Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Postautor: aga » czw wrz 03, 2009 9:55 am

u mnie co prawda poledwica (miala byc na tatara)wiec bedzie mi jej szkoda wyrzucic :?
Awatar użytkownika
aga
Ekoludki
 
Posty: 83
Rejestracja: wt sie 18, 2009 7:31 pm

Postautor: Cebulka » czw wrz 03, 2009 6:12 pm

Tak, biały nalot jest częścią nieodzowną dania [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: kotkaaa » ndz paź 11, 2009 8:11 am

Aja ostatnio zajadam sie mięskami w 10 minut.Ostatki szyneczki w lodówce wiec wczoraj zakupiłam nowe będą eksperymenty.Szyneczka wiem co bedzie ,oczywiście pychotka .Golonka peklowana w siateczce i boczek wędzony surowytylko zalewę zrobię mniej słoną ,jutro powiem co z tego wynikło [lol]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: kotkaaa » wt paź 13, 2009 5:39 pm

Obiecałam więc piszę sama sobie .Boczek z owej zalewy wyszedł najsmaczniejszy mięciutki i kruchutki,golonka też dobra ale skóra twarda mięsko miękkie szyneczka natomiast nabrała kolorku od poklowanego boczku i tym sposobem przez 10 minut mam 3 gatunki mięcha do kanapek więc polecam [lol] [lol] [lol] [lol]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: mietek » wt paź 13, 2009 6:39 pm

Jak to jest w 10 min? Czy ja coś przegapiłem? Gdzie jest przepis na te "10 min" [pomysl]

M.
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: saginata » wt paź 13, 2009 6:43 pm

I ja szuka³am tego przepisu.
saginata
 

Postautor: amita » wt paź 13, 2009 7:30 pm

W smakołykach świątecznych,na pierwszej stronie.Właśnie robię ;)
Kotka,boczek też wychodzi dobry?
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: mietek » wt paź 13, 2009 7:48 pm

amita pisze:W smakołykach świątecznych,na pierwszej stronie.Właśnie robię ;)

No dobra już wiem gdzie mogę zjeść bo właśnie robisz, a gdzie te smakołyki świąteczne? ;)

M.

PS
Na prawdę się starałem i nijak znaleść nie mogę [cry]
Awatar użytkownika
mietek
Weterani
 
Posty: 1472
Rejestracja: sob gru 06, 2008 6:59 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 13, 2009 7:53 pm

Tu:
http://ekotopik.mojeforum.net/temat-vt1 ... sc&start=0
Coś niebanalnego na Święta :)

Ja też myślałam, czy by tego gdzieś nie przenieść, bo zanim nauczyłam się gdzie jest, to też szukałam [skrob]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: amita » wt paź 13, 2009 8:19 pm

Wiedziałam,że coś o świętach ;>
Mietek,wpadaj,na rano będzie akuratni.Cebulko,zdradź pomysł lekkiej modyfikacji przepisu,bo myślę,że warto powielić.Schabik był pyszny.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » wt paź 13, 2009 11:15 pm

Moja modyfikacja przepisu? [skrob]
Wrzucać co jest pod ręką [lol]

Na serio bardziej, to z oryginału zachowuję sól (zawsze na oko i zawsze się denerwuję), cukier i czosnek (wybieram jak mam takie niewygodnie małe ząbki z główki - nie trzeba z łupy obierać ;) ). Poza tym w zalewie lądują naprawdę różne rzeczy - ostatnio to co Wam tak podpasowało zawierało: słoiczek przecieru pomidorowego, kilka sporych plastrów mocno zwiędniętego imbiru, parę suszonych grzybków, resztkę torebki curry - i różne zioła, w tym liśc laurowy oraz bodajże przyprawę do gulaszu [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: gruby miś » śr paź 14, 2009 8:20 am

... i strąki suszonej ostrej papryki! :D
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Postautor: kotkaaa » śr paź 14, 2009 5:25 pm

Właśnie i ja nie mogłam znależć tamtego przepisu więc rozpisałam sie tu ja robiłam boczek wędzony surowy i on smakował mi najbardziej [lol]
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani
 
Posty: 575
Rejestracja: pn cze 04, 2007 8:02 pm

Postautor: wac » śr paź 14, 2009 6:03 pm

Cebulka pisze:Moja modyfikacja przepisu? [skrob]
Wrzucać co jest pod ręką

Najlepiej nic nie wrzucać, mięso najlepiej smakuje jeśli ma naturalny smak mięsa. [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: amita » śr paź 14, 2009 9:16 pm

Kotko,czyli nie surowy boczek robiłaś tylko wedzony surowy?
Schabik wyszedł pierwsza liga.Niby robiłam już wcześniej,ale wiadomo,w święta człowiek nie doceni,bo smakołyków od groma.A dziś moja kulinarna wyrocznia oceniała pozytywnie ;)
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Postautor: Cebulka » śr paź 21, 2009 9:14 am

