KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » sob lip 07, 2007 9:43 pm

Wprowadzenie - trochę teorii

Kuchnia wg Reguły Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i zakłada, że gotowanie zgodnie z cyklem 5 żywiołów
(Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda) pozwala żyć w równowadze, zachować odporność i wyeliminować wiele chorób.

Według Pięciu Przemian, to co jemy musi być dostosowane do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. W Polsce jest klimat umiarkowany,
więc powinniśmy dbać o rozgrzewanie organizmu, w szczególności zimą, która jest u nas najchłodniejszą i najbardziej wilgotną porą roku.
Każdy produkt, który spożywamy ma określoną naturę energetyczną oraz smak, który z kolei jest powiązany z określonym żywiołem.

Ze względu na naturę energetyczną, pokarmy dzielimy na:
zimne (np. rabarbar, sól),
ochładzające (np. pomidory, ogórki, cytryny, jogurt),
neutralne (np. ziemniaki, oliwa z oliwek, orzechy, mleko krowie),
ciepłe (np. świeży imbir, orzechy włoskie, tymianek, rozmaryn),
gorące (np. .suszony imbir, pieprz, chili).

Smak produktu determinuje jego przynależność do określonego żywiołu:
smak kwaśny (żywioł drewna),
smak gorzki (żywioł ognia),
smak słodki (żywioł ziemi),
smak ostry (żywioł metalu),
smak słony (żywioł wody).

sł - Słodki - przemiana Ziemi (Z)
o - Ostry - przemiana Metalu (M)
sn - Słony - przemiana Wody (W)
k - Kwaśny - przemiana Drzewa (D)
g - Gorzki - przemiana Ognia (O)

Zgodnie z regułą Pięciu Przemian, każdej porze roku odpowiada inny żywioł i smak:
jesieni - żywioł metalu i ostry smak,
zimie – żywioł wody i smak słony,
wiośnie - żywioł drzewa oraz smak kwaśny,
latu – żywioł ognia i smak gorzki.
Chińscy lekarze wyróżnili jeszcze dodatkową porę roku - późne lato czyli dojo, do którego przypisali żywioł ziemi i smak słodki.

Najważniejsze w kuchni Pięciu Przemian jest połączenie wszystkich pięciu smaków w jednym posiłku. Wtedy, zdaniem medycyny Wschodu,
nasze ciało i dusza będą pozostawać w równowadze, a co za tym idzie - będziemy po prostu zdrowi. Trzeba pamiętać, aby składniki dodawać
zgodnie z podaną w przepisie kolejnością ponieważ jest ona zgodna z cyklem formującym energię chi, a potrawy napełnione tą energią są zharmonizowane, wartościowsze i smaczniejsze.
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2014 3:42 pm przez Baś_22, łącznie zmieniany 1 raz
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Dieta wg.5 przemian.

Postautor: lucysia » wt sty 15, 2008 7:14 pm

Mam pytanie,potrzebne mi jakieś przybliżające artykuły,przepisy i informacje na temat tej diety.Podobno bardzo pomaga jej stosowanie w niektórych chorobach.Muszę coś znależć a artykuły które znalazłam w necie nie były wyczerpujące.
Podejrzewam ,że Cicho_borowska mnie poratuje,ona jest "nie z tej ziemi" ;) .W pozytywnym wymiarze tego słowa [lol]
Moje notki na temat feng shui sa raczej na temat domu,rodziny i urządzania sobie życia,ale o gotowaniu nic nie mam.
Z góry dzięki.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: cicho_borowska » wt sty 15, 2008 7:42 pm

A miałam, miałam taki przedmiot w szkole, który zwał się "Dietetyka według medycyny chińskiej" i co nieco wiem na ten temat. Nawet miałam 5+ na zaliczenie semestru.
Wiszą u mnie ściągi w kuchni, z przypisaniem produktu do określonego smaku, ale ja już jakoś odruchowo tak gotuję, że po kolei wrzucam do gara, co trzeba. Jeśli chcesz Lucysiu to ja Ci prześlę na maila ciekawe informacje. To jest temat bardzo rozległy.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: cicho_borowska » wt sty 15, 2008 7:44 pm

