Domowa produkcja sera

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » ndz lut 21, 2016 7:58 pm

Grażynka, to masz tempo z produkcją [szok]
My wykazaliśmy się tempem w konsumpcji, w połowie śniadania już zniknęły wszystkie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: magdziołek » ndz lut 21, 2016 8:54 pm

[haha] byłam ciekawa jak mi wyjdzie, więc zrobiłam zaraz, gdy tylko mleko przyniosłam do domu :) i na chwilę obecną wyglądają tak: nad żółtą miską ocieka ser koryciński a nad metalową ricota :) jutro zrobię zdjęcie w przekroju :)
Załączniki
P2210011.JPG
P2210010.JPG
P2210009.JPG
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » ndz lut 21, 2016 9:04 pm

Skoro wciąż masz jeszcze niezjedzone sery to zważ je oba, bo byliśmy ciekawi ile wychodzi serów z 5+1 litrów mleka - ale zanim pojawilo sie to pytanie to juz nie było co ważyć [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: magdziołek » ndz lut 21, 2016 9:26 pm

Ewa, ja ostatecznie zrobiłam z 4 l a do serwatki na ricotę dodałam pół l. mleka :) ok zważę jutro :) Jeszcze czeka mnie moczenia w solance. Zastanawiam się, czy jeśli sera jest tak mało, to czy nie powinno się go moczyć krócej np. 2h a nie 4h jak z 10l mleka?
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » ndz lut 21, 2016 11:08 pm

magdziołek pisze: a serwatka na ricotę już podlana octami :) . Małżonek odlał sobie szklankę serwatki po korycińskim na chleb:) .

Serwatki po produkcji sera podpuszczkowego nie używać do produkcji ricotty ani do innego spożycia (nawet przez zwierzęta0, chyba, że jest użyta podpuszczka naturalna czyli z żołądków cielęcych. Zwykle podpuszczki są robione mikrobiologicznie poprzez fermentację grzybów. Te z żołądków mają mniejszą moc ale serwatkę można przetwarzać. Najlepsza jednak jest serwatka z produkcji twarogu (ze zwyczajnie zsiadłego mleka).
Informacja pochodzi od p. Ćwika, serowara od którego kupuję podpuszczkę.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: magdziołek » pn lut 22, 2016 7:36 am

No to się narobiło [haha] Ale dziewczyny w niedzielę jadły i żyją :) to dlaczego nie można jeść takiej ricotty [mysli] [bezradny] . Muszę się doczytać, jak to z tym jest ... . Dzięki Teresko za info.
W każdym razie zważyłam rano oba serki; ricotta waży 307g, a koryciński 773g :) teraz się moczy w solance. :)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » pn lut 22, 2016 8:39 am

Od tego się nie umiera :)
Produkcja podpuszczki mikrobiologicznej jest alternatywą dla naturalnej i tania. Zamiennikiem jest produkcja oparta na modyfikacji genetycznej produktu. Dobrym "ścinaczem" białka jest sok z figi. Tak naprawdę podpuszczka mikrobiologiczna nie jest podpuszczką tylko enzymem. Ma dużą termostabilność, więc nie ginie w wysokiej temperaturze i pozostaje aktywna. W związku z tym, że produkowana jest poprzez fermentację i w procesie produkcji usuwane są kultury pleśni (powstają przy fermentacji) to uważa się, ze dostarczana do organizmu (często albo przez dłuższy czas) może spowodować zagnieżdżenie się szczepów fermentacyjnych jak i koagulację białka w organizmie.
"Podpuszczka mikrobiologiczna
Produkowana z pomocą mikroorganizmów niemodyfikowanych genetycznie, które syntetyzują proteazy o właściwościach odpowiadających podpuszczce zwierzęcej. Dostępnych jest tylko kilka podpuszczek mikrobiologicznych obarczonych zazwyczaj poważnymi wadami. W wyniku szeregu niespecyficznych reakcji proteolizy prowadzonych przez uboczne składniki enzymatyczne w produkowanym serze pojawia się nieprzyjemny goryczkowy smak. Ponadto można w nich znaleźć niepożądaną aktywność glukoamylazy, która dzięki dużej termostabilności pozostaje aktywna w serwatce.”
Wielu producentów pisze na etykietach serów, że zawierają podpuszczkę, nie podając jednak jej źródła. Jeżeli chcemy mieć pewność, co jemy, warto skontaktować się z firmami produkującymi dane marki serów i zapytać o dokładny skład produktu. Uwaga, wpływ syntetycznych podpuszczek na zdrowie człowieka nie jest do końca zbadany."

