Strona 14 z 15

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lut 26, 2014 9:50 pm
autor: Baś_22
Jutro Tłusty Czwartek - zapraszam na Pączki marchewkowo-orzechowe :)

Obrazek
Trzeba zjeść co najmniej jednego żeby się w życiu wiodło, więc smacznego :)

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr wrz 10, 2014 12:09 pm
autor: Baś_22
Kruche rogaliki marchewkowe

Obrazek

Kruche rogaliki marchewkowe
http://pinkcake.blox.pl/2012/01/Kto-jes ... likow.html

Składniki:
200 g marchewki startej na drobnych oczkach (nie odciskać startej marchewki)
kostka margaryny lub masła (u mnie bezmleczna)
2-2,5 szklanki mąki (lub więcej w zależności od marchwi)
0-2 łyżki cukru (ja nie daję w ogóle)
gęsta konfitura na nadzienie np. morelowa lub przecier różany
Można do ciasta dodać cynamon, wanilię, skórkę pomarańczową lub inne przyprawy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując obficie mąką.
Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając
od podstawy trójkąta. Piec ok. 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr wrz 10, 2014 12:22 pm
autor: Baś_22
Kieszonki z jabłkami - połfrancuskie ciasteczka drożdżowe z kawałkami jabłek

Obrazek Obrazek

Kieszonki z jabłkami - półfrancuskie ciasteczka drożdżowe z kawałkami jabłek
http://pinkcake.blox.pl/2014/02/Slodkie ... nki-z.html

Składniki:
200 g mąki
200 g margaryny niewstrętnej bezmlecznej np. DELMA EXTRA
150 g koziego twarożku lub tofu
1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
4 małe jabłka
cukier puder
cynamon
Sposób wykonania:
Składniki ciasta zmiksować (mieszadło K) lub szybko zagnieść. Twarożek kozi niestety zawiera sporo wody,
więc nie dawałam go w równych proporcjach do mąki i tłuszczu, jak nakazuje kanon, lecz nieco mniej.
Ciasto owinąć i odstawić do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki. Ciasto rozwałkować dosyć cienko
podsypując mąką. Szklanką wycinać kółka - powinny mieć nieco większą średnicę od długości kawałków jabłek.
Na każde kółko kłaść cząstkę jabłka i złożyć na pół, dociskając na krańcach, żeby jabłko lekko zamknąć w środku.

Obrazek

Piec w 200°C przez ok 15-20 minut. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. Ja akurat nie
miałam białego cukru pudru, więc zmieliłam w blenderze nierafinowany cukier z cynamonem i takim posypałam ciasteczka.

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr wrz 10, 2014 7:44 pm
autor: Cebulka
Margaryna niewstrętna bezmleczna [ubaw]

Strasznie smakowicie wyglądają... hmm poczekam aż jabłka u Szelki dojrzeją [lol]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt wrz 16, 2014 9:23 am
autor: Yennyfer
Basiu, ta bezwstrętna bezmleczna [ubaw2] jest niezbędna???

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt wrz 16, 2014 2:59 pm
autor: Baś_22
No jakis tłuszcz raczej powinien być [skrob]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: pn gru 22, 2014 10:20 pm
autor: Cebulka
donn pisze:przepis na ciastka owsiano kokosowe... pochodzi z blogu Majanowe pieczenie ....
ja je robie bardzo często i wszystkim smakuja :)

Składniki:

*85g płatków owsianych

*85g wiórek kokosowych

*100g mąki

*70g cukru pudru

*100g rozpuszczonego masła

*1 łyżka golden syrup'u (ja zastąpiłam miodem)

*1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Do miski wsypać płatki, wiórki, mąkę i cukier. Dać dziecku żeby wymieszało :) Synuś dzielnie mi pomagał :)

W małym rondelku roztopić masło i wlać golden syrup lub miód, wymieszać (nie gotować). Sodę wymieszać w szklance z 2 łyżkami wrzącej wody i wlać do rondelka z masłem i syropem. Wymieszać.

Zawartość rondelka wlać do suchych składników i wymieszać dokładnie.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blachę i spłaszczamy. Ciastka kłaść w pewnej odległości od siebie, bo się rozchodzą na boki.

Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut (bardzo szybko robią się złotego koloru ).

Odczekać chwilkę (po upieczeniu będą bardzo miękkie), po kilku minutach przenosimy na talerzyk , by wystygły,



Wklejam powyższy przepis, bo był gdzie indziej, a jego pełnoprawne miejsce raczej jest tu :)

W każdym razie w tym roku na Święta u mnie udało się zrobić imbirki wg Tereklo, właśnie te ciasteczka wg donn, ale Jurek pochłonął już wszystkie nieschowane [lanie] i kazał dorobić więcej, mam ciasto na pierniczki i mam nadzieję że jeszcze upiekę jak Magdzie się polepszy i ciasteczka wg przepisu Magdziołka z landrynkami na choinkę, nieustannie polecam [prosi]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt gru 23, 2014 11:52 pm
autor: amita
Moja sąsiadka 5 razy piekła pierniczki i została jej jakaś smętna resztka :D 5 raz piekli wczoraj :D

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr gru 24, 2014 12:24 am
autor: Sz_elka
Cebulka pisze: i ciasteczka wg przepisu Magdziołka z landrynkami na choinkę, nieustannie polecam [prosi]

Obrazek Obrazek Obrazek


a mnie znowu poniosło do sprawdzania, kto był pomysłodawcą tych ciasteczkowych "witrażyków" i wyszło mi, że Lucysia viewtopic.php?f=8&t=1789 , z kontynuacją Cebulki viewtopic.php?f=8&t=1789&start=370 Cudne Ci one - i te pierniczkowe Lucysi, i te kruche Cebulki [salut]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt sty 27, 2015 8:11 pm
autor: tereklo
Dobra, dobra, wiem, przepis jest nie po polskiemu ale zobaczcie jaki patent na równą grubość wałkowanego ciasta - od 5,25 minuty filmu

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt sty 27, 2015 10:15 pm
autor: Tosia
Ja już też tak wałkowałam [lol]

Czy któraś mogła by przetłumaczyć przepis [prosi1]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt sty 27, 2015 10:16 pm
autor: Baś_22
W podobny sposób robi sie dekoracje z jabłek :)...jest super i wart stosowania :) dziąki Tereniu [prosi]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt sty 27, 2015 10:38 pm
autor: tereklo
Tosia pisze:Czy któraś mogła by przetłumaczyć przepis [prosi1]

226 g masła w temp. pokojowej
200 g cukru
450 g mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
1 duże jajko
aromat waniliowy (pasta waniliowa, extrakt z wanilii itp)
1/4 łyżeczki soli

Masło i cukier utrzeć, rozbić jajko i dodać ekstrakt waniliowy, dodawać do ucieranego masła, następnie dodawać po trochę mąki z proszkiem i solą. Ciasto wyłożyć do miski, ukształtować spłaszczoną kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na noc albo minimum 4 godz. Po tym czasie wałkować na grubość ok 6 mm, wykrawać ciastka.
Piec w temp 190 stC ok 8-9 minut zależnie od piekarnika. Przed pieczeniem ciastka schłodzić ok 15 minut w lodówce albo 8 minut w zamrażarce.
Nie otwierać piekarnika więcej niż raz, zrobić to w połowie pieczenia. Tam dalej opisuje jak zapobiec rozrastaniu się ciastek i brązowieniu spodu ciastka przy pieczeniu - z założenia ciastka mają być upieczone ale słomkowo-jasne ze wszystkich stron. Dlatego zaleca pieczenie na papierze albo macie silikonowej. Żeby ciastka nie straciły kształtu i takiej "ostrej krawędzi" i tych mikropęknięć na boku, zaleca włożyć ciastka przed pieczeniem (już wycięte) do lodówki albo zamrażarki, dopiero wstawić do pieca. Nie kłaść ciastek przed pieczeniem na ciepłej blasze. Po upieczeniu ciastka są miękkie, dlatego zaleca zostawić je na blasze przez parę minut i dopiero ściągnąć je na kratkę do ostygnięcia. Ciasta utrzymują świeżość ok 2 tyg, można je zamrażać.
ciastka.jpg

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr sty 28, 2015 6:49 am
autor: Tosia
Dziękuje Tereniu [tuli]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr sty 28, 2015 11:19 pm
autor: amita
I ty mi dopiero teraz to wklejasz? Kurde, ile ja siê mêczê z wa£kowaniem, bo za cholerê nie umiem.

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw sty 29, 2015 10:03 am
autor: Cebulka
Jak tak chwalicie to aż oglądnęłam o co chodzi ;)
Ciekawe gdzie się takie deseczki kupuje...

Ale dla mnie by się to chyba nie sprawdziło, ja sobie zawsze ciasto obracam, kombinuję z nim... Chociaż chętnie bym wypróbowała :)

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw sty 29, 2015 11:21 am
autor: tereklo
Cebulka pisze:Ciekawe gdzie się takie deseczki kupuje...

zwykłe deseczki z warsztatu albo jakiejś casto... albo leroi.....

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lut 18, 2015 11:30 am
autor: tereklo
Tu sobie pogadaliśmy
viewtopic.php?f=52&p=115901#p115901
a tu jest przepis
http://www.pause-gourmande.net/douceur/ ... meringuee/
przetłumaczony
Na ciasto :
- 1 żółtko
- Mąka 85g
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g miękkiego masła
- 40g cukru
- 1 połowa laski wanilii

Krem cytrynowy :
- Sok z jednej cytryny
- Skórka z jednej cytryny
- 2 żółtka
- Masło 50g
- Cukier 50g
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (według mnie lepsza jest skrobia kukurydziana)

Beza :

- 35 g białka jaja
- 60 g cukru w proszku

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka i cukier do białości. Dodać masło i wnętrze laski wanilii. Dodać mąkę i proszek do pieczenia , wymieszać Wypełniać foremki ciastem na grubość 5 mm i pozostawić co najmniej na 1 godzinę .
Piec w piecu w temperaturze 180 ° C przez 15 minut.
Ostudzić i wyjąć z foremek.
Wymieszać wszystkie składniki do kremu cytrynowego w rondelku i podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje.
Ostudzić przed napełnieniem ciastek.
Białka ubić z cukrem, wstawić do kąpieli wodnej i ubijać powoli do zagęszczenia masy. Kiedy mieszanina jest letnia / gorący, wyjmij miskę wody i dalej ubijaj, aż się schłodzi .
Udekorować schłodzone ciastka kremem cytrynowym i bezą z końcówką gwiazdki, wykończyć przejściem pod palnikiem (chodzi chyba o przypieczenie palnikiem bezy, myślę, że można wstawić pod grzałkę grilla). Myślę, że osobno upieczone bezy tez byłyby fajne.
Tartelettes-citron-meringuee.jpg
tarteletki.jpg

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: pn mar 02, 2015 9:57 pm
autor: żyjąca marzeniami
Dieta dietą,ale coś słodkiego od czasu do czasu chce się zjeść :D Wypróbowałam już wiele przepisów z podawanego wcześniej bloga Smak Zdrowia- http://smak-zdrowia.blogspot.com/p/sodyczy-raj_7.html
Większość bardzo nam smakuje :) Poniżej 3 pozycje,które przypadły do gustu całej rodzince i nie zapomniałam im fotki cyknąć [lol] :)

Kulki kokosowo-marchewkowe z kaszą jaglaną http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/0 ... kasza.html
Składniki:
2 marchewki (200g)
kasza jaglana sucha (50g)
wiórki kokosowe (50g)
1 cukier waniliowy (15g)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy, następnie studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Kasze jaglaną przepłukujemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Do gotowania dodajemy cukier waniliowy, żeby ładnie się rozpuścił, a kasza wchłonęła słodycz. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy startą marchewkę połowę wiórków kokosowych i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy masę do schłodzenia do lodówki. Po około godzinie masa powinna być bardziej zwarta. Formujemy kulki i każdą lekko obsypujemy wiórkami kokosowymi. Z podanych proporcji wychodzi 20szt.

