sie doczekac kiedy bede mogla sprobowac moje pierwsze suszone miesko.. Jedyna watpliwosc jaka mam to dlaczego ono juz teraz jest takie dosc zwarte i suche?? A tu jeszcze trzeba czekac tydzien w lodowce.. Moze moje wysuszylo sie wczesniej ??
wac pisze:belva pisze:
Nie moge sie doczekac kiedy bede mogla sprobowac moje pierwsze suszone miesko.. Jedyna watpliwosc jaka mam to dlaczego ono juz teraz jest takie dosc zwarte i suche?? A tu jeszcze trzeba czekac tydzien w lodowce.. Moze moje wysuszylo sie wczesniej ??
Jeśli masz możliwość podeślij zdjęcie.
belva pisze:wac pisze:Wacu to tak wyglada.. Pomarancza jest sredniej wielkosci ( raczej mala)
Może zdjac ponczoche i odciac kawalek aby sprawdzic ??
wac pisze:belva pisze:wac pisze:Wacu to tak wyglada.. Pomarancza jest sredniej wielkosci ( raczej mala)
Może zdjac ponczoche i odciac kawalek aby sprawdzic ??
Teraz następuje dalszy proces dojrzewania, ale wygląda wspaniale, a że nadchodzi już wiosna, to możesz go rozebrać z ubranka i (w tajemnicy przed wszyskimi) podjadać i przy okazji nastawiaj następną porcję
belva pisze:Wacu!! Czy dobrze zrozumialam??/ Mozna go juz uskubac??
wac pisze:belva pisze:Wacu!! Czy dobrze zrozumialam??/ Mozna go juz uskubac??
Tak jak ze wszystkimi kulinariami bywa - często, albo prawie zawsze próbuje się podczas przyrządzania.
Możesz przechowywać w lodówce.belva pisze:Calego od razu nie damy rady wrabac.. Czy mozna go trzymac juz ukrojonego?? Co zrobic zeby sie nie wysuszyl za bardzo??
amita pisze: Jakaś kiełbaska do słoika( bo taka normalna to chyba trudna do zrobienia?),pasztecik... Może jakieś inne "wynalazki"ale napisane ludzkim językiem:weź ty amita,kilo łopatki,zemlej,posól albo włóż do zalewy składającej się ....Macie na pewno wypróbowane przepisy.
amita pisze:( bo taka normalna to chyba trudna do zrobienia?),
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości