Strona 3 z 5

Re: Domowa produkcja sera

Post: sob cze 06, 2015 4:56 am
autor: żyjąca marzeniami
Yennyfer wcale inna nie jesteś .Większość nas tak właśnie kojarzy wieś.Ale od lat polska wieś się zmienia i upodabnia do miasta,bo ludzie czy z miasta czy ze wsi,chcą po prostu spokojnie i wygodnie żyć.

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz cze 07, 2015 7:57 pm
autor: Cebulka
To tu moderatorzy gonią? Nie spotkałam [lol]
Yenny - myślę że to nie zależy tak bardzo od dzieci jak od ich rodziców. Magda serek świeżo odciśnięty wcina wręcz ciepły, rabarbar zjada z cukrem 'po staremu', groszek już dziś oglądałyśmy, czy się nadaje, a na jagody kamczackie dzieciaki okoliczne wszystkie przychodzą - więc jak się chce to się da :D
A z tą marchewką prosto z ziemi to ja nie wiem co ludzie mają, ja zawsze chodziłam je pod kran opłukiwać bo nie cierpiałam jak mi piasek w zębach zgrzytał :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: pn cze 08, 2015 6:56 am
autor: Yennyfer
Ewcia, są dzieci i dzieci. Mój Antek ser i ogórka zje pod każdą postacią, to pewne jak w banku, zawsze chętny.
Groszku nienawidzi i pluje nim, choć ja jestem nabiałowo-warzywna i takie nawyki starałam się mu wpoić to nie do końca się udało.

A marchewka z piskiem to jest to :-)

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr wrz 23, 2015 10:02 am
autor: tereklo
Gruziński ser Suluguni (podobny do naszych warkoczyków albo do tureckiego sera halloumi).
Według tego porzepisu:
http://www.coolnws.ru/eda/suluguni/
to samo z grubsza przetłumaczone:
Ser_Sulguni.pdf
(237.13 KiB) Pobrany 591 razy

A wygląda tak:
DSC_0334 (Kopiowanie).JPG


Pasuje do sałatek, do pizzy a przede wszystkim do gruzińskiego chaczapuri.
Może kiedyś skuszę się na wersję wędzoną

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr wrz 23, 2015 6:40 pm
autor: Baś_22
Wygląda cudnie ....mniam [mniam]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt wrz 25, 2015 3:53 pm
autor: żyjąca marzeniami
Tereniu Ty tu nie kuś nowymi serami,bo ja dostępu do mleka nie mam a zjadłabym serka,oj zjadła [mniam]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt wrz 25, 2015 7:09 pm
autor: Cebulka
To i ja się pochwalę moimi drobnymi wyrobami :)

Serki smakowe korycińskie :) Pierwsza partia pochłonięta na zlocie winogroniarzy w Wysowej, chyba nawet nie zaistniało zdjęcia - ale oto druga, już z sesją :)
Bardzo BARDZO wielkie podziękowania dla Tereni za szkolenie praktyczne i dla Amelii za obrazkową instrukcję [blowkiss] [blowkiss]
Obrazek Obrazek

Jak chodzi o dostęp do mleka to zaiste problem. Moje pierwsze krowie mleko bylo z Kłodzka (230 km) a drugie z Wysowej (215 km) [ubaw2]
A mówią że drobne domowe przetwórstwo umacnia rynki lokalne... [ubaw]

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt wrz 25, 2015 7:22 pm
autor: żyjąca marzeniami
Cebulko [brawo] Cudne i smakowicie wyglądające serki [mniam]

Żeby te krowy nie były takie duże i drogie to i może specjalne dla serów,jedną bym sobie sprawiła [mysli]
Nie...majaczę chyba [wariat] Oby do wiosny i koziego mleka :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt wrz 25, 2015 8:02 pm
autor: Cebulka
O dokładnie - ktoś powinien wymyślić krowę wielkości maksymalnie dużego psa ( zachowaniem krowiej mleczności) - to i ja bym sobie na nowym domu może sprawiła [ubaw]

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz wrz 27, 2015 8:24 am
autor: Yennyfer
Oj, tak, krowa wielkości psa to byłoby to :-)

