Wrzucę tu jeszcze link do wasabi, żeby nie zgubić, szczególnie ostatni przepis
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... asabi.htmlWasabi, nazywane chrzanem japońskim, tak naprawdę chrzanem nie jest. Prawdziwa pasta wasabi to surowy utarty korzeń rośliny o nazwie wasabia.To drogi interes, dlatego prawdziwe wasabi rzadko dostępne jest poza Azją. Sprzedawane u nas pasty w tubkach lub sproszkowane wasabi (do połączenia z wodą) to mieszanka zwykłego chrzanu, gorczycy, przypraw i barwników. Czasem w tubkach można znaleźć domieszkę prawdziwego korzenia.
Naturalne wasabi jest pikantne, ale ma słodkawy posmak. Nasza imitacja, tzw. western wasabi, jest zdecydowanie ostrzejsza.
Japończycy, robiąc nigiri, wkładają odrobinę pasty pomiędzy rybę a ryż. Albo maczają sashimi w mieszance sosu sojowego i pasty.
Wasabi w proszku działa jak środek zagęszczający. Dodawajcie je więc do sosów, ale niezbyt dużo, bo wyjdzie wam papka.
Rozpuśćcie 3 łyżki wasabi w proszku w 3 łyżkach wody. Połączcie z 4 łyżkami sosu sojowego i 120 ml wywaru dashi. Podgrzejcie i wrzućcie łyżeczkę masła. Taki sos podawajcie do małży lub surowego tuńczyka.
Wymieszajcie drobno posiekaną szalotkę, z 1 łyżeczką startego imbiru, 4 łyżkami soku z limonki i 1 łyżeczką pasty wasabi. Podawajcie do przegrzebków.
Do krewetek zróbcie majonezowy sos. Wymieszajcie 230 g dobrego majonezu, garść posiekanej kolendry,
1-2 łyżki wasabi z tubki
i 1 łyżkę soku z limonki. Możecie pominąć kolendrę i limonkę, zamiast tego dodać do sosu 3 łyżki posiekanych kaparów i podać sos do jajek ugotowanych na półtwardo.
Zróbcie glazurę do grillowanego łososia, łącząc po 1 łyżce płynnego miodu, sosu sojowego i pasty wasabi.
Pasta świetnie pasuje do wołowiny. Do domowych burgerów podajcie ostry keczup: 1/2 szklanki keczupu połączcie z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką wasabi.
Połączcie odrobinę wasabi ze śmietaną i podawajcie do kremowej zupy z buraków. Szczyptę wasabi w proszku możecie dodać do chłodnika z ogórków lub purée ziemniaczanego.
Do placków ziemniaczanych (z 600 g ziemniaków) dodajcie 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę wasabi w proszku (rozrobionego z kapką wody). Możecie zastąpić cebulę dymką. Smażcie jak zwykle.
Pokrójcie 2 małe ogórki w cienkie plasterki. Marynujcie przez godzinę w lodówce w takiej zalewie: 4 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka wody, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka proszku wasabi, 2 łyżki cukru.
Zróbcie dip: zmiksujcie miąższ z 1 awokado
z kilkoma kroplami soku z cytryny i łyżeczką proszku wasabi roztartego z 1 łyżeczką wody.
Ciekawostka - wasabi na słodko! 1/4 szklanki kremówki zagotujcie z 1 łyżeczką pasty, dodajcie stopioną białą czekoladę (100 g). Mieszajcie, aż powstanie gładka masa, dodajcie łyżkę masła. Kremem przełóżcie np. makaroniki.