Drobne ciastka i ciasteczka

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Drobne ciastka i ciasteczka

Postautor: lucysia » ndz gru 16, 2007 9:19 pm

jak co roku zrobiłam pierniczki na choinke ,ale w tym roku są z witrażykami.Zwykłe pierniczki +dziurka wycięta w srodku+pokruszone drobno landrynki (z górką) BOMBA,witrażyk jak malowany!
https://docs.google.com/presentation/d/ ... p=drivesdk
*******************************************************************************
http://kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com

Obrazek
Awatar użytkownika
lucysia
Weterani
 
Posty: 3741
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:38 pm

Postautor: magdziołek » czw gru 27, 2007 7:21 pm

A to cała armia moich ciasteczek świątecznych. Ale było zabawy przy ich malowaniu.... . Po ciasteczkach zostało już tylko wspomnienie, córka zjadła wszystkie. Malowane są lukrem z cukru pudru barwionego np. koncentratem z buraczka, proszkiem kurkumy czy kakao.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Baś_22 » czw gru 27, 2007 8:27 pm

No poprostu cudeńka magdziołku :D
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Anamaria » czw gru 27, 2007 11:11 pm

Aaale fajne te ciasteczka! Magdziołku, jak będziesz miała wolna chwilkę to poproszę o umieszczenie tu dokładniejszego przepisu. Zrobię frajdę mojej wnuczce i przy najbliższej okazji sobie upieczemy takie cudeńka :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Chrust faworki

Postautor: veto12 » pt gru 28, 2007 4:47 pm

Widzę dziewczyny że lubicie taką drobną produkcję ,to zapraszam do pieczenia faworków.Wszak karnawał przed nami ,a są łatwiejsze od pączków.Oto przepis.20 dkg mąki ,3-4 łyżki gęstej śmietany ,3 żółtka ,szczypta soli ,1 łyżka spirytusu,tłuszcz do smażenia,cukier puder do posypania.Mąke zmieszać ze śmietaną ,dodać żółtka,sól,spirytus.Wszystkie składniki wymieszać ,wyrobić na gładkie jednolite ciasto .Wziąć wałek i wybijać ciasto obracając na wszystkie strony aż będą się ukazywać pęcherze powietrza .Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego.Ciasto wałkować na cienkie placki ,jak najmniej podsypywać mąką .Kroić radełkiem na paski szerokości 3cm i długości 15cm.Każdy pasek przekroić w środku ,wzdłuż 5cm i przewinąć.Piec na złoty kolor.Nie dodawać proszku do pieczenia ,wszak to ekotopik ,dobrze poznęcać się nad ciastem /wybić wałkiem / tak z sercem .Wyjdą nam chrupiące ,pyszne faworki.
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: magdziołek » sob gru 29, 2007 3:56 pm

Anamario, przepis na ciasteczka.
To, co widziałaś na zdjęciach upiekłam z pół kg mąki ale proporcje możesz dowolnie zmiejszyć, czy zwiększyć.
500g mąki tortowej,
100g cukru,
2 jajka całe,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem,jajkami i cukrem waniliowym.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do masy jajecznej.
( wszystko wyrobiłam w robocie kuchennym na gładką masę, aż zaczęła odchodzić od brzegów miski.)

Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na min.1h (moje stało w lodówce cała noc).
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 3mm mocno podsypując mąką, bo inaczej będzie pękać przy rozwałkowywaniu.
Wycinać ciasteczka, ułożyć na papierze do pieczenia, zostawić tak na 30min.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku, bez termoobiegu. Piec około 25min.

Lukier, z cukru pudru i przegotowanej wody. Barwniki... kakao, kurkuma, koncentrat buraczka. Do lukrów można dodać olejki zapachowe do ciata.
Najlepiej maluje się wykałaczkami, życzę udanej zabawy.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Onaela » sob gru 29, 2007 10:46 pm

Magdziołku-w składinkach nie podałaś masła,a w przygotowaniu ciasta jest :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: magdziołek » ndz gru 30, 2007 1:13 pm

Dzięki Onaelu, fakt zapomniałam podać ile tego tłuszczu.
Na 500g mąki ma być 200g miękkiego masła, margaryny.... .
I jeszcze, można też cukru dać więcej nawet do 200g a nie 100.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Anamaria » ndz gru 30, 2007 1:25 pm

Dzięki za przepis, nie omieszkam wkleić fotek jak upieczemy :D
Na razie jednak pieczenie musi poczekać, bo zmogła mnie grypa i leżę :(
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Cebulka » pn sty 07, 2008 11:52 am

magdziołek pisze:To, co widziałaś na zdjęciach...

