Potrawy z kapusty

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Potrawy z kapusty

Postautor: Baś_22 » sob paź 27, 2012 12:38 pm

Parę dni temu zrobiłam kapustę pieczoną wg przepisu znalezionego gdzieś w necie.
Bardzo wszystkim posmakowała co widać na ostatnim zdjęciu, bo nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia gotowej potrawy [haha]

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kapusta pieczona
Składniki
1 mała główka kapusty
250 g pomidorków koktajlowych
1 szklanki oliwy z oliwek
łyżka masła
50 g parmezanu
2 łyżeczki oregano
4 ząbki poszatkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy tak jak arbuza na 16 części. Układamy w żaroodpornym naczyniu, dodajemy pomidorki, polewamy oliwą , dodajemy masło, oregano, czosnek, sól, pieprz i od góry posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy pod pokrywką w piekarniku ok. 30 minut w temp 200 st.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: tereklo » sob paź 27, 2012 2:03 pm

Mniaaaammmm [panzielony]
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: Cebulka » sob paź 27, 2012 8:08 pm

Takie leniwe wegetariańskie gołąbki [haha]
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator
 
Posty: 14922
Rejestracja: ndz lut 11, 2007 5:25 pm

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: Baś_22 » sob kwie 06, 2013 4:30 pm

Tereklo, no i zrobiłam kapustę wg przepisu, który podałas w temacie o kminku, kuminie i czarnuszce :)
Kapusta jest przepyszna [mniam]

Obrazek

Duszona kapusta z jabłkami i kminkiem
Składniki:
niepełna łyżeczka kminku zwyczajnego,
2 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich,
2 małe kruche jabłka pokrojone w drobną kosteczkę,
2 łyżeczki oleju,
mała cebulka drobno posiekana,
45 dag białej kapusty drobno poszatkowanej,
pół łyżeczki soli,
łyżka octu jabłkowego albo z wina ryżowego,
łyżeczka miodu
Wykonanie:
rozgrzać oliwę na średnim ogniu w dużym teflonowym garnku lub rondlu. Włożyć cebulę i kminek. Smażyć przez około pięć minut, aż cebula będzie miękka. Dodać kapustę, ocet i sól. Przykryć. Dusić przez 4 minuty, aż kapusta nieco zmięknie. Zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Dodać jabłka, miód i dusić przez 4-6 minut, często mieszając. Jabłka powinny lekko zmięknąć, ale zachować kruchość. Większość płynu musi odparować. Gdy to nastąpi, danie przełożyć na półmisek. Potrawę posypać uprażonymi orzechami włoskimi.

Źródło przepisu:Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: Tosia » wt cze 04, 2013 12:33 pm

Jako że to tylko" KAPUSTA" i to jej temat :D to wpisze tu przepis na kapustę jaką ja robię

Kapusta biała,
zasmażka z robiona z masła i mąki bardzo luźna
sól, odrobina octu
pognieciony gotowany ziemniak
Kapustę kroimy, gotujemy , gdy jest miękka wodę odcedzamy do rondelka i odstawiamy a do kapusty dodajemy troszkę octu, zasmażkę i ugotowany pognieciony ziemniak do którego dolewamy wodę po kapuście i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Jak kapusta juz jest stara to zamiast wody po jej gotowaniu, ja dodaje wodę z gotujących się ziemniaków.

Smacznego
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: tereklo » wt cze 04, 2013 12:36 pm

Tosiu, kochana jesteś [tuli] [love]
Dziękuję za przepis, kupię kapustkę i zrobię ją tak jak piszesz.
Wiedza jest czymś, co istnieje w umysłach, nie w bazach danych – to relacyjna sieć faktów i umiejętności, wyuczona, praktykowana, z czasem doprowadzana do mistrzostwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
tereklo
Administrator
 
Posty: 4422
Rejestracja: sob cze 04, 2011 6:07 am
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: Samanta » wt cze 04, 2013 2:16 pm

O, tutaj brakuje mojej młodej kapustki z koprem! :D
Kupujemy konserwę mięsno - tłuszczową "Łuków", wrzucamy do dużego garnka wyjmujac po kawałku łyżką. Odpalamy gaz, czy co tam mamy.
Siekamy niezbyt drobno tyle duzych cebul, ile mamy główek kapustki młodej. Wrzucamy te posiekane cebule na tluszcz i niech się prażą, ale żeby nie zbrązowiały.
Kapustę obieramy z tych ciemnych liści, siekamy niezbyt drobno i wrzucamy do garnka. Mieszamy, solimy.
Dodajemy troche pieprzu w kuleczkach, ziela ang, liść laurowy ze 2 szt na 2 główki. Przykrywamy pokrywką.
Siekamy pęczek zielonego koperku i wrzucamy do gara poło, ale tę połowę, co są łodyżki. Mieszamy , pokrywka. Mały gaz.
Już napewno wydzielił się sok z kapusty, to nie musimy stać nad garem i mieszać ciągle żeby się nie zjarało.
Dodajemy jeszcze trochę vegety jesli ją lubimy i szukamy sobie innego zajęcia. Krótkiego zajęcia, bo kapustka po 30 - 40 min powinna byc gotowa. Wtedy dodajemy reszte koperku, mieszamy i gasimy gaz, zatykając pokrywkę na garnku. Gotowe!
Podajemy z młodymi kartofelkami , posypanym koprem (z drugiego (pęczka). Można toto zapasteryzować na zimę.
Bardzo polecam te potrawę, bo odgrzewana jest błogosławieństwem dla osób pracujących. Albo w ogóle dla wszystkich [mniam]
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani
 
Posty: 1868
Rejestracja: sob paź 18, 2008 10:40 pm

Re: Potrawy z kapusty

Postautor: Baś_22 » pn gru 02, 2013 1:40 pm

Wczoraj zrobiłam pierwszy raz Gołąbki z kaszy jaglanej z kapusty włoskiej.
Są pyszne i bardzo delikatne.

Obrazek

Gołąbki z kasza jaglaną
Przepis pochodzi stąd: http://smaker.pl/przepis-golabki-z-kasz ... 03249.html

Składniki
1 większa kapusta włoska
800 g mielonego mięsa wieprzowego
1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki bulionu
2 duże cebule + 1 czerwona papryka + 1 marchewka + masło z olejem do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
1 jajko do mięsa + sól, pieprz do smaku
sos 1) pieczarkowy - z dużymi kawałkami pieczarek w śmietanie
sos 2) serowy - z serem pleśniowym

Przygotowanie
Zaczynamy od kaszy, więc pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na maśle z olejem, po chwili
dodać przepłukaną wrzątkiem kasze jaglaną, przesmażyć 5 minut. Wrzucić ją do średniego garnka,
wlać do niego 2 szklanki bulionu i wstawić do gotowania na małym ogniu. W między czasie pokroić w
kostkę paprykę, marchewkę, również lekko przesmażyć i dodać do garnka z kaszą.
Jak kasza wchłonie cały płyn, garnek z nią zawinąć w duży ręcznik i włożyć pomiędzy dwie duże poduszki
na 15 minut, wtedy dojdzie do siebie.
Gotową kaszę połączyć z mielonym mięsem, dodać jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Kapustę sparzyć, zdjąć liście,
odciąć zgrubiałe części. Na każdy kiść położyć garść mięsa z kaszą, rozpłaszczyć i zwinąć jak krokieta, można obwiązać
nitką. Ułożyć w garnku na podkładzie z liści lub na specjalnej podkładce, zalać osoloną gorącą wodą lub bulionem, gotować
pod przykryciem ok. 35 minut.
Podać gorące z sosem serowym lub pieczarkowym

Obrazek

Przepis na sos serowy
Sos serowy
http://smaker.pl/przepis-sos-serowy-wg- ... 03252.html
Wspaniały biały sos z dodatkiem serka pleśniowego ( np. Lazur błękitny ). Jak sama autorka twierdzi doskonale pasuje do makaronów, brokułów i dań z kaszą, ryby również będą się świetnie z nim komponowały.
Składniki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml. mleka
ok. 2 - 3 łyżki pokruszonego serka pleśniowego
sól, świeżo mielony pieprz czarny lub biały
ew. 1 łyżeczka posiekanego koperku z natką pietruszki, szczypta cukru
w miarę potrzeby jeszcze 50 ml. mleka lub słodkiej śmietanki
Przygotowanie
W niedużym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, jak masa się połączy i nabierze temperatury
wlewać pomału mleko i energicznie roztrzepywać. Mieszać aż sos będzie gładki, wtedy dodać sól, pieprz i pokruszony ser.
Cały czas mieszać do rozpuszczenia się sera, na koniec wsypać zieleninę i ew. dosmaczyć.
Jeśli uważamy że sos jest za gęsty, w każdym momencie można dodać więcej mleka lub słodkiej śmietanki.
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

cron