Moje mało fotogeniczne,bo wiórki miałam tylko żółte ..Ale smaczne [mniam]
Obrazek


Kokosanki http://smak-zdrowia.blogspot.com/2013/02/kokosanki.html
Składniki:
otręby owsiane (150g)
wiórki kokosowe (50g)
cukier waniliowy (30g)
jogurt naturalny (150g)
1 jajko (60g)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z gotowej masy robimy kulki wielkości Rafaello i układamy na papierze do pieczenia. Masa może być lekko sypka, ale po zrobieniu kulki powinny mieć one stały kształt. Pieczemy w temperaturze 200st. ok. 15 minut. Można trochę dłużej, wtedy będą rumiane, ale białe też mają swój urok. Z podanych proporcji wychodzi 25szt

Rafaello z kaszy manny http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/0 ... manny.html
Składniki:
mleko (200g)
woda (200g)
kasza manna (100g)
cukier (20g)
cukier waniliowy (30g)
migdały (15g)
wiórki kokosowe (75g)

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, wodę i wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy na małym ogniu ciągnie mieszając tak długo, aż kasza zesztywnieje i będzie odstawać od brzegów. Na gorąco nie będzie jeszcze super sztywna, ale ma być konsystencji tzw. „łyżka staje”. Do gorącej kaszy wsypujemy pokrojone na drobno obrane migdały lub gotowe płatki migdałowe. Opcjonalnie można dodać też rodzynek. Kaszę odstawiamy i czekamy aż przestygnie. Z lekko ciepłej formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello schładzamy w lodówce kilka godzin. Po schłodzeniu jest konsystencji kremowej, drobna kaszka praktycznie niewyczuwalna. Z podanych proporcji wychodzi 30 kulek wielkości oryginalnego rafaello.

I moje Kokosanki i Rafaello
Obrazek

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: wt mar 03, 2015 10:26 am
autor: annorl1
Amelko, kasza i marchewka sie gotują :) uwielbiam cista marchewkowe, a i kaszę jaglaną [mniam] zobaczymy co wyjdzie z połączenia tych składników :)
ale coby na marne moja robota nie posżła, od razu robię podwójną porcję :P

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw lip 16, 2015 12:54 pm
autor: Cebulka
A takie ciasteczka znacie? [mniam]

Lava cake - musze wreszcie kiedyś kupic te kokilki...

http://zjemto.blox.pl/2015/02/Ciastko-z ... -Cake.html

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lip 29, 2015 9:21 am
autor: tereklo
pewnie każde kruche można tak ukształtować
01.jpg
02.jpg
03.jpg

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lip 29, 2015 9:31 am
autor: Baś_22
Fantastyczny pomysł [brawo]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lip 29, 2015 9:56 am
autor: Tosia
[shock] łał , ale pomysł :D , a nie ciągle te kółeczka kwiatki i gwiazdki [lol]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: śr lip 29, 2015 12:37 pm
autor: Cebulka
Takie proste i takie efektowne [szok]
Tylko zamiast tych ziarenek maku to ja bym jednak zrobiła dziurki, szybciej będzie ;)

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw wrz 10, 2015 6:09 pm
autor: tereklo
Recette de biscuits papillons :

-200 gr (2 tasses) de farine
-100 gr. (1 tasse) de fécule de maïs
-100 gr. (1 tasse) de sucre en poudre
-3/4 de tasse de beurre ou de margarine
-1 c. à thé de poudre à pâte (levure chimique)
-1 c. à thé d'extrait de vanille
-1 c. à soupe de cacao
-1 oeuf

COMMENT FAIRE:

1) Préchauffez le four à 180°C (350°F)
2) Dans un grand bol, mélangez tous les ingrédients sauf le cacao
3) Divisez la pâte en deux parties égales
4) Ajoutez le cacao à l'une des 2 parties pour la colorer
5) Enveloppez les deux couleurs de pâte séparément dans de la pellicule plastique et réfrigérez 1/2 h.
6) Roulez les pâtes en une forme rectangulaire
7) Superposez-les, la plus pâle sur la plus foncée
8) Coupez la pâte en 2, formez 2 rouleaux, placez-les en face l'une de l'autre, tranchez, puis pressez-la comme sur les photos pour former des papillons
9) Couvrez une plaque à cuisson de papier à cuisson et cuire environs 8 minutes ou jusqu'à une coloration dorée
10) Laissez refroidir, servez

Wolne tłumaczenie
Motyle - ciasteczko przepis:

-200 Gr. (2 szklanki) mąki
-100 Gr. (1 szklanka) mąki ziemniaczanej
-100 Gr. (1 szklanka) cukru pudru
-3/4 szklanki masła lub margaryny
-1 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 zapach waniliowy
-1 łyżka kakao
-1 Jajko

JAK:

1) piec wstępnie nagrzać do 180 ° C (350 ° F)
2) W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem kakao
3) Ciasto podzielić na dwie równe części
4) Dodanie kakao do jednego z tych dwóch części do barwienia
5) Owiń dwa kolory ciasta oddzielnie w folię i przechowywać w lodówce 1/2 godziny.
6) Rozwałkować ciasto w kształcie prostokąta
7) Nakładanie nich, jasne na ciemniejsze
8) Pokroić ciasto na dwie części, forma 2 rolki, umieścić je naprzeciwko siebie, plaster, a następnie naciśnij go, jak na zdjęciach, aby tworzyć motyle
9) Ułożyć na papierze do pieczenia i piec około 8 minut lub do złotego koloru
10) Pozostawić do ostygnięcia

motyle1.jpg
motyle2.jpg

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw wrz 10, 2015 8:38 pm
autor: Baś_22
Cudne [brawo]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: sob wrz 12, 2015 6:30 pm
autor: Yennyfer
Wow! Chyba się skuszę :-) i zrobię na jakąś okazję.

Foremki do wykrawania ciasteczek

Post: ndz lis 08, 2015 11:00 pm
autor: Sz_elka

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: ndz lis 08, 2015 11:49 pm
autor: Sz_elka
Mam takie foremki:
Zdjęcie1658.jpg

- wydaje mi się, że już kiedyś ktoś pisał na ich temat, tylko nie mogę znaleźć kto i gdzie? [skrob]

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw kwie 28, 2016 2:24 pm
autor: Weronika92
Fajne przepisy ;) rafaello z kaszy manny prezentuje się rewelacyjnie. Zazwyczaj robię kruche ciasto i dzielę na dwie części. Robię z nich wałki i zamrażam, żeby później kroić na 2 cm ciasteczka - przy czym do jednego kawałka przed zamrożeniem dodaję sezam łuszczony, natomiast drugą część ciasta zostawiam bez dodatków. Dopiero przy krojeniu ciasteczek używam ziarna słonecznika albo pestek dyni.

Re: Drobne ciastka i ciasteczka

Post: czw paź 11, 2018 9:32 pm
autor: Cebulka
Ciasto - to nieco zmodyfikowany przepis Lucysi na chałkę [lol] rozwałkowane, wycinane szklanką
Góra - oczywiście węgierki, trzeba jakoś uczcić tą jesień ;)

Mówimy na to Całuski [jezyk2]
Smacznego [kawka]
Obrazek