Strona 2 z 4

Post: pn kwie 09, 2007 6:50 pm
autor: saginata
Muszê te przepisy przedrukowaæ sobie-bo a nu¿ siê zestarzejê kiedy¶ [lol] i zapomnê gdzie szukaæ

Post: wt kwie 10, 2007 5:41 am
autor: koliberek
Wac - mam polecenie całej mojej rodzinki, a zwłaszcza mamy i 19-letniej siostry serdecznie Cie wycałowac za ten przepis. Schab wyszedł reeeeweeeeelaaaacyjnie !!!!!!!! <buziak> Musiałbys usłyszec te peany, które były piane pod Twoim adresem (nie czkało Ci się przypadkiem w Wielkanocne przedpołudnie??? )
Pozdrawiam i jeszcez raz serdeczne dzieki ;)

Post: wt kwie 10, 2007 8:34 am
autor: wac
Pomalutku, pomalutku, bo jak się wyda to wacowa może być zazdrosna. [wac]

Post: pt kwie 13, 2007 2:08 pm
autor: lucysia
Wac zawojowałeś swoim przepisem na schabik gotowany naszej braci topikowej święta!
No a jakże u lucysi też był schabik.Mama podeszła do nowości jak pies do jeża,ale w końcu była zadowolona.Część podałam jadnak na ciepło z piekarnika a część zalałam galaretą.Super. [lol] Pani wacowa to chyba juz teraz będzie zazdrosna. [onajego] za przepisik!

Post: sob kwie 14, 2007 7:39 pm
autor: Cebulka
Nasz przepis z morelami nie był zły, ale nie był też lepszy niż tradycyjny, zrobiony z czosnkiem i kminkiem oraz cebulą, więc chyba nie jest warty podawania go tutaj ;)

A wac'owy koniecznie muszę kiedyś spróbować jak tu takie peany na jego cześć... ;)

Post: sob kwie 14, 2007 7:46 pm
autor: wac
Cebulka pisze:A wac'owy koniecznie muszę kiedyś spróbować jak tu takie peany na jego cześć... ;)
A wcale o to nie zabiegałem, ale najwazniejsze, że wacowa też jest dumna. [wac]

Post: pn kwie 16, 2007 7:55 am
autor: tereklo
Cebulko, napisz jak robisz schab z kminkiem i czosnkiem. Lubimy miêsko przyprawiane kminkiem, ale z czosnkiem mam z³e do¶wiadczenie: co¶ mi nie wysz³o i upieczony schab by³ gorzki, mimo, ¿e czosnek siê nie przypali³.

Post: pn kwie 16, 2007 7:05 pm
autor: Cebulka
Tereklo - nijak specjanie ;) Schab przed osmażaniem nacieramy solą i majerankiem oraz kilkoma ząbkami czosnku przegniecionymi przez zgniataczkę (najlepiej jak poleży taki natarty chwilę), obsmażamy i przekładamy do brytfanki. Obok niego dajemy kilka obsmażonych cebul, w całości lub w połówkach.

To ciekawe co mówisz o czosnku - nie mieliśmy z tym problemu jakoś nidgy. Natomiast wydaje nam się że za długo pieczony kminek gorzknieje, i chociaz nigdy nie znalazłam jakiegoś potwierdzenia tego, to dlatego kminkiem sypiemy po schabie dopiero mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia.

I właściwie tyle, a efektem jest pyszny schabik, dobry zwłaszcza na zimno do chleba :D

Post: wt kwie 17, 2007 5:31 pm
autor: tereklo
Cebulko, dziêkujê za przepis - powiedz, pieczecie go w brytfannie pod przykryciem czy w rêkawie (nie lubiê rêkawa).
Z gorzkim czosnkiem to chyba by³o tak, ¿e ob³o¿y³am schab cieniutko pokrojonym czosnkiem (nie mia³am wtedy praski do czosnku) i w³o¿y³am do naczynia ¿aroodpornego podlewaj±c odrobin± roso³u. Czosnek w czasie pieczenia zsun±³ siê do sosu pod schabem i chyba tam co¶ siê z nim sta³o, bo ta czê¶æ schabu zanurzona w sosie by³a gorzkawa. Czosnek nie zrumieni³ siê, ale zgorzknia. Zrazi³o mnie to do stosowania surowego czosnku do miês pieczonych.