A gdzie te zdjęcia? ;)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

cynamonki

Postautor: veto12 » wt sty 08, 2008 9:36 pm

dzisiaj tylko zdjęcie bułeczek,przepis gdzies posiałam ,ale znajdziecie go na stroniie mojewypieki.blox.pl wpisać w google i wyskoczy. Obrazek
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: Monika » wt sty 08, 2008 10:18 pm

Fajna ta strona ile różnych słodkości :)
Na pierwszy ogień wypróbuję kostkę kokosową :)
Pozdrawiam, Monika
Monika
Ekoludki
 
Posty: 100
Rejestracja: czw paź 18, 2007 1:46 pm

Postautor: magdziołek » śr sty 09, 2008 7:27 am

Cebulko, zdjęcia moich świątecznych ciasteczek są na poprzedniej stronie :)
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Cebulka » śr sty 09, 2008 7:31 am

Oj, faktycznie, teraz zauważyłam. Ależ cudeńka!! [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Ciasteczka (3,4)

Postautor: veto12 » śr sty 23, 2008 8:00 pm

Paczka kleiku ryżowego takiego zwykłego /18dkg/ około 8 dkg wiórków kokosowych,kostka masła lub margaryny/25dkg/3/4 szklanki cukru/ja dałam niecała połowe /cukier waniliowy ,łyżeczka proszku do pieczenia ,3 jaja,dowolna marmolada.Sypkie składniki wymieszać ,dodać masło miękkie i roztrzepane jajka .Zagnieść rękami ,formować kulki ,spłaszczać robiąć wgłębienie i nakładać marmolade .Piec w temperaturze 190C. Obrazek
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Orzeszki

Postautor: veto12 » sob sty 26, 2008 8:00 pm

dziś zdjęcie przepis jutro Obrazek
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Przepis na orzeszki

Postautor: veto12 » pt lut 01, 2008 10:41 pm

20 dkg masła ,10dkg cukru pudru ,1 jajo ,1 żółtko ,30 dkg mąki ,szczypta proszku do pieczenia .Zagnieść ciasto kruche i wylepić nim foremki do orzeszków .Upiec.Krem :25dkg masła miękkiego ,25 dkg mleka w proszku ,25 dkg cukru pudru /albo mniej /,bakalie i alkochol .Utrzec krem .Nakładac do połówek orzeszków zlepiac i jeść na drugi dzień .Superowe .
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: Cebulka » ndz lut 03, 2008 9:44 am

Superowe te orzeszki - pięknie wyglądają. Szkoda że takich foremek nie mam - i nigdy takich do kupienia nie widziałam... [rol]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Onaela » ndz lut 03, 2008 10:31 am

No,fajowe,ale do ich produkcji potrzeba prawie 1/2kg masła [shock] .
Ile to kalorii,a ile cholesterolu [!] :)
Onaela
Weterani
 
Posty: 3761
Rejestracja: pn cze 14, 2010 12:02 pm

Postautor: Cebulka » ndz lut 03, 2008 11:13 am

Fakt - ponad dwie kostki masła... [shock]
To nie na moje biodra ;)
Robię czasem takie ciasto do którego wchodzą dwie kostki masła, ale wychodzi tego wielka blacha no i robię to tylko na Święta. Szczęśliwi Ci co mogą takie orzeszki robić, jeść i nie tyć przesadnie [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Foremki

Postautor: veto12 » pn lut 04, 2008 6:17 pm

Foremki do orzeszków można kupic na Allegro ,albo pochodzić po bazarku gdzie stoja Rosjanie i kupić takowe .A co sie tyczy masełka to orzeszków wujdzie sporo ,i trzeba zachowac umiar .Ostatnio fascynują mnie tzw. ule ,ciasteczka bez pieczenia i do nich sa potrzebne specjalne foremki czeskie w krztałcie uli .
veto12
Ekoludki
 
Posty: 53
Rejestracja: czw lis 29, 2007 4:57 pm

Postautor: Cebulka » śr mar 19, 2008 7:04 am

Magdziołku - upiekłam wczoraj ciasteczka wg twojego przepisu - pycha są :)
Dołożyłam tylko jeszcze jedno jajo - żółtko do ciasta, białko do smarowania - i starłam do ciasta skórkę z cytryny :)
A jak pachniało w domu... [jupi]

Dzięki za przepis [tuli]

P.S. Wałkowane oczywiście dalej butelką od wina, bo ciągle zapominamy wałek sobie kupić [devil] . Ale tak się do tego juz przyzwyczaiłam, że nie wiem, czy chcę to zmieniać [haha] [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: Cebulka » ndz kwie 27, 2008 8:49 pm

Magdziołku - a gdzie jest przepis na osie gniazda? [cisza]
[haha] [tuli] [prosi]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: magdziołek » śr maja 14, 2008 8:48 pm

To ja się na początek usprawiedliwię... . Mieliśmy remont, który co prawda się skończył ale jeszcze do tej pory nie mam zawieszonego wieszaka na ubrania w przedpokoju, nie ma szafy na ganku, lustra i półki na której zawsze pod ręką i blisko kuchni były przepisy kulinarne. Dlatego zupełnie zapomniałam też o przepisie na osie gniazda. Już się poprawiam, właśnie odkopałam zeszyt z przepisami i podaję:

6dag drożdży + 3 całe jajka+ 1 łyżeczka cukru+ 1 i 1/2 szkl. letniego mleka, Wszystko razem wyrobić. Ja wrzucam składniki do robota kuchennego i wyrabiam tak długo ciasto, aż zacznie odstawać od dna DODAJĄĆ MĄKĘ TORTOWĄ W ILOŚCI 700G. Ciasto ma aksamitną konsystencję, jest jednolite i gładkie.