Pozwolę sobie wkleić ku potomności naszą dyskusję z SB może sie komuś kiedyś przyda [tuli]


X E [Sro 7:26] magdziołek: poczekaj, tylko o coś zapytam
X E [Sro 7:26] magdziołek: na tej szynce ale parmeńska.. pojawił się delikatny punktowy nalot na skarpecie
X E [Sro 7:26] magdziołek: czy tak może być?
X E [Sro 7:26] magdziołek: czy moja się psuje:(
X E [Sro 7:27] Cebulka: jestem jestem
X E [Sro 7:27] magdziołek: ciągle jast taka miękka, jak by zupełnie nie schła i na pewno nie zmniejszyła się o połowę, tylko trochę, już od 5 dni leży w lodówce
X E [Sro 7:28] magdziołek: pachnie pięknie, ale nie wiem, czy wszystko wychodzi jak trzeba
X E [Sro 7:29] magdziołek: jutro powinnam ją już jeść a ja nie wiem, czy jest gotowa
X E [Sro 7:29] magdziołek: to co z tą moją szynką, jak myślisz?
X E [Sro 7:30] Cebulka: Magdziołku taki biały nalot na skarpecie to nie problem. W każdym razie zawsze się u mnie robi - i jak się na filmy popatrzy na Discovery to większość dojrzewających wędlin jest nim pokryta.
X E [Sro 7:30] Cebulka: jaki twój nalot ma kolor?
X E [Sro 7:31] Cebulka: on się nie zmniejsza o połowę wcale. I nie ma problemu że jest miękki - jak wolisz twardszy to trzeba mu pozwolić dłużej powisieć
X E [Sro 7:32] Cebulka: od leżenia w lodówce będzie się jeszcze zmniejszał, a leżeć może długo - no chyba że zsasmakuje i nie będzie miało co leżeć
X E [Sro 7:33] Cebulka: Na kanapki to się nie bardzo nadaje bo twarde jest - raczej tak na przegryzkę
X E [Sro 7:33] magdziołek: no to mnie pocieszyłaś, nalot jest biały
X E [Sro 7:34] magdziołek: no pewnie, że kłaść to na kanapki to byłaby profanacje, to trzeba zjeść z melonem
X E [Sro 7:34] magdziołek: super, to już się cieszę, że będzie ok
X E [Sro 7:35] magdziołek: zwłaszcza, że pachnie cudownie i kusi, żeby już ją napocząć ale poczekam do soboty
X E [Sro 7:41] Cebulka: z melonem... nie próbowałam
X E [Sro 7:41] Cebulka: ale to prawda - szynkę parmeńską tak się chyba je
X E [Sro 7:42] Cebulka: krój na cieniutkie, przeźroczyste pasterki
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: ulotna chwila » wt gru 15, 2009 9:23 pm

a ja mam pytanie o sól

jakiej używacie do tej szynki?
peklowej, czy zwykłej?

ale mi smaka narobiliście na tą szynkę!
jutro pędzę do sklepu po kawał mięcha i niech się dzieje!
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: Cebulka » śr gru 16, 2009 10:27 am

Ja całkiem zwykłą :)

O zgrozo nawet jodowaną [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: ulotna chwila » śr gru 16, 2009 11:33 am

ooooo dziękuję Cebulko za odpowiedź!
a już w akcie desperacji miałam krzyczeć o tym na shoutboxie :D
Mistrzyni w kocham Cię Misiu:-)
Awatar użytkownika
ulotna chwila
Weterani
 
Posty: 1182
Rejestracja: wt sie 04, 2009 5:18 pm

Postautor: belva » pt lut 26, 2010 2:35 pm

Kochani, robie juz od pewnego czasu ta wacowa szyneczke i .... przyszlo mi do glowy potworne podejrzenie... A jak my sie zabezpieczamy przed jadem kielbasianym??? :?
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: megan » pt lut 26, 2010 5:10 pm

Mnie kojarzy się coś jeszcze ze szkoły że jad kiełbasiany tworzy się w warunkach beztlenowych tzn w konserwach-ale mogę się mylić bo szkoła to dawno już była [skrob] [?]
Nowy dzień-nowe wyzwania,a czasem i stare.
Awatar użytkownika
megan
Weterani
 
Posty: 628
Rejestracja: pt lip 31, 2009 9:46 am
Lokalizacja: mazowieckie

Postautor: wac » pt lut 26, 2010 6:13 pm

belva pisze:Kochani, robie juz od pewnego czasu ta wacowa szyneczke i .... przyszlo mi do glowy potworne podejrzenie... A jak my sie zabezpieczamy przed jadem kielbasianym??? :?