Post: wt kwie 17, 2007 5:43 pm
autor: Cebulka
tereklo - my też jakoś nigdy nie przekonaliśmy sie do rękawa - pieczemy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym szklanym z przykrywą ;) Może faktycznie winą było to że czosnek gotował się w sosie tam na dole? Taki rozgnieciony i obsmażony jakoś nigdy dotychczas nie robił takich problemów.

[haha]

Post: wt kwie 17, 2007 8:17 pm
autor: amita
No i nie powinien.Każde mięcho obficie obkładam czosnkiem,duszę co prawda w rękawie,ale robiłam i w folii i normalnie i nigdy nie wychodziło gorzkie.Czosnek używam też do sosow,rosołu(!)często też go przesmażam.

Post: śr kwie 18, 2007 7:04 pm
autor: Anamaria
Ja też nacieram mięsko czosnkiem, a oprócz tego szpikuję: robię nacięcia wgłąb ostrym, spiczastym nożem i wkładam tam plasterki czosnku. Wychodzi pyszne, pachnące, czosnek w środku jest mięciutki i nie przypalony. Polecam ten sposób.

Post: śr lis 21, 2007 5:30 am
autor: wac
Pieczeń wieprzowa po staropolsku

2 kg szynki wieprzowej z tłuszczykiem i skórką, 2 duże jabłka,
4 ząbki czosnku, 2 małe cebule,
2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki, 4-5 łyżek soku jabłkowego, 10 ziaren jałowca, po pół łyżeczki kminku i chili, szczypta cynamonu, liść laurowy, pieprz, sól.
Posiekany czosnek utrzeć z łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Skórę z warstwą tłuszczyku ponacinać w kratkę, całą szynkę natrzeć ziołową pastą, zasznurować białą nicią, owinąć w folię i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia mięso posmarować podgrzanym dżemem, oprószyć grubo zmielonym pieprzem, pokruszonym drobno liściem laurowym, cynamonem i chili. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać sokiem jabłkowym, obok mięsa ułożyć obrane i pokrojone na połówki cebule, wstawić na 1,5 godz. do piekarnika nagrzanego do temp.180oC. Po pół godzinie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę. Obłożyć obranymi i pokrojonymi na ćwiartkę jabłkami i polać sosem. Gdy mięso się przyrumieni okryć folią aluminiową i dopiekać do czasu, aż będzie miękkie. [wac]

Post: śr lis 21, 2007 10:08 am
autor: Cebulka
Ojoj smakowicie brzmi ten przepis... Robiłeś go, wac?
Ja się tak tylko zastanawiam, bo owszem, przepisów na szynkę ze skórą widziałam sporo, ale takiej szynki do kupienia - nigdy :/

Post: śr lis 21, 2007 10:39 am
autor: wac
Taką szynkę kupisz z kością, czyli całą. [wac]

Post: ndz gru 02, 2007 8:33 am
autor: mama
śpieszę bardzo podziękować !za przepis, który napisał Wac .Chodzi mianowicie o te chude mięsko w zalewie,które zagotujemy z przyprawami i majonezem ,a potem leżakuje.Jest to super przepis dla mnie pozdrawiam ,wypróbowałam i od dziś wpisuję sobie jako moja ulubioną potrawę .Pozdrawiam Barbara

Post: ndz gru 02, 2007 5:07 pm
autor: Nina
Ja też robiłam schab od Waca i wszystkim bardzo smakował :D

