Wczoraj zrobiłam pierwszy raz Gołąbki z kaszy jaglanej z kapusty włoskiej.
Są pyszne i bardzo delikatne.
Gołąbki z kasza jaglanąPrzepis pochodzi stąd: http://smaker.pl/przepis-golabki-z-kasz ... 03249.htmlSkładniki1 większa kapusta włoska
800 g mielonego mięsa wieprzowego
1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki bulionu
2 duże cebule + 1 czerwona papryka + 1 marchewka + masło z olejem do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
1 jajko do mięsa + sól, pieprz do smaku
sos 1) pieczarkowy - z dużymi kawałkami pieczarek w śmietanie
sos 2) serowy - z serem pleśniowym
PrzygotowanieZaczynamy od kaszy, więc pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na maśle z olejem, po chwili
dodać przepłukaną wrzątkiem kasze jaglaną, przesmażyć 5 minut. Wrzucić ją do średniego garnka,
wlać do niego 2 szklanki bulionu i wstawić do gotowania na małym ogniu. W między czasie pokroić w
kostkę paprykę, marchewkę, również lekko przesmażyć i dodać do garnka z kaszą.
Jak kasza wchłonie cały płyn, garnek z nią zawinąć w duży ręcznik i włożyć pomiędzy dwie duże poduszki
na 15 minut, wtedy dojdzie do siebie.
Gotową kaszę połączyć z mielonym mięsem, dodać jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Kapustę sparzyć, zdjąć liście,
odciąć zgrubiałe części. Na każdy kiść położyć garść mięsa z kaszą, rozpłaszczyć i zwinąć jak krokieta, można obwiązać
nitką. Ułożyć w garnku na podkładzie z liści lub na specjalnej podkładce, zalać osoloną gorącą wodą lub bulionem, gotować
pod przykryciem ok. 35 minut.
Podać gorące z sosem serowym lub pieczarkowym
Przepis na sos serowy
Sos serowy http://smaker.pl/przepis-sos-serowy-wg- ... 03252.htmlWspaniały biały sos z dodatkiem serka pleśniowego ( np. Lazur błękitny ). Jak sama autorka twierdzi doskonale pasuje do makaronów, brokułów i dań z kaszą, ryby również będą się świetnie z nim komponowały.
Składniki1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
150 ml. mleka
ok. 2 - 3 łyżki pokruszonego serka pleśniowego
sól, świeżo mielony pieprz czarny lub biały
ew. 1 łyżeczka posiekanego koperku z natką pietruszki, szczypta cukru
w miarę potrzeby jeszcze 50 ml. mleka lub słodkiej śmietanki
PrzygotowanieW niedużym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać, jak masa się połączy i nabierze temperatury
wlewać pomału mleko i energicznie roztrzepywać. Mieszać aż sos będzie gładki, wtedy dodać sól, pieprz i pokruszony ser.
Cały czas mieszać do rozpuszczenia się sera, na koniec wsypać zieleninę i ew. dosmaczyć.
Jeśli uważamy że sos jest za gęsty, w każdym momencie można dodać więcej mleka lub słodkiej śmietanki.