Sosy, dipy, dodatki
: czw paź 17, 2013 1:28 pm
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
3 – 4 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
2 łyżki rodzynek (drobnych albo grube pokroić)
2- 3 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok pół szklanki octu balsamicznego albo octu z czerwonego wina (do smaku)
2 - 3 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy .
Pieprz i sól do smaku
Cebulę pokroić w piórka albo grubą kostkę, oliwę podgrzać i na to włożyć cebulę, posolić (szybciej puści sok), dusić cebulę (nie smażyć) aż się zeszkli, ok 20 min. Dodać czosnek i rodzynki, dusić. Dodać miód, cukier i tymianek, dusić chwilę. Dodać win, ocet, pieprz i sól do smaku. Poddusić tak, żeby płyny trochę odparowały. Konfitura powinna być słodka, kwaśna i delikatnie ostra - skorygować smak cukrem, octem balsamicznym lub pieprzem. W lodówce może stać do 2 tyg, można pasteryzować.
Podawać do mięs, pasztetów, serów, pasuje do ciasta francuskiego.
Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
3 – 4 ząbki czosnku (zmiażdżyć)
2 łyżki rodzynek (drobnych albo grube pokroić)
2- 3 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok pół szklanki octu balsamicznego albo octu z czerwonego wina (do smaku)
2 - 3 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy .
Pieprz i sól do smaku
Cebulę pokroić w piórka albo grubą kostkę, oliwę podgrzać i na to włożyć cebulę, posolić (szybciej puści sok), dusić cebulę (nie smażyć) aż się zeszkli, ok 20 min. Dodać czosnek i rodzynki, dusić. Dodać miód, cukier i tymianek, dusić chwilę. Dodać win, ocet, pieprz i sól do smaku. Poddusić tak, żeby płyny trochę odparowały. Konfitura powinna być słodka, kwaśna i delikatnie ostra - skorygować smak cukrem, octem balsamicznym lub pieprzem. W lodówce może stać do 2 tyg, można pasteryzować.
Podawać do mięs, pasztetów, serów, pasuje do ciasta francuskiego.