Post: ndz gru 02, 2007 7:35 pm
autor: mama
ja zrobiłam piersi z kurczaka a teraz zrobię schab pozdrawiam

Post: pt gru 14, 2007 4:23 pm
autor: Baś_22
No więc i ja zrobiłam schab wg przepisu wacowego :D wyszedł znakomity, co za smak i aromat [!] chylę czoła Wacuniu :D

Post: pt gru 14, 2007 7:40 pm
autor: cicho_borowska
Wacowy schab i umnie na stole świątecznym będzie. Absolutnie niezbędnie. :-D

Post: pt gru 14, 2007 8:44 pm
autor: Sz_elka
No,no! 8) 8) 8) To dopiero będą Święta [shock] [shock] [shock] z Wacem w każdym domu [!] [!] [!] [diabel] [diabel] [diabel]

Post: pt gru 14, 2007 9:27 pm
autor: cicho_borowska
[lol] [lol] [lol]

Post: sob gru 15, 2007 7:18 am
autor: mama
na próbę przed świętami zrobiłam właśnie tym sposobem schab . wzięłam dwa kawałki jeden z kością a drugi bez kości ten bez kości skurczył się i wyszło mało, a ten kawałek z kością mniej się skurszył i potem łatwiej się kroił ,więc na święta wybrałam sposób z kością z czego pożytek będzie miał mój pupil czarek ,ale przepis super proszę o więcej .

Post: sob gru 22, 2007 11:24 am
autor: cicho_borowska
Właśnie przeprowadziłam degustację mięsa - schab i filet z indyka wg przepisu waca. Ten parzony.
Wac po prostu [salut] [salut] [prosi] [prosi] [prosi] [salut] [salut] [super] [super] [super] [salut] [salut] [tuli]

Post: sob gru 22, 2007 11:51 am
autor: mama
tak, pysznie ale drogo,i jeszcze zeby te mięsko sie tak nie kurczyło ,ale na to sposobu już chyba nie ma

Post: sob gru 22, 2007 11:56 am
autor: wac
mama pisze:tak, pysznie ale drogo,i jeszcze zeby te mięsko sie tak nie kurczyło
Zamiast schabu można w ten sposób zrobić szynkę, baleron, a nawet łopatkę. [wac]

Post: czw gru 27, 2007 8:25 am
autor: koliberek
mamo Basiu ten przepis własnie ma te [podstawowa zaletę, że mięso sie kurczy minimalnie, raktycznie wcale ;)

Post: czw gru 27, 2007 1:49 pm
autor: mama
dzięki , można robić to mięsko do chleba jak się kiełbaska znudzi lub jak ktoś nie może ostrego, a do takich ja należe , dla tego dla mnie jest super . a propo jak ktoś właśnie nie może bo się objadł proponuje super lekarstwo ! pół na pół z wodą rozrób spirytus , wsyp 4 łyzki kminku i niech postoi pół dnia lub dłużej a potem zażyj pół kieliszeczka im dłużej stoi tym bardziej lecznicze , pozdrawiam i zycze aby podziałało .

Post: czw gru 27, 2007 11:15 pm
autor: Anamaria
Umnie też wacowy schab był obowiązkowo. Robiłam go juz kolejny raz, skurczył się niewiele!

Post: pt gru 28, 2007 10:44 pm
autor: amita
Mój też skurczył się niewiele i wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Post: sob lut 07, 2009 12:35 pm
autor: gruby miś
wac, czytając same superlatywy o Twoim schabie ;) musiałam i ja wypróbować przepis [lol] drobny szczegół: mąż zamiast schabu, czy szynki, kupił karkówkę [haha] jeszcze nie wystygła całkiem, ale nie mogłam się oprzeć, spróbowałam! [super] będę tak robić mięsa!

a przy okazji, jakie Twoje przepisy ekologiczno-energooszczędne! rewelacja!

Post: sob lut 07, 2009 3:20 pm
autor: cicho_borowska
I u mnie na niedzielę schab waca. [haha]