Podaj Lucysiu na pm lub w kontaktach adres mailowy, bo to będą załączniki.
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

Postautor: lucysia » wt sty 15, 2008 8:20 pm

Dzięki Borosiu.Wiedziałam gdzie "uderzyć" [tuli]
email masz pod każdym moim postem
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: koliberek » wt sty 29, 2008 10:02 am

No nie dziewczyny, ja tez chcę :) a poza tym uważam, ze tutaj powinny byc informacje zamieszczone skoro temat jest :)
Borusiu please :)
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: cicho_borowska » ndz lut 03, 2008 1:52 am

Koliberku, jeśli chcesz, prześlij mi namiary na pm i wyślę Ci materiały, które dostała Lucysia. :-D
"Najtrudniejsze dzieło świata od łatwego trzeba rozpocząć, a największe dokonania od drobiazgów"
Lao Tsy
Awatar użytkownika
cicho_borowska
Weterani
 
Posty: 3355
Rejestracja: śr lip 18, 2007 12:36 pm

kulinaria

Postautor: mama » pt lut 08, 2008 7:10 am

DROGA BORUSIU ,jeśli można to proszę również o tę dietę pięciu przemian chociaż w skrócie ,pozdrawiam barbara. :)
Awatar użytkownika
mama
Ekoludki
 
Posty: 124
Rejestracja: pn lis 19, 2007 7:19 am

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Sz_elka » śr lis 07, 2012 1:17 am

Wigilia wg 5 przemian.doc
(37 KiB) Pobrany 539 razy

Pasujące do tematu, który coś się nie rozwinął, a może teraz ruszy? ;>
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: zomarel » ndz lis 18, 2012 12:43 am

Dziwne to,bo Basia powinna coś nie coś wypowiedzieć sie w tym temacie,prawda Basiu?
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Baś_22 » ndz lis 18, 2012 10:25 am

zomarel pisze:Dziwne to,bo Basia powinna coś nie coś wypowiedzieć sie w tym temacie,prawda Basiu?

Powinnam, ale jakoś mało czasu na wszystko [oops] ale w miarę możliwości postaram się :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Sz_elka » wt gru 11, 2012 9:41 am

Ja jak zawsze na posterunku ;> żeby nic nie umknęło [haha]

@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
Basiu - link dla ciebie, widzę 5 przemian, myślę Basia [haha]
@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 46437.html
@ Cebulka - 11 grudnia 2012, 01:04
wiem, to nie pora roku - ale jak ci się spodoba, to gdzieś zachomikuj :D
@ Baś_22 - 11 grudnia 2012, 08:29
Ewa bardzo dziękuję za link do przepisu [prosi] i polecam się na przyszłość. Wszystkie przepisy mile widziane :)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Baś_22 » wt gru 11, 2012 10:31 am

Szela czujna jak zwykle, dzięki [prosi] [tuli]
Zbierajcie te przepisy :) mnie przydadzą się bardzo a Wam, może za jakiś czas jak się do kuchni 5 przemian przekonacie :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: tereklo » wt gru 11, 2012 9:35 pm

Ją mam gdzies na kompie skan ksiazki filozofia zdrowia anny ciesielskiej [skrob] może sie komu zda?
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re:

Postautor: Sz_elka » wt gru 11, 2012 9:48 pm

cicho_borowska pisze:A miałam, miałam taki przedmiot w szkole, który zwał się "Dietetyka według medycyny chińskiej" i co nieco wiem na ten temat. Nawet miałam 5+ na zaliczenie semestru.
Wiszą u mnie ściągi w kuchni, z przypisaniem produktu do określonego smaku, ale ja już jakoś odruchowo tak gotuję, że po kolei wrzucam do gara, co trzeba. Jeśli chcesz Lucysiu to ja Ci prześlę na maila ciekawe informacje. To jest temat bardzo rozległy.

