ŚNIADANIA

Sprawdzone (i nie tylko) przepisy na smakołyki

Re: ŚNIADANIA

Postautor: Baś_22 » sob paź 18, 2014 11:11 am

Dzisiaj przyrządziłam sobie na śniadanie jajecznicę wg Gordona Ramsaya :) [mniam]
http://www.youtube.com/watch?v=IMmZY2sSuTY

Nie powiem, nawet mi smakowała, nie miałam tylko szczypiorku ale dla kontrastu "posadziłam " sobie gałązkę bazylii :)

Obrazek

Składniki do tej jajecznicy:
2 jajka
2 pieczarki
pomidorki cherry
masło,
śmietana
szczypiorek
sól. pieprz

Kilka wskazówek:
http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/jajecznica
- Nie przyprawiaj jajecznicy na początku, ale dopiero przed samym podaniem. Jeżeli dodasz sól na początku smażenia, jajecznica będzie bardziej wodnista i trudno będzie osiągnąć idealną konsystencję.
- Smażenie jajecznicy rozpocznij na zimnej patelni i na małym ogniu – nie idź na skróty.
- Masła nie rozpuszczaj, tylko dodaj je na patelnię zimne, razem z rozbitymi jajkami.
- W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmuj patelnię z ognia i cały czas mieszaj, a kiedy uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję wstaw jajecznicę z powrotem na ogień i tak samo postępuj nawet kilka razy.
- Najważniejsze to chronić jajecznicę przed przesmażeniem, więc kiedy konsystencja jajecznicy wydaje się już idealna nie możesz dopuścić, żeby jajka jeszcze bardziej się ścięły – wtedy jajecznica będzie twarda i sucha – żeby temu zapobiec dodaj łyżkę zimnej śmietany, która szybko ustabilizuje temperaturę na patelni i wzbogaci smak całego dania.

Obrazek
Jeszcze tyle przede mną :) [krolik]
Serdecznie zapraszam do odwiedzin mojego bloga :) http://berberrus.com.pl
Jestem także na: https://www.facebook.com/berberrus
Awatar użytkownika
Baś_22
Weterani
 
Posty: 8995
Rejestracja: sob sty 27, 2007 7:35 pm
Lokalizacja: Wrocław

Re: ŚNIADANIA

Postautor: Tosia » sob mar 28, 2015 7:02 pm

Znalezione na WP


Składniki
Ciasto:

4 łyżki otrąb owsianych
4 łyżki mąki pszennej
200 g serka twarożkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka tymianku
1 i 1/2 Nadzienie:
4jajka
2 pomidorki koktajlowe
1 mała papryczka chilli

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na lekko lepkie ciasto.

2. Wylep ciastem cztery wysmarowane masłem foremki na tarty o średnicy 12 cm. Foremki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i podpiecz przez 10 minut.

3. Na podpieczone foremki nasyp po łyżce startego sera, następnie wlej po jednym nierozmieszanym jajku.

4. Na każdym jajku połóż po kilka plasterków chilli (bez pestek) i pomidorka. Wstaw tarty na kolejne 10–15 min do rozgrzanego piekarnika. Tarty będą gotowe, kiedy białko całkiem się zetnie.
Pozdrowienia Tosia.
Awatar użytkownika
Tosia
Weterani
 
Posty: 2131
Rejestracja: ndz lip 06, 2008 10:31 am

Re: ŚNIADANIA

Postautor: Sz_elka » sob paź 10, 2015 6:50 pm

Tereklo już pisała w tym temacie o chaczapuri viewtopic.php?f=8&t=1737&start=20 więc myślę, że i tu też warto wkleić Twoją wypowiedź :)
Yennyfer pisze:Nie wiem gdzie wstawić ten link, więc wklejam tu. http://www.greenmorning.pl/tag/chaczapuri/

Ostatnio to chaczapuri za mną chodziło, miałam robić z przepisu Tereski/Basi, ale stwierdziłam, że zanim przejdę do tych "bogatszych" wersji to zrobię najpierw podstawową, pieczoną na patelni, z serem w środku. No i zrobiłam z powyższego przepisu. Rewelacja. Oczywiście sery inne dałam, ale (chyba) w smaku nic nie ujęło, ja dałam zwykły biały, żółty goudę i pleśniowy niebieski z lidla, bo takie miałam. Zapomniałam o fecie, ale to następnym razem, mąż chce taki własnie z ostrą wędliną, mówi, że to będzie poezja. Więc na jutro na kolację będzie.
Elka
Awatar użytkownika
Sz_elka
Weterani
 
Posty: 5359
Rejestracja: sob sty 27, 2007 8:42 pm
Lokalizacja: Katowice

Poprzednia

Wróć do Kulinaria

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron