Strona 4 z 5

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 7:58 pm
autor: Cebulka
Grażynka, to masz tempo z produkcją [szok]
My wykazaliśmy się tempem w konsumpcji, w połowie śniadania już zniknęły wszystkie [haha]

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 8:54 pm
autor: magdziołek
[haha] byłam ciekawa jak mi wyjdzie, więc zrobiłam zaraz, gdy tylko mleko przyniosłam do domu :) i na chwilę obecną wyglądają tak: nad żółtą miską ocieka ser koryciński a nad metalową ricota :) jutro zrobię zdjęcie w przekroju :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 9:04 pm
autor: Cebulka
Skoro wciąż masz jeszcze niezjedzone sery to zważ je oba, bo byliśmy ciekawi ile wychodzi serów z 5+1 litrów mleka - ale zanim pojawilo sie to pytanie to juz nie było co ważyć [lol]

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 9:26 pm
autor: magdziołek
Ewa, ja ostatecznie zrobiłam z 4 l a do serwatki na ricotę dodałam pół l. mleka :) ok zważę jutro :) Jeszcze czeka mnie moczenia w solance. Zastanawiam się, czy jeśli sera jest tak mało, to czy nie powinno się go moczyć krócej np. 2h a nie 4h jak z 10l mleka?

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 11:08 pm
autor: tereklo
magdziołek pisze: a serwatka na ricotę już podlana octami :) . Małżonek odlał sobie szklankę serwatki po korycińskim na chleb:) .

Serwatki po produkcji sera podpuszczkowego nie używać do produkcji ricotty ani do innego spożycia (nawet przez zwierzęta0, chyba, że jest użyta podpuszczka naturalna czyli z żołądków cielęcych. Zwykle podpuszczki są robione mikrobiologicznie poprzez fermentację grzybów. Te z żołądków mają mniejszą moc ale serwatkę można przetwarzać. Najlepsza jednak jest serwatka z produkcji twarogu (ze zwyczajnie zsiadłego mleka).
Informacja pochodzi od p. Ćwika, serowara od którego kupuję podpuszczkę.

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 7:36 am
autor: magdziołek
No to się narobiło [haha] Ale dziewczyny w niedzielę jadły i żyją :) to dlaczego nie można jeść takiej ricotty [mysli] [bezradny] . Muszę się doczytać, jak to z tym jest ... . Dzięki Teresko za info.
W każdym razie zważyłam rano oba serki; ricotta waży 307g, a koryciński 773g :) teraz się moczy w solance. :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 8:39 am
autor: tereklo
Od tego się nie umiera :)
Produkcja podpuszczki mikrobiologicznej jest alternatywą dla naturalnej i tania. Zamiennikiem jest produkcja oparta na modyfikacji genetycznej produktu. Dobrym "ścinaczem" białka jest sok z figi. Tak naprawdę podpuszczka mikrobiologiczna nie jest podpuszczką tylko enzymem. Ma dużą termostabilność, więc nie ginie w wysokiej temperaturze i pozostaje aktywna. W związku z tym, że produkowana jest poprzez fermentację i w procesie produkcji usuwane są kultury pleśni (powstają przy fermentacji) to uważa się, ze dostarczana do organizmu (często albo przez dłuższy czas) może spowodować zagnieżdżenie się szczepów fermentacyjnych jak i koagulację białka w organizmie.
"Podpuszczka mikrobiologiczna
Produkowana z pomocą mikroorganizmów niemodyfikowanych genetycznie, które syntetyzują proteazy o właściwościach odpowiadających podpuszczce zwierzęcej. Dostępnych jest tylko kilka podpuszczek mikrobiologicznych obarczonych zazwyczaj poważnymi wadami. W wyniku szeregu niespecyficznych reakcji proteolizy prowadzonych przez uboczne składniki enzymatyczne w produkowanym serze pojawia się nieprzyjemny goryczkowy smak. Ponadto można w nich znaleźć niepożądaną aktywność glukoamylazy, która dzięki dużej termostabilności pozostaje aktywna w serwatce.”
Wielu producentów pisze na etykietach serów, że zawierają podpuszczkę, nie podając jednak jej źródła. Jeżeli chcemy mieć pewność, co jemy, warto skontaktować się z firmami produkującymi dane marki serów i zapytać o dokładny skład produktu. Uwaga, wpływ syntetycznych podpuszczek na zdrowie człowieka nie jest do końca zbadany."

http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 10:16 am
autor: Cebulka
O to ciekawe, nie wiedziałam, że ta grzybowa serwatka jest ne-ten-teges [!]
Magdziołku, spoko, nie wypijasz przecież tak czy inaczej tej przeźroczystej serwatki, a ta szklanka to chleba to nic :)
A zresztą pytanie jaką Basi miała podpuszczkę, bo ta moja (której w końcu nie wzięłaś [glupek]) jest cielęca, nie grzybowa - może Basi też?
Na Allegro dostępne są oba rodzaje, trzeba się wczytać w opisy aukcji i wiadomo którą się bierze :)
Ja wzięłam cielęcą bo wolę naturalne i ze względu na wzmianki o gorzkawym smaku grzybowej.

Hmm... to może dlatego był cały ten problem, że mleko nie od krowy nie chciało mi się ściąć, że moja podpuszczka jako cielęca jest słabsza i od razu trzeba dać jej sporo więcej?? [skrob] [pomysl]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 10:38 am
autor: tereklo
Podpuszczka cielęca jest droższa, ja kupuję u tego samego sprzedawcy i porównanie: zestaw podpuszczka cielęca + gratisy 26 zł, mikrobiologiczna + gratisy 10 zł. Moc: cielęca 3 krople na litr, mikrobiologiczna 1 kropla na litr. Kupuję płynne.

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 12:28 pm
autor: magdziołek
Ja dostałam trochę podpuszczki od Basi, na próbę, muszę zapytać, jaka to była podpuszczka :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 1:12 pm
autor: Baś_22
tereklo pisze:Podpuszczka cielęca jest droższa, ja kupuję u tego samego sprzedawcy i porównanie: zestaw podpuszczka cielęca + gratisy 26 zł, mikrobiologiczna + gratisy 10 zł. Moc: cielęca 3 krople na litr, mikrobiologiczna 1 kropla na litr. Kupuję płynne.

Tereniu a u jakiego kupujesz?
Nie pamiętam od kogo dostałam namiary na sprzedawcę na Allegro gdzie ją kupowałam, czyli tutaj
http://allegro.pl/podpuszczka-60ml-5-gr ... 99688.html
Teraz dopiero się doczytałam, że: "Jest to preparat enzymatyczny w postaci plynu otrzymany z wyselekcjonowanego szczepu grzybów Rhizomucor miehei". [strach]

W takim razie koniecznie muszę nabyć tę właściwą :), bo nie wiedziałam, że taka trzeba [skrob]

P.S.
Teraz dopiero znalazłam linka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=51 ... ule_id=201 i widzę, że to ten sam dostawca, u którego kupowałam podpuszczkę mikrobiologiczną :)
Czy tutaj kupujesz Tereniu?

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 7:11 pm
autor: tereklo
Sprzedający to dondeestan (z Krakowa). Przysyła fajne przepisy na ser i dania z sera (mailem).
Tu link
http://allegro.pl/naturalna-podpuszczka ... 86439.html
Basia, mikrobiologiczna to właśnie "grzybowa".

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn lut 22, 2016 10:47 pm
autor: Baś_22
tereklo pisze: Basia, mikrobiologiczna to właśnie "grzybowa".

Tak, tak wiem Tereniu :)
Dziękuje Ci za linka [prosi] zamówię więc tutaj.

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt mar 11, 2016 11:49 am
autor: Tosia
Dla miłoSników sera http://www.greenmorning.pl/panir/ blog jest bardzo ciekawy :) ja robie dzisiaj jogurt :D [mysli] ciekawe czy sie uda :)

a tu jeszcze na serek mascarpone http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/07/ ... rpone.html

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt mar 11, 2016 12:54 pm
autor: Sz_elka
W Kulinarnej apteczce zamieściłam taki tekst:
Czy ktoś miał kontakt z tymi specyfikami? [mysli]


ZAKWASKI_ULOTKA_PAZ2014_mala.pdf
(2.45 MiB) Pobrany 566 razy


Może ktoś korzysta z takich specyfików i może coś powiedziec na ich temat?

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn maja 16, 2016 4:34 pm
autor: Tosia

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn maja 16, 2016 8:34 pm
autor: Cebulka
Fajny blog, można się zaczytać :) Zresztą nie tylko o serach

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt maja 17, 2016 8:36 pm
autor: Tosia

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt maja 20, 2016 4:00 pm
autor: Tosia
wkleje link do fajnego bloga http://ankawell.blogspot.co.ke/2014/10/ ... rskie.html, ciekawe czy miejscowość włascicieli bloga jest daleko od Kłodzka [mysli] bo warto by tam zaglądnąć :D

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt maja 20, 2016 9:14 pm
autor: Baś_22
Ależ piękne te sery ....o smaku można pomarzyć ....ech ...

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt maja 27, 2016 5:31 am
autor: Papcio
Fajne linki podałaś Tosiu. Ja też mam "zaliczone" sery. Ale profesjonalnie to tylko pomarzyć! Dla "zabawy" to można i z mleka sklepowego zrobić "korycina" Nam smakował, jako podpuszczkę użyłem tabletek do wyrobu sera zakupionych w niemieckiej aptece :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz maja 29, 2016 6:47 am
autor: Yennyfer
:D
Słuchajcie, jak to przypadki rządzą światem. Przyszła do nas do pracy na zastępstwo bardzo sympatyczna Agnieszka. Zgadałyśmy się przed weekendem, że ja z Poniatowej. No to ona do mnie, że ma ciotkę w Poniatowej. A własciwie pod Poniatową. No i tak od słowa do słowa - okazało się, że jej ciotka mieszka jakieś 2-3 km od mojego domu. Ale najlepsze jest to, że TADAM :-D hoduje krowy :-) Mleczne :-)
Po niedzieli wybieram się do niej zapytać czy by nie odsprzedała mleka, oczywiscie pozdrowię ją od bratanicy Agnieszki [jezyk2]
Jak sprzeda mi te kilka litrów to zamówię podpuszczkę i będę próbować.
Powiem Wam, że już się cieszę - głownie dlatego, ze na wsi są krowy [ubaw2]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn maja 30, 2016 5:58 pm
autor: Cebulka
O, super wiadomość [brawo]
Chyba jakiś dobry klimat na krowy - też się właśnie dowiedziałam parę dni temu gdzie można pójść zapytać o mleko [jupi]

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt paź 04, 2016 10:48 am
autor: Tosia

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt paź 04, 2016 12:28 pm
autor: Cebulka
Ty tak Tosia krążysz i krążysz wokół tematu sera, może niedługo zaczniesz robić? :D
Ale ostrzegam, taki samodzielnie zrobiony to nawet z solą świetnie smakuje [jezyk2]

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt paź 04, 2016 6:47 pm
autor: Tosia
Cebulka pisze:Ty tak Tosia krążysz i krążysz wokół tematu sera, może niedługo zaczniesz robić? :D
Ale ostrzegam, taki samodzielnie zrobiony to nawet z solą świetnie smakuje [jezyk2]


Jeden zrobiony :D czeka na degustację [mniam] [lol]

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr paź 05, 2016 11:56 am
autor: Cebulka
Brawo [brawo]
To napisz z którego przepisu zrobiłaś i czy polecasz :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: sob paź 29, 2016 9:17 pm
autor: Tosia
a ja miałam dostawę świeżego mleka i jutro będzie produkcja sera :D [mysli] ciekawe jak mi wyjdzie [?]

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz paź 30, 2016 5:02 pm
autor: Tosia
no i zrobiony [ufff], jeden z zielonym pieprzem drugi z solą :D teraz tylko degustacja [mniam]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn paź 31, 2016 9:38 pm
autor: Cebulka
Spróbuj zostawić jeden na kilka dni, smak się trochę zmienia, też jest ciekawy :)
W lodówce trzeba je trzymać w zamkniętym szczelnie pudełku itp, na codziennie zmienianym ręczniku papierowym, i najlepiej przy zmienie ręcznika ser też obracać na drugą stronę.

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt mar 06, 2018 5:21 pm
autor: Alcyk
Zgłębiłam temat, naszło mnie na zrobienie sera. Skromnie zapytam czy będziecie jeszcze kiedyś robić taki warsztat pokazowy? Bo czytanie czytaniem a co zobaczy się naocznie to jakoś bardziej wchodzi do głowy. Zaczęłam brać mleko od krowy u sąsiadki. I tak dojrzałam wreszcie, że może by jakiś ser.

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt mar 06, 2018 10:33 pm
autor: Cebulka
Coś coraz bardziej pachnie zlotem [ubaw2]

Pewnie Alu, nie ma sprawy, wprawdzie nie wiem czy robię to zgodnie ze sztuką (inaczej - wiem że nie robię) ale mogę Ci pokazać [lol]
Przydała by się raczej Amelia albo Terenia, to by było tak jak trzeba :)