Borosiu, a może teraz przesłałabyś na Eko te materiały wraz z załącznikami, bo teraz już da radę?!!! :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: zomarel » śr gru 12, 2012 1:05 pm

Borosiu [prosi] .Było wspólne dietowanie dukanowe,to może teraz wspólnie zadbamy o zdrowe odżywianie :)
Awatar użytkownika
zomarel
Weterani
 
Posty: 2650
Rejestracja: wt sty 22, 2008 7:34 pm

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: magdziołek » czw gru 13, 2012 2:20 pm

U mnie stoją na półce obie książki Anny Ciesielskiej:i "Filozofia życia" :Żyć do końca życia i być młodym do starości. oraz "Filozofia zdrowia" : kwaśne, surowe i zimne... ;) ... kiedyś obie przeczytałam z wielką przyjemnością. Czasami lubię do nich wracać. Może powinnam przeczytać je od początku, strona po stronie. Może znajdę kiedyś na to czas ;) ... może, może, może... .
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: tereklo » czw gru 13, 2012 2:33 pm

Tej nie czytałam "Żyć do końca życia i być młodym do starości".
Ja raczej nie mam dobrego układu dnia, żeby mieć czas na takie gotowanie, ale idea jest mądrutka. Może kiedyś.....
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: magdziołek » czw gru 13, 2012 2:39 pm

Teresko, "żyć do końca życia i być młodym do starości" to motto książki "Filozofia życia" .
"kwaśne, surowe, zimne" to motto książki "Filozofia zdrowia", może nieczytelnie zapisałam w poście wyżej ;) .
"... miarą naszego życia są związki, które tworzymy"...
mój blog decoupage: http://madach.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: tereklo » czw gru 13, 2012 2:57 pm

No faktycznie, oj, zakręcona jestem. Magdziołku, wybacz. Przecież jasno to napisałaś. Trąba ze mnie i tyle.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Sz_elka » sob sty 05, 2013 12:33 am

A na tego bloga wchodzicie? [skrob] http://kuchniakreatywna.blox.pl/html
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: Dieta wg.5 przemian.

Postautor: Baś_22 » sob sty 05, 2013 10:29 am

Ja ten blog znam bardzo dobrze i z wielu przepisów już skorzystałam :) Polecam.
Dzięki Szela, że "wygrzebujesz" różne ciekawe rzeczy z netu [prosi] [tuli]
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WG PIĘCIU PRZEMIAN

Postautor: Sz_elka » ndz sty 20, 2013 7:43 pm

Jako stary szperacz serwuję wypowiedź Cicho_borowskiej z 2007 roku z Kafeterii ;)
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 10:08 pm

W poszukiwaniu słodkości, które mogę zjeść znalazłam coś takiego :)
...no jak się baba na coś uprze to nie ma zmiłuj i znajdzie [ubaw2] [ubaw]

Obrazek

Przepis na ciasteczka daktylowe wg pięciu przemian
http://dziecisawazne.pl/co-to-jest-orkisz/

Składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (ZIEMIA)
szklanka mąki kukurydzianej (ZIEMIA)
200 g masła w temperaturze pokojowej (ZIEMIA)
szczypta soli (WODA)
250 g suszonych daktyli bez pestek (ZIEMIA)
cynamon ( METAL)
Sposób wykonania
O – do rondla z gotującą wodą
Z – wrzuć opłukane daktyle. Gotuj, ciągle mieszając, aż daktyle się rozpadną na gęstą masę.
Z – zagnieć ciasto z masła, mąki kukurydzianej i orkiszowej
M – dodając szczyptę cynamonu
W – i tyle wody, by ciasto dało się uformować

Rozwałkuj ciasto na cienki placek, gdy masa daktylowa będzie prawie zimna, posmaruj cienko placek i zawiń w rulon. Pokrój go na centymetrowe ciasteczka. Posmaruj blachę olejem i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w piekarniku ok. 20 min.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Cebulka » pn gru 02, 2013 10:20 pm

Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 10:34 pm

Cebulka pisze:Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]

nie ma obaw Ewcia :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » wt sty 07, 2014 5:00 pm

Cebulka pisze:Oj Basia, zdrowiej, bo utyjesz od tego chorowania... [ubaw]

Ewuniu, jak na razie to schudłam 7 kg :) (licząc od pobytu w szpitalu), więc nie ma strachu :)
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » pt lut 21, 2014 11:23 am

Wczoraj na obiad zaserwowałam rybkę z surówką z białej kapusty ze śliwkami i pestkami dyni :)
I jedno i drugie przyrządzone oczywiście wg reguł pięciu przemian :)