Przygotować masę: 200g cukru pudru + 200g margaryny "Kasia" (margarynę wcześniej wyjąć z lodówki, żeb była miękka), + cukier waniliowy. Robotem utrzeć masę.

Podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować jak na pierogi,podsypując mąką, żeby się nie kleiły do stolnicy, każdą posmarować masą. Zwinąć jak roladę, ciasno. Pociąć na plastry o grubości 3cm ułożyć na blasze wyłożonek papierem do pieczenia tak, żeby boki z masą były na dole i na wierzchu (jak roladki biszkoptowe). Układać w odstępach 1,5cm.( Podczas pieczenia bułeczki urosną i się połączą w jeden wielki plaster "osie gniazda". ) Posmarować każdą bułeczkę rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika na 20mic w temp. 50 stopni, żeby troszeczkę podrosły. Następnie włączyć temp. 180stopni i piec około 40min, bez termoobiegu. W połowie pieczenia, polać b. mocno bułeczki płynem przygotowanym z 3/4 kubka mleka, 4 czybate łyżki cukru. Wymieszać to i mocno zlać bułeczki. Bywa, że wydaje się, że one się "potopią "w tym płynie. ;) . Ale ciasto wszystko wchłonie. Będą miękkie, słodkie i wilgotne. Nie będą tak szybko wysychać. Dopiec aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego.
Awatar użytkownika
magdziołek
Weterani
 
Posty: 4432
Rejestracja: pn paź 15, 2007 6:28 am

Postautor: Sz_elka » czw maja 15, 2008 9:53 pm

Potwierdzam opinie, że smakują wyśmienicie!

:D :D :D
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Anamaria » czw maja 15, 2008 10:55 pm

No i nieskomplikowane w przygotowaniu. Rozumiem, że kładzie się je na blasze na płask? Jaką mniej więcej średnicę ma jedna roladka przed wyrośnięciem i ile sztuk wychodzi z tej proporcji?
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Sz_elka » czw maja 15, 2008 11:08 pm

Mogę Ci powiedzieć jakie są przy konsumowaniu: wielkości naszej pięści! :D
I mniamniuśne, oj mniamniuśne - na samo wspomnienie mi ślinka leci! [kokarda]
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Postautor: Anamaria » czw maja 15, 2008 11:14 pm

To powiem Ci w tajemnicy, że jak mi wyjdą. to zrobię niespodziankę wiesz komu i kiedy [gafa] Dlatego pytam o ilość Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani
 
Posty: 3178
Rejestracja: ndz sty 28, 2007 2:36 pm

Postautor: Cebulka » pt maja 16, 2008 6:13 am

Anamario - chyba nikt zdjęcia nie zrobił :/
Magdziołek miała to na takiej dużej kwadratowej czarnej blasze, które są na wyposażeniu piekarnika. Czyli wyszło tego w sumie dość sporo :)
Tylko jak ty taką blachę będziesz wiozła w pociągu? [strach]
Chyba że je porozrywasz u siebie od razu, bo magdziołek przywiozła cały taki "plaster" tych gniazd :)
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Postautor: koliberek » pn maja 19, 2008 3:43 pm

wow to musi byc pyszne :D
"Miłość i spokój wykluczają się wzajemnie. Kto szuka w miłości spokoju przegrywa na starcie"
P. Coelho "Walkirie"
Awatar użytkownika
koliberek
Weterani
 
Posty: 5318
Rejestracja: pn sty 29, 2007 6:32 am

Postautor: Tosia » wt sie 12, 2008 2:21 pm

A jakby tak rogaliki drożdżowe.8 żółtek ,2 kostki margaryny,25 dkg cukru,10 dkg drożdży,cukier waniliowy razem utrzeć.Do szklanki ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać.Do utartej masy dodać przesiany 1 kg mąki i wlać mleko ,dobrze wyrobić ,odstawić na około 15 min.Wałkować placki i dzielić na 8 części nakładać marmoladę zwijać ,układać na wysmarowanej blasze ,smarować rozmąconym białkiem lub mlekiem ,wkładać do nagrzanego piekarnika ,piec aż się zrumienią.Z tej porcji wychodzi około 40 rogalików.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Postautor: Cebulka » wt sie 12, 2008 2:22 pm

Tosiu - a co robisz z białkami co zostają? [skrob]
Wylewasz, czy tez masz jakieś utylitarne zastosowanie? ;>
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Następna

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron