Strona 1 z 4

Coś niebanalnego na Święta.....

Post: pt mar 30, 2007 10:52 pm
autor: Onaela
Zblizają sie Święta i jak bumerang wraca pytanie:co dobrego upiec,ugotować,aby smakowało inaczej niz w zwykły dzień czy niedzielę???
Generalnie chodzi mi o dania główne-miesne ;)
Wymyśliłam,ze zrobię kotlety schabowe zapiekane z ananasem i żółtym serem podawane z łyżeczką żurawiny ;) .Oprócz tego przydałoby sie jeszcze jedno ciepłe danie miesne,moze z drobiu?

Macie jakieś pomysły [?]

Post: sob mar 31, 2007 5:47 am
autor: saginata
Ja kiedy¶ robi³am roladê z duzego fileta indyczego-farsz zrobi³am z miesa mielonego z du¿a ilo¶ci± natki pietruszki,podawa³am z po³ówk± brzoskwini.Tym razem te¿ planujê jak±s roladê[mo¿e z szyneczki-a w ¶rodek-papryka,ser i por lub cebulka] i schab upieczony podany z ananasem.

Post: sob mar 31, 2007 6:09 am
autor: wac
Wac nie będzie za dużo kombinował, ale polecam:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (według smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa
np łopatka to można dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne według
własnego uznania
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem, (ja dodaję musztardę łatwiej się łączy z pozostałymi składnikami).
Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 10 minut.
(przy mniejszych porcjach mięsa można skrócić czas gotowania nawet o połowe)
W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre + kurczaki na butelkach. [wac]

Post: sob mar 31, 2007 9:14 pm
autor: Onaela
Wac,Saginatko-dziekuje Wam bardzo za świetne pomysły [!] :)

A Ty,Wac z nieba mi spadasz z tym przepisem na mięsko parzone :) .
Jadłam już kiedys takie i smakowało wyśmienicie-aż wierzyć się nie chciało,ze ono tylko kilka minut gotowane [shock] Było mięciutkie,soczyste,aromatyczne i w końcu zdrowsze niz pieczone.W smaku raczej przypomina mieso pieczone niz gotowane.Od jutra poluje na piękny schabik ;) Do tego sos czosnkowy i super danie gotowe ;)

Saginatko-odnosnie rolady-mogłabyś trochę bardziej szczegółowo napisać,jak ją robisz?.Wyobrażam sobie to tak,że piers z indyka nacinasz tak,aby zrobiła sie "kieszeń" i do środka to mięsko mielone z przyprawami,bułką ,jajkiem,a potem wszystko do piekarnika?
I czy da sie to podać na ciepło? Nie bedzie sie rozpadać?

Post: ndz kwie 01, 2007 6:15 am
autor: wac
Onaela pisze:Wac,Saginatko-dziekuje Wam bardzo za świetne pomysły [!] :)

A Ty,Wac z nieba mi spadasz z tym przepisem na mięsko parzone :) .
Jadłam już kiedys takie i smakowało wyśmienicie-aż wierzyć się nie chciało,ze ono tylko kilka minut gotowane
kawałek schabu , a raczej dwa kawałki o wadze 1,5 kg. już przeznaczona do konsumcji, jako wersja pilotująca czeka na ocenę przez "anioła stróża", w dodatku własne wyroby są zdrowsze, bo nie są faszarowane fosforonami, azotynami i azotanami. [wac]

Post: ndz kwie 01, 2007 10:17 am
autor: saginata
Tak Onaelu-nacinam-je¿eli nie kieszñ-to w taki sposób aby wyszed³ prostok±t-farszu niedu¿o-bo bêdzie wychodzi³ przy pieczeniu.Do farszu jak piszesz-miêsko,bu³eczka ,jajko,przyprawy,natka[ja dajê jeszcze czosnek].Zwijam i obwi±zujê bawelnian± nitk±.Ca³o¶æ podsma¿am króciutko na mocno rozgrzanym oleju i pó¼niej wk³adam do piekarnikai wolniutko siê piecze.Gotowe ostyga lekko w piekarniku,potem zdejmuje nitkê-i krojê w plastry.Nie rozpada siê je¶li nie bêdziesz kroiæ bezpo¶rednio po upieczeniu.
Jezeli filet jest bardzo du¿y i nie zmie¶ci sie na patelni-wtedy wk³adam na chwilê do mocno nagrzanego piekarnika-potem zmniejszam temperaturê.

