Smaczny bakłażan

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » sob sie 31, 2013 10:44 am

W tym roku króluje u mnie w kuchni bakłażan.

Zrobiłam właśnie pastę Malidzano

Obrazek Obrazek

2 bakłażany (większe) albo 3 mniejsze pozbawić zielonych przylistków, pokropić olejem i nakłuć skórkę nożem. Piec ok 30 min w temp 200st C, obórcić tak, żeby się upiekły, skórka będzie ciemna a miąższ miękki. Ostudzić, obrać i miąż pokroić na części, położyć na sitku do odcieknięcia.
1/2 szklanki orzechów włoskich, ok 1 szklanki sera feta (opakowanie), kilka ząbków czosnku (zmiażdżyć i ciut posolić), 1/4 szklanki dobrej oliwy. To wszystko zmiksować z bakłażanem na w miarę jednolitą masę, doprawić pieprzem i solą, można odrobinę kuminu.
Podawać jako przystawkę lub przekąskę (do zblanszowanych warzyw, nachos, do kanapek, do mięs na zimno).

Następna będzie Baba ganoush (jak kupię bakłażany).
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Cebulka » sob sie 31, 2013 11:24 pm

Czy wypada się przyznać, że nigdy nie jadłam bakłażana? [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Tosia » ndz wrz 01, 2013 5:33 am

Cebulka pisze:Czy wypada się przyznać, że nigdy nie jadłam bakłażana? [ubaw]

Cebulko wypada :D bo ja też jeszcze nie jadłam [ubaw2]
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz wrz 01, 2013 6:00 am

poważnie? jakoś nie wpadłabym na to [mysli] to zachęcam do spróbowania [hi]
Zapraszam [mniam]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Cebulka » ndz wrz 01, 2013 10:23 am

Nie przepadam za gorzkim jedzeniem (z wyjątkiem cykorii ;) ) a jak czytam ile to trzeba z tym bakłażanem się nakombinować... to zawsze jakoś się inne rzeczy znajdą do jedzenia [lol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Baś_22 » ndz wrz 01, 2013 12:09 pm

Jakoś nie wyczuwałam żadnej goryczki w bakłażanie [skrob] ...posolone i po chwili odsączone na ręczniku papierowym i to wszystko
i można zrobić sobie takie śniadanko, o którym pisałam w temacie "Śniadania" :)

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz wrz 01, 2013 1:21 pm

Cebulka pisze:Nie przepadam za gorzkim jedzeniem (z wyjątkiem cykorii ;) ) a jak czytam ile to trzeba z tym bakłażanem się nakombinować... to zawsze jakoś się inne rzeczy znajdą do jedzenia [lol]


Bakłażan gorzki? [skrob] no to jakiś trefny egzemplarz Ci się trafił.
Plastry (słupki) bakłażan, podobnie jak Basia, solę, czekam aż się spoci, spłukuję pod bieżącą wodą, osuszam (albo nie) i na suchą patelnię grilluje się (albo na grilla). W tym czasie gniotę czosnek, lekko solę, zalewam oliwą i gorące bakłażany polewam (tak tylko ciut ciut, tyle oliwy co na czosnku) oliwką. Bakłażany bardzo piją tłuszcz, więc należy go stosować z umiarem.
A już jak się upiecze bakłażana to bez solenia nie ma goryczki. Taki pieczony rozgnieść (widelcem, blenderem) i dodać czosnku, albo ziół, albo płatków ostrej papryki) i odrobinę oliwy (ja używam lekkiej, z pestek winogron). Można połaczyć z suszonymi pomidorami (wtedy pasują te bardziej miękkie pomidory).

To są przykłady najprostszego zastosowania bakłażana.

Nój znajomy z Kazachstanu polecał mi, żebym bakłażana moczyła w zimnej wodzie zamiast solić. Np. wtedy, gdy chcę faszerować połówki bakłażana, ale jakoś nie lubię warzyw faszerowanych (poza gołąbkami z kapusty) więc nie robię tej wersji dania z bakłażana.

Teraz w lodówce stoi (na próbę) bakłażan w oliwie na surowo. Spróbuję go za jakiś czas i wtedy ocenię jadalność.

Bakłażan obrany, pokrojony w słupki, posolony stoi 12 godz obciążony talerzykiem. Po tym czasie dobrze odcisnąć i zalać ostem winnym. Znów na 12 godzi pod talerzykiem. Odcedzić, odcisnąć, zmieszać z ziołami (np mieszanka dalmatyńska) i płatkami ostrej papryki (jak kto lubi), włożyć do suchego, wyparzonego słoika, zalać oliwą, zakręcić i wstawić do lodówki. Może stać i pół roku, do spróbowania o ok 2 tygodniach.
Zobaczymy co to wyjdzie :)

Obrazek
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz wrz 01, 2013 3:17 pm

Teraz wspomniana Baba ganoush

Podstawowa, prosta baba ganoush składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czasem również rozgnieciony czosnek, utartą cebulę, nać pietruszki, miętę, kmin rzymski, paprykę.
Gotowa pasta ma jednolity kolor białawy albo żółtawo-kremowy i podawana jest na zimno. Można ją łatwo przygotować w domowych warunkach, ale bywa też sprzedawana w handlu jako gotowy produkt

na 5 porcji:
1 duży bakłażan (ok. 0,4÷0,5 kg)
2 ząbki czosnku
4 łyżki stołowe płaskie tahini
4 łyżki soku z cytryny
sól, słodka papryka mielona
oliwa
Z bakłażana oderwać zielone listki bez odcinania ogonka i ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenia nie wybuchł. Piec go na grillu lub w piekarniku (180 °C) przez ok. 20-30 min, aż skórka sczernieje. Powinien być miękki, a skórka łatwo odchodzić od miąższu. Przestudzonego obrać, odcisnąć z nadmiaru wody i zmiksować. Dodać rozgnieciony z solą czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, paprykę i wymieszać. Przed podaniem schłodzić, polać oliwą i ozdobić zieloną pietruszką.

Na zdjęciu kleks pasty baba ganoush, w słoikach od lewej Malidzano, Baba ganoush i wariacja ze świeżymi ziołami (oregano, rozmaryn, pietruszka) plus grillowana papryka słodka i ostra.

Obrazek Obrazek
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Cebulka » ndz wrz 01, 2013 8:02 pm

tereklo pisze:Z bakłażana oderwać zielone listki bez odcinania ogonka i ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenia nie wybuchł.

Kurdę, nie dość że pracochłonne to jeszcze zagrożenie dla życia występuje [strach]

Dobra - nabijam się, bo mi zazdrość, że znajdujesz czas na takie fikuśne i zapewne smakowite jedzonko [mniam]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz wrz 01, 2013 8:09 pm

Do kompletu grillowany bakłażan zamknięty w słoiku

IMAG1972.jpg
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz paź 18, 2015 8:09 pm

ObrazekObrazekObrazek
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: Sz_elka » ndz paź 18, 2015 8:38 pm

nie wiedziałam, że bakłażany mogą być innego koloru niż ten charakterystyczny fiolet [shock]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: tereklo » ndz paź 18, 2015 8:47 pm

Sz_elka pisze:nie wiedziałam, że bakłażany mogą być innego koloru niż ten charakterystyczny fiolet [shock]

a te fioletowe też są takie cienkie (na fotce słabo widać różnicę, bo ten w komplecie "normalny" jest taki jakiś mały)
białoliliowe w paski są pyszne, chrupiące i mają minimum goryczy, resztę będę próbowac jutro, albo pojutrze.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Smaczny bakłażan

Postautor: gruby miś » śr paź 21, 2015 5:49 pm

urosły mi dwa i obydwa były smaczne, ale ich wielkość, no we dwa jak jeden ;)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani
 
Posty: 1701
Rejestracja: czw sty 15, 2009 12:21 am


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości