Smaczny bakłażan
: sob sie 31, 2013 10:44 am
W tym roku króluje u mnie w kuchni bakłażan.
Zrobiłam właśnie pastę Malidzano
2 bakłażany (większe) albo 3 mniejsze pozbawić zielonych przylistków, pokropić olejem i nakłuć skórkę nożem. Piec ok 30 min w temp 200st C, obórcić tak, żeby się upiekły, skórka będzie ciemna a miąższ miękki. Ostudzić, obrać i miąż pokroić na części, położyć na sitku do odcieknięcia.
1/2 szklanki orzechów włoskich, ok 1 szklanki sera feta (opakowanie), kilka ząbków czosnku (zmiażdżyć i ciut posolić), 1/4 szklanki dobrej oliwy. To wszystko zmiksować z bakłażanem na w miarę jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą, można odrobinę kuminu.
Podawać jako przystawkę lub przekąskę (do zblanszowanych warzyw, nachos, do kanapek, do mięs na zimno).
Następna będzie Baba ganoush (jak kupię bakłażany).
Zrobiłam właśnie pastę Malidzano
2 bakłażany (większe) albo 3 mniejsze pozbawić zielonych przylistków, pokropić olejem i nakłuć skórkę nożem. Piec ok 30 min w temp 200st C, obórcić tak, żeby się upiekły, skórka będzie ciemna a miąższ miękki. Ostudzić, obrać i miąż pokroić na części, położyć na sitku do odcieknięcia.
1/2 szklanki orzechów włoskich, ok 1 szklanki sera feta (opakowanie), kilka ząbków czosnku (zmiażdżyć i ciut posolić), 1/4 szklanki dobrej oliwy. To wszystko zmiksować z bakłażanem na w miarę jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą, można odrobinę kuminu.
Podawać jako przystawkę lub przekąskę (do zblanszowanych warzyw, nachos, do kanapek, do mięs na zimno).
Następna będzie Baba ganoush (jak kupię bakłażany).