Post: ndz kwie 01, 2007 10:27 am
autor: saginata
Ciekawe te¿ i smaczne s± szasz³yki z fileta indyczego

-Filet z indyka
-pieczarki
-cebula w æwiartki
-papryka czerwona ¶wie¿a
-majonez,musztarda
-przyprawa grilowa
Miêso pokroiæ w grube kawa³ki,lekko posoliæ,posypaæ przypraw± grilow±,dodaæ majonez i musztardê,wymieszaæ-i odstawiæ na noc do lodówki.
Pieczarki [kapelusze]sparzyæ i cebulê te¿.Paprykê pokroiæ w kwadraty 2-3 cm.Na patyk nak³adaæ na przemian miêso,pieczarkê,cebulê,paprykê-posypaæ przyprawa grilow± i obsma¿yæ na z³oty kolor na patelni.W³o¿yæ do brytfanki i poddusiæ w piekarniku.
Podawaæ z ry¿em zapieczonym z papryk± ,groszkiem i kukurydza.Do tego suróweczki-i pyyyycha :D

Post: pn kwie 02, 2007 9:24 am
autor: Cebulka
Wac - GOTUJESZ 10 MINUT 2 KG MIĘSA???? [strach]
Nie no, to burzy mój porządek świata ;)
Nie do wiary po prostu. Nigdy dotąd nie słyszałam o takim przepisie, musze spróbowac [!]

Post: wt kwie 03, 2007 10:08 pm
autor: amita
Ja ostatnio robiłam boczuś z mięsem mielonym,a z boku papryka i kiszony ogórek.Zawinąć boczka ,związać i w rękaw.Oczywiście,o czosnku i majeranku tudzież o pospolitej soli nie ma co wspominać.

Wac, miêsko pychota!

Post: śr kwie 04, 2007 10:23 am
autor: tereklo
Zrobi³am schab wed³ug przepisu Waca - pyszne, soczyste, pierwsza klasa!!
Nie chcia³o mi siê wierzyæ, ¿e tych kilka minut wystarczy na ugotowanie kawa³ka miêcha, dla eksperymentu w³o¿y³am obok 1 kg sachabu jedn± golonkê bez ko¶ci - te¿ pyszna.
Wac, dziêki.

karczek gotowany

Post: śr kwie 04, 2007 10:27 am
autor: tereklo
Podam przepis na karczek gotowany (próbowa³am z miêsem od szynki - efekt niezadowalaj±cy, musi byæ raczej t³uste miêso).
Na ok 1,5 kg karczku bez ko¶ci zalewa z 1 szkl. wody i 1 szkl. maggi.
Do p³askiego rondla wk³adamy miêso i polewamy rostworem maggi z wod±. Gotujemy na wlnym ogniu ok 1 godz, w trakcie gotowania obracaæ miêso. Po upieczeniu mo¿na posypaæ grubo zmielonym pieprzem.

Skrzyde³ka z kurczaka robiêpodobnie, tylko uk³adam je na blasze jedn± warstw±, zalewam maggi (nierozcieñczane) do 1/3 wysoko¶ci skrzyde³ek i piekê w gor±cym piekarniku 20 - 30 min (skrzyde³ka obróciæ raz w trakcie pieczenia). Po upieczeniu zlaæ sos i zagê¶ciæ go ³y¿eczk± m±ki ziemniaczanej, otrzymanym sosem "polukrowaæ" skrzyde³ka.

Re: Wac, mięsko pychota!

Post: śr kwie 04, 2007 11:25 am
autor: wac
tereklo pisze:Zrobiłam schab według przepisu Waca - pyszne, soczyste, pierwsza klasa!!
Nie chciało mi się wierzyć, że tych kilka minut wystarczy na ugotowanie kawałka mięcha, dla eksperymentu włożyłam obok 1 kg sachabu jedną golonkę bez kości - też pyszna.
Wac, dzięki.
smacznego, chciałem tylko dodać że sól dodawana do mięsa powinna być niejodowana, a golonka gotowane przez kilka minut dłużej, lub rozkrojone. [wac]

Post: śr kwie 04, 2007 11:42 am
autor: saginata
Mam zamiar zrobiæ szynkê wed³ug przepisu Waca-i potem zalaæ galaret±-jak my¶lisz Wac-bêdzie dobrze?

Post: śr kwie 04, 2007 1:01 pm
autor: wac
saginata pisze:Mam zamiar zrobić szynkę według przepisu Waca-i potem zalać galaretą-jak myślisz Wac-będzie dobrze?
powinno być super, tylko z krojeniem może być problem, dlatego proponuję gotową szynkę pociąć np. w kostkę i zalać galaretką w jedno-porcjowych pojemnikach. [wac]

Post: śr kwie 04, 2007 2:45 pm
autor: saginata
Mam zamiar najpierw przygotowaæ miêsko-a gdy ostygnie i bêdzie mniamniu¶ne-pokroiæ w plastry,u³o¿yæ w g³êbokim pó³misku-i wtedy dodaæ ananas-i zalaæ galaret±.My¶lê,¿e tak delikatne miêso doskonale zegra mi siê z ananasem-chocia¿ pomysl na malutkie porcyjki te¿ jest super-tylko czy czasu mi wystarczy-zobaczê w sobotê jak bêdzie mi sz³o.

Post: śr kwie 04, 2007 6:06 pm
autor: lucysia
Pomysł na zalanie galaretą jest super.Ja też zrobię schabik wg.waca.Masz ty chłopaku rękę do gotowania. [lol]

Post: śr kwie 04, 2007 6:25 pm
autor: wac
Po obgotowaniu schabów w tym rosole gotowałem wczoraj i dzisiaj oczyszczona ze błon, tłuszczy, ścięgien i skóry łopatkę, i wszystkie okrojki luzem, po wystudzeniu jest wspaniała galareta, a że pierwszej jakości mięsiwa już mam naszykowane na święta i nie tylko, to właśnie te okrojki włożyłem w słoje i zalałem galaretą, zagotowałem i na poświeta jak znalazł. [wac]

Post: śr kwie 04, 2007 6:35 pm
autor: Weigela
Jednak to prawda,że najlepsi kucharze to przeważnie mężczyżni.
Tylko pogratulować.
Niestety mój mężczyzna potrafi tylko zrobić jajecznicę :?

Post: śr kwie 04, 2007 6:42 pm
autor: lucysia
Oj prawda ,prawda.My gotujemy bo musimy a oni to z zamiłowania [lol]

Post: czw kwie 05, 2007 10:16 pm
autor: Onaela
Mój schabik tez sie właśnie parzy ;) .Tylko coś majonez nie chciał mi sie rozpuscić w zalewie [cry] .Chyba nastepnym razem z niego zrezygnuję na rzecz innej przyprawy.

Post: pt kwie 06, 2007 6:10 am
autor: wac
Onaela pisze:Mój schabik tez sie właśnie parzy ;) .Tylko coś majonez nie chciał mi sie rozpuscić w zalewie [cry] .Chyba nastepnym razem z niego zrezygnuję na rzecz innej przyprawy.
Majonezy z reguły są robione na bazie oleju, dlatego się nie rozpuszczają, a można go roztrzepać lub rozmiksować. [wac]

Post: pt kwie 06, 2007 7:27 am
autor: koliberek
Wac- ja tez jestem zaskoczona, taka maetoda obróbki mięsa i chciałąbym spróbować. Tylko jedno pytanie: czy to się podaje na zimno czy na ciepło?

A te kurczaki na butelkach to co? Obiło mi się kiedys o uszy, ale mógłbys przybliżyc temat.
Pozdrawiam

Post: pt kwie 06, 2007 7:37 am
autor: koliberek
U mnie jadłospis na święta taki:
- roladki z szynki w galarecie,
- jajka faszerowane wiosenne,
- sałatka grecka
- biały barszcz z kiełbaską
- dip musztardowo- migdałowy (do wędlin i mies na zimno)
- chrzan w jednej z kilku wersji (na zyczenie rodziny): z masłem, ze smietaną lub z żurawiną,
i oczywiście różnego rodzaju wędliny, pasztety i ten schab wg waca
Obiad tylko w drugim dniu:
- rosół z bażanta (dostałam kiedyś i zamroziłam na święta - pierwszy raz będe robić i zobaczymy jak wyjdzie. Długo zastanawiałam się co z tego ptaka zaserwować, ale słyszałam że rosół jest pyszny, no i napewno starczy dla wszytskich, bo sam ptaszek to taki niezbyt duży)
- kotlety z indyka panierowane w płatakach kukurydzianych, fasolka szparagowa żółta, brokuły

Jeśli kogos coś interesuje - to piszcie to jeszcze dziś do 14-stej podam przepis :)

Post: pt kwie 06, 2007 9:03 am
autor: wac
koliberek pisze:Wac- ja tez jestem zaskoczona, taka maetoda obróbki mięsa i chciałąbym spróbować. Tylko jedno pytanie: czy to się podaje na zimno czy na ciepło?
Pozdrawiam
Raczej na zimno, a dodatki tylko urozmaicą i upiększą jak buraczki, chrzan, sałatki, nalewki itp. [wac]