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz paź 25, 2015 3:43 pm
autor: tereklo

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz paź 25, 2015 9:27 pm
autor: Cebulka
Hmm kultury startowe... Może to jest sposób żeby ser podpuszczkowy się udał z dowolnego mleka?
W każdym razie 'mój twaróg' na Biedronkowym nie wychodzi wybitny w smaku, wiem bo próbowałam [rol]

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 11, 2016 3:15 pm
autor: magdziołek
Aż ślinka cieknie, jak patrzę na te Wasze piękne serki :) . A może jest wersja bez podpuszczki? Tak z 2l. mleka? Bo tak naprawdę to sery tylko ja jem :( mąż czasem ociupinkę... to nie chce mi się robić tego z 5l. a o 10 już nie wspomnę.
Amelko, może jakiś łatwiejszy pomysł na serek? [prosi1] [prosi1]

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 11, 2016 3:29 pm
autor: magdziołek
Amelko, z koziego mleka też robisz sery podobnie jak z krowiego?

Re: Domowa produkcja sera

Post: pt lut 12, 2016 10:27 pm
autor: Cebulka
Magdziołku, te dwa i pół małego serka co widzisz na moim zdjęciu było z (kurczę mam nadzieję że dobrze pamiętam [strach] ) dwóch albo trzech litrów mleka. Więc spokojnie możesz robić mniejsze ilości :)
Bez podpuszczki to twaróg można robić. Mogę ci przywieźć moją buteleczkę (kupioną na Allegro za niewielkie pieniądze) bo narazie nie planuję serowarstwa - ale niestety ona miała ważność chyba do grudnia i szkoda by było jakby ci nie wyszło bo się zrazisz :(
Czasem jeździsz zdaje się na ryneczek do Skawiny - może stoją tam jakieś baby z prawdziwym mlekiem?

Re: Domowa produkcja sera

Post: sob lut 13, 2016 12:31 pm
autor: Baś_22
Magdziołku ja mogę Ci przywieźć trochę podpuszczki (teraz do Koli :) ) bo mojej też niedługo będzie się kończył termin ważności (na razie jeszcze jest aktualny) :) Tak jak Cebulka kupowałam ją wraz z pozostałym wyposażeniem do produkcji serów , na Allegro :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt lut 16, 2016 2:17 pm
autor: magdziołek
Ewa, te baby na targu z serem i mlekiem, to szkoda gadać... kupiłam raz u takiej ser, z którego miałam robić sernik gotowany. Po rozgrzaniu tłuszczu i sera, wszystko się zamieniło w serwatkę!!!! a przepis sprawdzony, od lat robię taki sernik. Niczego już od takich nieznajomych bab i dziadów ;) nie kupię. A u nas na wsi krowy nie uświadczysz :( Chętnie przygarnę tę przeterminowaną podpuszczkę ;) .
Basiu, jak możesz się podzielić swoją ( chętnie odkupię) to przywieźcie mi to do Koli. :) I liczę na łopatologiczną instrukcję robienia takiego sera. Tzn przetłumaczycie mi to, co pisała Amelka z polskiego na nasze ;) :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt lut 16, 2016 4:56 pm
autor: Baś_22
magdziołek pisze: Basiu, jak możesz się podzielić swoją .....

Ok, przywiozę :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt lut 16, 2016 5:55 pm
autor: Cebulka
Przywieziemy, możemy nawet w piątek wieczór od razu warsztaty dla ciebie zrobić przy okazji :)
Tylko kurczę przydało by się prawdziwe mleko [skrob]
Bez Tereni jak bez ręki...
Możemy też spróbować ze sklepowym, jak nie wyjdzie to opowiemy ci jak powinno to wyglądać i co jest źle :P

Re: Domowa produkcja sera

Post: wt lut 16, 2016 10:51 pm
autor: magdziołek
To ile mam tego mleka kupić i jakie?

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 10:20 am
autor: Cebulka
Magdziołku popatrz na pierwszą stronę, tam Amelia umieściła zdjęcia sprawdzonych rodzajów - jak dostaniesz jedno z nich, mamy większą szansę na sukces.
A jak nie dostaniesz, kup dowolne inne, popróbujemy, najwyżej wylejemy te 10zł w zlew, trudno ;)
Basia - ile? 3l?

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 11:04 am
autor: Baś_22
Cebulka pisze: Basia - ile? 3l?

...wydaje mi się, że min 5 l, bo z mniejsza ilością tj. zawracanie sobie dupy :) ....chyba, że ma być robiony zwykły twarożek, bo ja myślę o serze korycińskim :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 2:38 pm
autor: Cebulka
Jeśli coś ma nie wyjść, lepiej żeby nie wyszło z mniejszej ilości [lol]

To ja myślę tak:
- jak ci się Magdziołku uda znaleźć któreś z tych pokazanych przez Amelię, weź 5 litrów (w krakowskim Tesco chyba mi się obiła o oczy ta Piątnica)
- jak ci się nie uda, weź 3l dowolnego tłustego, im krótsza data przydatności tym lepiej.

Z mlekomatu nie bierz.

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 3:07 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Jeśli coś ma nie wyjść, lepiej żeby nie wyszło z mniejszej ilości [lol] .

...Ja nie rozumiem dlaczego ma nie wyjść??? :) ....wyjdzie i już [lol]

Czy znajdzie się u Koli cedzak, tetra i termometr???

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 3:43 pm
autor: Cebulka
Basia, robiłaś już ze zwykłego sklepowego?
Bo ja robiłam z mlekomatowego i w końcu wyszło, ale po wielu przebojach (dodawanie więcej podpuszczki do połowicznie ściętego mleka i takie tam ;> )

Nie sądzę żeby Koli miała takie rzeczy [skrob] Może ja zabiorę :)
(Jeszcze trochę i przyda się przyczepka [lol] Chyba że nie wemiemy wózka [skrob] )

Re: Domowa produkcja sera

Post: śr lut 17, 2016 3:50 pm
autor: magdziołek
Kupię w Lidlu Pilosa ;) Jeśli może być gaza, to też mogę kupić w aptece.

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 18, 2016 10:08 am
autor: Baś_22
Cebulka pisze:Basia, robiłaś już ze zwykłego sklepowego? ] )

Fakt ze sklepowego nie robiłam tylko z prawdziwego :) no ale Ty masz już doświadczenie :)
Jeśli możesz to weź termometr i cedzak i tetrę :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 18, 2016 1:13 pm
autor: Cebulka
Zapakowane :)
Mam termometr, chustę serowarską (chociaż ja nie używam, ale wzięłam), tetrę też akurat mam pod wierzchem to wezmę (spokojnie - nie była używana nigdy do typowych celów [lol] ) i taki fajny mały durszlaczek z którego wychodzą serki wielkości tych sklepowych camembertów :)

Pamiętasz Basia przepis z pamięci (temperatury, proporcje itp) czy wydrukować żebyśmy z kuchni do komputera nie biegały?

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 18, 2016 3:25 pm
autor: Baś_22
Cebulka pisze: Pamiętasz Basia przepis z pamięci (temperatury, proporcje itp) czy wydrukować żebyśmy z kuchni do komputera nie biegały?

....ja już wszystko wydrukowałam i mam spakowane :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: czw lut 18, 2016 4:42 pm
autor: magdziołek
Dziewczyny jesteście kochane :* . To ja już jadąc do Koli kupię mleko, bo w lodówce nie mam miejsca na 5 l. :)

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 3:35 pm
autor: Yennyfer
Piszcie jak się ser udał :-)

Re: Domowa produkcja sera

Post: ndz lut 21, 2016 4:30 pm
autor: magdziołek
Moje sery ze sklepowego mleka się robią :) Koryciński już na sitku, raz odwrócony, a serwatka na ricotę już podlana octami :) . Małżonek odlał sobie szklankę serwatki po korycińskim na chleb:) . Oj nie mogę się doczekać degustacji serków :) .
Dziewczyny jesteście kochane, od Amelki zaczynając po wszystkie, które zachęciły i pomogły w zrobieniu pierwszego serka. Jutro wstawię zdjęcia. :) [wstydzi] jak będzie się czym pochwalić. :)