O odpowiedź poprosimy Technika. Jak zajrzy na forum, to nam napisze małe co nie co. :D [wac]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: belva » ndz lut 28, 2010 2:16 pm

Chyba zepsulam dwa olbrzymie schaby Buuuuuu [skrob]
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: technik » ndz lut 28, 2010 8:27 pm

Witam. kolega powiadomił mnię o Waszym problemie,więc proszę o poczytanie mego postu na forum BANICI,NA TEN TEMAT,
http://www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=7&t=178
bEDĘ CZŚCIEJ TU ZAGLĄDAŁ.Kogo interesuję wyrób domowy,wędlin i wszystkiego co z mięsa,może zarejestrować się u nas,będąc jednocześnie tu ze swoim towarzystwem,nam Banitom to nie przeszkadza.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM i ZAPRASZAM PO PORADY,
adres

http://www.banici.eu/forum/index.php
Awatar użytkownika
technik
Ekoraczki
 
Posty: 10
Rejestracja: ndz lut 14, 2010 5:48 pm

Postautor: technik » ndz lut 28, 2010 8:46 pm

Poza tem,przejrzałem ten temat od 1-szej strony
i zwróciłem uwagę na schab" waca".Ponieważ gdzieś chyba już tą fotkę widziałem,a wogóle wyrób jest zrobiony idealnie śmiem twierdzić że z powodzeniem możecie pytać "waca",bo aby tak wykonać wyrób surowo
dojrzewający jak na jego fotce na 1-szej stronie tematu ,to poprostu trzeba się znać.
POZDRAWIAM i ZAPRASZAM PO PORADY,
adres

http://www.banici.eu/forum/index.php
Awatar użytkownika
technik
Ekoraczki
 
Posty: 10
Rejestracja: ndz lut 14, 2010 5:48 pm

Postautor: wac » ndz lut 28, 2010 9:38 pm

Technik, dałeś się wreszcie namówić do zajrzenia na temat tak Tobie bliski. :D
Schab w tej technologii robiłem kilkanaście - może kilkadziesiąt razy i nawet u mnie była jedna wpadka. :(
Pamietam latem podczas przygotowywania i wcierania przypraw (widocznie) został zbombardowany przez muchę.
W pierwszym etapie w lodówce nic się nie działo, ale podczas obsychania już mi się nie podobał i wyniosłem do piwnicy na dosuszanie. Tam wytrzymał tylko 4 dni, dłużej nie można było wytrzymać. Gdy go na dworze rozkroiłem wszystko stało się jasne.
Kury miały wyżerkę. [lol]
Awatar użytkownika
wac
Weterani
 
Posty: 2058
Rejestracja: wt sty 30, 2007 11:56 am

Postautor: belva » pn mar 01, 2010 4:57 pm

Techniku dzieki za obszerne wytlumaczenie sprawy. Wynika z tego ze schab wacowy male ma szanse na powstanie jadu jako ze ma ciagly dostep do tlenu czy dobrze zrozumialam??

Chyba jednak nie zepsul sie moj podwojny schab bo pachnie dobrze.. Balam sie bo wisial dluzej niz powinien i jest jakis miekszy niz myslalam ze bedzie. Wstawilam go do lodowki w ponczosze. Moze jednak ta ponczoche zdjac i przekroic go aby zobaczyc co sie dzieje??
Awatar użytkownika
belva
Weterani
 
Posty: 3182
Rejestracja: pt maja 23, 2008 5:19 am

Postautor: Ania » śr mar 17, 2010 4:08 pm

[b:6a35ada859]Tak,belva.[/b:6a35ada859]
Mo¿na tak powiedzieæ,chocia¿ to temat jak rzeka.
Ale spokojnie,- trzeba dokonaæ
znacznych zaniedbañ,a¿eby do tego doprowadziæ a organoleptycznie wszystko staje siê do¶æ zauwa¿alne,
przed powstaniem jadu kie³basianego.
Co¶ innego sta³o siê natomiast w przypadku waca,
o którym wspomina ale to wp³ywy zewnêtrzne
owadów itp.przed którymi nale¿y siê poprostu strzec bo mo¿na.
Ania
 

Re: Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: Tosia » wt kwie 15, 2014 6:03 pm

Znalazłąm taki przepis na Wacowy schab

http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: tereklo » wt kwie 15, 2014 7:04 pm

Tosiu, robiłam z cukrem, jakoś mi nie pasowało. Czosnku daję więcej a majeranku wcale. Przepis Wacowy najbardziej mi pasuje.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: Baś_22 » wt kwie 15, 2014 8:50 pm

Tosia pisze:Znalazłąm taki przepis na Wacowy schab
http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/

...ciekawe co Wac na to [?] , bo kobitka podaje źródło przepisu takie: http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.c ... szony.html
Zresztą na tej stronie znajduje się także przepis na schab gotowany 2x po 5 min (także Waca?) http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.c ... sty-i.html
....chyba, że Wac korzystał z tego samego przepisu [skrob] :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Schab suszony a`la wedliny parmenskie

Postautor: Cebulka » czw kwie 17, 2014 10:31 am

Internet a prawa autorskie to temat rzeka [lol]
Ależ długo swoją drogą nie robiłam tego schabu... Za to parzony niedawno, z tym że raczej z przepisu Sagi, chociaż wymieszałam oba :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości

cron