Post: pt kwie 06, 2007 9:21 am
autor: wac
koliberek pisze:Wac-
A te kurczaki na butelkach to co? Obiło mi się kiedys o uszy, ale mógłbys przybliżyc temat.
Pozdrawiam
Wklejam przepis :
Kurczaki - Baczność!!! przysmak waca.
kurczaki 1-4 w zalezności od ilości gości
tyle samo butelek po piwie
przyprawy: typowe do kurczaka + masło 2 łyżki+ sól czosnkowa.
Oczyszczone opłukane i osuszone kurczaki z obciętymi szyjkami i skrzydełkami nacieramy przyprawką do kurczaków i odstawiamy na kilka - kilkanaście godzin do lodówki.
Obróbka termiczna:
do butelek wlewamy po pół szklanki wody nasadzamy kurczaki, aby nie spadły z butelki przekłówamy szlilką do szaszłyków.
Nasze bractwo kurkowe stawiamy na blaszce, w kieszonki za skórkę piersiową wkładamy po łyżce masła, na blachę nalewamy szklankę wody i wkładamy do gorącego piekarnika 180 st C na 45 min. następnie 45 min na 150 st C, w moim przypadku z termoobiegiem, a co później z tym zrobić to już Paniom instrukcji się nie udziela. Smacznego. [wac]

Post: pt kwie 06, 2007 9:35 am
autor: koliberek
Wac - dzieki :)
Znalazłam już gdzie indziej, ale dzieki. No i za to mięsko ;) bo kurczaków na święta nie robię :), ale po ten schab zaraz dziś jeszcze ide do sklepu i eksperymentuję :)

Post: ndz kwie 08, 2007 3:57 pm
autor: Cebulka
Moja mama w tym roku tez jakoś dziwnie zaszalała ze schabem...
Gotowany w rękawie foliowym, wcześniej nadziany morelami, polany octem...
Dam znać jak juz będizemy wiedzieć co z niego wyszło ;)

[haha]

Post: ndz kwie 08, 2007 7:03 pm
autor: Anamaria
Niebanalny przepis, ciekawe jak będzie toto smakować, słodkie morele i ocet, hmm... ObrazekNapisz koniecznie po degustacji.
Ja zrobiłam schab "wacowy" i wyszedł pierwszorzędnie. Rodzinka była w szoku, bo u nas role były podzielone i mięsa robił zawsze mąż, a ja ciasta i sałatki. Duża buźka dla waca za przepis :*

Post: ndz kwie 08, 2007 8:18 pm
autor: wac
Anamaria pisze:Ja zrobiłam schab "wacowy" i wyszedł pierwszorzędnie. Rodzinka była w szoku, bo u nas role były podzielone i mięsa robił zawsze mąż, a ja ciasta i sałatki. Duża buźka dla waca za przepis :*
Nadstawiam drugi policzek ( oczywiście do buziaka ) [wac]

Post: ndz kwie 08, 2007 8:52 pm
autor: Onaela
I u mnie schab Waca udał się znakomicie [!] .Warto dodać jeszcze,ze oprócz walorów smakowych ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę-nie ubywa go wcale po obróbce cieplnej [shock] .Jaki kawałek wkładasz do garnka,taki wyjmujesz!!!.W związku z powyższym musiałam część zrobić w galarecie,bo wyszło go za dużo ;)
Zrobiłęs Wac rewolucję w naszym światecznym menu ;) i za to również ja [onajego] [onajego] [onajego]

Saginatko-zrobiłam też roladę z indyka w/g Twojego przepisu.Zadziwiłam rodzinkę w tym roku nowymi przysmakami ;) .Podałam ją z z brzoskwinią z puszki i żurawiną na ciepło-wygladałą extra a smakowała jeszcze lepiej [!]
Dla Ciebie również buziaki [super] :* :* :*

Post: pn kwie 09, 2007 8:03 am
autor: saginata
A ja zrobi³am schab Waca-i te¿ czê¶æ w galarecie :D -na pó³misku z ananasem.Zrobi³am te¿ roladê -tym razem z szynki wieprzowej[rozkrojonej w prostok±t]-tym razem jako farsz da³am grube s³upki sera ¿ó³tego i paprykê-zawinê³am,obwi±za³am i upiek³am-pokroi³am gdy lekko ostyg³o-poda³am z ry¿em i sa³atk± z pwkiñskiej.Szynke do rolady wcze¶niej zamarynowa³am.
I te¿ by³o pyszne [lol] -dziêki wac za supera¶ny przepis.

Post: pn kwie 09, 2007 9:56 am
autor: wac
saginata pisze:A ja zrobiłam schab Waca
I też było pyszne [lol] -dzięki wac za superaśny przepis.

i cieszę sie, że smakowało. [wac]