Obrazek Obrazek

Filety rybne smażone wg Pięciu Przemian
(dotyczy wszystkich ryb, z karpiem włącznie)

sn – około ½ kg ryby, każdy kawałek
k – pokropić sokiem z cytryny
g – posypać kurkumą i odrobiną tymianku
sł – pokropić olejem
o – posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne
sn – posolić do smaku, odstawić na 1 godz., smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie
Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i marchewką duszoną lub/i z chrzanem
Przepis zaczerpnięty z książki Anny Ciesielskiej „Filozofia zdrowia”

Rybę przyrządzoną wg powyższych zasad można podać z ziemniakami i ugotowaną marchewką :)

Obrazek

Surówka z białej kapusty ze śliwkami i pestkami dyni
Anna Czelej - Abc Gotowania Według Pięciu Przemian
https://www.facebook.com/19250348423199 ... =1&theater

Składniki:
M – kilka liści białej kapusty
W – sól do smaku
D – kiszony ogórek
O – garść wędzonych śliwek
Z – łyżka pestek z dyni
Sos:
Z – 2–3 łyżki oliwy
M – czubata łyżeczka musztardy francuskiej
W – szczypta soli
D – 2-3 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Pokroić drobno kapustę, posolić, wymieszać, odstawić na pół godziny żeby kapusta zmiękła, dodać
pokrojony kiszony ogórek, śliwki, pestki dyni. Oliwę wymieszać z musztardą, solą i sokiem z limonki,
dodać do pozostałych składników, wymieszać.

* Dla informacji:
Przemiany: DRZEWO, OGIEŃ, ZIEMIA, METAL, WODA
Smaki: słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Baś_22 » sob lut 22, 2014 4:44 pm

Tym razem u mnie naleśniki ale dla odmiany z nadzieniem ze słodkiej kapusty :)

Obrazek Obrazek

Naleśniki

Do 1,5 szklanki mąki pszennej dodać:
szczyptę kurkumy
1 jajko
¼ łyżeczki imbiru
szczyptę startej gałki muszkatołowej
szczyptę soli
1 i 2/3 szklanki wody

wszystko energicznie ubić łyżką drewnianą w połowie porcji wody, a gdy ciasto będzie gładkie,
wlać resztę wody i wymieszać. Jeśli naleśniki będą z nadzieniem słodkim, to razem z jajkiem dodać
łyżeczkę miodu płynnego (nie dodawać wówczas gałki muszkatołowej).

Obrazek

Nadzienie ze słodkiej kapusty
(na podwójną porcję ciasta naleśnikowego)
Główkę kapusty białej (około 1 kg) pokrojoną na ćwiartki włożyć do wrzącej wody i gotować do pierwszej
miękkości, odcedzić (ale nie odciskać(, ostudzić i zmielić (nie pozbywamy się nadmiaru wody!).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżką masła i lekko podsmażyć 2 posiekane cebule (sł). Dodać zmieloną
kapustę (o), delikatnie smażyć stale mieszając i dodając jednocześnie przyprawy:
o – ½ łyżeczki imbiru, pieprz czarny i cayenne
sn – ½ łyżeczki wegety i sól do smaku
k – szczyptę bazylii, ½ łyżeczki cytryny
g – szczyptę tymianku i kurkumy
sł – łyżeczkę kminku
Całość podsmażyć około 30 min, aby odparować nadmiar wody i by kapusta była dostatecznie miękka.
Nadzienie powinno być zdecydowane w smaku.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: Cebulka » sob lut 22, 2014 6:54 pm

Takie nadzienie (tzn bez kombinacji i dodatków orientalnych) zawsze jest u mnie na Wigilię w pierogach, babcia była ze wschodu, tam podobno robią pierogi ze słodką kapustą :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: KUCHNIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN

Postautor: tereklo » ndz lut 23, 2014 8:50 am

Cebulka pisze:babcia była ze wschodu, tam podobno robią pierogi ze słodką kapustą :)

Wschód wschodowi nierówny, u nas nadziewa się kiszoną kapustą (korzenie wschodnie :) )
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości