autor: Emmi » wt sty 15, 2008 4:09 pm
Dla smakoszy szpinaku.
Jaja po florencku
4 jaja ugotowane na twardo
farsz: mała puszka tuńczyka, sól, pieprz, łyżka majonezu
sos: 20 dag szpinaku, 5-6 łyżek gęstego majonezu, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, utrzeć je na gładką, jednolitą masę z tuńczykiem, majonezem, solą i pieprzem. Nadziać połówki białek.
Sos: Umyty szpinak wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, zmiksować z roztartym z solą czosnkiem, dokładnie utrzeć z majonezem, sokiem z cytryny i cukrem, wymieszać z natką.
Sos wylać na głęboki pólmisek, ułozyć na nim faszerowane jaja, farszem do góry, przykryć całość folią, wstawić na 1-1,5 godz. do lodówki.
8 porcji po 117 kcal, 6,9 g białka, 9,7 g tluszczu 101,7 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika
__________________________________