http://www.food-info.net/pl/dairy/cheese-production.htm
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » pn lut 22, 2016 10:16 am

O to ciekawe, nie wiedziałam, że ta grzybowa serwatka jest ne-ten-teges [!]
Magdziołku, spoko, nie wypijasz przecież tak czy inaczej tej przeźroczystej serwatki, a ta szklanka to chleba to nic :)
A zresztą pytanie jaką Basi miała podpuszczkę, bo ta moja (której w końcu nie wzięłaś [glupek]) jest cielęca, nie grzybowa - może Basi też?
Na Allegro dostępne są oba rodzaje, trzeba się wczytać w opisy aukcji i wiadomo którą się bierze :)
Ja wzięłam cielęcą bo wolę naturalne i ze względu na wzmianki o gorzkawym smaku grzybowej.

Hmm... to może dlatego był cały ten problem, że mleko nie od krowy nie chciało mi się ściąć, że moja podpuszczka jako cielęca jest słabsza i od razu trzeba dać jej sporo więcej?? [skrob] [pomysl]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » pn lut 22, 2016 10:38 am

Podpuszczka cielęca jest droższa, ja kupuję u tego samego sprzedawcy i porównanie: zestaw podpuszczka cielęca + gratisy 26 zł, mikrobiologiczna + gratisy 10 zł. Moc: cielęca 3 krople na litr, mikrobiologiczna 1 kropla na litr. Kupuję płynne.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: magdziołek » pn lut 22, 2016 12:28 pm

Ja dostałam trochę podpuszczki od Basi, na próbę, muszę zapytać, jaka to była podpuszczka :)
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » pn lut 22, 2016 1:12 pm

tereklo pisze:Podpuszczka cielęca jest droższa, ja kupuję u tego samego sprzedawcy i porównanie: zestaw podpuszczka cielęca + gratisy 26 zł, mikrobiologiczna + gratisy 10 zł. Moc: cielęca 3 krople na litr, mikrobiologiczna 1 kropla na litr. Kupuję płynne.

Tereniu a u jakiego kupujesz?
Nie pamiętam od kogo dostałam namiary na sprzedawcę na Allegro gdzie ją kupowałam, czyli tutaj
http://allegro.pl/podpuszczka-60ml-5-gr ... 99688.html
Teraz dopiero się doczytałam, że: "Jest to preparat enzymatyczny w postaci plynu otrzymany z wyselekcjonowanego szczepu grzybów Rhizomucor miehei". [strach]

W takim razie koniecznie muszę nabyć tę właściwą :), bo nie wiedziałam, że taka trzeba [skrob]

P.S.
Teraz dopiero znalazłam linka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=51 ... ule_id=201 i widzę, że to ten sam dostawca, u którego kupowałam podpuszczkę mikrobiologiczną :)
Czy tutaj kupujesz Tereniu?
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » pn lut 22, 2016 7:11 pm

Sprzedający to dondeestan (z Krakowa). Przysyła fajne przepisy na ser i dania z sera (mailem).
Tu link
http://allegro.pl/naturalna-podpuszczka ... 86439.html
Basia, mikrobiologiczna to właśnie "grzybowa".
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » pn lut 22, 2016 10:47 pm

tereklo pisze: Basia, mikrobiologiczna to właśnie "grzybowa".

Tak, tak wiem Tereniu :)
Dziękuje Ci za linka [prosi] zamówię więc tutaj.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » pt mar 11, 2016 11:49 am

Dla miłoSników sera http://www.greenmorning.pl/panir/ blog jest bardzo ciekawy :) ja robie dzisiaj jogurt :D [mysli] ciekawe czy sie uda :)

a tu jeszcze na serek mascarpone http://cioccolatogatto.blox.pl/2011/07/ ... rpone.html
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Sz_elka » pt mar 11, 2016 12:54 pm

W Kulinarnej apteczce zamieściłam taki tekst:
Czy ktoś miał kontakt z tymi specyfikami? [mysli]


ZAKWASKI_ULOTKA_PAZ2014_mala.pdf
(2.45 MiB) Pobrany 562 razy


Może ktoś korzysta z takich specyfików i może coś powiedziec na ich temat?
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » pn maja 16, 2016 4:34 pm

Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » pn maja 16, 2016 8:34 pm

Fajny blog, można się zaczytać :) Zresztą nie tylko o serach
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » wt maja 17, 2016 8:36 pm

Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » pt maja 20, 2016 4:00 pm

wkleje link do fajnego bloga http://ankawell.blogspot.co.ke/2014/10/ ... rskie.html, ciekawe czy miejscowość włascicieli bloga jest daleko od Kłodzka [mysli] bo warto by tam zaglądnąć :D
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » pt maja 20, 2016 9:14 pm

