Domowa produkcja sera

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: amita » śr sty 28, 2015 11:32 pm

Poproszê na okulickiego...ja chyba za bardzo leser jestem do produkcji.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani
 
Posty: 7634
Rejestracja: śr lut 28, 2007 7:37 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Cebulka » czw sty 29, 2015 9:53 am

Się pochwalę [lol]
Obrazek

Własny twarożek i cała zielenina własna - ser żółty kupny [lol]
Kto z Was pamięta tę książkę z której pochodzi przepis? Dość popularna swego czasu była ;)

Czy ja dobrze rozumiem, że jak taki podpuszczkowy ser schowacie na miesiąc do piwnicy, to powstanie żółty ser?
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » czw sty 29, 2015 11:20 am

No i tak się rodzi kanibalizm - myszy lubią ser więc się wzajemnie pozjadają [lol]
Nie tak całkiem jak koryciński poleży to będzie żółty - z podpuszczki ale inny proces produkcji a przede wszystkim trzeba go prasować (wkładać pod obciążenie). Tak przeczytałam [prasa] wiedza czysto teoretyczna.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw sty 29, 2015 2:02 pm

Cebulka pisze:Się pochwalę [lol]
Obrazek

Własny twarożek i cała zielenina własna - ser żółty kupny [lol]
Kto z Was pamięta tę książkę z której pochodzi przepis? Dość popularna swego czasu była ;)

Czy ja dobrze rozumiem, że jak taki podpuszczkowy ser schowacie na miesiąc do piwnicy, to powstanie żółty ser?

....co to mamusia nie zrobi żeby dziecko zjadło co trzeba i to chętnie [lol] ...piękne danie Ewcia az zazdroszczę Madzi :)
s...ser uwielbiam pod każdą postacią możebyc nawet mysza [ubaw2]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: annorl1 » czw sty 29, 2015 2:21 pm

Moja wersja na ser Rocottę, to dla skąpców jak ja :>
serek robiłam wg. przepisu Amelki, ale ciut inaczej [ubaw2]

do ok. 5l. serwatki wlałam 1l. mleka. ale że szkoda mi było tego świeżego prosto od krowy, to wlałam takie z Biedronki 3,2% UHT, czyli w kartoniku. doprowadziłam na ogniu do temperatury 95st. zdjęłam z ognia i z braku octu jabłkowego wlałam sok ze świeżo wyciśniętej 1 cytryny z dodatkiem 3 łyżek octu 10%. Ricotta, wyszła wspaniała i sama z siebie jestem dumna :D

ja nie roztrzepywałam serka tak jak Amelka trzepaczką, mieszałam delikatnie łyżką drewnianą. z tej ilości serwatki i mleka wyszło mi równo 500gram serka :)
Załączniki
DSCN2158.JPG
DSCN2160.JPG
DSCN2161.JPG
Ostatnio zmieniony czw sty 29, 2015 2:23 pm przez annorl1, łącznie zmieniany 1 raz
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: annorl1 » czw sty 29, 2015 2:23 pm

Cebulko, ale pysznie te myszki wyglądają [mniam]
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: żyjąca marzeniami » czw sty 29, 2015 3:24 pm

Cebulko myszki świetne :D Kiedyś i ja takie zrobiłam,ale dzieciaki miałam antytwarogowe i nawet spróbować nie chciały.

Koryciński w odpowiednich warunkach można ponoć i rok przechowywać,ale nie każda piwnica się do tego nada.Ale jak on po dłuższym dojrzewaniu wygląda i smakuje [?] Nie wiem [bezradny]

Ale wszystkie inne żółte sery to sery podpuszczkowe. http://www.farmacjaija.pl/zdrowie/kuchn ... ltymi.html

Aniu [brawo] Cieszę się,że się udało i że Ci smakuje [mniam]

Nie wiedziałam,że w Trwam takie programy nadają [shock]
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
żyjąca marzeniami
Weterani
 
Posty: 452
Rejestracja: pt lip 12, 2013 8:20 am
Lokalizacja: woj.świętokrzyskie

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: annorl1 » czw sty 29, 2015 3:34 pm

Amelko, w Tv Trwam, lubię oglądać program który prowadzi ta sama czarnulka ze Stefanią Korżawską :) ale tego programu nie widziałam :)
"To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące. "
P.Coelho
Awatar użytkownika
annorl1
Weterani
 
Posty: 583
Rejestracja: sob lip 13, 2013 4:34 pm
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » śr maja 20, 2015 1:31 pm

No i udało się ......zrobiłam pierwszy swój ser koryciński [jupi]

Obrazek

Wyglądu to on specjalnie nie ma (muszę nad tym popracować :) ) ale smak [pijany] ...no i najważniejsze, że pierwsze koty za płoty [jupi]
Wszystko to zasługa Tereni, która zawiozła mnie do rolnika po świeże, prawdziwe wiejskie mleczko (na obrzeżach Kłodzka) [tuli] [serce]...................i powiedziała do mnie ...." no teraz to już nie masz wymówki, i musisz zrobić ser [ubaw2]
Nie dość, że mam ser to jeszcze pozyskałam około 250 ml cudownej śmietany, którą zebrałam sobie z tego mleka

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » śr maja 20, 2015 7:19 pm

Basia [prosi]
To kiedy przyjeżdżasz po mleko? ;>
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: gruby miś » śr maja 20, 2015 7:24 pm

Brawo Basiu!
do mnie dzis dotarła przesyłka z oscypkami, które ojciec mojej znajomej dla nas zrobił, och, jak pachną :)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » śr maja 20, 2015 9:09 pm

tereklo pisze:Basia [prosi]
To kiedy przyjeżdżasz po mleko? ;>

...no pewnie niebawem [ubaw2] ....jak już spróbowałam to teraz nie odpuszczę ....trzeba wypróbować pozostałe serki :)

Przy okazji mam pytanie do specjalistów serowarskich (Tereklo, Amelka, Ania)
Jaka jest właściwa ilość podpuszczki na 1 l mleka?
Amelka pisze, że daje 2 - 3 krople na każdy litr mleka (czyli na 10 l mleka wychodzi 20 - 30 kropli)
Ja dałam 20 kropli na 5 l mleka. Czy to dobrze, czy za dużo?
Jaki kefir trzeba dać do zakwaszania mleka? Czy to jakiś specjalny musi być?
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » śr maja 20, 2015 9:41 pm

Specem nie jestem, też się uczę.
Zakwaszanie nie jest konieczne, ja czasem stosuję to zsiadłe mleko http://krasnystaw.eu/produkty/zsiadle_m ... 300dpi.png albo jogurt zwykły zawierający żywe kultury bakterii np. Zott.
Ilość podpuszczki zależy od tego jaką masz moc, każda z nas może mieć inną. Spróbuj następnym razem dać dziesięć kropli na 5 litrów.
Mojej daję 2 krople na litr.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » śr maja 20, 2015 9:52 pm

tereklo pisze:Specem nie jestem, też się uczę.
Zakwaszanie nie jest konieczne, ja czasem stosuję to zsiadłe mleko http://krasnystaw.eu/produkty/zsiadle_m ... 300dpi.png albo jogurt zwykły zawierający żywe kultury bakterii np. Zott.

a ile tego "zakwaszacza" sie daje?

tereklo pisze: Ilość podpuszczki zależy od tego jaką masz moc, każda z nas może mieć inną. .

...a skąd ja mam wiedziec jaką ja mam? [skrob] ....na buteleczce nic nie jest napisane? :(
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » śr maja 20, 2015 10:05 pm

ok 250 ml na 5 litrów mleka - to naprawdę nie ma znaczenie, ja ostatnio robię bez zakwaszacza. Wydaje mi się, że zakwasza się po to, żeby ser miała dziurki a mój ma i bez tego.
Gdzie kupowałaś podpuszczkę - tam nie było napisane dawkowanie? Ja swoją wypróbowałam po prostu i wyszło mi tak jak pisałam.Próbowałam na litrze mleka czy dobrze się zetnie.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw maja 21, 2015 9:56 am

tereklo pisze: Gdzie kupowałaś podpuszczkę - tam nie było napisane dawkowanie? Ja swoją wypróbowałam po prostu i wyszło mi tak jak pisałam.Próbowałam na litrze mleka czy dobrze się zetnie.


Kupowałam tutaj http://allegro.pl/podpuszczka-60ml-5-gr ... 99688.html
....znalazłam na samym dole dopisek, że ......."Podpuszczka jest pakowana w wygodny kroplomierz, który bardzo ułatwia precyzyjne dozowanie. Już jedna kropla wystarcza na 1-1,5 litra !".... ło ludzie to jak ja dałam 20 kropli na 5 l mleka [strach] ....to chyba dlatego tak błyskawicznie mi się zrobił skrzep [ubaw2] [ubaw] ....no to poszłam po bandzie nie ma co [ubaw] [ubaw] [ubaw]

Mam jeszcze pytanko. Tutaj na zdjęciu http://oi59.tinypic.com/2n6xjti.jpg widac cały komplecik, który dostałam w przesyłce.
Czy dodajesz do mleka chlorek wapnia? (doczytałam się że wzbogaca mleko w wapń).
Nie wiem co jest w tych 2 stojących fiolkach ??? ......hmm a może to są 2 g dodatkowe podpuszczki w proszku, o których mowa w opisie? [skrob]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: tereklo » czw maja 21, 2015 10:03 am

Basia, no i wszystko jasne co do stosowania podpuszczki :) A w dołączonych przepisach nie masz podanych proporcji?
Moja podpuszczka jest w ciemnej szklanej buteleczce.
Te fiolki to sucha podpuszczka, do wypróbowania - ja nie mam takiej i póki co nie mam zamiaru eksperymentować z suchą. Chlorku wapnia nie daję, jak dla mnie to jego dodatek zmienia smak sera. Nie używam.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw maja 21, 2015 10:18 am

tereklo pisze: A w dołączonych przepisach nie masz podanych proporcji?

....nosz kurde tak gdzieś wpieprzyłam te przepisy, że nie mogę ich znaleźć [wnerw] ....na spokojnie poszukam.
Dzięki za informacje [prosi]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw cze 04, 2015 2:04 pm

No to powtórka z produkcji sera korycińskiego i dodatkowo tym razem ser ricotta :-D

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dopiski ku pamięci:
Dodane zioła do sera to mieszanka: cząbru górskiego, oregano, majeranku, czosnku z pietruszką.
Ser wyszedł lekko słony gdyż przesypując go ziołami posypywałam także solą i chyba troszkę przesadziłam [skrob]. Potem leżał jeszcze w solance. Nie jest jednak źle, bo dzisiaj był degustowany i jest bardzo dobry i to nie tylko moje zdanie :)
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2015 9:23 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Tosia » czw cze 04, 2015 2:14 pm

Basia [hi] :D
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Sz_elka » czw cze 04, 2015 4:01 pm

Basiu [szok] Zdolniacha jesteś [kwiatek] Może jednak wybiorę się do Ciebie na dniach ;>
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Yennyfer » czw cze 04, 2015 8:11 pm

Oooooooooooooooooooooooooo, wow!!!!
Zazdraszczam, ale tak pozytywnie.
Gdybym ja miała dostęp do mleka od krowy... a nie ze sklepu...
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: zomarel » czw cze 04, 2015 8:35 pm

Basiu [brawo] .
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: gruby miś » czw cze 04, 2015 8:48 pm

[hi] czapki z głów!
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw cze 04, 2015 9:18 pm

Yennyfer pisze: Gdybym ja miała dostęp do mleka od krowy... a nie ze sklepu...

Yenny ja też nie mam dostępu do mleka od krowy ..............przywiozłam je do Wrocławia z Kłodzka, gdzie Terenia załatwiła mi u gospodarza odbiór :)
Targałam te 10 l w łapach i ledwo doczłapałam się do domu :( ale wizja sera trzymała mnie przy życiu [lol]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » czw cze 04, 2015 9:24 pm

Sz_elka pisze:Basiu [szok] Zdolniacha jesteś [kwiatek] Może jednak wybiorę się do Ciebie na dniach ;>

....Elcia to jak przyjeżdżasz?...ser niknie w oczach [lol]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Sz_elka » czw cze 04, 2015 10:00 pm

Ser kusi, ale trochę mi się komplikuje dojazd - jutro zobaczymy co i jak. :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Yennyfer » pt cze 05, 2015 5:40 am

Baś_22 pisze:
Yennyfer pisze: Gdybym ja miała dostęp do mleka od krowy... a nie ze sklepu...

Yenny ja też nie mam dostępu do mleka od krowy ..............przywiozłam je do Wrocławia z Kłodzka, gdzie Terenia załatwiła mi u gospodarza odbiór :)
Targałam te 10 l w łapach i ledwo doczłapałam się do domu :( ale wizja sera trzymała mnie przy życiu [lol]


Ale to jest tyle km do Was :D Pół kraju przejechać muszę. :) No nic, poszukam u siebie, może ktoś jeszcze ma krowę. Swoją drogą, by na wsi krów nie było [bezradny]
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » pt cze 05, 2015 7:39 am

Yennyfer pisze:
Baś_22 pisze:
Yennyfer pisze: Swoją drogą, by na wsi krów nie było [bezradny]

...no to jest prawdziwy skandal [wnerw]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: żyjąca marzeniami » pt cze 05, 2015 8:16 am

A ja tam brak krów rozumiem.No trzymać taką choćby jedną,na własne potrzeby fajna sprawa.Ale koszt zakupu duży ,zje dużo i jeszcze DUŻO wydali [ubaw2] Wolę koze [lol]

A i krowa to żadna mleczna sielanka,bo przeróżne się trafiają.Są łagodne jak baranek i przy takich aż miło się robi.Ale są i uparte,bojowe,agresywne.Moja babcia,która całe życie robiła na gospodarstwie,w chwili sprzedania ostatnich krów Bogu dziękowała za koniec tej męczarni [rol] I mi taki zakup też odradza,bo twierdzi,że zamęczyłabym się.
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
żyjąca marzeniami
Weterani
 
Posty: 452
Rejestracja: pt lip 12, 2013 8:20 am
Lokalizacja: woj.świętokrzyskie

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Baś_22 » pt cze 05, 2015 8:50 am

żyjąca marzeniami pisze: .... Wolę koze [lol] .

....Amelka, zwał jak zwał chodzi o mleko [lol] ....dla mnie może być kozie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domowa produkcja sera

Postautor: Yennyfer » pt cze 05, 2015 12:29 pm

Wiadomo, ze zwierzę gospodarskie to obowiązek większy lub mniejszy. ale ... ale ... no ja może inna jakaś jestem [lol] ale dla mnie wieś to mleko od krowy, krowie placki i inne takie tam :-)
Czasy się zmieniają, wszystko się zmienia, ale kurcze, u sąsiadów w promieniu kilometrów nie ma grządek... są tylko u kilku osób, hahaha - takich jak ja, z miasta "przeszczepionych" :-D
Reszta warzywa kupuje w mieście na targu.
Jejku, jak ja pamiętam czasy, gdy przysmakiem był zielony groszek, albo młodziutka marchew wyciągnięta z ziemi i tylko o trawę obtarta??? Albo zielone jabłka czy gruszki??? papierówki, na które się czekało...
Mleko prosto od krowy i to takie ciepłe, z pianką. I mleko zsiadłe i twarożek z cukrem świeżo odciśnięty... Ech, dobra idę, bo mnie zaraz moderia pogoni, ze nie na temat.
Awatar użytkownika
Yennyfer
Weterani
 
Posty: 1374
Rejestracja: pn lut 09, 2009 6:34 pm

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

cron