Ależ piękne te sery ....o smaku można pomarzyć ....ech ...
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Papcio » pt maja 27, 2016 5:31 am

Fajne linki podałaś Tosiu. Ja też mam "zaliczone" sery. Ale profesjonalnie to tylko pomarzyć! Dla "zabawy" to można i z mleka sklepowego zrobić "korycina" Nam smakował, jako podpuszczkę użyłem tabletek do wyrobu sera zakupionych w niemieckiej aptece :)
Zielonym do góry!
Awatar użytkownika
Papcio
Weterani
 
Posty: 699
Rejestracja: ndz kwie 13, 2008 11:07 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Yennyfer » ndz maja 29, 2016 6:47 am

:D
Słuchajcie, jak to przypadki rządzą światem. Przyszła do nas do pracy na zastępstwo bardzo sympatyczna Agnieszka. Zgadałyśmy się przed weekendem, że ja z Poniatowej. No to ona do mnie, że ma ciotkę w Poniatowej. A własciwie pod Poniatową. No i tak od słowa do słowa - okazało się, że jej ciotka mieszka jakieś 2-3 km od mojego domu. Ale najlepsze jest to, że TADAM :-D hoduje krowy :-) Mleczne :-)
Po niedzieli wybieram się do niej zapytać czy by nie odsprzedała mleka, oczywiscie pozdrowię ją od bratanicy Agnieszki [jezyk2]
Jak sprzeda mi te kilka litrów to zamówię podpuszczkę i będę próbować.
Powiem Wam, że już się cieszę - głownie dlatego, ze na wsi są krowy [ubaw2]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » pn maja 30, 2016 5:58 pm

O, super wiadomość [brawo]
Chyba jakiś dobry klimat na krowy - też się właśnie dowiedziałam parę dni temu gdzie można pójść zapytać o mleko [jupi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm


Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » wt paź 04, 2016 12:28 pm

Ty tak Tosia krążysz i krążysz wokół tematu sera, może niedługo zaczniesz robić? :D
Ale ostrzegam, taki samodzielnie zrobiony to nawet z solą świetnie smakuje [jezyk2]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » wt paź 04, 2016 6:47 pm

Cebulka pisze:Ty tak Tosia krążysz i krążysz wokół tematu sera, może niedługo zaczniesz robić? :D
Ale ostrzegam, taki samodzielnie zrobiony to nawet z solą świetnie smakuje [jezyk2]


Jeden zrobiony :D czeka na degustację [mniam] [lol]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » śr paź 05, 2016 11:56 am

Brawo [brawo]
To napisz z którego przepisu zrobiłaś i czy polecasz :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » sob paź 29, 2016 9:17 pm

a ja miałam dostawę świeżego mleka i jutro będzie produkcja sera :D [mysli] ciekawe jak mi wyjdzie [?]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » ndz paź 30, 2016 5:02 pm

no i zrobiony [ufff], jeden z zielonym pieprzem drugi z solą :D teraz tylko degustacja [mniam]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » pn paź 31, 2016 9:38 pm

Spróbuj zostawić jeden na kilka dni, smak się trochę zmienia, też jest ciekawy :)
W lodówce trzeba je trzymać w zamkniętym szczelnie pudełku itp, na codziennie zmienianym ręczniku papierowym, i najlepiej przy zmienie ręcznika ser też obracać na drugą stronę.
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Alcyk » wt mar 06, 2018 5:21 pm

Zgłębiłam temat, naszło mnie na zrobienie sera. Skromnie zapytam czy będziecie jeszcze kiedyś robić taki warsztat pokazowy? Bo czytanie czytaniem a co zobaczy się naocznie to jakoś bardziej wchodzi do głowy. Zaczęłam brać mleko od krowy u sąsiadki. I tak dojrzałam wreszcie, że może by jakiś ser.
Pozdrawiam
Alicja

Úsměv trvá chvilku, ale někdy se na něj vzpomíná celý život.
Awatar użytkownika
Alcyk
Weterani
 
Posty: 433
Rejestracja: pt sie 22, 2008 9:37 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » wt mar 06, 2018 10:33 pm

Coś coraz bardziej pachnie zlotem [ubaw2]

Pewnie Alu, nie ma sprawy, wprawdzie nie wiem czy robię to zgodnie ze sztuką (inaczej - wiem że nie robię) ale mogę Ci pokazać [lol]
Przydała by się raczej Amelia albo Terenia, to by było tak jak trzeba :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron